Η ιστορία μιας φανέλας… (photos & video)

Η ιστορία μιας φανέλας… (photos & video)

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει σήμερα (14/10) τη νέα του φανέλα και το Onsports θυμάται πως οι «πράσινοι» αρχικά ήταν… κόκκινοι και τελικά σταμάτησαν από φέτος να είναι η μοναδική ομάδα που δεν είχε ποτέ χορηγό τον ΟΠΑΠ.

«Έχουν πάψει πια να παίζουν για τη φανέλα», ακούμε από παλιότερους κατά καιρούς. Αν αυτό ισχύει είναι στην κρίση του καθενός να το διαπιστώσει, όπως και το «θα κερδίσουν μόνο με τις φανέλες» ή το αντίστοιχο «η φανέλα δεν παίζει μπάλα μόνη της».

Τι είναι όμως για κάθε ομάδα η φανέλα της; Είναι αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις άλλες, που φέρει το έμβλημά της – το οποίο περικλείει σε λίγα τετραγωνικά εκατοστά όλα όσα πρεσβεύει ο κάθε σύλλογος – και που δίνει το στίγμα της. Ο Παναθηναϊκός που σήμερα παρουσιάζει τη φανέλα της αγωνιστικής περιόδου 2011-2012, είναι από τις ομάδες που δεν έχει παρουσιάσει τεράστιες αλλαγές στη φανέλα του, παρά μόνο την πρώτη, την μεγάλη, αλλά έχει ωστόσο να επιδείξει μια αρκετά ενδιαφέρουσα συλλογή από φανέλες, που θα δούμε παρακάτω...

fanelapao

Ο Παναθηναϊκός στα κόκκινα…

Δεν είναι αστικός μύθος. Όντως, η πρώτη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν χρώματος κόκκινου. Από το 1908 και για κάποιο διάστημα στο γήπεδο της οδού Πατησίων όπου προπονείτο και έδινε κάποια φιλικά παιχνίδια ο Παναθηναϊκός, η φανέλα που φορούσε η ομάδα ήταν κόκκινη. Ένας άλλος αστικός μύθος αναφέρει πως ένας… ταύρος που βρισκόταν στα γύρω χωράφια της εποχής, μια μέρα εξαγριώθηκε από το κόκκινο χρώμα και κυνήγησε τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να παρθεί η απόφαση για αλλαγή φανέλας.

Έτσι, μετά από κάποιες δοκιμές σε διάφορα χρώματα οι άνθρωποι του νεοσύστατου συλλόγου κατέληξαν στο πράσινο. Το χρώμα λοιπόν έχει σχεδόν ίδια σε διάρκεια ιστορία με την ομάδα και όταν διαβάζει κανείς «οι πράσινοι», καταλαβαίνει πως αναφέρεται το κείμενο στον Παναθηναϊκό!

Το «τριφύλλι» από την Πόλη

Το 1918 στη φανέλα του Παναθηναϊκού μπήκε το έμβλημα που αντιπροσωπεύει όλα αυτά τα χρόνια την ομάδα. Το τριφύλλι. Ένα έμβλημα που «έφερε» στον Παναθηναϊκό, ο αθλητής και μετέπειτα γενικός γραμματέας του συλλόγου, Μιχάλης Παπάζογλου, ο οποίος το φορούσε στην ομάδα Χαλκηδόνα της Κωνσταντινούπολης όπου αγωνιζόταν. Έτσι, στην πορεία των χρόνων είτε ο Παναθηναϊκός φορούσε λευκές εμφανίσεις είτε πράσινες, το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς είχε το αντίθετο χρώμα για να συμβολίζει όσα πρεσβεύει ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Παναθηναϊκός θα φορέσει διάφορων ειδών φανέλες. Με οριζόντιες ρίγες, με λευκά μανίκια, με κάθετες ρίγες, μονόχρωμες, ακόμα και φανέλες που θύμιζαν… δίχτυα, καθώς ήταν διάτρητες. Όλες όμως πράσινες, σε κάποιες περιπτώσεις λευκές, με το τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς.

Τα επαγγελματικά χρόνια

Αφού γενιές και γενιές γαλουχήθηκαν με την φανέλα του Γουέμπλεϊ, την ολοπράσινη φανέλα με το μεγάλο λευκό τριφύλλι στα αριστερά στο στήθος, τα χρόνια πέρασαν και το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό. Κάπως έτσι, το 1984 ήρθε ο πρώτος χορηγός στην φανέλα της ομάδας, γνωστή εταιρεία αυτοκινήτων, και παρέμεινε για δυο χρόνια μετά την συμφωνία με την νεοσύστατη – ακόμα τότε – ΠΑΕ.

Η επόμενη εταιρεία, ήταν μεγάλη ασφαλιστική της εποχής, έμεινε ωστόσο για πολύ περισσότερα χρόνια και συνέδεσε το όνομά της με τον Παναθηναϊκό. Από το 1986 ως το 1999 το εμπρός τμήμα της φανέλας είχε πάντα τον ίδιο χορηγό, ενώ κατά καιρούς οι εμφανίσεις που φορούσε ο Παναθηναϊκός είχαν εντυπωσιάσει, όπως αυτή με τη πράσινη χοντρή ρίγα το 1993 ή μια ακόμα το 1994 με λευκά σχήματα που θύμιζαν… κεραυνούς στα πλάγια αλλά και η αξέχαστη φανέλα του 1996.

Η φανέλα ως προϊόν

Από το 1998 κι έπειτα, στην Α’ Εθνική καθιερώθηκε και η χρησιμοποίηση των ονομάτων των παικτών στο πίσω μέρος της φανέλας. Γεγονός που βοήθησε ομάδες, οι οποίες είχαν ήδη δημιουργήσει δίκτυο για να πουλούν προϊόντα με το σήμα και το όνομά τους. Πόσο όμως ελκυστικότερο ήταν για έναν οπαδό να φορά τη φανέλα του Ασάνοβιτς, του Μίκλαντ, του Βαζέχα, του Πάολο Σόουζα, του Ολισαντέμπε, του Καραγκούνη και του Σισέ…

Ο Παναθηναϊκός παράλληλα, παρουσίαζε αρκετές αλλαγές στις φανέλες στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Από την «αντιστροφή» της φανέλας του 1993, με άσπρη χοντρή ρίγα που θύμιζε στιλ… Άγιαξ, μέχρι φανέλες με μπλε οριζόντια ρίγα ανάμεσα σε σήμα και χορηγό. Χορηγό που στο μεταξύ είχε αλλάξει δυο-τρεις φορές μέχρι να καταλήξει σε γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που παρέμεινε στη φανέλα ως πέρσι.

Η επετειακή που παρέμεινε…

Το 2008 όπως ήταν φυσικό, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να δημιουργήσει μια φανέλα για να γιορτάσει τα 100 του χρόνια. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε από την εταιρεία που ντύνει τους «πράσινους» εδώ και 16 χρόνια περίπου, θύμισε σε πολλούς τη φανέλα της δεκαετίας του 1970. Πράσινος ο «κορμός» της εμφάνισης, με το μεγάλο άσπρο τριφύλλι στο μέρος της καρδιάς…

Η φανέλα άρεσε και αγαπήθηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει και στα επόμενα χρόνια με κάποιες μικροαλλαγές όπως οι άσπρες ρίγες στα μανίκια, ή η λεπτή άσπρη ρίγα που θα υπάρχει στην φετινή εμφάνιση. Παράλληλα, για λόγους… marketing κυρίως, κατά καιρούς δημιουργήθηκαν φανέλες και σε χρώματα που δεν θυμίζουν και τόσο Παναθηναϊκό. Από τις μπλε στις αρχές του 2000, στην 3η εμφάνιση του 2007 που ήταν λαχανί και στην μαύρη που καθιερώθηκε τα δύο τελευταία χρόνια ως τέτοια.

Στο σύντομο ιστορικό της φανέλας του Παναθηναϊκού, αξίζει να αναφέρουμε πως για πρώτη φορά το 1980, όταν και το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, αθλητική εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή της. Έγιναν αρκετές αλλαγές ώσπου ο Παναθηναϊκός να παραμείνει όπως είπαμε για μια 15ετία με συγκεκριμένο σταθερό συνεργάτη σε αυτό τον τομέα.

Πρώτη φορά ΟΠΑΠ

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αλλαγές χορηγών που ήταν αρκετές, ο Παναθηναϊκός σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων ομάδων δεν είχε διαφημίσει ποτέ τον ΟΠΑΠ. Ακόμα και σε περιόδους που ο οργανισμός διαφημιζόταν στις φανέλες όλων των ομάδων του πρωταθλήματος. Φέτος ήρθε η ώρα να συμβεί αυτό, με το λογότυπο της ΟΠΑΠ ΑΕ να είναι στο εμπρός μέρος της φανέλας και όχι κάποιο παιχνίδι της όπως είχε αρχικά διαρρεύσει…

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι πέρα από τους εμπορικούς λόγους που έχουν μεγάλο ποσοστό στη φανέλα που επιλέγει να φορέσει η κάθε ομάδα, πλέον η τεχνολογία κατασκευής αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιούν οι εταιρείες αθλητικών ειδών, παίζουν ιδιαίτερο ρόλο. Η φανέλα είναι ένα από τα… όπλα του ποδοσφαιριστή στο γήπεδο και η κάθε λεπτομέρεια μετράει.

Ακόμα κι αν κάποιος «δεν παίζει πια για τη φανέλα»…

20 PHOTOS
  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Παναθηναϊκός Superfoods: «Τρέλα» η νέα φανέλα (photo)
Παναθηναϊκός Superfoods: «Τρέλα» η νέα φανέλα (photo)
Επική ντρίπλα αλά… Ροναλντίνιο ο Μανθάτης! (video)
Επική ντρίπλα αλά… Ροναλντίνιο ο Μανθάτης! (video)
Αυτοί είναι οι χειρότεροι υπάλληλοι που έχεις δει ποτέ! (video)
Αυτοί είναι οι χειρότεροι υπάλληλοι που έχεις δει ποτέ! (video)
FIBA: Έριξε… άκυρο στην πρόταση της Ευρωλίγκας
FIBA: Έριξε… άκυρο στην πρόταση της Ευρωλίγκας
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Ντροπή σου ρε! Αδιανόητη χυδαιότητα Παναγιώτη Χατζηστεφάνου για τη μικρή Νεφέλη!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Σοκαριστική φωτογραφία: Γυναίκα στο Παλαιό Φάληρο βγαίνει από τη θάλασσα καλυμμένη με πίσσα!
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
Τραγωδία: Νεκροί δύο σμηνίτες, 19 και 25 ετών, σε τροχαίο - ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΟΚ
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής
1ο Διεπιστημονικό συνέδριο ειδικής αγωγής

Η ιστορία μιας φανέλας… (photos & video)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης