O «δολοφόνος» επέστρεψε! (photos+videos)

O «δολοφόνος» επέστρεψε! (photos+videos)

Ο προπονητής Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ πρόσθεσε ακόμα έναν τίτλο στη συλλογή του, «δίνοντας» στην Μόλντε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της.

Το όνομά του συνδεδεμένο με τίτλους. Έξι πρωταθλήματα Αγγλίας, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, δύο Κύπελλα Αγγλίας και τρία Κομιούνιτι Σιλντ. Αυτά κατά της διάρκεια της 17ετούς καριέρας του ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, καθώς έχει κατακτήσει και τέσσερα τρόπαια ως προπονητής της Β΄ ομάδας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όλα αυτά μακριά από την χώρα του. Ναι, δεν είναι Άγγλος. Ήρθε στον κόσμο στις 26 Φεβρουαρίου του 1973, στην πόλη Κρίστιανσουντ, την μεγαλύτερη στην επαρχία Μέρε ου Ρούμσταλ της Νορβηγίας. Ο μύθος αναφέρει πως κοντά σε αυτή την πόλη έζησαν οι πρώτοι συμπατριώτες του. Αυτός δημιούργησε τον δικό του μύθο. Αυτόν του πιο επιτυχημένου ποδοσφαιριστή που έβγαλε η χώρα των Βίκινγκς.

Ο κόσμος τον έμαθε με το προσωνύμιο «Δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο». Οι γονείς του, Όιβιντ και Μπρίτα, του είχαν δώσει το όνομα Όλε Γκούναρ...

Από άγνωστος...

Από το βράδυ της Κυριακής (30/10) ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ μπορεί πλέον να λέει ότι πήρε τίτλο και στην χώρα του. Ο 38χρονος -πλέον- τεχνικός, οδήγησε την Μόλντε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος για πρώτη φορά στην ενός αιώνα ιστορία της. Η ομάδα του «Aker Stadion» έκλεισε τα 100 της χρόνια στις 19 του περασμένου Ιουνίου και το γιόρτασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς έγινε η τέταρτη -μόλις- ομάδα που «σπάει» την κυριαρχία της Ρόζενμποργκ την τελευταία 20ετία.

Ο Σόλσκιερ της το... χρωστούσε. Ήταν η ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσει την διαδρομή του προς την δόξα. Τον εμπιστεύτηκε το 1994, αποκτώντας τον από την άσημη ομάδα της γενέτειράς του, Κλαουσενένγκεν και του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί για πρώτη φορά στην μεγάλη κατηγορία.

solskjXrXiXMolde280_1188260149_1188260166

Στα δύο χρόνια παρουσίας του στην «Tippeligaen», ο ξανθομάλλης  επιθετικός θα... έβγαζε μάτια, σημειώνοντας 31 γκολ σε 42 ματς.  Τίτλο δεν πήρε, όμως, τα επιτεύγματά του θα του έδιναν το «εισιτήριο» για την Πρέμιερ Λιγκ. Το καλοκαίρι του 1996, Αμβούργο και Κάλιαρι τον... γλυκοκοίταζαν, ο τότε προπονητής του, Έγκε Χαρέιντε, προσπάθησε να τον «πλασάρει» σε μία εκ των Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι, όμως, καμία εξ αυτών δεν ήταν διατεθειμένη να ρισκάρει πάνω σε έναν 23χρονο Νορβηγό και προτίμησαν να έχουν τα... μάτια τους σε παίκτες που συμμετείχαν στο Euro της Αγγλίας, που διεξαγόταν εκείνο τον καιρό.

...φονιάς!

Ας πρόσεχαν. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον άρπαξε την ευκαιρία και τον απέκτησε στις 29 Ιουλίου, κάνοντας ολόκληρο το «Νησί» να απορεί, καθώς την ίδια περίοδο η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με το «κανόνι» της τότε πρωταθλήτριας Αγγλίας, Μπλάκμπερν, αλλά και της εθνικής ομάδας της χώρας, τον Άλαν Σίρερ (πήγε τελικά στη Νιουκάστλ).

Στην πρώτη του σεζόν στο «Ολντ Τράφορντ», ξέρει και ο ίδιος ότι δεν θα είναι βασικός, λόγω της παρουσίας των Ερίκ Καντονά και Άντι Κόουλ στην ομάδα. Παρόλα αυτά, το άστρο του θα λάμψει. Θα σημειώσει 18 γκολ (!) στο πρωτάθλημα και θα αναδειχτεί πρώτος σκόρερ των «κόκκινων διαβόλων», στην επιστροφή τους στον «θρόνο» της Πρέμιερ Λιγκ.

1ole_666x450_559732a

Το πρώτο του γκολ με την Γιουνάιτεντ θα το θυμάται για πάντα ως την καλύτερη στιγμή της καριέρας του, παρά τα όσα θα συνέβαιναν λίγα χρόνια αργότερα στην Βαρκελώνη... Στην πρώτη του συμμετοχή, θα πάρει τη θέση του Ντέιβιντ Μέι στον αγωνιστικό χώρο, σε παιχνίδι με την Μπλάκμπερν και μετά από έξι λεπτά θα σκοράρει. «Το να σκοράρω στο πρώτο μου ματς και να βλέπω τον Ερίκ Καντονά να είναι ο πρώτος που έρχεται για να με συγχαρεί, με έκανε να συνειδητοποιήσω ότι είμαι στο Ολντ Τράφορντ», θα δηλώσει αρκετά χρόνια αργότερα.

He Will Allways Have… Barcelona

Αμέσως μετά την πρώτη του σεζόν, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα τον ανταμείψει προσφέροντάς του νέο επταετές (!) συμβόλαιο και ο ίδιος θα τον δικαιώσει. Έστω κι αν τις περισσότερες φορές θα έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή.

Όπως και εκείνο το βράδυ της 26ης Μαΐου του 1999 στο «Καμπ Νου» της Βαρκελώνης. Τότε που η Μπάγερν Μονάχου ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ, όμως, η Γιουνάιτεντ πέτυχε την μεγαλύτερη ανατροπή στα χρονικά του ποδοσφαίρου (μέχρι τότε), με τον Σόλσκιερ να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ στο 93΄ (είχε ισοφαρίσει ο Σέριγχαμ στο 91΄). Μόλις 12 λεπτά αφότου ο Φέργκιουσον τον είχε «ρίξει» στο ματς, παίζοντας το τελευταίο χαρτί του.

Τα επόμενα χρόνια έφεραν στον Σόλσκιερ κι άλλους τίτλους. Του έφεραν, όμως και αρκετούς τραυματισμούς. Ένας εξ αυτών τον ανάγκασε να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τους αγωνιστικούς χώρους στην ηλικία των 34 ετών, στις 27 Αυγούστου του 2007, με 126 γκολ σε 366 συμμετοχές με την Μάντσεστερι Γιουνάιτεντ και άλλα 23 στις 67 φορές που φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Νορβηγίας.

AlexFergusonOleGunnarSolskjaerManchesterPE_XeUSxaztl

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, το προπονητικό και ιατρικό επιτελείο και πάνω απ' όλους τους οπαδούς μας. Ήταν φανταστικοί όλα αυτά τα χρόνια και αποτελούσαν ένα κίνητρο για να επιστρέψω γρηγορότερα στη δράση όταν ήμουν τραυματίας», δήλωνε εκείνη τη μέρα.

Και οι φίλοι των «κόκκινων διαβόλων» δεν σταματούσαν να του δείχνουν την αγάπη τους και το «Ολντ Τράφορντ» κουνήθηκε πολλές φορές στους ρυθμούς του «You are my Solskjaer».

Στο πλευρό του «μέντορα»

Η συνέχεια τον βρίσκει στο πλευρό του Φέργκιουσον με τον ρόλο του προπονητή των επιθετικών της Γιουνάιτεντ, ενώ το καλοκαίρι του 2008 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της Β΄ ομάδας του συλλόγου. Την ίδια περίοδο οι συμπατριώτες του του είχαν προτείνει να πάρει τη θέση του Έγκε Χαρέιντε, ως ομοσπονδιακός προπονητής της Νορβηγίας. «Δεν είμαι ακόμη έτοιμος για κάτι τέτοιο», ήταν η απάντηση του Σόλσκιερ.

Ole_Gunnar_Solskjaer

Η επιστροφή του στην χώρα του, πάντως, θα έρθει τον Νοέμβριο του 2010 και αφού έχει πάρει τέσσερις τίτλους με τις «ρεζέρβες» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 18 Μαρτίου του 2011 η Μόλντε θα δώσει το πρώτο της επίσημο παιχνίδι υπό τις οδηγίες του Σόλσκιερ και θα γνωρίσει ήττα-σοκ με 3-0 από την νεοφώτιστη Σάρπσμποργκ. Ένα μήνα αργότερα (17 Απριλίου), ο Όλε θα πάρει την πρώτη του νίκη (3-2 την Στάμπαεκ), ενώ ανήμερα των γενεθλίων για τα 100 χρόνια της (19 Ιουνίου 2011) η Μόλντε θα επικρατήσει 2-0 της Σόγκνταλ.

dfh

Το «δώρο» του προς τον σύλλογο που τον ανέδειξε, όμως, ο Σόλσκιερ το έκανε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής (30/10). Η ισοπαλία στο εντός έδρας παιχνίδι με την Στρόμγκοντσετ σήμανε την μαθηματική εξασφάλιση της «Tippeligaen».

Και πλέον ο Όλε μπορεί ήσυχος να κάνει τον σχεδιασμό του ενόψει του μεγάλου του στόχου. Έστω κι αν αυτό γίνει σε καμιά... 25αριά χρόνια. «Θέλω κάποια στιγμή να αναλάβω την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ», έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος...

O «δολοφόνος» επέστρεψε! (photos+videos)



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Γκραν Πρι της Formula 1 και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Γκραν Πρι της Formula 1 και ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Λιονέλ Μέσι: Μαγική εμφάνιση με 5 ασίστ και 1 γκολ σε ένα ημίχρονο (vids)
Λιονέλ Μέσι: Μαγική εμφάνιση με 5 ασίστ και 1 γκολ σε ένα ημίχρονο (vids)
NBA: Break στο Ντένβερ η Μινεσότα με «ιπτάμενο» Άντονι Έντουαρντς (vid)
NBA: Break στο Ντένβερ η Μινεσότα με «ιπτάμενο» Άντονι Έντουαρντς (vid)
Πάσχα γεμάτο μπάλα με ντέρμπι Λίβερπουλ – Τότεναμ και Ρόμα - Γιουβέντους
Πάσχα γεμάτο μπάλα με ντέρμπι Λίβερπουλ – Τότεναμ και Ρόμα - Γιουβέντους
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved