Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια

Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια

Ο θυρεοειδής αδένας, που βρίσκεται στο λαιμό, παράγει μια ορμόνη η οποία ρυθμίζει το μεταβολισμό μας.

Όταν αυτή η ορμόνη παράγεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες, τότε μιλάμε για υπερθυρεοειδισμό ενώ όταν η παραγωγή της ελαττωθεί σημαντικά έχουμε υποθυρεοειδισμό.
Και η μια και η άλλη διαταραχή του Ουροειδή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο μάτι και την όραση. Ο υπερθυροειδισμός χαρακτηρίζεται από κούραση, ταχυκαρδία, χάσιμο βάρους, δυσανεξία στη ζέστη, διάρροια και αδυνάτισμα των μαλλιών. Τα χαρακτηριστικά του υποθυρεοειδισμού είναι επίσης κούραση, αλλά βραδυκαρδία, δυσκοιλιότητα και αύξηση του βάρους.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας;
Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως προσηλωμένο επίμονο βλέμμα και ξηρά μάτια. Επίσης αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύονται από πρήξιμο (οίδημα) των βλεφάρων και των ιστών γύρω και πίσω από τα μάτια. Οταν πρηστεί ο λιπώδης ιστός που περιβάλλει το μάτι, τότε το σπρώχνει προς τα εμπρός δημιουργώντας έτσι εξόφθαλμο ή πρόπτωση.
Ο βαθμός του εξόφθαλμου διαφέρει κατά περίπτωση και μπορεί να παρουσιασθεί στο ένα ή και στα δύο μάτια. Επιπλέον, το πρήξιμο των μυών που κινούν το μάτι μπορεί να προκαλέσει διπλωπία. Σέ σοβαρές περιπτώσεις, είναι πιθανό να παρουσιασθεί έλκος στον κερατοειδή (τη διάφανη επιφάνεια που καλύπτει το μάτι) ή μπορεί να προσβληθεί το οπτικό νεύρο με αποτέλεσμα να έχουμε απώλεια της όρασης.
Μπορεί να παρουσιασθεί θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια ακόμα κι αν οι εξετάσεις δείχνουν φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή;
Ναι. Πρόπτωση καθώς και άλλα συμπτώματα της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας μπορεί να παρουσιασθούν ακόμα κι όταν οι εξετάσεις δείχνουν ότι η ορμόνη του θυρεοειδή βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα (αυτό λέγεται ευθυρεοειδισμός).
Ωστόσο, σε πολλούς ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν συμπτώματα στα μάτια, η ορμόνη αυτή δεν βρίσκεται στα φυσιολογικά επίπεδα.
Πως θεραπεύεται η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια;
Από τη στιγμή που υποπτευόμαστε υπερλειτουργία του θυρεοειδή, πρέπει να διερευνηθεί και να θεραπευτεί ανάλογα. Βέβαια, πολλές φορές, η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια μπορεί να συνεχίζει να εξελίσσεται ακόμα και μετά τη ρύθμιση της λειτουρ γίας του θυρεοειδή.
Γι αυτό θα πρέπει τα μάτια να παρακολουθούνται τακτικά από τον οφθαλμίατρο και να αντιμετωπίζεται όποιο πρόβλημα προκύπτει.
Η θεραπεία του ματιού μπορεί να γίνει σε δύο στάδια:
- το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τη θεραπεία της ενεργού οφθαλμοπάθειας. Η ενεργός περίοδος που συνήθως διαρκεί δύο ή περισσότερα χρόνια, απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση μέχρι να σταθεροποιηθεί.
- το δεύτερο στάδιο της θεραπείας περιλαμβάνει τη διόρθωση μόνιμων αλλοιώσεων οι οποίες επιμένουν μετά την σταθεροποίηση της ενεργού φάσης.
Η θεραπεία κατά τη διάρκεια της ενεργού φάσης της ασθένειας επικεντρώνεται στην προστασία της όρασης. Ίσως απαιτείται κάποια θεραπεία με φαρμακα, για παράδειγμα με τεχνητά δάκρυα ή αλοιφές, μεγάλες δόσεις κορτιζόνης, εγχείρηση και ακτινοβολία του κόγχου.
Στο δεύτερο στάδιο η θεραπεία μόνιμων μεταβολών ίσως απαιτεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της διπλωπίας, του προσηλωμένου βλέμματος ή της πρόπτωσης του ματιού.

Πηγή: www.iator.gr



Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
Μεταγραφές, Ρεάλ Μαδρίτης: Ζήτησε Φρίμπονγκ ο Αντσελότι
ΑΕΚ – Άρης: Το εντυπωσιακό κορεό για τα 100 χρόνια κι η οικογενειακή ατμόσφαιρα στο φινάλε (video)
ΑΕΚ – Άρης: Το εντυπωσιακό κορεό για τα 100 χρόνια κι η οικογενειακή ατμόσφαιρα στο φινάλε (video)
Πινγκ Πονγκ: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα της Τ.Ε. ΕΦΟΕπΑ στην Πάτρα
Πινγκ Πονγκ: Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η επιστημονική ημερίδα της Τ.Ε. ΕΦΟΕπΑ στην Πάτρα
Αθλητισμός: Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros
Αθλητισμός: Ξεκίνησαν οι εγγραφές των ερασιτεχνικών σωματείων στο νέο περιβάλλον του e-kouros
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved