Πότε ο πόνος στην μέση προέρχεται από την Ιερολαγόνια Άρθρωση;

Πότε ο πόνος στην μέση προέρχεται από την Ιερολαγόνια Άρθρωση;

Η ιερολαγόνια άρθρωση  βρίσκεται στην πύελο.

Συνδέει τα λαγόνια οστά (λεκάνη) με το  ιερό (χαμηλότερο μέρος της σπονδυλικής στήλης πάνω από τον κόκκυγα). Είναι απαραίτητη άρθρωση για την απορρόφηση των κραδασμών και  την ελάττωση των δυνάμεων πρόσκρουσης προς τη σπονδυλική στήλη, κατά το βάδισμα.
Τι είναι η βλάβη της ιερολαγόνιας άρθρωσης και δυσλειτουργία αυτής;
Όπως συμβαίνει και με όλα τα οστά και τις αρθρώσεις του σώματος, η ιερολαγόνια άρθρωση μπορεί να υποστεί εκφυλιστική ή τραυματική βλάβη ή δυσλειτουργία.  Ένας τραυματισμός στην περιοχή της ιερολαγόνιας άρθρωσης ή η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των συνδέσμων της άρθρωσης και δυσλειτουργία αυτής. Τα  συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα εμφανή (οξεία κατάσταση) ή με την πάροδο του χρόνου (χρόνια κατάσταση).Όταν συμβαίνει αυτό, οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται πόνο στη μέση, με αντανάκλαση προς τους γλουτούς και την έξω επιφάνεια των μηρών μέχρι τα γόνατα.  Ο πόνος είναι εντονότερος με το κάθισμα, την ανύψωση βάρους, το τρέξιμο, το περπάτημα, ή ακόμα και στον ύπνο . Η ιερολαγόνια άρθρωση είναι μια υποτιμημένη αιτία πόνου της μέσης που συνήθως ξεφεύγει της διάγνωσης. Υπολογίζεται ότι περίπου ένα 15-25% των ασθενών με οσφυαλγία, στην πραγματικότητα υποφέρουν από βλάβη ή δυσλειτουργία της ιερολαγόνιας άρθρωσης.
Ασθενείς με αυξημένη πιθανότητα να υποφέρουν από πόνο της ιερολαγόνιας άρθρωσης
•    Ασθενείς που έχουν υποστεί στο παρελθόν κάταγμα ή τραυματισμό της ιερολαγόνιας άρθρωσης.
•    Εάν η κίνηση της λεκάνης είναι ασύμμετρη λόγω ανισότητας του μήκους των κάτω άκρων εκ γενετής ή λόγω σοβαρής σκολίωσης της σπονδυλικής στήλης, αυτό προκαλεί άνιση φόρτιση των ιερολαγόνιων αρθρώσεων και δυσλειτουργία με πόνο, συνήθως της μιας από αυτές.
•    Πόνος στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις παρατηρείται συχνά μετά από επέμβαση σπονδυλοδεσίας στην σπονδυλική στήλη λόγω μεταβολής της μηχανικής αυτής.
•    Ασθενείς με ανισότητα στην μυϊκή ισχύ των κάτω άκρων μπορεί επίσης να εμφανίσουν πόνο της ιερολαγόνιας άρθρωσης.
•    Οι γυναίκες επίσης συχνότερα εμφανίζουν δυσλειτουργία της ιερολαγόνιας άρθρωσης με πόνο στη μέση, λόγω χαλάρωσης των συνδέσμων που υποστηρίζουν την άρθρωση.
Διάγνωση
Ο πόνος της ιερολαγόνιας άρθρωσης μπορεί να μιμείται ή και να συνυπάρχει με τον πόνο της εκφύλισης του μεσοσπονδύλιου δίσκου, της εκφύλισης των ζυγοαποφυσιακών αρθρώσεων, τη σπονδυλική στένωση ή και τη ριζίτιδα από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση. Συχνά διαφεύγει της διάγνωσης μια και τις περισσότερες φορές η διάγνωσή τίθεται μόνον από τα ευρήματα της μαγνητικής τομογραφίας, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων εμφανίζει ευρήματα που πιθανόν να δικαιολογούσαν πόνο, προερχόμενο από εκφυλιστικές βλάβες της σπονδυλικής στήλης. Στην πραγματικότητα όμως η μαγνητική τομογραφία είναι απλά μια εικόνα και δεν είναι απαραίτητο οι βλάβες που εμφανίζονται στην εικόνα, να είναι και αυτές που προκαλούν τα κλινικά συμπτώματα του ασθενούς. Άλλωστε σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ασυμπτωματικών ασθενών, η μαγνητική τομογραφία εμφανίζει πολλαπλά παθολογικά ευρήματα.
Η διάγνωση της ιερολαγόνιας βλάβης ή δυσλειτουργίας ως αιτία πόνου της μέσης τίθεται κατόπιν κλινικής εξέτασης, υποψίας και απόδειξης αυτής με εφαρμογή ενδοαρθρικής έγχυσης τοπικού αναισθητικού εντός της άρθρωσης, με ακτινοσκοπική καθοδήγηση. Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης, ο ασθενής θα διαπιστώσει άμεσα σημαντική ή και πλήρη ανακούφιση από τον πόνο από τον οποίο υποφέρει.

Πηγή: e-algos.com



ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Το ρεκόρ της «Ένωσης» κόντρα στους «πράσινους» και το ματς καριέρας του Ελίασον
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Elite League: Στο Final 4 ο Ερμής Σχηματαρίου – Υποβιβάστηκε ο Αίας Ευόσμου
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 2 της σειράς των playoffs της Euroleague
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
Δ. Γιαννακόπουλος: Επέστρεψε στο ΟΑΚΑ και γνώρισε την αποθέωση!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved