Διαδερμική δισκεκτομή με διοδικό LASER-Kήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου

Διαδερμική δισκεκτομή με διοδικό LASER-Kήλη του μεσοσπονδυλίου δίσκου

Η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 33 - 34 σπονδύλους, τον ένα επάνω από τον άλλο.

 Ανάμεσα στους σπονδύλους υπάρχουν οι δίσκοι οι οποίοι παίζουν τον ρόλο αρθρώσεων στηρίζοντας τους σπονδύλους και επιτρέποντάς τους μία κινητικότητα και με αλλαγές σχήματος κατά τις κινήσεις εξασφαλίζουν ίση κατανομή πιέσεων στον υποκείμενο σπόνδυλο.

Ο δίσκος αποτελείται εξωτερικά από έναν ινώδη δακτύλιο ισχυρών δεσμίδων κολλαγόνων ινών που συνδέουν στέρεα τους σπονδύλους και στο εσωτερικό του περικλείει τον πηκτοειδή πυρήνα ο οποίος αποτελείται από λεπτές ίνες κολλαγόνου και μάζες συμπλόκου ενώσεως πολυσακχαρίτου και πρωτείνης υπό μορφή πηκτώματος.Η άρση βάρους 10 kgr από το έδαφος έχει σαν αποτέλεσμα την άσκηση βάρους 100kgr στους οσφυϊκούς δίσκους. Η σπονδυλική στήλη για να αντέξει στην επίδραση αυτών των δυνάμεων υποστηρίζεται από την μετατροπή της θωρακικής & της κοιλιακής κοιλότητας σε στέρεους κυλίνδρους με τις μυϊκές συσπάσεις κατά την ανύψωση. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε ελάττωση κατά 30% της ασκούμένης πίεσης στους δίσκους. Η πίεση αυτή στους δίσκους προκαλεί δυνάμεις εκτονώσεως του πυρήνα που ασκούνται στα τοιχώματα του δίσκου, εάν δε υπερβούν την αντοχή του, τότε μέρος του δίσκου προβάλει στον σπονδυλικό σωλήνα.Αποτέλεσμα η δημιουργία της κήλης, η οποία προκαλεί συμπτώματα όταν πιέζει τις ρίζες των νεύρων.

Συμπτώματα

Έντονη οσφυαλγία και συχνά ισχιαλγία. Ο πόνος αυξάνει με τη βάδιση, τις κινήσεις, τον βήχα και την έντονη σωματική προσπάθεια. Υπαισθητικά συμπτώματα από τα κάτω άκρα καθώς παραπάρεση ( αδυναμία κάτω άκρων) και ορθοκυστικές διαταραχές είναι σπανιότερα συμπτώματα.

ΠΡΙΝ

Θεραπεία

Φαρμακευτική αγωγή, κατάκλιση, έλξεις σπονδυλικής στήλης, ζώνη στηρίξεως οσφύος, χειρουργική αποκατάσταση της κήλης.

Ένδειξη για χειρουργική επέμβαση αποτελούν οι ορθοκυστικές διαταραχές & η παραπάρεση, οι συνεχείς υποτροπές οσφυαλγίας, καθώς και η μη υποχώρηση των συμπτωμάτων μετά από 60 ημέρες θεραπεία.

Η επέμβαση θεωρείται βαρεία, γίνεται υπό γενική αναισθησία, είναι αιματηρά, αφαιρείται το τμήμα του δίσκου που προβάλλει, αφού πρώτα γίνουν εκτομές μυών και αφαίρεση τμήματος ενός ή δύο οσφυϊκών σπονδύλων.

Ο ασθενής πρέπει να μείνει κλινήρης για 15 ημέρες μετά το χειρουργείο να φορά ζώνη στηρίξεως οσφύος & μετά τις 15 ημέρες αρχίζει να εκτελεί κατάλληλες ασκήσεις.

Η πρόωρος επάνοδος στην εργασία πρέπει να αποφεύγεται καθώς και η βαρεία εργασία λόγω εξασθενήσεως της σπονδυλικής στήλης.

Το 50% των ασθενών απαλλάσσεται της οσφυαλγίας, ενώ το υπόλοιπο 50% παραπονείται για οσφυαλγία μετά από κόπωση. Το 75% των χειρουργημένων επανέρχεται στην εργασία του μετά από μεγάλη αναρρωτική άδεια, ενώ το 15% παρουσιάζει σαφή βελτίωση των συμπτωμάτων, με ελαττωμένη την ικανότητα προς εργασία και τέλος ένα μικρό ποσοστό παρουσιάζει υποτροπές της κήλης.

ΤΩΡΑ

Στα τέλη της δεκαετίας του 80 ανακοινώθηκε από δύο νευροχειρουργούς τους P.ASCHER & D.CHOY η διαδερμική δισκεκτομή με διοδικό LASER .Η ιδέα της μεθόδου είναι απλή, και συνίσταται στην εξάχνωση του πυρήνα του δίσκου με το LASER με αποτέλεσμα την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Πηγή: doctors-web.gr



Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved