Επεμβατικές Τεχνικές στον Ώμο

Επεμβατικές Τεχνικές στον Ώμο

Κατά βάση η θεραπεία των επώδυνων συμπτωμάτων στο ώμο πρέπει να είναι συντηρητική με συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και χειροπρακτικής / φυσικοθεραπείας.

Όταν οι παραπάνω θεραπείες αποτύχουν μετά την εφαρμογή τους για εύλογο χρονικό διάστημα περίπου 4 εβδομάδων μπορεί να εφαρμοστούν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

Α. ΥΠΑΚΡΩΜΙΑΚΗ ΘΥΛΑΚΙΤΙΔΑ

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση. Μετά από προσεκτικό καθαρισμό της περιοχής με αντισηπτικό διάλυμα, αναγνωρίζεται ψηλαφητικά η έξω γωνία του ακρωμίου. Στο κέντρο αυτού του σημείου εισάγεται λεπτή βελόνα 25 gauge και γίνεται έγχυση εντός του θυλάκου, 4 ml ροπιβακαϊνης 0,2% και 40 mg depot medrol.

Β.ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΚΡΩΜΙΟΚΛΕΙΔΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση. Μετά από προσεκτικό καθαρισμό της περιοχής με αντισηπτικό διάλυμα, αναγνωρίζεται ψηλαφητικά η ακρωμιοκλειδική άρθρωση η οποία βρίσκεται 2,5 cm στα έσω του κορυφαίου τμήματος του ακρωμίου. Στο σημείο αυτό εισάγεται λεπτή βελόνα 25 gauge και γίνεται έγχυση εντός της άρθρωσης, 1 ml ροπιβακαϊνης 0,2% και 40 mg depot medrol. Κατά την έγχυση διαπιστώνεται αντίσταση λόγω του μικρού όγκου της άρθρωσης.

Γ. ΕΝΔΟΑΡΘΡΙΚΗ ΕΓΧΥΣΗ

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση. Μετά από προσεκτικό καθαρισμό της περιοχής με αντισηπτικό διάλυμα, αναγνωρίζεται ψηλαφητικά το μέσο του ακρωμίου. 2,5 cm κάτω από αυτό το σημείο εισάγεται βελόνα εντός της άρθρωσης και γίνεται έγχυση χωρίς ιδιαίτεη αντίσταση 2ml ροπιβακαϊνης 0,2% και 40 mg depot medrol.

Δ. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΠΑΛΜΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΠΛΑΤΙΟ ΝΕΥΡΟ.

Ο ασθενής τοποθετείται σε καθιστή θέση με την κεφαλή ελαφρώς κεκαμένη πλάγια προς την αντίθετη πλευρά. Ψηλαφάται η ωμοπλατιαία άκανθα και μια γραμμή χαράζετα,ι που ενώνει το ακρώμιο με το έσω όριο της ωμοπλάτης. Από το κέντρο αυτής της γραμμής χαράζεται άλλη γραμμή παράλληλα με την σπονδυλική στήλη.

Η επάνω έξω γωνία χωρίζεται κατά το ήμισυ με μια γραμμή. Το σημείο παρακέντησης ορίζεται επάνω στην τελευταία γραμμή, στα 2,5 cm απόσταση από το κέντρο της γωνίας. Μια ειδική βελόνα ραδιοσυχνότητας εισάγεται κάθετα στο δέρμα και με δεξιά γωνία κατεύθυνσης προς τον ώμο.

Σε βάθος περίπου 2,5 cm το άκρο της βελόνας έρχεται σε επαφή με την ωμοπλάτη και δια της επαφής κατά μήκος του οστού αναζητείται η ωμοπλατιαία εντομή. Όταν η βελόνα εισέλθει εντός της εντομής τότε εισάγεται δια μέσω της βελόνας ηλεκτρόδιο συνδεδεμένο με γεννήτρια ραδιοσυχνοτήτων  και γίνεται αισθητικό τεστ για τον εντοπισμό του υπερπλάτιου νεύρου .

Όταν αυτό εντοπιστεί με χαμηλή ένταση ρεύματος, ακολουθεί κινητικό τεστ το οποίο προκαλεί σύσπαση του υπερακάνθιου και υπακάνθιου μυός. Στη συνέχεια ακολουθεί η εφαρμογή παλμικής ραδιοσυχνότητας που δρα νευροτροποποιητικά στο νεύρο και περιορίζει την μετάδοση των επώδυνων σημάτων από τον ώμο. Η θεραπεία μπορεί να επαναληφθεί, αν χρειαστεί.

Πηγή: e-algos.com



Ξέφρενο πάρτι στο Μιλάνο για το 20ό πρωτάθλημα της Ίντερ (vids+pics)
Ξέφρενο πάρτι στο Μιλάνο για το 20ό πρωτάθλημα της Ίντερ (vids+pics)
Παναθηναϊκός AKTOR: Μήνυμα της ΚΑΕ με συστάσεις και... εκπλήξεις προς τον κόσμο
Παναθηναϊκός AKTOR: Μήνυμα της ΚΑΕ με συστάσεις και... εκπλήξεις προς τον κόσμο
Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες - Δικογραφία για 160 άτομα
Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαριές διώξεις για τους συλληφθέντες - Δικογραφία για 160 άτομα
Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved