«Δυνατός σαν λιοντάρι»

«Δυνατός σαν λιοντάρι»

Ο Βαλέριος Λεωνίδης, ο Βίκτωρας Μήτρου και ο Λεωνίδας Σαμπάνης συμφώνησαν πως ο Πύρρος Δήμας ήταν γεννημένος πρωταθλητής.

Το «λιοντάρι», ο… «Θεός της άρσης βαρών», ο φίλος, ο αδερφός…  Αυτά και άλλα πολλά είπαν για τον Πύρρο Δήμα, οι φίλοι του, παλιοί συναθλητές του και νυν συνεργάτες του, ο Βαλέριος Λεωνίδης, ο Λεωνίδας Σαμπάνης και ο Βίκτωρας Μήτρου, με αφορμή το αφιέρωμα για τα είκοσι   χρόνια του Πύρρου στην Ελλάδα.

Β. Λεωνίδης: «Είχε άστρο»

Από το 1992 γνωρίζεται ο Πύρρος Δήμας με τον Βαλέριο Λεωνίδη… «Ο Πύρρος είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από εμένα. Εγώ ήρθα έναν χρόνο αργότερα, το 1992, οπότε και γνωριστήκαμε. Όταν τον μάθεις, αντιλαμβάνεσαι γρήγορα πόσο ξεχωριστός είναι. Διέφερε έντονα από τους υπολοίπους. Φαινόταν ότι ήταν πρωταθλητής. Πίστευε τόσο πολύ στον εαυτό του, αφού δεν έβαζε ποτέ στο μυαλό του πως υπάρχει περιθώριο να χάσει», έπλεξε το εγκώμιο του Δήμα ο Βαλέριος Λεωνίδης.

Και συνέχισε: «Είχε άστρο, τα πάντα έδειχναν ότι είναι γεννημένος για να είναι πρώτος. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στη μετέπειτα πορεία του και στους αγώνες, αφού δεν άφηνε ποτέ κανέναν να τον κερδίσει, ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες. Δεν έδινε ποτέ αυτήν την ευκαιρία στον αντίπαλο».
Ερωτηθείς, αν ο Πύρρος Δήμας ήταν ηγέτης, απάντησε:  «Ήμαστε ομάδα που είχε πολλές προσωπικότητες, δυνατή η καθεμία ξεχωριστά. Σε αυτήν την ομάδα δεν μπορούσε να ηγηθεί, γιατί είχαμε ισάξιους μεγάλους αθλητές. Αν ήταν σε άλλη ομάδα, σίγουρα θα μπορούσε να ηγηθεί. Ωστόσο, όλοι αντιλαμβανόμασταν ότι είχε κάτι το ξεχωριστό».

Έκανε ολόκληρη την Ελλάδα να δακρύσει το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ασυγκίνητος δεν θα μπορούσε να μείνει ο φίλος του, Βαλέριος: «Πριν τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, ο Πύρρος υπέφερε πολύ από τραυματισμούς. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν τον αγώνα του, είχε κάνει επέμβαση στο πόδι του. Έκανε προπόνηση με πολύ μεγάλους πόνους αλλά όταν ήρθε η ώρα του αγώνα, αγωνίστηκε σαν λιοντάρι. Το 2004 έκανε φοβερή προσπάθεια, με συγκίνησε πραγματικά. Ήμουν στο γήπεδο, ήξερα τι είχε περάσει και όταν τον είδα να παίρνει μετάλλιο, δάκρυσα. Ο Πύρρος έδειξε ότι ήταν γεννημένος πρωταθλητής».

Ο Βαλέριος Λεωνίδης μίλησε και για την τωρινή συνεργασία με τον Δήμα, αυτή του προπονητή – προέδρου Ομοσπονδίας: «Με τον Πύρρο και τον Σαμπάνη έχουμε και τώρα άψογη συνεργασία. Γίνεται μία πολύ καλή προσπάθεια να αναπτύξουμε και πάλι το άθλημα της άρσης βαρών. Τα έχουμε περάσει αυτά που περνούν οι αθλητές και καταλαβαίνουμε. Τόσο ο Πύρρος όσο κι εμείς, κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να κρατήσουμε το άθλημα ζωντανό. Και οι τρεις είχαμε αγαπήσει πολύ το άθλημα, είχαμε δουλέψει πολύ και δεν είναι τίποτα τυχαίο, ούτε το γεγονός πως είμαστε και πάλι όλοι μαζί».

Ο Πύρρος Δήμας, ορκίστηκε πρόσφατα πτυχιούχος στα παιδαγωγικά, ο Βαλέριος Λεωνίδης δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη μεγάλη στιγμή στη ζωή του φίλου του. «Γι' αυτό είπα και πριν ότι είναι λιοντάρι. Ο Πύρρος σκεφτόταν συνεχώς να βελτιώνεται στη ζωή του. Είχε σκεφτεί να ασχοληθεί με τα παιδαγωγικά. Βάζει στόχους μελλοντικούς και προχωρά μέχρι να τους φτάσει. Δεν σταματά. Όλο αυτό που έκανε ήταν καλό για το δικό του μέλλον και της οικογένειάς του και αποδεικνύει πως ό,τι είχε βάλει σε δεύτερη μοίρα λόγω αθλητισμού, το πετυχαίνει τώρα».

Λ. Σαμπάνης: «Ο Θεός της άρσης βαρών»

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης και ο Πύρρος Δήμας γνωρίζονται από τότε που ήταν μόλις εννέα ετών, οπότε και ξεκίνησαν μαζί την άρση βαρών. «Είμαστε αδέρφια πλέον», λέει ο Λεωνίδας Σαμπάνης.

«Τι να πω εγώ για τον Δήμα; Η ιστορία μιλά από μόνη της και για τη συμπεριφορά του και για τις επιτυχίες του. Ο Πύρρος ό,τι βάζει στόχο το πετυχαίνει. Δεν φάνηκε αυτό και το 2004; Τότε ήταν ένας αγώνας που έβαλε τη δική του σφραγίδα, τη σφραγίδα ενός μεγάλου αθλητή. Είναι ο Θεός της άρσης βαρών.  Είχε παίξει κι άλλους αγώνες, αλλά το 2004 ήταν ιδιαίτερο. Είχε στενοχωρηθεί πέρα από τους τραυματισμούς σαν αθλητής και με άλλα θέματα, αφού κανείς δεν περίμενε ότι είναι ικανός να διεκδικήσει οποιοδήποτε μετάλλιο. Κρυβόταν μεγάλη στενοχώρια πίσω από αυτόν τον αγώνα αλλά τα κατάφερε», είπε συγκινημένος ο Λεωνίδας Σαμπάνης για την κατάκτηση του τέταρτου Ολυμπιακού μεταλλίου από τον Πύρρο Δήμα.

Ο «πλακατζής» της παρέας όμως, δεν παρέλειψε να θυμηθεί και μερικές αστείες στιγμές… «Αν δεν υπήρχε και λίγο η πλάκα, δεν θα πήγαινε καλά η προπόνηση, μετά από την κούραση που είχαμε. Εγώ πείραζα τον Πύρρο για τον τρόπο που άνοιγε το στόμα του και φώναζε. Του έλεγα, «είσαι σαν λιοντάρι που τρέχει να φάει πεινασμένος το ζώο».

Ερωτηθείς για την καινοτομία του Δήμα, να σηκώνει τη μπάρα και να κοιτά δεξιά – αριστερά τον κόσμο, χαμογελώντας του, ο Λεωνίδας Σαμπάνης, σχολίασε: «Αυτό που έκανε, να σηκώνει τη μπάρα και να κοιτάζει δεξιά και αριστερά, δεν το έχει κάνει ποτέ κανείς και δεν είναι εύκολο να γίνει. Ούτε εγώ μπορούσα αλλά και αυτό τον έκανε ξεχωριστό. Θέλει πολύ μεγάλη συγκέντρωση για να το κάνει κάποιος».

Ο Λεωνίδας Σαμπάνης μίλησε και για την τωρινή τους συνεργασία, «Η συνεργασία είναι και τώρα πολύ καλή. Γίνεται μία προσπάθεια να επαναφέρουμε την άρση βαρών στην κορυφή. Γίνεται μεγάλη δουλειά από τον Πύρρο και την Ομοσπονδία, ειδάλλως η άρση βαρών θα είχε διαλυθεί. Αυτό που μας κρατά είναι η αγάπη που έχουμε για το άθλημα και θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία του αθλήματος γιατί αξίζει. Αυτά που έκανε η άρση βαρών, δεν τα έχει κάνει ποτέ κανένα άθλημα. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε ζωντανό το άθλημα. Πιστεύω πάντως, ότι θα διορθωθούν τα πράγματα στην άρση βαρών, όπως και στην Ελλάδα με τα οικονομικά προβλήματα που περνά, αρκεί να φύγει η Τρόικα, αυτή δεν είναι Τρόικα, μας τρώει»!

Β. Μήτρου: «Έκλεισε την καριέρα του σαν Βασιλιάς»

«Μα καλά, ποιος είναι αυτός που τον προσέχουν τόσο πολύ;», αναρωτιόταν ο Βίκτωρας Μήτρου όταν, μικρό παιδί ο ίδιος, έβλεπε να δίνουν όλοι σημασία στον Πύρρο Δήμα… «Φαινόταν από τότε ότι θα ξεχωρίσει. Όλοι έλεγαν ότι είναι μεγάλος αθλητής και μεγάλη ψυχή. Εξάλλου, αυτό έχει δείξει τόσα χρόνια, με τόσα παγκόσμια, ευρωπαϊκά και ολυμπιακά μετάλλια. Η ζωή του όλη ήταν το άθλημα. Είχε το ταλέντο, τη θέληση, τη ψυχή που μετρά πολύ σε έναν αθλητή».

Ο πρώην συναθλητής του Δήμα στην Εθνική, συνέχισε: «Είναι αγχώδης και τελειομανής και θέλει να κάνει όλα τα πράγματα σωστά. Τώρα που έχει πάρει τα ηνία στην Ομοσπονδία, θέλει να ανεβάσει το άθλημα κι ας είναι περίοδος κρίσης. Έχει βάλει πείσμα να γίνει σωστή δουλειά. Ήδη, για το χρονικό διάστημα που είναι, έχει βάλει σειρά στην Ομοσπονδία και με τη συνεργασία του Βαλέριου Λεωνίδη και του Λεωνίδα Σαμπάνη το μέλλον θα είναι πολύ καλό για την άρση βαρών».

Ο Βίκτωρας Μήτρου μίλησε για τον Πύρρο Δήμα και ως άνθρωπο: «Είναι πολύ οικογενειάρχης. Έχει τέσσερα παιδιά για τα οποία τρέχει όλη μέρα, προκειμένου να τα πάει σχολείο και προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα, οικογένεια, ομοσπονδία, όλα».

Ο Βίκτωρας Μήτρου δεν θα μπορούσε να μη θυμηθεί με τη σειρά του τις στιγμές του 2004: «Το πιο συγκλονιστικό ήταν το 2004. Προερχόμασταν από προετοιμασία πολλών μηνών, μια και οι Αγώνες γίνονταν στην Ελλάδα, αλλά δεν είχαμε την υποστήριξη που περιμέναμε. Μας έλεγαν όλοι ότι είχαμε μεγαλώσει και πρέπει να βγει η επόμενη φουρνιά. Τότε, ο Πύρρος είχε προβλήματα με το χέρι του και παραπονιόταν όλη την ώρα πως δεν θα τα κατάφερνε. Οι δυο μας είχαμε πολύ καλή σχέση και ήξερα πως μπορούσα να του μιλήσω και να τον ενθαρρύνω. Τότε παιζόταν η θέση του με τον άλλο Έλληνα τον Μαρκούλα, τον έπιασα και του είπα «Τι ανησυχείς μωρέ; Και τρεις Μαρκούληδες να έρθουν, εσύ δεν πρόκειται να χάσεις». Και όντως, είχε συγκλονιστικό αγώνα. Έκλεισε όπως έπρεπε την καριέρα του, σα Βασιλιάς. Έτσι άλλωστε, έγραφαν τότε οι εφημερίδες. Είναι τεράστια επιτυχία να παίρνει κάποιος τέσσερα μετάλλια Ολυμπιακά, δεν είναι αστείο. Ήταν απερίγραπτες εκείνες οι στιγμές».

Η υποστήριξη του ενός στον άλλον ήταν εμφανής όλα αυτά τα χρόνια και αυτό έκανε ακόμα πιο αισθητό ο Βίκτωρας Μήτρου: «Του εύχομαι τα καλύτερα στο πόστο που έχει αναλάβει και να ξέρει ότι η παλιά ομάδα θα είναι πάντα δίπλα του και θα τον στηρίζει για να ανέβει και πάλι το άθλημα και η ομοσπονδία να κάνει… Πρωταθλητισμό. Είμαστε πάντα δίπλα του!».

«Δυνατός σαν λιοντάρι»



Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved