Χαλάζιο και κριθαράκι είναι το ίδιο πράγμα;

Χαλάζιο και κριθαράκι είναι το ίδιο πράγμα;


Το χαλάζιο εμφανίζεται σαν ένα πρήξιμο στο βλέφαρο. Προκαλείται συνήθως από μια χρόνια φλεγμονή ενός από τους μικρούς αδένες που παράγουν σμίγμα (αδένες του Meibom) και βρίσκονται στο πάνω και κάτω βλέφαρο.


Μερικές φορές συγχέουμε το χαλάζιο με το κριθαράκι το οποίο επίσης εμφανίζεται στο βλέφαρο σαν πρήξιμο.
Το κριθαράκι όμως είναι μια οξεία φλεγμονή της ρίζας των βλεφαρίδων και εμφανίζεται στο χείλος του βλεφάρου με τη μορφή μιας κόκκινης διόγκωσης που συνήθως προκαλεί πόνο. Το χαλάζιο είναι συνήθως μια αντίδραση στο συσσω-ρευμένο σμήγμα και δεν προκαλείται από βακτηρίδια παρόλο που η πάσχουσα περιοχή μπορεί να μολυνθεί στη συνέχεια από βακτηρίδια.

Επίσης το χαλάζιο δεν παρουσιάζεται συνήθως στην άκρη του βλεφάρου όπως το κριθαράκι (παρόλο που το πρήξιμο μπορεί να φτάσει σταδιακά μέχρι την άκρη του βλεφάρου) και συχνά προεξέχει προς την εσωτερική μεριά του βλεφάρου. Μερικές φορές το χαλάζιο είναι πιθανό να προκαλέσει ξαφνικό πρήξιμο σε ολόκληρο το βλέφαρο.

Πως θεραπεύεται το χαλάζιο;

Όταν το χαλάζιο είναι μικρό και δεν έχουμε άλλα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστεί από μόνο του.
Συνήθως όμως δεν εξαφανίζεται χωρίς θεραπεία. Αν το χαλάζιο είναι μεγάλο μπορεί να προκαλέσει ελάττωση της όρασης, μεταβάλλοντας το σχήμα του ματιού.

Το χαλάζιο μπορεί να θεραπευτεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους ή με το συνδυασμό τους:

1. Αντιβίωση και / ή κορτιζόνη σε σταγόνες ή ένεση κορτιζόνης τοπικά.

2. Ζεστές κομπρέσες τις οποίες μπορούμε να τοποθετήσουμε με διάφορους τρόπους. Ο απλούστερος τρόπος είναι να μουσκέψουμε ένα πανί σε ζεστό νερό και στη συνέχεια να το κρατήσουμε πάνω στο κλειστό βλέφαρο για 5-10 λεπτά. 3 με 4 φορές την ημέρα μουσκεύοντας το συνεχώς, έτσι ώστε να διατηρείται πάντα ζεστό

3. Μασάζ ή αφαίρεση των εκκριμάτων των αδένων

4. Χειρουργική διάνοιξη ή αφαίρεση

Με την εφαρμογή κάποιας από τις παραπάνω μεθόδους το χαλάζιο συνήθως θεραπεύεται. Ωστόσο, μερικά άτομα είναι επιρρεπή στις υποτροπές του χαλάζιου και γι1 αυτό χρειάζονται συνεχή θεραπεία με φάρμακα.

Αν το χαλάζιο έχει την τάση να εμφανίζεται συνεχώς στην ίδια θέση. τότε ίσος χρειαστεί να γίνει βιοψία για να αποκλειστούν κάποια σοβαρότερα προβλήματα.

Πηγή: iator.gr



O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved