Στην Σμύρνη 120 χρόνια πριν… (photos)

Στην Σμύρνη 120 χρόνια πριν… (photos)

Το κουβάρι της θρυλικής ιστορίας του Απόλλωνα Σμύρνης, ξετυλίγεται στην Σμύρνη της Μικράς Ασίας, στα τέλη του 19ου αιώνα, κοιτίδα εκείνη την εποχή του πολιτισμού και του εμπορίου.

Το 1890 ιδρύθηκε το αθλητικό σωματείο «ΟΡΦΕΑΣ», αλλά έναν χρόνο αργότερα, περίπου τα μισά του μέλη, μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και ο Εμμανουήλ Σάμιος, αποχωρούν και αποφασίζουν να δημιουργήσουν τον φιλαρμονικό σύλλογο, στον οποίον έδωσαν την ονομασία «ΑΠΟΛΛΩΝ», ο οποίος ήταν ο θεός του ήλιου και της μουσικής.

Επέλεξαν ως χρώματα του νεοσύστατου σωματείου το γαλάζιο και το λευκό, θέλοντας να υποδηλώσουν την προέλευση της ελληνικής καταγωγής του, μέσα στην τουρκοκρατούμενη πόλη.  

Το πρώτο τμήμα του νεοσύστατου συλλόγου, ήταν το Φιλαρμονικό και οι πρώτες δραστηριότητές του, αφορούσαν την οργάνωση συναυλιών και φιλολογικών συγκεντρώσεων, με σκοπό την αναπτέρωση του φρονήματος των Ελλήνων κατοίκων της πόλης, και των περιχώρων.

kanonismos_1908

Στα τέλη του 1893, δημιουργείται το αθλητικό τμήμα του «ΑΠΟΛΛΩΝΑ», το οποίο λαμβάνει μέρος σε αγώνες που διοργανώνουν Άγγλοι φίλαθλοι του Μπουρνόβα (σ.σ. προάστιο της Σμύρνης), κατακτώντας τις πρώτες νίκες.

Το 1894 ο Απόλλων με την εκλογή του νέου του προεδρείου αποφασίζει να υιοθετήσει ως έμβλημά του τρείς δρομείς, ενώ παράλληλα καταρτίζει εκδρομικό τμήμα, οργανώνοντας εκδρομές  στην Έφεσο και στο Αϊδίνη, στις οποίες έλαβε μέρος και ο Ρώσος λόγιος και ιστορικός Φριγκόλ.

Η 3η επέτειος της ίδρυσης του Απόλλωνα γιορτάστηκε με πανηγυρικό τρόπο.  Ο πρόεδρος του Ν. Κουλμάης εκφώνησε τον πανηγυρικό λόγο, ενώ ο φημισμένος Σμυρναίος λόγιος, Στίλπων Πιττακής, αναφέρθηκε στο μαντείο των Δελφών και στον ύμνο προς τον θεό Απόλλωνα. Επάνω σε ειδικό βάθρο είχε στηθεί βωμός προς τιμήν του θεού Απόλλωνα, ενώ οκτώ Σμυρνιοί νέοι, δαφνοστεφανωμένοι και ενδεδυμένοι με χλαμύδες έψαλλαν τον Πινδαρικό προς τον Απόλλωνα ύμνο.

Το 1894 το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, απαρτίζεται από τον πρόεδρο Ματθαίο Προβατόπουλο και τους Θ. Βατίδη, Ι. Κουλαμπίδη, Γρηγ. Σοφιανόπουλο, Γ. Οικονομίδη, Α. Κουλαμπίδη και Θ. Παπαδημητρίου. Την ίδια χρονιά αποκτά και ιδιόκτητο γήπεδο.

1919_programma_apollonion

Το ιστορικό της ίδρυσης του πρώτου γηπέδου του Απόλλωνα, έχει ως εξής:

Το 1880, ο Ιωάννης Δαμβέργης μαζί με τους Απόστολο Ψαλτώφ, Στέφανο Παπαμιχάλη και Ι. Μακρουλίδη, όλοι τους μαθητές της Ευαγγελικής Σχολής της Σμύρνης, δημιούργησαν ένα πρόχειρο γυμναστήριο σε ανοικτό χώρο, γνωστό με το όνομα «του έρωτα τ΄αλάνι». Αφού έσκαψαν χαντάκια, το περιέφραξαν χρησιμοποιώντας σκοινί απλώστρας, για τον λόγο ότι δεν είχαν χρήματα.          Στο γήπεδο αυτό γυμνάζονταν νέοι απ’ όλη τη Σμύρνη πληρώνοντας μία πεντάρα. Χρέη ταμία εκτελούσε κατόπιν ορισμού ο Μακρουλίδης.

Αργότερα ο γυμναστικός σύλλογος «Απόλλωνας Σμύρνης» μετακόμισε σε κάποιον χώρο απέναντι στο ελληνικό Ορφανοτροφείο, ενώ στην συνέχεια κατασκεύασε μεγάλο και σύγχρονο γυμναστήριο στην συνοικία του αγίου Τρύφωνα, κοντά στο φημισμένο θέατρο «ΤΕΡΨΙΘΕΑ».

Το 1901 ο Απόλλων διοργανώνει τις πρώτες λεμβοδρομίες της Σμύρνης, με τη συμμετοχή του άλλου μεγάλου σμυρναίικου σωματείου, του «Πανιωνίου Γυμναστικού Συλλόγου». Στους αγώνες αυτούς προστέθηκε το 1906 και ένα άλλο σωματείο, ο «Πέλοπας», που έδρευε στην Μελαντία (Καρατάς) και ο ιδρύθηκε από τον Όμηρο Ωνάση, θείο του εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση.

Το 1910, οργανώθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα του Απόλλωνα, το οποίο στην πορεία αναδείχθηκε ως το πιο σημαντικό του συλλόγου, αφού η ποδοσφαιρική ομάδα έγινε μόνιμη πρωταθλήτρια στην Σμύρνη.

1921_1922_apollon_fine

Στην Αθήνα με τον ξεριζωμό

Μετά τη μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του Ελληνισμού από τα παράλια της Σμύρνης, ο Απόλλωνας πέρασε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Πρωταρχικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του συλλόγου, διαδραμάτισε ο πρόεδρός του,  Δημήτριος Μαρσέλλος, γιατρός στο επάγγελμα και αργότερα βουλευτής, ο οποίος έδωσε το «παρών» και στα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης, το 1948.  

smyrni_bank

Έκτοτε, ο ιστορικός Απόλλων Σμύρνης, διαδραμάτισε τον δικό του ρόλο στα δρώμενα του Ελληνικού ποδοσφαίρου, κερδίζοντας την αναγνώριση και τον σεβασμό των φίλων του αθλήματος, λόγος για τον οποίο το 1938 έλαβε το προσωνύμιο «Ελαφρά Ταξιαρχία», μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αθήνας το 1938, το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα.

Το έμβλημα

Το πρώτο έμβλημα του Απόλλωνα Σμύρνης, το οποίο υιοθετήθηκε το 1894, ήταν οι τρεις δρομείς.

Το 1910, το έμβλημα της ποδοσφαιρικής ομάδας αποτελεί ο αρχαιοελληνικός αγκυλωτός σταυρός, ο οποίος  αφαιρέθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, λόγω της αναπόφευκτης ταύτισής του με τον Εθνικοσοσιαλισμό και τον Αδόφλο Χίτλερ.

Μετά το πέρας της Γερμανικής Κατοχής, η φανέλα του προσφυγικού συλλόγου, φέρει τα αρχικά Γ.Σ.Α. που σήμαιναν, «Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων», ενώ υιοθετείται το έμβλημα με την προτομή του θεού Απόλλωνα, το οποίο διατηρείται μέχρι σήμερα. 

apollonas

«Και με χιόνια και με κρύα Ελαφρά Ταξιαρχία»

Ο Απόλλων Σμύρνης, φέρει το προσωνύμιο «Ελαφρά Ταξιαρχία», το οποίο έλαβε το 1938, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος Αθηνών.

Η πολεμική ταινία, «Η επέλαση της ελαφράς ταξιαρχίας», με τον Έρολ Φλυν, προβαλλόταν την εποχή που η Σμυρνιώτικη ομάδα, έπαιζε δέσποζε στα γήπεδα, το 1938 και αποτέλεσε την αφορμή για να αποκτήσει ένα ακόμη όνομα εκτός από το ιδρυτικό της. «Ελαφρά Ταξιαρχία»! Είναι δε, χαρακτηριστικό ένα από τα πολλά συνθήματα που φωνάζουν οι φίλοι του προσφυγικού σωματείου, οι οποίοι επικαλούνται το προσωνύμιο του: «Και με χιόνια και με κρύα Ελαφρά Ταξιαρχία». 

1919_apollon

Οι Ιεχωβάδες της Ριζούπολης

Οι οπαδοί του Απόλλωνα Σμύρνης, έχουν κατά καιρούς αποκληθεί ως Ιεχωβάδες, κάτι που αποτελεί μια μεγάλη παρεξήγηση, και αδικεί τόσο το σωματείο, όσο και αυτούς που τουλάχιστον δεν ασπάζονται αυτό το δόγμα.

Η παρεξήγηση δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι τη δεκαετία του 1980, το γήπεδο της Ριζούπολης ενοικιαζόταν τα καλοκαίρια από την Εκκλησία των Μαρτύρων του Ιεχωβά, στο οποίο διεξάγονταν τελετές βάπτισης νέων πιστών.

Αυτή η μικρή ιστορία, αποτέλεσε την αφορμή για τους αντιπάλους του Απόλλωνα, να αποκαλούν τους οπαδούς του ως Ιεχωβάδες, προκειμένου να τους… πικάρουν και να τους λοιδορήσουν.

H σημερινή διοίκηση του Απόλλωνα Σμύρνης

Μετά την Έκτακτη Καθολική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας (εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου) της 4ης Σεπτεμβρίου 2010, καθώς και της από 4ης Σεπτεμβρίου 2010 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας (συγκρότηση σε σώμα και ανάθεση εξουσιών εκπροσώπησης), σύμφωνα με τα άρ. 77Α και 83 του Ν. 2725/1999, το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Α.Ε. Γ.Σ. Απόλλων Σμύρνης αποτελείται από:
Αγγελετόπουλος Γεώργιος (Πρόεδρος)
Χατζηπαναγιώτου Στράτης (Αντιπρόεδρoς)
Καρούλιας Νίκος (Μέλος)
Σκόρδος Δημήτρης (Μέλος)
Αγγελετόπουλος Χαράλαμπος (Μέλος)
Γάτσινος Πλάτων (Μέλος)

4 PHOTOS
  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Κέρκυρα: Με έναν επιθετικό στο Περιστέρι!
Κέρκυρα: Με έναν επιθετικό στο Περιστέρι!
«Χορός» εκατομμυρίων για Κουτίνιο – Αστρονομική η διαφορά ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ
«Χορός» εκατομμυρίων για Κουτίνιο – Αστρονομική η διαφορά ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ
Αγώνες ταχύτητας κι αμάξια κλασικά, έτσι μάθαμε από παιδιά!
Αγώνες ταχύτητας κι αμάξια κλασικά, έτσι μάθαμε από παιδιά!
Παναθηναϊκός Superfoods: «Νέα ομάδα, νέα φανέλα»!
Παναθηναϊκός Superfoods: «Νέα ομάδα, νέα φανέλα»!
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
Ανείπωτη τραγωδία: Νεκροί τρεις νέοι σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
ΣΟΚ: Πυροβόλησαν 10χρονο μαθητή σε σχολείο στο Γαλάτσι
Mediterranean College Employability Fair 2017
Mediterranean College Employability Fair 2017
«Βόμβα»: «Κόβεται» το Survival Secret του Epsilon!
«Βόμβα»: «Κόβεται» το Survival Secret του Epsilon!

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης