Αποκλεισμός Σφηνοϋπερώιου Γαγγλίου

Αποκλεισμός Σφηνοϋπερώιου Γαγγλίου

Το σφηνοϋυπερώιο γάγγλιο είναι ένα παρασυμπαθητικό γάγγλιο μεγέθους όχι παραπάνω από 5 mm,  που εντοπίζεται μέσα στο κρανίο, στον πτερυγοϋπερώιο βόθρο.

Από το  σφηνοϋυπερώιο γάγγλιο ξεκινούν νευρικές ίνες προς τους δακρυϊκούς αδένες, αδένες της ρινικής κοιλότητας, παραρινικούς κόλπους, υπερώα και άνω φάρυγγα. Από το γάγγλιο διέρχονται χωρίς όμως να τερματίζουν σε αυτό μεταγαγγλιακές συμπαθητικές ίνες και κεντρομόλοι σωματοαισθητικοί κλάδοι από το άνω γναθιαίο νεύρο. Όλοι οι μεταγαγγλιακοί παρασυμπαθητικοί και συμπαθητικοί κλάδοι καθώς και οι κεντρομόλοι σωματοαισθητικοί μπορεί να αποκλειστούν με τον αποκλεισμό του σφηνοϋυπερώιου γάγγλιου.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

•    Αθροιστική κεφαλαλγία
•    Άτυπη προσωπαλγία
•    Νευραλγία τριδύμου

ΤΕΧΝΙΚΗ

Ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και το κεφάλι σταθεροποιείται σε μαξιλάρι κουλούρα . Με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης, σε πλάγια λήψη,  εντοπίζεται η πτερυγοϋπερώιος  σχισμή που μοιάζει με ανεστραμμένο βάζο.  Επάνω από τη σχισμή είναι ο σφηνοειδής κόλπος και από κάτω ο άνω γναθιαίος κόλπος. Το σημείο εισόδου της βελόνας σημαδεύεται με ένα μεταλλικό δείκτη και εντοπίζεται κάτω ακριβώς από το ζυγωματικό τόξο.

Μετά από τοπική αναισθησία μία τυφλή βελόνα μήκους 10 εκατοστά προωθείται αργά δια μέσου εισαγωγέα προς τα μπροστά και άνω. Η ακτινοσκοπική λήψη γίνεται προσθιοπίσθια και η βελόνα προωθείται μέχρι να συναντήσει το ρινικό τοίχωμα. Σε αυτό το σημείο γίνεται έγχυση του διαλύματος φαρμάκων. 

Η ίδια τεχνική εφαρμόζεται και όταν γίνεται εφαρμογή ραδιοσυχνότητας στο γάγγλιο. Η διαφορά είναι ότι χρησιμοποιείται ειδική βελόνα και ηλεκτρόδιο  που εισάγεται μέσω της βελόνας. Το γάγγλιο διεγείρεται με αισθητικό τεστ με τη βοήθεια γεννήτριας ραδιοσυχνοτήτων και όταν επιβεβαιωθεί η εντόπισή του, εφαρμόζεται η ραδιοσυχνότητα κλασική ή παλμική .

Η παραισθησία που νιώθει ο ασθενής κατά το αισθητικό τεστ πρέπει να εντοπίζεται στα πλάγια και το πίσω τοίχωμα της μύτης με χαμηλή ένταση ρεύματος. Δεν θα πρέπει να προκαλείται παραισθησία στην μαλακή υπερώα ή στην άνω γνάθο γιατί τότε το άκρο της βελόνας είναι κοντά στο άνω γναθιαίο νεύρο ή σε κλάδο αυτού. Σε αυτή την περίπτωση αν εφαρμοστεί κλασική ραδιοσυχνότητα θα καταστραφεί το άνω γναθιαίο νεύρο και όχι το σφηνοϋυπερώιο γάγγλιο. Αν εφαρμοστεί παλμική ραδιοσυχνότητα ακόμη και με λάθος εντόπιση του άκρου της βελόνας δεν θα προκληθεί βλάβη.

Πηγή: e-algos.com



Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Τσιτσιπάς και Μπαντόσα συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον Νεϊμάρ
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Συγκλονιστικός Γιακουμάκης: «Δέχτηκα άπειρες... ευχές από ανθρώπους που δεν πήραν αγκαλιές κι αγάπη»
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
Στη Σμύρνη για προετοιμασία ο Τεντόγλου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved