Συνδεσμικές κακώσεις

Συνδεσμικές κακώσεις

Το πρόγραμμα αποκατάστασης των συνδεσμικών κακώσεων της ποδοκνημικής πρέπει να σχεδιάζεται λαμβάνοντας υπ' όψιν το βαθμό σοβαρότητας της κάκωσης, τις διαφορετικές αγωνιστικές απαιτήσεις του κάθε αθλητή και να συσχετίζεται με τις αντίστοιχες φάσεις της διαδικασίας επούλωσης.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης αποτελείται από τέσσερα στάδια:

Στάδιο 1

Το πρώτο στάδιο της αποκατάστασης - αντιστοιχεί στη φλεγμονώδη φάση της διαδικασίας επούλωσης - αφορά τις πρώτες 48 ώρες και ταυτίζεται με την εφαρμογή κρύου - ανάρροπης θέσης - πίεσης - ανάπαυσης.

Στάδιο 2

Κριτήρια για την έναρξη του δευτέρου σταδίου - αντιστοιχεί στη δεύτερη φάση διαδικασίας επούλωσης - την ινοβλαστική - αποτελούν:
•    Η σταθεροποίηση του οιδήματος
•    Η διάγνωση του βαθμού σοβαρότητας
Στόχο αποτελεί η ελάττωση του οιδήματος και η αύξηση του εύρους κίνησης. Επιτυγχάνεται
•    με την εφαρμογή του κατάλληλου σχήματος φυσικοθεραπείας (θερμοθεραπεία, υπέρηχα, ηλεκτροθεραπεία, Laser )
•    ασκήσεις εύρους κίνησης και στη συνέχεια διατάσεις στο γαστροκνήμιο και υποκνημίδιο.

Στάδιο 3

Κριτήρια για την έναρξη του τρίτου σταδίου αποκατάστασης - αντιστοιχεί στη δεύτερη φάση διαδικασίας επούλωσης - θεωρούμε την απουσία οιδήματος και την παρουσία πλήρους εύρους κίνησης της ποδοκνημικής.
Σκοπός η αποκατάσταση της δύναμης και της ιδιοδεκτικότητας. Για την επιτυχία του σκοπού εφαρμόζουμε ισοτονικές ασκήσεις από θέση μη φόρτισης και προοδευτικά σε θέση φόρτισης με το βάρος του σώματος.
Η εκτέλεση του προγράμματος των ισοτονικών ασκήσεων χωρίς ενοχλήματα αποτελεί την προϋπόθεση για την έναρξη του ισοκινητικού πρωτοκόλλου αποκατάστασης.
Παράλληλα με την ενδυνάμωση αποκαθιστούμε και την ιδιοδεκτικότητα με την εφαρμογή ασκήσεων στη σανίδα ισορροπίας από θέση μη φόρτισης σε θέση φόρτισης. Αρχικά ισορροπία με τα δύο πόδια, στη συνέχεια με δύο πόδια και μπάλα και τέλος ισορροπία στο ένα πόδι( Εικ.1,2).

Το τέλος αυτού του σταδίου ελέγχεται εκτελώντας δοκιμασία μονοποδικής αναπήδησης - single leg hop test -κατά τη διάρκεια των οποίων ο αθλητής δεν πρέπει να αισθάνεται καμία ενόχληση.
Πάντα ο έλεγχος γίνεται σε σύγκριση με το αντίστοιχο υγιές.

Στάδιο 4

Αυτό αποτελεί το κριτήριο για να ενταχθεί ο αθλητής στο τέταρτο στάδιο αποκατάστασης - αντιστοιχεί στην τρίτη φάση της διαδικασίας επούλωσης - το οποίο σχεδιάζεται με σκοπό ο αθλητής να επανενταχθεί πλήρως στις αθλητικές του δραστηριότητες.
Στο στάδιο αυτό περιλαμβάνονται ασκήσεις στο τραμπολίνο ( Εικ. 3 ), αλτικές ασκήσεις, δρομικές δραστηριότητες και πλειομετρικές ασκήσεις εάν αυτό απαιτείται από το αγώνισμα.

Η επιτυχής εκτέλεση χωρίς πόνο ή άλλων ενοχλήσεων της λειτουργικής δοκιμασίας ελέγχου, μεγαλύτερου βαθμού δυσκολίας από την πρώτη, τη δοκιμασία της λειτουργικής μονοποδικής αναπήδησης ( Εικ. 4 ) - functional single leg hop test - αποτελεί και το κριτήριο για την πλήρη επανένταξη του αθλητή στις αθλητικές του δραστηριότητες.

Του Δρ. Μαλλιαρόπουλου
Ιατρός - Αθλητίατρος MD, Msc & Dipl in SEM QMUL, Phd, F.FSEM (UK)



Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved