Μαζικός λαϊκός αθλητισμός - πρωταθλητισμός

Μαζικός λαϊκός αθλητισμός - πρωταθλητισμός

Είναι γενικά παραδεκτό και απολύτως τεκμηριωμένο ότι ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός είναι το ζητούμενο για την εξέλιξη και υγιή ανάπτυξη του ανθρώπου, χωρίς διακρίσεις και κατηγοριοποιήσεις σε ανώτερους και κατώτερους.

Είναι ακόμα αποδεδειγμένο ότι ο πρωταθλητισμός οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις και δεν αποσκοπεί στα ιδανικά του απλού αθλητισμού. Δεν έχει άμεση σχέση με την σωματική υγεία του ανθρώπου (τραυματισμοί), όσο πολλές φορές και με την ψυχική και πνευματική ισορροπία του (διαταραγμένες προσωπικότητες).

Είναι όμως το λιγότερο αστείο να βλέπεις ανθρώπους (κυρίως πολιτικούς) που έχουν επανειλημμένως φωτογραφηθεί με πρωταθλητές χαμογελώντας και φουσκώνοντας από περηφάνια να απαξιώνουν των πρωταθλητισμό υπέρ ενός μαζικού αθλητισμού που δεν τον αξιώνουν, αλλά απλώς τον εξαργυρώνουν.

Ναι, ο πρωταθλητισμός δεν συνεπάγεται απαραίτητα και υγεία. Βοήθησε όμως πολλές φορές λειτουργώντας σαν βιτρίνα να γιγαντώσει τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό στο κομμάτι μάλιστα της κοινωνίας που μας εξασφαλίζει κι ένα υγιέστερο μέλλον: στα παιδιά.

Αφού επισήμανα τις ακραίες συμπεριφορές αθλητών δεν μπορώ να μην επικαλεστώ και τουλάχιστον άλλες τόσες περιπτώσεις που ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές έδωσαν μαθήματα ζωής, αυτοθυσίας, πειθαρχίας, ενότητας και αλληλεγγύης που σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε.

Ποιος είναι αυτός που μπορεί να στερήσει από τα παιδιά το παραμύθι;

Ποιος μπορεί να πει σε ένα 8χρονο κοριτσάκι να μην περιμένει το πριγκιπόπουλο;

Ποιος μπορεί να πει σε ένα 8χρονο αγοράκι ότι αποκλείεται να γίνει μια μέρα σαν τον Μέσι;

Κανείς. Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στο όνειρο.

Εμείς οι γυμναστές, οι παιδαγωγοί και οι γονείς με τα χρόνια θα τα μάθουμε να κυνηγάνε τα όνειρά τους και να μάθουνε να παλεύουνε αυτούς που τους τα σκοτώνουν.

Θα τα μάθουμε πως και η ζωή είναι ένας πρωταθλητισμός που χρειάζεται πειθαρχία, αλλά και πρωτοβουλίες, καινοτόμες ιδέες, αγώνα μέχρι τέλους. Πράγματα που μες τον αθλητισμό γνώρισαν και βίωσαν.

Ναι στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό λοιπόν. Όχι όμως σε βάρος του αγωνιστικού. Όχι σε βάρος του ονείρου. Όχι σε βάρος του παραμυθιού.

Κάποιοι τρελοί συνεχίζουν να αγωνίζονται και να βάζουν στόχους.

Τι να πούνε στα παιδιά; Παιδιά μην αγωνίζεστε και μην φιλοδοξείτε. Πρωταθλητές είναι μόνο οι Γάλλοι, οι Γερμανοί και οι Αμερικάνοι. Εμείς έχουμε μόνο το αθλητικό ιδεώδες,. Μέχρις εκεί.

Του Παράσχου Δεσκουλίδη, προπονητή πάλης, γυμναστή ΤΑΔ

Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε LIKE στο Onsports πατώντας ΕΔΩ.



Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved