Κακώσεις στις προσφύσεις των τενόντων

Κακώσεις στις προσφύσεις των τενόντων

Οι κολαγόνες ίνες του τένοντα διαδοχικά μεταφέρονται από ινοχόνδρο σε υδάτινο ινοχόνδρο και διαπλέκονται με το περιόστεο.

Στις καταφύσεις των τενόντων δεν υπάρχουν πολλά αιμοφόρα αγγεία εξαιτίας της ύπαρξης του ινοχόνδρου. Η κακή αιμάτωση της κατάφυσης του τένοντα και τα επαναλαμβανόμενα φορτία προκαλούν ρήξεις. Αν ο αθλητής συνεχίσει την συμμετοχή του στα σπορ, πριν προλάβουν να επουλωθούν οι μικρορήξεις συμβαίνει νέος τραυματισμός και μόνιμη φλεγμονή που χαρακτηρίζεται ως τενοντοπεριοστίτιδα.

Τυπικά σύνδρομα υπέρχρησης είναι

Α) Επικονδυλίτιδα του αγκώνα (tennis elbow)γνωστή ήδη από τον 14ο αιώνα. Μια απότομη κίνηση με αντίσταση, οι συχνές εκτάσεις του καρπού του αθλητή, όταν κρατάει την ρακέτα, καθώς αυτή έρχεται σε επαφή με το μπαλάκι, προκαλεί μηχανική τάση και είναι δυνατόν να σπάσουν μερικές ίνες στην έκφυση του τένοντα στο περιόστεο. Αν οι μηχανικές τάσεις αυτές συνεχιστούν πριν την επούλωση η κατάσταση εξελίσσεται σε χρόνια φλεγμονή.

Β) Επικονδυλίτιδα της έσω πλευράς του αγκώνα (αγκώνας των αθλητών του γκολφ). Είναι η φλεγμονή της έκφυσης των καμπτήρων του καρπού. Προσβάλει αθλητές του γκολφ και των ρίψεων. Επίσης αθλητές υψηλού επιπέδου τένις, είναι δυνατόν να υποστούν επικονδυλίτιδα όταν εκτελούν σέρβις. Ο αθλητής αισθάνεται πόνο στην κάμψη του καρπού.

Γ) Σύνδρομο πρόσκρουσης (ώμος του κολυμβητή)
Είναι μια φλεγμονώδη κατάσταση περισσότερο συνηθισμένη στους κολυμβητές. Άλλα σπορ που εμφανίζεται αυτό το σύνδρομο είναι το τένις, η άρση βαρών και οι ρίψεις. Σε αυτά τα σπορ οι αθλητές εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το οριζόντιο επίπεδο. Τα συμπτώματα είναι πόνος στην κάμψη και στην έξω στροφή του ώμου, ενώ εντονότερος πόνος εμφανίζεται στην γωνία των 90ο. Οι αθλητές της κολύμβησης στο πρόσθιο και στην πεταλούδα αισθάνονται πόνο την ώρα που το χέρι αρχίζει να τραβάει μέσα στο νερό.

Δ) Οστεοχονδρίτιδα του κνημιαίου κυρτώματος.
Η φλεγμονή αναπτύσσεται στο κνημιαίο κύρτωμα όπου καταφύεται ο τετρακέφαλος και επηρεάζει αθλητές ηλικίας 10-16 χρόνων. Το σύνδρομο εμφανίζεται όταν το παιδί αυξάνει την προπονητική απόσταση, ή τρέχει σε ανώμαλο έδαφος. Επίσης μια άλλη αιτία είναι η προπόνηση με βάρη από μικρή ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στην κατάφυση του τετρακέφαλου κατά την διάρκεια της δραστηριότητας και μετά, οίδημα και ευαισθησία στο κνημιαίο κύρτωμα.

Ε) Σύνδρομο πελματιαίας απονεύρωσης.
Η πελματιαία απονεύρωση βρίσκεται κάτω από το δέρμα του πέλματος και καλύπτει όλους τους μυς της περιοχής αυτής. Εκφύεται από την πτέρνα και φερόμενη προς τα εμπρός καταφύεται στις βάσεις των δακτύλων. Επειδή συνδέει την πτέρνα με το τόξο των μεταταρσίων κατά την διάρκεια της προσγείωσης του ποδιού κατά το τρέξιμο, δέχεται μεγάλη επιφόρτιση με αποτέλεσμα να προκαλούνται σε αυτήν μικροτραυματισμοί.

Αν ο αθλούμενος συνεχίσει την αθλητική δραστηριότητα χωρίς να επουλωθεί η βλάβη, αναπτύσεται φλεγμονή στην απονεύρωση προς την περιοχή κοντά στην έκφυσή της στην πτέρνα. Οι επαναλαμβανόμενες εντάσεις στην περιοχή της πρόσφυσης της απονεύρωσης στην πτέρνα είναι δυνατόν να προκαλέσουν ινώδεις συμφύσεις και ουλώδη ιστό. Πολλές φορές στην περιοχή αυτή είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η αποκαλούμενη άκανθα πτέρνας.

Οι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο πελματιαίας απονεύρωσης είναι η υπερβολική ποδική καμάρα, το δύσκαμπτο κάτω άκρο και η πλατυποδία. Ο αθλητής αισθάνεται πόνο στην πελματιαία επιφάνεια ή κάτω από την πτέρνα και πλησίον της μέσης πλευράς του ποδιού. Ο πόνος εκδηλώνεται το πρωί όταν ο αθλητής κάνει τα πρώτα του βήματα. Κατόπιν ο πόνος υποχωρεί. Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε έναν περίπατο αλλά να υποχωρήσει κατά την διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας.

Λάζαρος Καραλπΐζος
Ιατρός Oμοιοπαθητικής

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved