Τενοντίτιδα: Αίτια και αντιμετώπιση

Τενοντίτιδα: Αίτια και αντιμετώπιση

Τένοντας είναι ο ινώδης σχηματισμός, σαν σχοινί, που συνδέει τους μυς με τα οστά.

Η τενοντίτιδα είναι η φλεγμονή ή ο ερεθισμός αυτού ακριβώς του σχηματισμού, ο όποιος μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος μας έχουμε τένοντα αλλά πιο συχνά γίνεται στους ώμους, στους αγκώνες, στους καρπούς και στα πόδια. Η τενοντίτιδα είναι μια ενοχλητική κατάσταση, η όποια πολύ συχνά δεν επιτρέπει την εργασία αλλά και την διασκέδαση των ασθενών.

Ποιά είναι τα αίτια της τενοντίτιδας;

Οι τένοντες συνήθως περικλείονται από έναν σάκο(έλυτρο) μέσα και στον όποιο κινούνται. Αυτός ο σάκος καμία φορά φθείρεται λόγω της έντονης χρήσης, της γήρανσης, άμεσων μικροτραυματισμών ή διαφόρων ασθενειών με αποτέλεσμα να φλεγμαίνει . Αυτή είναι η αιτία συνήθως που δημιουργείται ο πόνος στους τένοντες και εκλύεται με την κίνηση του αντίστοιχου τένοντος μέσα στο σακούλι. Συχνότερα είναι πιο πιθανό να πάθετε τενοντίτιδα σε σημεία στα οποία οι μυς κινούνται περισσότερες φορές. Για παράδειγμα, η χρηστές ηλεκτρονικών υπολογιστών στα δάκτυλα, οι κολυμβητές, οι τενίστες, οι παίκτες του γκολφ είναι ευαίσθητοι στην τενοντίτιδα στους ώμους και στους αγκώνες.

Τι διαγνωστικά τεστ γίνονται;

Συνήθως οι τενοντίτιδες δε χρειάζονται ιδιαίτερες διαγνωστικές εξετάσεις για να διαγνωστούν. Ο γιατρός, με την κλινική εξέταση, μπορεί να δει τα σημάδια και τα συμπτώματα της τενοντίτιδας. Απλή ακτινογραφία μπορεί να χρειαστεί, παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις τενοντίτιδας αφού ο γιατρός μπορεί να χρειαστεί να αποκλείσει άλλες παθήσεις των οστών που μπορεί να συμβαίνουν στην περιοχή παρότι οι τένοντες δεν φαίνονται στης άπλες ακτινογραφίες. Σπάνια, μαγνητική τομογραφία μπορεί να χρειαστεί, η οποία μπορεί να  δείξει τις τενοντίτιδες. Σπάνια, επίσης, εργαστηριακές εξετάσεις αίματος μπορεί να χρειαστούν για να αποκλειστούν άλλες παθήσεις.

Πώς αντιμετωπίζονται η τενοντίτιδα;

Ο στόχος της αντιμετώπισης της τενοντίτιδας είναι να αντιμετωπιστεί ο πόνος και να μειωθεί η φλεγμονή. Άρα λοιπόν οι τρόποι αντιμετώπισης είναι η ξεκούραση, ο πάγος, οι τοπικές αντιφλεγμονώδεις αλοιφές ή τα αντιφλεγμονώδη από το στόμα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις σε μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα οι τενοντίτιδες υποχωρούν. Στις περιπτώσεις που οι τενοντίτιδες παραμένουν, ενέσεις κορτικοστεροειδών ή τοπικών αναισθητικών στο σημείο του τένοντα, τις περισσότερες φορές, ηρεμούν απολύτως τον πόνο. Η φυσικοθεραπεία επίσης μπορεί να φανεί χρήσιμη. Χειρουργική, τέλος, αντιμετώπιση πολύ σπάνια χρειάζεται για τις τενοντίτιδες, όμως σε χρονιές περιπτώσεις μπορεί η χειρουργική αποκατάσταση του τένοντα να βοηθήσει πραγματικά.

Η τενοντίτιδα είναι μια παρά πολύ συχνή πάθηση, η οποία στις μέρες μας είναι παρά πολύ συχνή. Η γρήγορη και σωστή αντιμετώπιση φέρνει καλά αποτελέσματα ενώ η κακή αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει την τενοντίτιδα στην χρονιότητα και ο πόνος των ασθενών να είναι έντονος. Ο γιατρός θα σας δώσει την σωστή θεραπεία ώστε να αντιμετωπίσει την τενοντίτιδα έγκαιρα και σύντομα.

Δρ. Αριστείδης Ντούσιας
Χειρουργός Ορθοπεδικός
Διδάκτωρ Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου



Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved