Σαν σήμερα εκτός για πάντα…

Σαν σήμερα εκτός για πάντα…

Σαν σήμερα το 1993 ο Καναδός Μπεν Τζόνσον αποκλείεται δια βίου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου.

Ο Καναδός βρέθηκε και πάλι θετικός σε μίτινγκ στο Μόντρεαλ, αν και είχε επιστρέψει μόλις μετά από διετή αποκλεισμό από τη Σεούλ και την «κούρσα του αιώνα».

Σεούλ 1988

Οι φωτογραφίες της εποχής δείχνουν τον Μπεν Τζόνσον να τερματίζει στην κούρσα των 100μ.  και να αφήνει τους αντιπάλους του-όχι όποιους και όποιους-αλλά τον Κάρλ Λιούις και τον Βρετανό Λίντφορντ Κρίστι, 5-6 μέτρα. Χρόνος 9.79!
Έχοντας συνειδητοποιήσει τι έχει οι υπόλοιποι είναι μουδιασμένοι. Αργούν να τον πλησιάσουν και να τον συγχαρούν… «Απίστευτη διαφορά» θα πουν οι υποψιασμένοι και θα δικαιωθούν…
Ο Μπέντζαμιν Τζόνσον, Τζαμαϊκανός μεγαλωμένος στο Τορόντο, από το 1984 είχε προειδοποιήσει τον Λιούις,όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1984. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 στη Ρώμη, ο «Μπιγκ Μπεν» δήλωνε έτοιμος να ανέβει στο πιο ψηλό βάθρο. Έφυγε από το βατήρα και ακόμη τρέχει… Χρόνος 9.83 και  παγκόσμιο ρεκόρ. Με δεύτερο τον Αμερικανό έχοντας ισοφαρίσει το δικό του 9.93, παλιό πλέον παγκόσμιο ρεκόρ.
Αυτό ήταν και η αφορμή να αρχίσει ο Λιούις να αφήνει υπονοούμενα για τον Καναδό. Του βγάζουν το παρατσούκλι «Benoid», αλλά ο ίδιος αντεπιτίθεται και δηλώνει: «Όποιος παίρνει φάρμακα πρέπει να εξοστρακίζεται». 
Πριν τη Σεούλ ο Καναδός αντιμετώπισε πολλά προβλήματα αγωνιστικά, με τραυματισμούς, αλλά και εξω-αγωνιστικά με τον προπονητή του. Ωστόσο παραμένει προκλητικός στις δηλώσεις του: «Όταν ακουστεί η πιστολιά, η κούρσα θα έχει ήδη κριθεί». Και κρίθηκε… στα 9.79, η γρηγορότερη κούρσα της ιστορίας. Στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ο «γιος του ανέμου» άκουγε στο όνομα  Μπέντζαμιν Τζόνσον.

Γιός του ανέμου ή δημιούργημα της ντόπας; Ο Τζόνσον, αγνοώντας τον Λιούις, που έφυγε για τα αποδυτήρια, έκανε τον γύρο του θριάμβου, μίλησε στην καναδική  τηλεόραση, υπέγραψε μυριάδες αυτόγραφα σε νεαρούς Κορεάτες και ακολούθησε τους γιατρούς στην αίθουσα του ντόπινγκ κοντρόλ. Αν και χρειάστηκε αρκετές  μπίρες για να δώσει δείγμα, δεν φαινόταν να φοβάται, ήταν ήρεμος. Στη συνέχεια πέρασε μια πολύ ευχάριστη ημέρα, που κατέληξε σε ντισκοτέκ της Σεούλ.

Η επόμενη ημέρα

Ο πρώτος που έμαθε τα άσχημα μαντάτα ήταν ο πρίγκιπας Αλεξάντερ ντε Μερόντ, πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ. Η επιστολή του προς την καναδική αποστολή επιδόθηκε ξημερώματα, όπως κηρύσσονται οι πόλεμοι… Πέντε ώρες αργότερα, ενημερώθηκε ο ίδιος ο Τζόνσον. Το πρωί, εξετάστηκε το δεύτερο δείγμα, ενώπιον Καναδών επισήμων. Βρέθηκε και αυτό γεμάτο με στανοζολόλη. Η αρχηγός της αποστολής του Καναδά στους Αγώνες, Κάρολ Αν Λέδερεν, χτύπησε την πόρτα του Τζόνσον και του ζήτησε πίσω το χρυσό μετάλλιο: «Σε αγαπάμε, Μπεν, αλλά είσαι ένοχος».
Σχεδόν 72 ώρες μετά την κούρσα, το θλιβερό μαντάτο ανακοινώθηκε από τη ΔΟΕ και έγινε πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Τζόνσον ήταν ο πρώτος από τα κορυφαία ονόματα που πιανόταν αν και ίδιος φώναζε ότι ήταν αθώος, ενώ ο προπονητής του μιλούσε για σαμποτάζ: «Ξέρετε από ποιους...».

Οι έρευνες που άρχισαν στον Καναδά αποκάλυψαν το αληθινό πρόσωπο της όλης ιστορίας, αφού πιάστηκαν και κάποιοι αθλητές της Άρσης Βαρών. Μπροστά στην ειδική επιτροπή που δημιουργήθηκε προπονητής και γιατρός ομολόγησαν ότι έδιναν ουσίες στον Τζόνσον από το 1981!
Στην επταετία πριν τους Αγώνες της Σεούλ, ο Τζόνσον πήρε τα πάντα. Από στανοζολόλ, ως φουραζαμπόλ και όχι μόνο. Καθώς πήρε και τεστοστερόνη, διουρητικά, αυξητική ορμόνη, ό,τι κυκλοφορούσε στην πιάτσα… Και πως πιάστηκε; Δεν τον είχαν προειδοποιήσει ή πήγε σαν πρόβατο στη σφαγή;Ο γιατρός του τον είχε ειδοποιήσει να μην παίρνει τίποτα 28 ημέρες πριν τους Αγώνες. Ο ίδιος όμως πριν τη Σεούλ, έκανε μια ένεση 26 ημέρες πριν. Για δύο ημέρες. Δύο ημέρες του άλλαξαν τη ζωή και γκρέμισαν το μύθο του «Μπιγκ Μπεν.

Στις 12 Ιουνίου 1989, με δάκρυα στα μάτια ο Τζόνσον ομολόγησε στην επιτροπή έρευνας ότι έπαιρνε στεροειδή. Τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό, αλλά επέστρεψε στους αγώνες το 1991, πολύ μακριά όμως από τον παλιό «Μπιγκ Μπεν». Στους Αγώνες του 1992 αποκλείστηκε στα ημιτελικά. Τον Ιανουάριο του1993, πιάστηκε για ακόμη μια φορά  ντοπαρισμένος (με τεστοστερόνη), σε αγώνες στο Μόντρεαλ, και σαν σήμερα αποκλείστηκε ισόβια από την IAAF.
Ο θρύλος του «Μπιγκ Μπεν» έπεσε άδοξα!!!



Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved