Άλγος στο μετατάρσιο

Άλγος στο μετατάρσιο

Η μεταταρσαλγία αποτελείται από δυο συνδετικά, το άλγος και τα μετατάρσια. Σημαίνει, δηλαδή, πόνο στην περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων  των ποδιών.

Δεν είναι ανάγκη να είσαστε αθλητές για να αισθανθείτε πόνο στα πόδια. Πολλές φορές ακόμη και οι απλοί άνθρωποι αισθανόμαστε πόνο κατά την βάδιση. Ποικιλία ασθενειων μπορούν να ξεκινήσουν την μετατασαλγια. Αν και συνήθως δεν είναι πολύ σοβαρές μπορεί να επιρεάσει τη ζωή των ανθρώπων.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της μεταταρσαλγίας;

Το κύριο σύμπτωμα είναι πόνος στην περιοχή πίσω από τα δάκτυλα σας. Ο πόνος μπορεί να είναι οξύς, αιχμηρός ή καυστικός. Συνήθως στην μετατασαλγία ο πόνος χειροτερεύει όταν στέκεστε όρθιοι, περπατάτε ή τρέχετε  και βελτιώνεται βέβαια στην ανάπαυση. Καμιά φορά αισθάνεστε ένα χαλίκι μέσα στο παπούτσι σας και βέβαια χειροτερεύει όταν περπατάτε ξυπολάτε ειδικά σε σκληρή επιφάνεια. Αν και καμιά φορά τα συμπτώματα ξεκινάνε ραγδαίος συνήθως είναι ένας πόνος ο οποίος ξεκινά σιγά και χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Ποιά είναι τα αίτια της μεταταρσαλγίας;

Σε κάθε πόδι έχουμε πέντε οστά που λέγονται μετατάρσια. Το πρώτο μετατάρσιο είναι κοντύτερο και παχύτερο από τα άλλα τέσσερα τα οποία είναι συνήθως ίδια σε μέγεθος. Χαρακτηριστικό είναι να πούμε ότι κατά την διάρκεια του περπατήματος, του τρεξίματος ή κατά την αναπήδηση το βάρος του σώματος μεταφέρεται σε αυτά τα οστά και ιδιαίτερα στον χώρο ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο μετατάρσιο όπου η δύναμη είναι περίπου 275 % περισσότερο από το σωματικό βάρος.

Οι κυριότερες λοιπόν αίτιες που δημιουργούν την μετατασαλγία είναι οι εξής:

- Έντονη προπόνηση ή τρέξιμο: οι περισσότεροι αθλητές έχουν πόνο στα μετατάρσια. Αυτό συμβαίνει βέβαια λόγο της μεγαλύτερης άσκησης η οποία εφαρμόζεται σε αυτούς τους
ανθρώπους. Οι αθλητές βέβαια έχουν ειδικά τρικ με τα οποία βοηθιούνται ώστε να μην πονούν τα μετατάρσια τους
- Οι παραμορφώσεις των ποδιών. και ειδικότερα οι παραμορφώσεις των δακτύλων και των μεταταρσίων όπως ο βλαισός μέγας δάκτυλος, ο δύσκαμπτος μέγας δάκτυλος, η πτώση των κεφάλων των μεταταρσίων, η γαμψοδακτυλία, η σφυροδακτυλία και άλλες παθήσεις. Έτσι γίνεται ανακατανομή της διανομής του φορτίου του σώματος σε άλλο σημείο και δημιουργείται πόνος. Οι πιο κλασσικές όπως αναφέρθηκαν ήδη, είναι ο βλαισός μέγας δάκτυλος ή αλλιώς κότσια και πτώση των κεφαλών των μεταταρσίων
- Το μεγάλο σωματικό βάρος: η παχυσαρκία εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στον ανθρώπινο οργανισμό πολλαπλασιάζει το βάρος το οποίο δέχονται τα μετατάρσια

- Λάθος υποδήματα: υποδήματα κακής ποιότητας, παπούτσια με ψηλά τακούνια μπορούν να αλλάξουν την σωστή κατανομή του βάρους στα μετατάρσια μας δημιουργώντας έτσι σιγά ένα μόνιμο πόνο στο πόδι
-Το νεύρωμα του πελματιαίου δακτυλικού νεύρου – Νεύρωμα MORTON: είναι μια πάθηση η οποία οφείλεται στην ανάπτυξη ενός καλοήθους ογκιδίου, στο τρίτο ή και στο δεύτερο πελματιαίο δακτυλικό νεύρο. Συχνότερη σε γυναίκες ηλικίας 40 – 50 χρονών η οποία και αυτή δημιουργεί πόνο κατά την βάδιση.

Τέλος, άλλες παθήσεις όπως η οστεοχονδρίτιδα ή μικρά κατάγματα από την καταπόνηση των μεταταρσίων χωρίς να υπάρχει σημαντική κάκωση μπορούν να δημιουργήσουν πόνο στα μετατάρσια.

Τι εξετάσεις γίνονται για την διάγνωση της μεταταρσαλγίας;

Όπως διαπιστώσατε είναι πολλά τα προβλήματα τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν πόνο στο πόδι. Για να μπορέσουμε να διακρίνουμε πιο ακριβώς είναι το δικό σας πρόβλημα θα πρέπει να γίνει μια λεπτομερείς κλινική εξέταση ενώ άλλες εξετάσεις που μπορεί να χρειαστούν είναι απλή ακτινογραφία άκρου ποδός ή και ποδοκνημικης και τέλος σε σπάνιες περιπτώσεις μαγνητική τομογραφία άκρου ποδός.

Πώς αντιμετωπίζεται η μεταταρσαλγία;

Όπως είναι προφανές η αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος της αιτίας που προκαλεί τον πόνο. Μερικές όμως γενικές οδηγίες είναι σχεδόν για όλες της αιτίες ίδια.

Προστατέψτε το πόδι από μεγαλύτερη κάκωση με το να μην το χρησιμοποιείτε. Αποφύγετε την άσκηση η οποία σχετίζεται στην βάδιση και τρέξιμο ενώ καλές άσκησης είναι το κολύμπι.

Παγοθεραπεία, είναι η εφαρμογή πάγου στο σημείο του έντονου πόνου για 20 – 25 λεπτά κάθε φορά για αρκετές φορές την ημέρα μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής.

Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη ή απλά, μπορούν να ελαττώσουν τον πόνο και την φλεγμονή. Η αγορά κατάλληλων παπουτσιών: ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να φορέσετε παπούτσια τα οποία είναι ειδικά φτιαγμένα για της περιπτώσεις αυτές ή πάτοι σιλικόνης οι οποίοι μπορούν να μπούν  σε οποιοδήποτε  υπόδημα. Πλέον υπάρχουν εξειδικευμένα μέρη που μπορούν να σας
κάνουν πελματογραφημα, να δουν δηλαδή την ανατομική του ποδιού τον τρόπο με τον όποιο περιπατάει και να προτείνουν επακριβώς τους πάτους που είναι ειδική για το δικό σας και μόνο πόδι.

Η χειρουργική επέμβαση είναι αρκετά σπάνια μπορεί όμως να συμβεί σε περιπτώσεις ανατομικών ανωμαλιών ή στην περίπτωση του νευρώματος MORTON. Τέλος, ο γιατρός σας θα σας προτείνει και τρόπους για να παραλάβετε την μετατασαλγία.

Δρ. Αριστείδης Ντούσιας
Χειρούργος-Ορθοπεδικός
Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου



Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved