Πώς να διαλέξω ένα φυσικοθεραπευτή;

Πώς να διαλέξω ένα φυσικοθεραπευτή;

Το να διαλέξεις έναν φυσικοθεραπευτή δεν είναι εύκολο.

Χρειάζεσαι έναν φυσικοθεραπευτή που να μπορείς να εμπιστευτείς , κάποιον που να ακούσει και να καταλάβει το πρόβλημα σου και τους στόχους σου.

Χρειάζεσαι έναν φυσικοθεραπευτή που να σου παρέχει ποιότητα υπηρεσιών ανάλογη με των χρημάτων που προσφέρεις , κάποιος ο οποίος θα είναι ειλικρινής μαζί σου σχετικά με την ποσότητα των απαραίτητων θεραπειών.

Ευτυχώς οι περισσότεροι φυσικοθεραπευτές είναι ειλικρινείς και άξιοι εμπιστοσύνης ανεξάρτητα από την ικανότητα τους στην πειθώ. Υπάρχουν όμως αρκετά που μπορείς να κάνεις για να είσαι σίγουρος ότι ο φυσικοθεραπευτής σου καλύπτει τις απαιτήσεις σου.

Η διάρκεια των σπουδών στο τμήμα φυσικοθεραπείας είναι οκτώ εξάμηνα. Κατά την διάρκεια των επτά πρώτων εξαμήνων οι σπουδές περιλαμβάνουν θεωρητική διδασκαλία ,ασκήσεις πράξεις ,εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις, εκπόνηση εργασιών και σεμινάρια. Το όγδοο εξάμηνο περιλαμβάνει εκπόνηση πτυχιακής εργασίας κατά την διάρκεια του οποίου πραγματοποιείται και η άσκηση στο επάγγελμα. Εκτός των βασικών σπουδών ο φυσικοθεραπευτής έχει την δυνατότητα να εξελίξει τις γνώσεις του μέσω σεμιναρίων. Έτσι μπορεί να μάθει καινούριες τεχνικές και μεθόδους. Ένας άλλος τρόπος εξέλιξης των γνώσεων του είναι οι μεταπτυχιακές σπουδές οι οποίες τον καθιστούν ειδικό σε ένα ορισμένο αντικείμενο δηλαδή αποκτά μια εξειδίκευση πχ στην αποκατάσταση ασθενών με νευρολογικά προβλήματα .

Τέλος ο σύγχρονος φυσικοθεραπευτής έχει στην διάθεση του πολλούς τρόπους και μέσα για να διατηρεί και να βελτιώνει το επίπεδο των γνώσεων του τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Οι τρόποι αυτοί περιλαμβάνουν την πληθώρα των επιστημονικών περιοδικών και βιβλίων , και την ενημέρωση μέσω διαδικτύου . Όσο αφορά το πρακτικό επίπεδο καλύπτεται από μια μεγάλη γκάμα σεμιναρίων που διοργανώνονται στην χώρα μας.

Ποιός φυσικοθεραπευτής είναι κατάλληλος για μένα;

Η απάντηση είναι παρόμοια όταν ψάχνουμε έναν γιατρό . Όσο πιο εξειδικευμένος είναι στην περίπτωση μας τόσο το καλλίτερο . Ωστόσο για πολλές άπλες περιπτώσεις , οι περισσότεροι φυσικοθεραπευτές είναι ικανοί να αξιολογήσουν και να εφαρμόσουν το κατάλληλο πλάνο θεραπείας. Αν είστε επαγγελματίας αθλητής για παράδειγμα ή έχετε μια συγκεκριμένη ανάγκη (όπως μετεγχειρητική αποκατάσταση Μέτα από ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου) θα ήταν προτιμότερο να διαλέξετε έναν φυσικοθεραπευτή όπου θα έχει αποκτήσει εμπειρία στην διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων .

Επίσης υπάρχουν φυσικοθεραπευτές ειδικευμένοι σε θέματα εγκυμοσύνης ή ακράτειας , τα οποία αποτελούν ένα πολύ εξειδικευμένο κομμάτι της φυσικοθεραπείας. Εάν αντιμετωπίζετε ένα δύσκολο μυοσκελετικό πρόβλημα , που ίσως να μην έχετε θεραπεύσει με προηγούμενες θεραπείες , θα μπορούσατε να απευθυνθείτε σε έναν φυσικοθεραπευτή ο οποίος θα φέρει τον τίτλο του MT(manual therapist) , OMT (orthopedic manual therapist ) ή M.Sc. στο manual therapy.

Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος φυσικοθεραπευτής είναι ειδικευμένος σε αυτό το κομμάτι και έχει αναπτύξει τις ικανότητες του όσο αφορά την αξιολόγηση και την θεραπεία μυοσκελετικών παθήσεων . Τέλος εάν αντιμετωπίζεται χρόνιο πόνο ο οποίος έχει διαγνωστεί και δεν έχει θεραπευτεί με επιτυχία ένας φυσικοθεραπευτής ειδικευμένος στην διαχείριση του πόνου είναι η καλλίτερη επιλογή για εσάς. Συνήθως λειτουργούν σαν ομάδα μαζί με όλους ειδικούς(ιατρούς , ψυχολόγους) σε κλινική διαχείρισης πόνου.

Γράφει ο Φίλιππος Γκέκης
Φυσικοθεραπευτής



Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved