Laser στην Αθλητιατρική

Laser στην Αθλητιατρική

Τα laser στην ιατρική διαιρούνται σε πολλούς και διαφόρους τύπους αλλά μπορούμε να τα κατατάξουμε σε 2 μεγάλες κατηγορίες.

1.    Ισχυρά laser με τα οποία κόβουμε ή εξαχνώνουμε διάφορους παθολογικούς, σκληρούς ή μαλακούς ιστούς. Αυτά τα laser τα ονομάζουμε ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΑ LASER.
2.    Laser με τα οποία διεγείρουμε βιολογικά την κυτταρική λειτουργία. Αυτά τα laser τα ονομάζουμε ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ - ΒΙΟ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ ή ΧΑΜΗΛΗΣ ΙΣΧΥΟΣ.
Laser ιατρικό (θεραπευτικό)
Το MID PRO Laser είναι ένα ιατρικό (θεραπευτικό) laser σε αντίθεση με τα χειρουργικά laser τα οποία μπορούν να κόψουν, να πήξουν ή να εξαχνώσουν ιστούς.
Tα laser που έχουν μικρότερη ισχύ από τα χειρουργικα (milli watt), και χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς, προκαλούν φωτοχημικές αντιδράσεις, μέσω της απορρόφησης των ακτίνων laser από τους ιστούς. Αυτά τα laser δεν έχουν θερμική αντίδραση και είναι απολύτως ασφαλή.
Σήμερα είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποιώντας laser μικρότερης ισχύος, ανεβάζουμε εμφανώς την ενέργεια των κυττάρων του σώματος.
Ο μηχανισμός αυτοθεραπείας του οργανισμού λειτουργεί καλύτερα, τοξικές ουσίες αποβάλλονται από το σώμα σε μεγαλύτερη κλίμακα όπως και η κυκλοφορία του αίματος στον οργανικό ιστό που έχει υποστεί τη θεραπεία δέχεται θετικά θεραπευτικά ερεθίσματα. Επίσης εξασφαλίζεται η τόσο σημαντική για την ελαστικότητα του δέρματος σύνθεση των δραστικών ουσιών.
Τα MEDICAL.I.D - PRO Laser - ιατρικό (θεραπευτικό) laser καλούνται επίσης και διοδικά ή ημιαγωγών. Η ισχύ τους είναι ανάλογη της κατηγορίας που εκπέμπουν.

Σας παρουσιάζουμε πέντε διαφορετικούς τύπους που είναι και οι πλέον καθιερωμένοι στον ιατρικο χώρο της θεραπείας με laser.
•    Laser K.T.P. με εκπομπή στο μήκος κύματος των 532 nm
•    Laser GaAlInP με εκπομπή στο μήκος κύματος των 635,1 nm
•    Laser GaAlAs με εκπομπή στο μήκος κύματος των 808 nm
•    Laser GaAs με εκπομπή στο μήκος κύματος των 904 nm
•    Laser EDL 515 - CO2 με εκπομπή στο μήκος κύματος των 10,600 nm

Χρήση

Το laser είναι πολύ κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί από αθλητιατρους, αλλά και από ιατρούς πολλών άλλων ειδικοτήτων όπως φυσιάτρους ρευματολόγους, νευρολόγους, ή ορθοπαιδικούς εκεί όπου ο ασθενής άμεσα νοιώθει το θεραπευτικό αποτέλεσμα.
Το αποτέλεσμα ενός θεραπευτικού laser δεν εξαρτάται από κάποια θερμότητα αλλά από τις ιδιότητες της κάθε κεφαλής laser.
Αυτά τα αποτελέσματα μιας δέσμης laser ανακαλύφθηκαν το έτος 1962 όταν οι ειδήσεις του ιατρικού ρεπορτάζ έκαναν λόγο για την θεραπευτική επίδραση που έχει το laser στο κύτταρο και οργανικό ιστό. Η θεραπεία με laser στον ανθρώπινο οργανισμό άρχισε το έτος 1967. Σήμερα στο έτος 2005 υπάρχουν δημοσιευμένες πάνω από 2500 κλινικές μελέτες σε ιατρικά περιοδικά σε περισσότερες από 80 χώρες σε όλο τον κόσμο που μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το θαύμα της θεραπείας laser.

Τι μπορούμε να θεραπεύσουμε με laser χαμηλής ισχύος;

Διαφορετικοί τύποι laser επιρρεάζουν διαφορετικά τόσο τους ιστούς όσο και τα κύτταρα. Το τι πραγματικά θέλουμε να θεραπεύσουμε εξαρτάται σε όλες τις περιπτώσεις από το ποιον ή ποιους τύπους laser έχουμε στην κατοχή μας.
Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε ότι τα laser έχουν τις εξής εφαρμογές:
1.    LASERK.T.P., 532 nm. Δέρμα, Βλεννογόνο, Λέμφο, και σε προβλήματα υπολειτουργίας Αγγειακού και Φλεβικού συστήματος, Βελονισμό.
2.    LASER GaAlInP, 635,1 nm. Δέρμα, Βλεννογόνο του σώματος Το μοντέρνο HeNe.
3.    LASER GaAlAs, 808 - 830 nm. Δέρμα, Βλεννογόνο, Ρευματοπάθειες ,προβλήματα υπολειτουργίας Νεύρων ,μικρών αρθρώσεων,τενόντων.
4.    LASER GαAs, 904 nm. Θεραπεία του Μυοσκελετικού συστήματος και της Οσφυικής Μοίρας της Σπονδυλικης Στήλης (εκεί όπου συντηρητικά ενδείκνυται).

Πως γίνεται η θεραπεία με laser χαμηλής ισχύος;

Κρατά κανείς την κεφαλή laser τοποθετημένη στο σημείο όπου θέλει να θεραπεύσει. Η κεφαλή του laser όπου εξέρχεται το φως μοιάζει με ένα χοντρό στυλό. Το φως του laser εισέρχεται στο σώμα του ασθενούς διαπερνώντας τους ιστούς σε βάθος μεταξύ 1 έως 5 cm εξαρτώμενο πάντα από τον τύπο του laser. Πόσο χρόνο χρειάζεται μια θεραπεία εξαρτάται από το πόσο βαθιά βρίσκεται το πρόβλημα, την ισχύ της κεφαλής όπως και την επιφάνεια που καταλαμβάνει το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές απαιτείται χρόνος μεταξύ 3 και 20 λεπτών.

Πονάει η θεραπεία με laser χαμηλής ισχύος;

Καθόλου, αντίθετα είναι πολύ χαλαρωτική. Από την άλλη πλευρά όμως θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι σε διάστημα 6-24 ώρες μετά την θεραπεία μπορεί να έχουμε μια αύξηση του πόνου στην επίμαχη περιοχή. Αυτό συχνά συμβαίνει λόγω του ότι το φως του laser έθεσε σε λειτουργία μηχανισμούς επιδιόρθωσης του προβλήματος εσωτερικά. Αυτό είναι καλό διότι γνωρίζουμε ότι σίγουρα ο ασθενής ακούει στη θεραπεία. Αυτό όμως συμβαίνει με όλους τους ασθενείς των οποίων τα προβλήματα είναι χρόνια. Αυτή η αίσθηση του πόνου συνήθως είναι παροδική και υποχωρεί μετά από μερικές ώρες, ενώ έχει παρατηρηθεί σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις παράταση του πόνου για 2-3 ημέρες. Αυτό έχει διαπιστωθεί ότι, οφείλεται στην υπέρ δοσολόγηση της θεραπείας ενός χρόνιου πάσχοντος ασθενούς.

Πόσες επισκέψεις και με ποια συχνότητα κάθε συνεδρία;

Συχνές επισκέψεις στην αρχή οι οποίες με τον καιρό γίνονται αραιές. Δηλαδή 2 έως 4 στην πρώτη εβδομάδα και μετά περίπου 2 επισκέψεις ανά εβδομάδα. Κάθε θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει από 4 έως 12 συνεδρίες. Αυτή η διαφορά εξαρτάται από το ότι όλοι οι ασθενείς δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα, δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο αλλά και η φύση του προβλήματος όπως και η χρονιότητά του να είναι διαφορετικά. Με απλά λόγια, απαιτούνται περισσότερες επαναληπτικές επισκέψεις σε χρόνιους πάσχοντες ασθενείς εν αντιθέσει με τα οξέα περιστατικά.

Υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ, σε καμιά περίπτωση. Γυαλιά προστασίας χρειάζονται μόνο κατά την χρήση του laser Al με μεγάλη ισχύ >500 mW. Δεν είναι καν αρνητικό ο ασθενής κατά τον χρόνο της θεραπείας laser να παίρνει και τα διάφορα φαρμακευτικά παρασκευάσματα που ο γιατρός του τον έχει συστήσει.
Τι πρέπει να προσέξει κανείς μετά την θεραπεία με laser;
Διευκρινίζεται από την αρχή ότι, η θεραπεία laser δίνει αυτόματα στον ασθενή ένα άμεσο αναλγητικό αποτέλεσμα. Ηρεμώντας ο ασθενής από τον πόνο του μπορεί να κάνει πράγματα που πριν δεν μπορούσε. Η δική μας συμβουλή είναι να μην πέσει σε αυτή τη παγίδα επειδή απλώς δεν έχει το σύμπτωμα του πόνου. Αναγκαία η ξεκούραση.

Ποιες είναι οι πιθανότητες να γίνει κανείς καλά από τη θεραπεία laser;

Όλοι οι ασθενείς δεν αντιδρούν το ίδιο. Παρατηρεί κανείς την αντίδραση του ασθενούς από την 1 έως την 6 επίσκεψη. Κάποιοι ασθενείς αντιδρούν θετικά και άμεσα ενώ άλλοι όχι. Ένα ποσοστό περί το 10% δεν αντιδρά καθόλου ή μπορεί να έχει τόσο μικρό αποτέλεσμα όπου κανείς συμπεραίνει ότι η θεραπεία laser δεν είναι η κατάλληλη για τον συγκεκριμένο ασθενή. Επίσης η θεραπεία laser σε κάποιες παθήσεις έχει καλύτερο αποτέλεσμα εν σχέση με άλλες.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι:

Η θεραπεία laser αποτελεί μια ακίνδυνη και χωρίς πόνο θεραπευτική μέθοδο με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τον απλό καθημερινό πόνο αλλά και τα πολύ σοβαρά προβλήματα του ασθενούς σε αρθρώσεις, μύες, τένοντες κ.λ.α. παθήσεις.
Το πλεονέκτημα μιας θεραπείας laser είναι να διεγείρει τα κύτταρα για ταχύτερη επούλωση του τραυματισμένου ιστού.

Ποιοι μηχανισμοί βρίσκονται πίσω από ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα;

Πολύ απλά θα έλεγε κανείς ότι, η είσοδος μιας δέσμης φωτός στο σώμα, με τις ιδιότητες του laser, φορτίζει με ενέργεια τους μηχανισμούς δράσης τού οργανισμού με φυσικό επακόλουθο την δραστηριοποίησή του, ώστε να θεραπευθεί.

Πώς γίνεται αυτό;

Είναι πλέον γνωστό αλλά και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η θεραπεία laser επηρεάζει άμεσα και θετικά τον οργανισμό. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την εφαρμογή των ακτίνων laser οφείλονται κυρίως:
•    Στην πρωτογενή αναλγητική και δευτερογενή σπασμολυτική επίδραση της ακτινοβολίας στην πάσχουσα περιοχή.
•    Στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στην πάσχουσα περιοχή.
•    Στην αντιφλεγμονώδη και αποιδηματώδη επίδραση της ακτινοβολίας στην πάσχουσα περιοχή.
•    Στο ανοσοποιητικό σύστημα. Δραστηριοποίηση και τόνωση των ανοσολογικών μηχανισμών και αύξηση παραγωγής αντισωμάτων D.N.A - R.N.A.
•    Στην αναγέννηση και ανάπλαση των κυττάρων της πάσχουσας περιοχής που προκαλεί η ακτινοβολία.

Υπάρχει κλινική τεκμηρίωση;

ΜΑΛΙΣΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ!
Όπως είναι γνωστό η σύντμησης των λέξεων L.A.S.E.R. = Light Amplification byStimulated Emission of Radiation, σημαίνειενίσχυση φωτός με διηγηρμένη (εξαναγκασμένη) εκπομπή ακτινοβολίας.
Αυτή η εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας είναι εκείνη που με την σειρά της προκαλεί και τις βιολογικές αντιδράσεις πάνω στους ιστούς που δέχονται αυτή την ακτινοβολία.

Στην συνέχεια θα παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια από τα αποτελέσματα της θεραπείας με laser αποκατάστασης που μας είναι γνωστά μετά από μετρήσεις στα διάφορα εργαστήρια παγκοσμίως και τις κλινικές μελέτες που διάφορα νοσοκομεία έχουν δώσει κατά καιρούς στην δημοσιότητα, (case reports)
"Laser Therapy - Clinical Practice and Scientific Background"
Swedish Laser-Medical Society
Journal Lasers in Surgery and Medicine
Journal Lasers in Medical Science
Journalof Photomedicine and Laser Surgery

1.    Aναλγητική δράση. Λόγω της επιρροής στην σύνθεση της ενδορφίνης.
2.    Αποιδηματική - Αντιφλεγμονώδη δράση. Λόγω της αύξησης της προσταγλανδίνης και μετατροπή αυτής σε προστακυκλίνη.
3.    Αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος εξ'αιτίας διαστολής των μικρών αρτηριδίων και των τριχοειδών αγγείων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την περαιτέρω οξυγόνωση όλου του οργανισμού.
4.    Μεταβολή της υδροστατικής πίεσης εντός των αγγείων και μεγαλύτερη απορρόφηση του υγρού των ιστών.
5.    Γρήγορη αποκατάσταση η επανίδρυση αιμοφόρων αγγείων.
6.    Αύξηση του κυτταρικού μεταβολισμού, απομάκρυνση τοξινών, διοξειδίου του άνθρακα και άλλων άχρηστων προϊόντων. Δραστηριοποίηση των ηλεκτρολυτικών ανταλλαγών του κυτταρικού πρωτοπλάσματος. Χαλάρωση μυϊκών σπασμών.
7.    Τόνωση της σύνθεσης του κολλαγόνου και των προτείνων στα κύτταρα του δέρματος.
8.    Αυξημένη επιθηλιακή δραστηριότητα και ανταλλαγής των ιστών. Πολλαπλασιασμός των ινοβλαστών στην περιοχή του τραύματος και μεγάλη αντοχή και ελαστικότητα του δέρματος.
9.    Αύξηση της αντοχής των νευρικών κυττάρων.
10.    Αύξηση οστεογένεσης με αποτέλεσμα την πώρωση καταγμάτων.
11.    Δραστηριοποίηση και τόνωση των ανοσολογικών μηχανισμών και αύξηση παραγωγής αντισωμάτων D.N.A - R.N.A.
12.    Συνοπτικά, τέλος, έχουμε αύξηση λειτουργίας της φαγοκυττάρωσης, αυξημένη λειτουργικότητα των ενζύμων, βιταμίνωση και αντιβακτηριακή δράση, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα ευεργετικά αποτελέσματα των laser αποκατάστασης.

Που μπορεί κανείς να βρει κλινική τεκμηρίωση;

Ναι, και με έκπληξη ίσως διαπιστώσετε ότι, είναι περισσότερες από 3.000 χιλ. κλινικά τεκμηριωμένες μελέτες σε in vitro και in vivo περιπτώσεις σε ζώα αλλά και σε ανθρώπους.
Μέχρι προσφάτως μάλιστα είχαμε πάνω από 100 θετικές διπλές τυφλές κλινικές μελέτες. Αυτό σημαίνει ότι η θεραπεία με laser δοκιμάσθηκε από πολλές πλευρές.

Του Δρ. Μαλλιαρόπουλου
Ιατρού - Αθλητίατρου MD, Msc & Dipl in SEM QMUL, Phd, F.FSEM (UK)



Ολυμπιακή Φλόγα: «Είναι το σύμβολο της ελπίδας» σύμφωνα με τον Μπαχ
Ολυμπιακή Φλόγα: «Είναι το σύμβολο της ελπίδας» σύμφωνα με τον Μπαχ
Basketball Champions League: Πάει για ιστορική πρόκριση το Περιστέρι - Game 3 με Βόννη | Ώρα, κανάλι
Basketball Champions League: Πάει για ιστορική πρόκριση το Περιστέρι - Game 3 με Βόννη | Ώρα, κανάλι
Euroleague: Βγαίνει ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού AKTOR - Μάχη Μακάμπι με Μπασκόνια
Euroleague: Βγαίνει ο αντίπαλος του Παναθηναϊκού AKTOR - Μάχη Μακάμπι με Μπασκόνια
Μεταγραφές, Γιουβέντους: Περιζήτητος ο Ραμπιό
Μεταγραφές, Γιουβέντους: Περιζήτητος ο Ραμπιό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved