Εναλλακτικές Θεραπείες

Εναλλακτικές Θεραπείες

Ο όρος εναλλακτική θεραπεία, γενικά χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάθε ιατρική θεραπεία ή επέμβαση η οποία δεν είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά ως ασφαλής και αποτελεσματική θεραπεία για μια συγκεκριμένη πάθηση.

Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές θεραπείες όπως βελονισμός, χειροπρακτική, yoga, υπνοαναισθησία, αρωματοθεραπεία, χαλάρωση, μουσικοθεραπεία, μασάζ, βοτανικά συμπληρώματα και άλλα.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ-ΣΩΜΑΤΟΣ

Πρόκειται για θεραπείες που έχουν σαν κύριο σκοπό την εκπαίδευση του πνεύματος ώστε να επιδρά στις λειτουργίες και τα συμπτώματα του σώματος. Τέτοιες θεραπείες είναι η φυσιοχαλάρωση, η ύπνωση ,η βιοανάδραση και η κατευθυνόμενη έκφραση.

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει πάνω από 30 ασθένειες και παθήσεις οι οποίες μπορεί να βοηθηθούν με το βελονισμό. Ωστόσο η χρήση του βελονισμού είναι πιο συχνή στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.
Οι Κινέζοι ιατροί του 16ου αιώνα πίστευαν ότι η ασθένεια προκαλείται από διατάραξη της ισορροπίας της ενέργειας του σώματος. Στο βελονισμό χρησιμοποιούνται ανοξείδωτες βελόνες μιας χρήσης, για τη διέγερση των 14 μεσημβρινών του σώματος ή των ενεργειακών καναλιών διορθώνοντας με αυτό τον τρόπο την ενεργειακή ανισορροπία που προκαλείται κατά τη διάρκεια κάποιας πάθησης.
Ο βελονισμός θεωρείται ότι ελαττώνει τον πόνο με την απελευθέρωση στο αίμα από τον οργανισμό, των φυσικών, ισχυρών αναλγητικών του, των ενδορφινών.
Ο βελονισμός δεν προκαλεί παρενέργειες και μπορεί να συνδυαστεί με τις υπόλοιπες θεραπείες πόνου, σε πολλές χρόνιες επώδυνες καταστάσεις όπως η κεφαλαλγία, η οσφυαλγία, η ινομυαλγία, η οστεοαρθρίτιδα κ.α

ΧΕΙΡΟΠΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΣΑΖ

Η χειροπρακτική είναι μια εναλλακτική θεραπεία αρκετών επώδυνων καταστάσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Δεν έχει απ[αποδειχτεί η αποτελεσματικότητά της με κλινικές μελέτες, ωστόσο αρκετοί ασθενείς που δοκιμάζουν αυτού του είδους τη θεραπεία βρίσκουν σημαντική ανακούφιση.
Το μασάζ εφαρμόζεται πολύ συχνά σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο πόνο στον αυχένα και τη μέση. Προκαλεί χαλάρωση των συσπασμένων μυών και βελτίωση της αιματικής κυκλοφορίας τους. Υπάρχουν διάφορα είδη μασάζ.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΚΑΙ REIKI

Το θεραπευτικό άγγιγμα και το Reiki βοηθούν στην ενεργοποίηση του μηχανισμού της φυσικής επούλωσης και ανάνηψης του οργανισμού από βλάβες και ασθένειες και στην ελάττωση με αυτή τη διαδικασία, του πόνου. αν και καλούνται ενεργειακές θεραπευτικές τεχνικές, δεν απαιτούν πραγματική φυσική επαφή αλλά βέβαια περιλαμβάνουν στενή φυσική εγγύτητα μεταξύ του θεραπευτή και του ασθενούς. Οι θεραπείες αυτές δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ελάττωση της πρόσληψης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και η κατανάλωση φυτικών τροφών που περιέχουν φυσικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του πόνου.
Η απώλεια βάρους με εφαρμογή συνδυασμού δίαιτας και αυξημένης φυσικής δραστηριότητας φάνηκε ότι βοηθά στην ελάττωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας.
Δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα κάποιας συγκεκριμένης δίαιτας στην ανακούφιση από το χρόνιο πόνο.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι η γλυκοζαμίνη και η χονδροϊτίνη είναι αποτελεσματικές στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Αυτά τα φυσικά συστατικά βρέθηκε ότι ελαττώνουν τον πόνο, αυξάνουν την κινητικότητα του γόνατος και είναι καλά ανεκτά και ασφαλή.
Άλλα διατροφικά συμπληρώματα, όπως τα ιχθυέλαια, επίσης παρουσιάζουν κάποια απόδειξη ωφελιμότητας. Ωστόσο χρειάζεται περισσότερη έρευνα και αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά τους.

ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Είναι πολύ δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα των βοτάνων. Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε βότανα για την αντιμετώπιση του πόνου σας, καλό θα είναι πρώτα να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας. Μερικά βότανα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με φάρμακα που ήδη λαμβάνετε για τη θεραπεία του πόνου ή άλλων παθήσεων.

Πηγή: e-algos.com



Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved