Άναψε η φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Άναψε η φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Παρουσία του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Dr Jacques Rogge και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, άναψε το πρωί του Σαββάτου (17/12) η φλόγα ενόψει των πρώτων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.

Ο Θεός του ήλιου, ο Απόλλωνας, φάνηκε γενναιόδωρος στους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, καθώς έστειλε πλουσιοπάροχα τις αχτίδες του και άναψε τη Φλόγα για το «ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ 2012».

Η Τελετή Αφής έγινε με το παραδοσιακό τρόπο σήμερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, παρουσία του Προέδρου της Διεθνούς  Ολυμπιακής Επιτροπής Dr Jacques Rogge και του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου.

Τη Φλόγα άναψε η Πρωθιέρεια Ινώ Μενεγάκη, ενώ την επιμέλεια της τελετής είχε η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου. Το ταξίδι της για το Ίνσμπρουκ ξεκίνησε στα χέρια του πρώτου λαμπαδηδρόμου Μιχάλη Πανάγου που στη συνέχεια έδωσε τη Φλόγα εντός του Σταδίου, στον δεύτερο λαμπαδηδρόμο Χρήστο Μεταξωτό, για να παραδοθεί στη συνέχεια από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρο Καπράλο, στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ 2012» κ. Richard Rubatscher.

Tην Τελετή Αφής της Φλόγας παρακολούθησαν επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Παναγιώτης Μπιτσαξής, το μέλος της ΔΟΕ κ. Λάμπης Νικολάου, ο Πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισίδωρος Κούβελος, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας Δρ Κωνσταντίνος Φίλης, ο Πρόεδρος της Φιλίππου Ένωσης κ. Γιώργος Βαρδινογιάννης, η Πρόεδρος του Φίλαθλου Σωματείου Γυναικών «Η ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» κα Κατερίνα Παναγοπούλου, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, ενώ επικεφαλής της αυστριακής αποστολής, εκτός του κ.  Richard Rubatscher, ήταν επίσης ο Υπουργός Αμυνας και Αθλητισμού κ. Νorbert Darabos και ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας Dr Κarl Stoss. Eπίσης, παρέστη και ο εκτελεστικός διευθυντής της ΔΟΕ κ. Gilbert Felli.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος τόνισε: «Η γέννηση και το ταξίδι της Ιερής Φλόγας θα στείλουν και πάλι, το πανανθρώπινο και διαχρονικό μήνυμα για ειρήνη και συναδέλφωση των λαών, σε κάθε γωνία του πλανήτη. Αυτό το μήνυμα, μαζί  με την βαθιά πίστη όλων μας ότι ο αθλητισμός και ο Ολυμπισμός μπορούν πραγματικά να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, με πρωτοβουλίες που προωθούν και ενισχύουν τη συμφιλίωση, την αμοιβαία κατανόηση και την αλληλεγγύη, είναι  τα στοιχεία που κάνουν  την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας ξεχωριστή και μοναδική.

Αυτή τη φορά, η Φλόγα θα φωτίσει τους αγώνες νέων ανθρώπων, που θα συμμετέχουν στην διοργάνωση που εμπνευστήκατε και υλοποιήσατε εσείς, κύριε Πρόεδρε της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και που, από την πρώτη στιγμή, είχε τεράστια απήχηση σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες που θα ταξιδέψουν ως το Ινσμπρουκ και  θα ζήσουν τη μοναδική εμπειρία των Αγώνων, θα είναι, στη συνέχεια, οικαλύτεροι πρεσβευτές του Ολυμπισμού στη χώρα τους.»

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ Ζακ Ρογκ τόνισε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην πατρίδα των Ολυμπιακών Αγώνων για να γιορτάσουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ολυμπιακού Κινήματος.

Οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων είναι μια ευκαιρία για πάνω από 1.000 νέους αθλητές να πάρουν μια πρώτη γεύση Ολυμπιακής εμπειρίας ενώ θα συμμετέχουν σε αγώνες υψηλού επιπέδου και σε ένα εξαιρετικό ενημερωτικό πρόγραμμα Πολιτισμός & Εκπαίδευση.

Τα επιτεύγματα αυτών των νέων 15-18 ετών στο Innsbruck 2012, θα ανοίξουν το δρόμο για όλους εκείνους που ακολουθούν, όπως έγινε με τους αθλητές που συμμετείχαν στους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Chamonix το 1924.»

Εκ μέρους της αυστριακής αποστολής, ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ 2012» κ. Richard Rubatscher είπε: «Το Ίνσμπρουκ - με πληθυσμό 120.000 κατοίκους - είναι η 5η μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας. Η πόλη μας  - όντας η πρώτη πόλη που φιλοξενεί για τρίτη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τους Ολυμπιακούς του 1964 και 1976 - έρχεται για ακόμα μια φορά στο διεθνές προσκήνιο. Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για την Αυστρία, την επαρχία του Τυρόλου και για την ίδια την πόλη.

Έχοντας 28 μέρες μέχρι την έναρξη των Αγώνων, προετοιμάζουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες. Όλα προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο. Στους δρόμους του Ινσμπρουκ, όλα θυμίζουν ότι η Ολυμπιακή Φλόγα Νέων θα περάσει σύντομα από την πόλη.»

Υπεύθυνος για τη διοργάνωση της τελετής ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ κ. Σπύρος Ζαννιάς που είπε: «Η Ελλάδα και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, από το Παναθηναϊκό Στάδιο, στέλνουν τη φιλία και την αγάπη τους στη φίλη Αυστρία και στο Ίνσμπρουκ. Είμαστε βέβαιοι ότι το μοναδικό σύμβολο ειρήνης, η Φλόγα, για 56 ημέρες θα είναι σε χέρια ανθρώπων, που έχουν διαχρονικά αποδείξει τον πολιτισμό τους και την αγάπη τους για τον αθλητισμό.»

Η Πρωθιέρεια της τελετής Ινώ Μενεγάκη δήλωσε: «Ο Απόλλωνας μας χαμογέλασε και έστειλε απλόχερα το φως του, με αποτέλεσμα να ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα. Είναι πολύ σημαντική και όμορφη στιγμή για μας», ενώ η χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου είπε: «Δεν κατάφερα να κοιμηθώ τα δύο τελευταία βράδια γιατί είχα πολύ άγχος λόγω των καιρικών συνθηκών. Ευτυχώς ο ήλιος έλαμψε και όλα πήγαν καλά. Σε κάθε χορογραφία προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καινούργιο και πιστεύω ότι τα καταφέραμε.»

Νωρίτερα, εγκαινιάστηκε η έκθεση με τις αφίσες και τις δάδες των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, με τίτλο: «Αναμνήσεις από τους Ολυμπιακούς Αγώνες: Αφίσες και Δάδες από το 1896 ως το 2008», σε ειδική αίθουσα του Παναθηναϊκού Σταδίου, παρουσία τόσο του Προέδρου της ΔΟΕ Dr Jacques Rogge, όσο και της αυστριακής αποστολής του «ΙΝΣΜΠΡΟΥΚ 2012».

Ο κ. Σπύρος Καπράλος επισήμανε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία που πήρε η ΕΟΕ:«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έκθεση με τις δάδες και τις αφίσες όλων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία, μαζί με τις οθόνες που τοποθετήσαμε σε συγκεκριμένα μέρη του Παναθηναϊκού Σταδίου και προβάλλουν στιγμές από τους Ολυμπιακούς του 2004, οργανώνουν καλύτερα το Στάδιο και το καθιστούν ακόμα πιο φιλικό προς τους επισκέπτες. Η ΕΟΕ συνεχίζει τα βήματα προόδου προκειμένου να παρουσιάζουμε παντού το σημαίνοντα ρόλο που έχει η Ελλάδα στο Ολυμπιακό κίνημα».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος επισήμανε:«Μπαίνοντας σε Ολυμπιακή χρονιά, θέλω να επισημάνω ότι οι αξίες του Ολυμπιακού κινήματος είναι βαθιά ελληνικές και ανθρωποκεντρικές. Αυτές οι σημαντικές αξίες, εν μέσω της ελληνικής αλλά κυρίως της παγκόσμιας κρίσης, πρέπει να επανέρθουν στη ζωή μας. Μια προσπάθεια έγινε το 2004, με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα και είναι δουλειά του Υπουργείου να ξαναφέρουμε αυτές τις αξίες στο προσκήνιο».



Έπιασαν στα πράσα τον Μπολτάουζερ να κλέβει!
Έπιασαν στα πράσα τον Μπολτάουζερ να κλέβει!
Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς: Στη ΒΙΑΝΕΞ και την καθηγήτρια Ελένη Σκαλτσά τα δύο ειδικά βραβεία
Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς: Στη ΒΙΑΝΕΞ και την καθηγήτρια Ελένη Σκαλτσά τα δύο ειδικά βραβεία
Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ υπέρ Αταμάν για τις απειλές απ' τη Μακάμπι
Τουρκική Ομοσπονδία μπάσκετ υπέρ Αταμάν για τις απειλές απ' τη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
Παναθηναϊκός AKTOR: Επικό βίντεο από τα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ - «Ποιος; Εσύ!»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved