Λαπαροσκόπηση - Λαπαροσκοπική χειρουργική

Λαπαροσκόπηση - Λαπαροσκοπική χειρουργική

Η  Λαπαροσκόπηση είναι μία επεμβατική μέθοδος πoυ χρησιμοποιείται για την επισκόπηση της περιτοναϊκής κοιλότητας.

Γίνεται με την χρήση  του λαπαροσκόπιου, ενός λεπτού άκαμπτου σωλήνα διαμέτρου συνήθως ενός εκατοστού ο οποίος περιέχει μία video camera που μεταφέρει την εικόνα από την κοιλιά και την προβάλει σε ένα monitor,  από το οποίο μπορούν να βλέπουν όσοι παρευρίσκονται στο χειρουργείο, ενώ παράλληλα γίνεται και καταγραφή σε video .  Το Λαπαροσκόπιο εισέρχεται στην περιτοναϊκή κοιλότητα μέσω λεπτών σωλήνων (trocars) που τοποθετούνται δια μέσου μικρής τομής στο κοιλιακό τοίχωμα. Παρόμοια διαδικασία ακολουθείται για την ενδοσκόπηση και άλλων κοιλοτήτων όπως π.χ. η μήτρα και ονομάζεται υστεροσκόπηση ή μία άρθρωση και ονομάζεται αρθροσκόπηση.  
 Το πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτρέπει άμεση επισκόπηση της περιτοναϊκής κοιλότητας και των σπλάχνων, παρακάμπτοντας την ανάγκη μίας μεγάλης τομής και μιας αντίστοιχης βαρύτητας χειρουργικής επέμβασης.  Λαπαροσκοπικά μπορεί επίσης να γίνουν βιοψίες ενδοπεριτοναϊκών οργάνων αλλά και κανονικές χειρουργικές επεμβάσεις όπως χολοκυστεκτομή , σκωληκοειδεκτομή  , επιδιόρθωση διαφραγματοκήλης κ.λ.π. Όσο οι  λαπαροσκοπικές τεχνικές βελτιώνονται βρίσκουν όλο και περισσότερες και πιο εξειδικευμένες εφαρμογές.
 
Με ποιες ενδείξεις εφαρμόζεται η μέθοδος
 Η περιτοναϊκή κοιλότητα περιλαμβάνει τα όργανα του πεπτικού συστήματος , του ουροποιητικού συστήματος, του αναπαραγωγικού συστήματος, ενδοκρινείς αδένες κ.λ.π. Με την λαπαροσκόπηση μπορεί να επιτευχθεί διαγνωστική ή/και θεραπευτική αντιμετώπιση όγκων ή άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως , τραύμα, ενδοκοιλιακή αιμορραγία , φλεγμονώδεις καταστάσεις (σκωληκοειδίτιδα, χολοκυστίτιδα) , κοιλιακό άλγος αγνώστου αιτιολογίας, απόφραξη κοίλου σπλάχνου (έντερο) , ή άλλων καταστάσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι συνήθεις διαγνωστικές εξετάσεις όπως η κλινική εξέταση , ο ακτινολογικός έλεγχος,  η αξονική τομογραφία ,κ.λ.π. δεν καταλήγουν σε διάγνωση.  
 Με την λαπαροσκόπηση μπορεί να γίνει σταδιοποίηση για καρκίνο ενδοκοιλιακού σπλάχνου. Μπορεί επίσης σε επιλεγμένες περιπτώσει και εφόσον ο ασθενής είναι αιμοδυναμικά σταθερός να γίνει αξιολόγηση σε ενδοκοιλικακό τραύμα (εντόπιση και έκταση του τραύματος και η παρουσία ή όχι ενδοκοιλιακής αιμορραγίας).
Σε γυναικολογικές καταστάσεις έχει μεγάλο εύρος εφαρμογών και αυτός είναι προφανώς και ο λόγος που οι γυναικολόγοι πρώτοι εφάρμοσαν και ανέπτυξαν την μέθοδο. Μερικές από τις ενδείξεις της είναι το πυελικό άλγος, οι κύστεις στις ωοθήκες και τα ινομυώματα της μήτρας , ενώ εφαρμόζεται ευρέως σε περιπτώσεις υπογονιμότητας για διαγνωστικούς και θεραπευτικούς λόγους.
 Υπάρχουν σαφώς πολύ περισσότερες ενδείξεις στην εφαρμογή της λαπαροσκόπησης για τις οποίες μπορείτε να ανατρέξετε  στις ειδικές αναφορές σε αυτή την ιστοσελίδα.
 
 
Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι από την Λαπαροσκόπηση;
 Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση και στην λαπαροσκόπηση και κατ’ επέκταση και σε όλο το φάσμα των επεμβάσεων λαπαροσκοπικής χειρουργικής μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές ή να προκύψουν ειδικού τύπου προβλήματα όπως, αιμορραγία από τα σημεία εισόδου των  trocars  ή διαφυγή αερίου (CO2) σε περιοχές εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας, συνήθως στο υποδόριο λίπος.
 Σε  συγκεκριμένες περιπτώσεις η λαπαροσκόπηση αντενδείκνυται . Αυτές αφορούν  ασθενείς με κακοήθεις όγκους του κοιλιακού τοιχώματος , ασθενείς  με θρομβοπενία (χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων στο αίμα) ή άλλες διαταραχές στην πήξη του αίματος ή στις περιπτώσεις που οι ασθενείς λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα . Στις περιπτώσεις αυτές δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε επεμβατική πράξη μέχρι να διορθωθούν οι διαταραχές.
 Σχετική αντένδειξη υπάρχει στις περιπτώσεις που λόγω προηγούμενων χειρουργικών επεμβάσεων αναμένεται η παρουσία συμφύσεων στην κοιλιά και στις περιπτώσεις εσωτερικής αιμορραγίας για τεχνικούς λόγους . Πρακτικά όλα τα εμπόδια  μπορούν  να ξεπεραστούν από έναν έμπειρο λαπαροσκόπο χειρουργό με την προϋπόθεση ότι διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό.
 
Πριν από την επέμβαση
 Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει την διαδικασία και θα σας δώσει την ευκαιρία να λύσετε  οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με την επέμβαση.
Θα σας ζητηθεί να υπογράψετε σε ένα ειδικό έντυπο, ότι έχετε ενημερωθεί και ότι δίνεται την συγκατάθεση σας για να γίνει η λαπαροσκόπηση. Υπογράψτε εφόσον είστε σίγουροι και έχουν απαντηθεί όλα σας τα ερωτήματα.
Θα υποβληθείτε στο συνήθη κλινικό και εργαστηριακό προεγχειρητικό έλεγχο ο οποίος περιλαμβάνει:
• Πλήρες ιατρικό ιστορικό
• Εξετάσεις αίματος  στις οποίες περιλαμβάνεται  και  έλεγχος για μεταδοτικά νοσήματα
• Καρδιογράφημα και καρδιολογική εκτίμηση
• Ακτινογραφία θώρακος
• Πιθανών και πνευμονολογικός έλεγχος εάν κριθεί αναγκαίο
Θα πρέπει να είσαστε νηστικοί τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν την επέμβαση
Θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε τον θεράποντα ιατρό εάν ισχύει κάποιο από τα ακόλουθα:
• Εγκυμοσύνη ή πιθανότητα εγκυμοσύνης
• Αλλεργία σε οτιδήποτε
• Ιστορικό αιμορραγίας για οποιοδήποτε λόγο, λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων ή αντιαιμοπεταλλιακών όπως η  ασπιρίνη το Plavix το Iscover  κ.λ.π.
Η προεγχειρητική προετοιμασία περιλαμβάνει
• Ξύρισμα της περιοχής που θα γίνουν οι τομές
• Πιθανόν ένας υποκλυσμός πριν το χειρουργείο
• Ανάλογα με την περίπτωση ο χειρουργός σας θα ζητήσει ή όχι κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία.
• Θα σας ζητηθεί να αφαιρέσετε όλα σας τα ρούχα , όλα τα κοσμήματα και μεταλλικά αντικείμενα και να ξεβάψετε τα νύχια σας. Θα φορέσετε τα ειδικά ρούχα  και τον σκούφο για το χειρουργείο
 
Στο χειρουργείο
1. Ο αναισθησιολόγος θα τοποθετήσει έναν ενδοφλέβιο καθετήρα στο χέρι σας
2. Μπορεί να σας τοποθετήσουν προσωρινά έναν ουροκαθετήρα για να είναι η ουροδόχος κύστη άδεια κατά την διάρκεια της επέμβασης. Συνήθως τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο αφαιρείται εφόσον δεν χρειάζεται.
3. Ο τραυματιοφορέας θα σας τοποθετήσει ανάσκελα στο χειρουργικό τραπέζι
4. Ο αναισθησιολόγος θα τοποθετήσει  πιεσόμετρο στο μπράτσο σας και ειδικά αυτοκόλλητα καλώδια στο θώρακα για να παρακολουθεί συνέχεια  την αρτηριακή πίεση και  την καρδιακή λειτουργία. Επίσης στο δάκτυλο θα τοποθετήσει το οξύμετρο για να παρακολουθεί την οξυγόνωση του αίματος.
5. Μετά την γενική προετοιμασία ο αναισθησιολόγος θα σας χορηγήσει τα φάρμακα της νάρκωσης και όταν κοιμηθείτε θα τοποθετήσει έναν ειδικό σωλήνα που από το στόμα θα περάσει στην τραχεία για να μπορεί να σας δίνει οξυγόνο όση ώρα είσαστε ναρκωμένοι.
6. Το δέρμα στην περιοχή που θα γίνουν οι τομές θα καθαριστεί με ειδικό αντισηπτικό
7. Ο χειρουργός θα κάνει μια μικρή τομή του ενός εκατοστού στον ομφαλό και θα τοποθετήσει μία λεπτή βελόνα από την οποία θα χορηγήσει διοξείδιο του άνθρακα (CO2 ). Σε όλη την διάρκεια της λαπαροσκόπησης η κοιλιά είναι φουσκωμένη. Ακολούθως από την ίδια τομή θα μπει το πρώτο trocar (σωλήνας) μέσα από το οποίο θα περάσει το λαπαροσκόπειο (camera).
8. Εάν χρειάζεται με τον ίδιο τρόπο μπορούν να τοποθετηθούν και άλλα trocars (διαμέτρου από 5 έως 12 mm) μέσα από τα οποία θα περάσουν τα εργαλεία και δια μέσου των οποίων θα αφαιρεθούν τυχόν τμήματα ιστών που έχουν ληφθεί για βιοψία.
9. Με την βοήθεια του λαπαροσκοπείου (το οποίο μεταφέρει την εικόνα από την κοιλία σε μία οθόνη) και των εργαλείων, ο χειρουργός ελέγχει αρχικά όλη την κοιλία και μετά την συγκεκριμένη περιοχή και το όργανο που τον ενδιαφέρει και ένα χρειάζεται,  λαμβάνει κάποιο τμήμα ιστού για βιοψία.
10. Όταν τελειώσει η επέμβαση, αφαιρείται το  αέριο (CO2) από την κοιλιά, αφαιρούνται τα trocars και γίνεται συρραφή των τραυμάτων.
11. Ο ασθενής ξυπνά και αφαιρείται ο σωλήνας από την τραχεία του μέσα στην χειρουργική αίθουσα.
 
Μετά την επέμβαση
 Μετά το χειρουργείο ο ασθενής μεταφέρεται σε έναν χώρο που ονομάζεται “ανάνηψη”  στον οποίο παραμένει 15-20 λεπτά για παρακολούθηση μέχρι να συνέλθει εντελώς από την νάρκωση. Κατόπιν μεταφέρεται στο δωμάτιο του.
 Μετά το χειρουργείο μπορεί να αισθάνεστε πόνο στον ένα ή και στους δύο ώμους ο οποίος  επιδεινώνεται όταν είστε ξαπλωμένοι και βελτιώνεται όσο είστε όρθιοι. Δεν είναι ανησυχητικός, διαρκεί δύο με τρεις ημέρες  και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Οφείλεται σε ερεθισμό του διαφράγματος από το αέριο.
 Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ο χειρουργός σας θα πρέπει να σας δώσει σαφής οδηγίες σχετικά με την περιποίηση των τραυμάτων, τι φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνεται , τι ακριβώς θα πρέπει να τρώτε και πότε θα πρέπει να σας ξαναδεί για να κόψει τα ράμματα. Θα πρέπει να περιορίσετε για μερικές μέρες την έντονη φυσική δραστηριότητα.
Ενημερώστε οπωσδήποτε τον γιατρό σας εάν συμβεί κάτι από τα παρακάτω
• Πυρετός ή/και ρίγος
• Πρήξιμο,  κοκκινίλα , αιμορραγία ή έξοδος άλλου υγρού  στα τραύματα
• Αυξανόμενος πόνος στα τραύματα ή γύρω από αυτά
• Πόνος στην κοιλιά
• Εμετός
• Προβλήματα στην ούρηση

Πηγή: http://www.karafoka.gr



Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved