Αυτοί που «έγραψαν» την ιστορία των ομάδων τους!

Αυτοί που «έγραψαν» την ιστορία των ομάδων τους!

Αν και τα τελευταία χρόνια η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και τα τεράστια ποσά που δαπανώνται, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και στο «μεταγραφικό παζάρι», έχουν καταστήσει το «χρήμα υπεράνω όλων», υπάρχουν ορισμένοι αθλητές που έχουν καταφέρει να ...αντισταθούν.

Χωρίς βέβαια, αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι επαγγελματίες με την «σκληρή» έννοια του όρου και πως δεν αμείβονται εξίσου εντυπωσιακά, έχουν συνδέσει άρρηκτα το όνομα και την καριέρα τους με συγκεκριμένες ομάδες, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν σε σημείο αναφοράς για τους συλλόγους αυτούς. Και όταν λόγου χάρη, κάποιος αθλητής φορά για 20 χρόνια την ίδια φανέλα, δεν μπορεί παρά να ταυτισθεί με την Ιστορία του συλλόγου, αφού, επί της ουσίας, αποτελεί μέρος αυτής και μάλιστα σημαντικό.

Πρόκειται για αθλητές που έχουν αναπτύξει και έχουν προκαλέσει ανεξίτηλα συναισθήματα, τόσο στον εαυτό τους, όσο και -κυρίως- στους φιλάθλους των ομάδων που υπηρετούν, καθώς η συγκεκριμένη σχέση βασίζεται στο αμφίδρομο της προσφοράς και σε αρκετές περιπτώσεις καταλήγει στην ταύτιση των προσώπων με την εξελισσόμενη Ιστορία.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αθλητών που για περισσότερη από την μισή ζωή τους έκαναν προπόνηση στο ίδιο γήπεδο σε καθημερινή βάση, φορούσαν την ίδια φανέλα για εκατοντάδες φορές, αγαπήθηκαν επί σειρά ετών από γενιές φιλάθλων και ουσιαστικά έγιναν ...ισόβια μέλη μίας αθλητικής οικογένειας.

ΑΝΤΡΕΣ ΙΝΙΕΣΤΑ: Ο χαρισματικός άσος συμπλήρωσε 20 χρόνια στην οικογένεια της Μπαρτσελόνα. Εντάχθηκε στην «Μασία», την περίφημη Ακαδημία των Καταλανών, σε ηλικία 12 ετών και έξι χρόνια αργότερα, το 2002, έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα. Έκτοτε έχει κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα, ισάριθμα Champions League, έξι Σούπερ Καπ Ισπανίας, τρία Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και τρία παγκόσμια κύπελλα συλλόγων. Εάν προσθέσουμε τα δύο EURO (2008, 2012) και το Μουντιάλ του 2010, μπορούμε κάλλιστα να εξηγήσουμε γιατί δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τον βραχύσωμο άσο ως τον πληρέστερο ποδοσφαιριστή της τελευταίας δεκαετίας.

ΡΑΪΑΝ ΓΚΙΓΚΣ: Από τους «ζωντανούς θρύλους» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Παίκτης των «κόκκινων διαβόλων» από το 1990 μέχρι το 2014, με 13 πρωταθλήματα και δύο Champions League, όταν «κρέμασε τα παπούτσια του» διετέλεσε μέλος στο τεχνικό επιτελείο της ιστορικής ομάδας.

ΤΖΙΟΥΖΕΠΕ ΜΠΕΡΓΚΟΜΙ: Κατέκτησε μόλις ένα σκουντέτο, αλλά έπαιξε στην Ιντερ 19 χρόνια και σε 756 αναμετρήσεις.

ΦΡΑΝΚΟ ΜΠΑΡΕΖΙ: Αγωνίσθηκε για 20 χρόνια στην Μίλαν (532 συμμετοχές) και κατέκτησε έξι πρωταθλήματα, δύο κύπελλα πρωταθλητριών κι ένα Champions League.

ΣΤΙΒΕΝ ΤΖΕΡΑΡΝΤ: Κορυφαία φυσιογνωμία στην Ιστορία της Λίβερπουλ. Από το 1998 μέχρι το 2015 έπαιξε σε 504 αγώνες και σημείωσε 120 γκολ, με απολογισμό ένα Champions League, ένα κύπελλο UEFA και δύο κύπελλα Αγγλίας.

ΠΑΟΛΟ ΜΑΛΝΤΙΝΙ: Ισως ο κορυφαίος κεντρικός αμυντικός που ανέδειξε το ιταλικό ποδόσφαιρο και σίγουρα ένας από τους καλύτερους στον πλανήτη, ο Πάολο Μαλντίνι γεννήθηκε στις 26 Ιουνίου 1968 στο Μιλάνο. Σε ηλικία 10 ετών εντάχθηκε στις «μικρές» ομάδες της Μίλαν και από το 1985 μπήκε στην πρώτη ομάδα, με την φανέλα της οποίας σταμάτησε την καριέρα του το 2009, μετά από 647 αγώνες και 29 γκολ (σ.σ. συνολικά μαζί με τις μικρές ομάδες της Μίλαν, αγωνίσθηκε σε 902 αναμετρήσεις)! Ο Μαλντίνι έπαιξε με την ίδια ευχέρεια ως αριστερός οπισθοφύλακας και αριστερός στόπερ, συνδέοντας το όνομα του με την πορεία της Μίλαν επί σειρά ετών. Με τους «ροσονέρι» κατέκτησε πέντε φορές το Champions League, ισάριθμες φορές το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, μία φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, επτά φορές το καμπιονάτο και μία φορά το κύπελλο Ιταλίας, ενώ με την «σκουάντρα ατζούρα» είχε 126 συμμετοχές κι επτά τέρματα. Ο αείμνηστος πατέρας του, Τσέζαρε, ήταν αυτός που του «έβαλε το μικρόβιο» της Μίλαν και αυτός με την σειρά του το «εμβολίασε» στους δύο υιούς του που ανήκουν στον ιστορικό σύλλογο.

ΠΟΛ ΣΚΟΟΥΛΣ: Μία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Πολ Σκόοουλς γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1974 στην πόλη Σάλφορντ της Αγγλίας. «Προϊόν» των ακαδημιών των «κόκκινων διαβόλων», ο βραχύσωμος μέσος δεν φόρεσε άλλη φανέλα στην καριέρα του, σημειώνοντας 107 γκολ σε 499 αναμετρήσεις. Μεταξύ άλλων, κατέκτησε δύο φορές το Champions League (1999 και 2008), το παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων (2008), 11 πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Αγγλίας. Με την εθνική ομάδα, πέτυχε 14 γκολ σε 66 συμμετοχές, ενώ με την εθνική κάτω των 18 ετών στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης (1993).

ΚΑΡΛΟΣ ΤΕΒΕΣ: Συνώνυμο της Μπόκα Τζούνιορς, μαζί με τον θρυλικό Ντιέγκο Μαραντόνα. Γαλουχήθηκε στην ομάδα της πατρίδας του, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι και, όταν έφυγε για την Ευρώπη, υποσχέθηκε να επιστρέψει αργα ή γρήγορα. Τήρησε την υπόσχεση του και πέρυσι οδήγησε την Μπόκα στο νταμπλ.

ΡΕΪ ΛΙΟΥΪΣ: Επελέγη στα ντραφτ το 1996. Και από τότε μέχρι το 2012 αγωνίσθηκε με τα «χρώματα» των Μπάλτιμορ Ρέιβενς. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αμυντικούς του NFL και στην πλούσια καριέρα του κατέκτησε δύο φορές το Super Bowl και μία φορά αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος.

ΝΤΕΡΕΚ ΤΖΕΤΕΡ: Από το 1995 μέχρι το 2014 ήταν βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος των Νιού Γιόρκ Γιάνκις. Αποτελεί «θρύλο» για την ιστορική ομάδα, καθώς με 2.742 (!) αγώνες κρατά το σχετικό ρεκόρ. Διετέλεσε για 11 χρόνια αρχηγός της, συμμετείχε 14 φορές στον αγώνα των «αστέρων», ενώ κατέκτησε πληθώρα ομαδικών και ατομικών διακρίσεων.

ΚΟΜΠΙ ΜΠΡΑΪΑΝΤ: Ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, ο Κόμπι Μπράιαντ γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου 1978 στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνιας. Από το 1996, οπότε κι επελέγη στα ντραφτ από τους Σάρλοτ Χόρνετς, μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι, ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ αγωνίσθηκε στους Λέικερς. Στις 22/1/2006 έκανε προσωπικό ρεκόρ πόντων σκοράροντας 81 (!) κατά των Τορόντο Ράπτορς, τη δεύτερη καλύτερη σχετική επίδοση στην Ιστορία του ΝΒΑ, μετά τους 100 πόντους που σημείωσε ο Γουίλτ Τσάμπερλεϊν στις 2 Μαρτίου του 1962 με τους Φιλαδέλφεια Γουόριορς ενάντια στους Νιου Γιορκ Νικς. Στην πλούσια από διακρίσεις καριέρα του, έχει κατακτήσει δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια (Πεκίνο 2008, Λονδίνο 2012), πέντε πρωταθλήματα στο ΝΒΑ κι έχει αγωνισθεί σε 17 (!) All Star Game.

ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΟ ΤΟΤΙ: Ένας από τους θρύλους του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο Ιταλός Φραντσέσκο Τότι γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1976 στην Ρώμη. Εξαιρετικός μέσος με ιδιαίτερη ευχέρεια στο σκοράρισμα, ο Τότι αποτελεί -και δικαίως- τον εμβληματικό αρχηγό της Ρόμα, καθώς από το 1992 δεν έχει φορέσει άλλη φανέλα (σ.σ. μετρά 650 αγώνες με την πρώτη ομάδα και 761 συνολικά). Πρόσφατα έγινε ο πρώτος παίκτης στην Ιστορία του καμπιονάτο που έχει σημειώσει 300 γκολ για λογαριασμό μίας ομάδας, ενώ στην «σκουάντρα ατζούρα» μετρά 58 συμμετοχές κι εννέα τέρματα. Μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει το Μουντιάλ του 2006, το EURO 1996 Ελπίδων, ένα καμπιονάτο και δύο κύπελλα Ιταλίας.

ΝΤΙΡΚ ΝΟΒΙΤΣΚΙ: Ένας από τους κορυφαίους παίκτες που έχει αναδείξει το ευρωπαϊκό μπάσκετ, ο Ντιρκ Νοβίτσκι γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1978 στην πόλη Βούρτσμπουργκ της Γερμανίας. Από το 1994 μέχρι το 1998 αγωνίσθηκε στην ομώνυμη ομάδα της γενέτειρας του και στην συνέχεια επελέγη στο ντραφτ του 1999 από τους Ντάλας Μάβερικς, όπου παίζει μέχρι και σήμερα. Το 2011 φόρεσε το δακτυλίδι του πρωταθλητή και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης των τελικών, ενώ το 2007 ψηφίσθηκε MVP του πρωταθλήματος. Εχει συμμετάσχει 13 φορές σε All Star Game, είναι πρώτος σκόρερ στην Ιστορία των Μάβερικς, ενώ αναδείχθηκε MVP στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 (χάλκινο μετάλλιο) και στο Ευρωμπάσκετ του 2005 (αργυρό μετάλλιο).

ΤΙΜ ΝΤΑΝΚΑΝ: Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών. Ο Τιμ Ντάνκαν γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1976 και μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στους Σαν Αντόνιο Σπερς, με την φανέλα των οποίων συμπλήρωσε 19 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα γήπεδα του ΝΒΑ. Μέλος του «κλαμπ» όσων έχουν ξεπεράσει τους 20.000 πόντους στο κορυφαίο πρωτάθλημα, έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα, δύο τίτλους MVP και 15 συμμετοχές σε All-Star Game. Μέλος της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, μετρά τα περισσότερα αγωνιστικά λεπτά στην Ιστορία του ΝΒΑ (9.152)!

ΤΖΟΝ ΤΕΡΙ: Από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Τσέλσι, ο Τζον Τέρι (γεννημένος στις 7 Δεκεμβρίου 1980) αποτελεί «προϊόν» των Λονδρέζων, όπου αγωνίζεται από το 1998. Μετρά συνολικά 745 αναμετρήσεις (σ.σ. 487 με την πρώτη ομάδα) και 40 γκολ, ενώ στην «γεμάτη» καριέρα του έχει κατακτήσει Champions League, Europa League, πρωτάθλημα, κύπελλο και Λιγκ Καπ στην «γηραιά αλβιόνα».

Πηγή: ΑΠΕ



Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved