Aθλητισμός και πλαστική χειρουργική!

Aθλητισμός και πλαστική χειρουργική!

Είναι κοινή πεποίθηση ότι αθλητές και αθλήτριες δεν αναζητούν συχνά τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής και κυρίως της αισθητικής.

profile

Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου, MD
Πλαστικός Χειρουργός

info@kp-plasticsurgery.gr 

Ωστόσο, τόσο ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές είναι εξαίρετοι υποψήφιοι για πλαστική χειρουργική.

Τόσο η επανόρθωση μετά από τραυματισμούς, όσο και η ανάγκη για διατήρηση και βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης και για λόγους αυτοπεποίθησης αλλά και για λόγους προβολής, προτρέπουν όλο και περισσότερους αθλητές να ζητήσουν βοήθεια από πλαστικούς χειρούργους.

Όσον αφορά την προεγχειρητική κλινική εξέταση, τον σχεδιασμό, την εκάστοτε χειρουργική διαδικασία και τεχνική που εφαρμόζεται, την μετεγχειρητική νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή παρακολούθηση αυτή δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον κοινό πληθυσμό.

Οι μετεγχειρητικές οδηγίες προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε αθλητή και στις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος. Οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονται με γενική αναισθησία και δεν απαιτούν νοσηλεία μετά το χειρουργείο.

Ας δούμε για παράδειγμα την εξειδικευμένη προσέγγιση της λιποαναρρόφησης για όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τον αθλητισμό.

Οι αθλητές και αθλήτριες γενικά δεν έχουν μαζικές εναποθέσεις λίπους και λόγω της άσκησης, αλλά και λόγω διατροφικών επιλογών.

Παρόλα αυτά τοπικές εναποθέσεις λίπους δεν είναι σπάνιες και μπορούν να αντιμετωπισθούν εύκολα, με τεχνικές λιποαναρρόφησης (BODYTITE), με ταυτόχρονη χρήση ραδιοσυχνοτήτων, για να επιτευχθεί και καλύτερη σύσφιξη δέρματος.

Η βελτίωση του σχήματος του σώματος μετά την αφαίρεση τοπικών εναποθέσεων λίπους, μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της αεροδυναμικότητας των αθλητών, κυρίως των δρομέων.

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, δεν χρειάζεται νοσηλεία και η επιστροφή στις προπονήσεις γίνεται σε μία εβδομάδα περίπου.

Αντίστοιχα, η ρινοπλαστική είναι μια πολύ δημοφιλής πλαστική χειρουργική διαδικασία για τους αθλητές του σήμερα. Προφανώς μια ρινοπλαστική χειρουργική επέμβαση είναι πιο συνηθισμένη μεταξύ των αθλητών που έχουν υποστεί τακτικά κακώσεις στο πρόσωπο και κυρίως στην μύτη, που είναι και το πιο κεντρικό σημείο του προσώπου και κατεπέκτασιν το πιο πιθανό να τραυματισθεί και να υποστεί κάποια δυσμορφία.

Η μύτη μπορεί να παραμορφωθεί κυρίως από κατάγματα των ρινικών οστών και των χόνδρων. Αθλήματα που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματική παραμόρφωση της ρινός περιλαμβάνουν αθλήματα επαφής, όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, kickboxing, ράγκμπι, χόκεϊ, πολεμικές τέχνες και την πυγμαχία.

Η πρωτογενής αλλά και η δευτερογενής ρινοπλαστική είναι σίγουρα η κορυφαία χειρουργική λύση για αποκατάσταση της συμμετρίας και αρμονίας μετά από αθλητικό τραυματισμό.

Ο βασικός περιορισμός που ισχύει για αθλητές που υπόκεινται σε ρινοπλαστική είναι α αποχή από αγώνες (όχι όμως και τις προπονήσεις) από τέσσερεις έως έξι εβδομάδες ανάλογα με το άθλημα και ίσως και η χρήση προστατευτικής μάσκας ανάλογα με το άθλημα.

Eπιπρόσθετα, η μειωτική μαστών είναι μια δημοφιλής χειρουργική επέμβαση για τις γυναίκες αστέρες του αθλητισμού.

Η μακρομαστία σε γυναίκες αθλητές μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην καθημερινή εξάσκηση και στους αγώνες και στην επιδίωξη ανώτερων αθλητικών στόχων. Η χειρουργική επέμβαση μείωσης του στήθους όμως μπορεί να βοηθήσει μία αθλήτρια να βελτιώσει τις επιδόσεις της και να απογειώσει την αθλητική της καριέρα.

Η μειωτική μαστών είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των γυναικών δρομέων, γυμναστών, παικτριών τένις, αθλητριών βόλει και στίβου, κλπ.

Η χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού για τις γυναίκες αθλητές μπορεί να μειώσει τον πόνο και την ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της άσκησης και των αγώνων, καθώς και να βελτιώσει την ελευθερία κινήσεων, ακόμη και να αυξήσει την ταχύτητα και την ευκινησία. Αντίστοιχη βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί και σε άνδρες αθλητές με γυναικομαστία.

Οι μειωτικές μαστού έιναι εγχειρήσεις που δεν χρειάζονται νοσηλεία. Μετεγχειρητικά απαιτείται η χρήση ειδικού αθλητικού στηθόδεσμου για ένα μήνα και η αποφυγή άρσης βάρους για ένα μήνα. Ο αθλητής επιστρέφει, αναλόγως το άθλημα, στις προπονήσεις του εντος μιας εβδομαδας.

Περισστότερες λεπτομέρειες για τις λύσεις που παρέχει η πλαστική χειρουργική σε αθλητές και αθλήτριες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του πλαστικού χειρουργού κου Παπακωνσταντίνου www.kp-plasticsurgery.gr



Live Ολυμπιακός – Άστον Βίλα: Το ραντεβού με την ιστορία για τους «ερυθρόλευκους»
Live Ολυμπιακός – Άστον Βίλα: Το ραντεβού με την ιστορία για τους «ερυθρόλευκους»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Αδύνατο να καλύψουμε τη ζήτηση για εισιτήρια»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Αδύνατο να καλύψουμε τη ζήτηση για εισιτήρια»
Ολυμπιακός – Άστον Βίλα: Οι ενδεκάδες του μεγάλου αγώνα
Ολυμπιακός – Άστον Βίλα: Οι ενδεκάδες του μεγάλου αγώνα
Εργκίν Αταμάν: «Ο μεγαλύτερος της Ευρώπης ο Παναθηναϊκός»!
Εργκίν Αταμάν: «Ο μεγαλύτερος της Ευρώπης ο Παναθηναϊκός»!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved