Αστάθεια της Επιγονατίδας

Αστάθεια της Επιγονατίδας

Το εξάρθρημα της επιγονατίδας συνίσταται σε πλήρη παρεκτόπιση της επιγονατίδας από τους μηριαίους κονδύλους και διακρίνεται σε τραυματικό και υποτροπιάζον.

chissas_foto

Διονύσιος Π. Χίσσας
Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθλητίατρος


Το τραυματικό εξάρθρημα παρατηρείται στο 1% των νεαρών αθλητών ηλικίας 9 ως 15 ετών και συχνά συνοδεύεται από οστεοχόνδρινα κατάγματα (40% ως 50% των περιπτώσεων).

Η βλαισογωνία (γωνία Q>20 μοιρών), η χαλάρωση των έσω καθεκτικών συνδέσμων, η υψηλή θέση της επιγονατίδας, η υποπλαστική επιγονατίδα, η αβαθής μηριαία τροχιλία, ο υποπλαστικός έξω μηριαίος κόνδυλος είναι μερικοί από τους προδιαθεσικούς παράγοντες που οδηγούν σε καθ’ έξιν εξάρθρημα της επιγονατίδας (δηλ. σε αστάθεια). Το 15% - 20% περίπου των περιπτώσεων οξέος τραυματικού εξαρθρήματος της επιγονατίδας, μεταπίπτει σε καθ’ έξιν εξάρθρημα.
Η θεραπεία στις περιπτώσεις αυτές είναι χειρουργική και περιλαμβάνει:
•    Χαλάρωση (release) των έξω καθεκτικών συνδέσμων και συρραφή με αναδίπλωση των έσω καθεκτικών συνδέσμων ( Αρθροσκοπικά).
•    Ανακατασκευή του Έσω επιγονατιδομηριαίου συνδέσμου (MPFL – medial patelofemoral ligament) με mini – open τεχνική. Τα τελευταία χρόνια πολλές μελέτες έχουν καταδείξει την σπουδαιότητα της ανακατασκευής του συνδέσμου αυτού για την σταθερότητα της επιγονατίδος. Η τεχνική περιλαμβάνει την χρήση αυτόλογου μοσχεύματος ημιτενοντώδους τένοντα ή την χρήση αλλομοσχεύματος.

Ρήξεις των μηνίσκων

Οι μηνίσκοι έχουν ημισεληνοειδές σχήμα, ινοχόνδρινη σύσταση και κύρια λειτουργία τους είναι η απορρόφηση των κραδασμών (σαν αμορτισέρ) της άρθρωσης του γόνατος. Οι μηνίσκοι μπορεί να υποστούν ρήξη σαν συνέπεια κάποιου τραυματισμού (πχ κατά την διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας) ή εκφύλιση ( φθορά) σαν συνεπεια καθημερινής καταπόνησης με την πάροδο της ηλικίας ή λόγω αυξημένου βάρους.
Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από ήπιο άλγος κατά την διάρκεια ακραίων κινήσεων έως οίδημα και μπλοκ της κίνησης (αδυναμία να τεντωθεί το πόδι) σε σοβαρότερες περιπτώσεις. Η κλινική εξέταση σε συνδυασμό με ακτινολογικό έλεγχο( η Μαγνητική Τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής) θέτουν την διάγνωση.Στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεία εκλογής είναι η αρθροσκοπική αποκατάσταση ( με χρήση κάμερας και εφαρμογή 2-3 πολύ μικρών τομών 5-7 χιλιοστών, η κάθε μία) με στόχο την αποφυγή φθοράς του αρθρικού χόνδρου ή/και επέκτασης της υπάρχουσας ρήξεως του μηνίσκου. Οι χειρουρικές τεχνικές διακρίνονται σε:
•    Μερική μηνισκεκτομή:
κατά την οποία αφαιρείται μόνο το κατεστραμμένο τμήμα του μηνίσκου μέχρι τα όρια του υγιούς μηνίσκου. Η διάρκεια νοσηλείας είναι 1 ημέρα. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι 4-5 εβδομάδες.
•    Συρραφή του μηνίσκου:
σε νέους ασθενείες συχνά επιλέγεται η συρραφή του τμήματος που έχει υποστεί ρήξη. Κριτήρια είναι η ηλικία, το είδος και η έκταση της ρήξης. Η διάρκεια νοσηλείας είναι 1 ημέρα. Ο χρόνος αποκατάστασης είναι 10-12 εβδομάδες .
Μετά την έξοδο του ασθενούς από το χειρουργείο απαιτείται ελάχιστη ή καθόλου αναλγησία καθώς και προφυλακτική αντιβιοτική αγωγή. Η τεχνική αυτή επιτρέπει την γρήγορη κινητοποίηση της άρθρωσης για την αποφυγή δυσκαμψίας ή/και ατροφίας των μυών.



Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Final Four με Παναθηναϊκό AKTOR και Ολυμπιακό προβλέπει ο Τζόκοβιτς
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved