Χαρά ολούθε μοιράζει ο Χαρούλης

Χαρά ολούθε μοιράζει ο Χαρούλης

Η Σοφία Μαυραντζά γράφει για τα sold out του Χαρούλη και την «τάπα» που έριξε στο Release Festival

Γράψαμε για μία από τις δύο συναυλίες που έδωσε ο Θανάσης, στον Σωκράτη δεν μπορέσαμε να δώσουμε το «παρών», αλλά δεν θα χάναμε σε καμία περίπτωση τον Χαρούλη. Τρεις συναυλίες sold out στο θέατρο Πέτρας, τον πιο «άκυρο» συναυλιακό χώρο ενδεχομένως, αφού είναι αρκετά μακριά από το κέντρο της Αθήνας και δεν έχει και πάρκινγκ. Παρόλα αυτά, οικείος χώρος που έχουμε εκτιμήσει.

Κάνοντας ένα throw back, το πρώτο τραγούδι που άκουσα να ερμηνεύει ο Γιάννης Χαρούλης ήταν το «Έλα πάρε με» (χωρίς σχόλια), πριν 6-7 χρόνια, όταν πρωτοάκουσα και Θανάση. Έψαξα στο YouTube, έγραψα και cd για το αυτοκίνητο. Πήγα σε καμιά 15αριά συναυλίες έκτοτε. Η παρέα καθόταν πάντα πίσω, πίνοντας μπύρες και λίγο… σνομπάροντας, τολμώ να πω. Εγώ μετά το δεύτερο-τρίτο τραγούδι έπαιρνα την μπυρίτσα μου, τους παρατούσα και πήγαινα μπροστά. Εκεί έκανα φίλους, η μπύρα μου τελείωνε, με κερνούσαν ρακές, χορεύαμε και επέστρεφα σαφώς ικανοποιημένη από την εξέλιξη της βραδιάς.

13446097 1041197295918868 929786024 o

Η παρέα πάντα «κολλημένη» με Θανάση και Σωκράτη έλεγε τον Χαρούλη «γλεντζέ» και με χλεύαζε: «Τι σου αρέσει από αυτόν τον τύπο;». «Κάνω κέφι» απαντούσα. Μέχρι που έγινε inside joke: «Πάμε να κάνει κέφι η Σοφία».

Όμως, για ακόμη μία φορά το κοπέλι από την Κρήτη δεν με απογοήτευσε. Το Γιαννιό βγήκε και το σύνθημα δόθηκε:

Άιντε μωρέ κοπέλια!

Στο κατάμεστο θέατρο -εννοείται με τη γνωστή παρέα- ζήσαμε τα εξής:

Καταρχάς είχε φωτοβολίδες πράσινου χρώματος. Εντάξει, μπορούμε να μην πούμε άλλα και απλά εδώ να τον αποθεώσουμε. Αλλά θα πούμε. Τραγούδησε τρεις ολόκληρες ώρες. Μόνος του. Ακούραστος και αλύγιστος, με όρεξη, χαμόγελο και δίνοντας στο κοινό αυτό ακριβώς που ήθελε: Τη φωνή του. Ετούτο το κοπέλι ετραγούδησε τρεις ώρες. Τίμιος. Ξεκάθαρα.

Οι μουσικοί του είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην πιάτσα. Συγκρίνεις τον Κωνσταντή με τον Μυστακίδη; Θα με ρωτήσεις. Ο Κωνσταντής Πιστιόλης είναι το πιο ταλαντούχο πλάσμα έχω ακούσει ποτέ. Γκαϊντα, κλαρίνο, μελλόντικα, κιθάρα, κοντραμπάσο και τύμπανα έως didgeridoo. Ο ίδιος ασταμάτητος, περνάει από το ένα όργανο στο άλλο, ενώ στα κενά δεν ξεχνάει να χορέψει, να χαμογελάσει, αλλά και να  τραγουδήσει.

Ο κόσμος χόρευε. Και χόρευε κανονικά, με ό,τι τραγουδούσε το Γιαννιό. Μεταξύ άλλων, επισημαίνω: Παραδοσιακή μουσική. Και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία, το γεγονός ότι έχει καταφέρει να εισάγει την παραδοσιακή μουσική στα ακούσματα χιλιάδων νέων.

Τέλος, δεν μάλωσε κανείς, δεν έπεσε καμία καρέκλα στο κεφάλι κανενός, δεν έγινε καμία αναφορά από τον καλλιτέχνη στην πολιτική κατάσταση της χώρας, δεν ακούστηκε κανένα σύνθημα που θα έφερνε κάποιους από τους παρευρισκόμενους σε δύσκολη θέση. Ο κόσμος έγινε ένα, στον κοινό παρονομαστή: Μουσική.

Tip: Όλο το Release Festival έκοψε τόσα εισιτήρια όσα ο Γιάννης Χαρούλης στην Πετρούπολη. Τουτέστιν: Τρία sold out του Χαρούλη στο θέατρο Πέτρας, σημαίνει περίπου 20.000 εισιτήρια. Όσα έκοψαν μαζί η Pj Harvey, o Parov Stelar, o Beirut και οι Sigur Ros. Με λίγα λόγια, πρόκειται για τον Έλληνα καλλιτέχνη που μαζεύει περισσότερο κόσμο από τέσσερις συναυλίες με 13 ξένα ονόματα, μερικά εκ των οποίων πολύ μεγάλα σε παγκόσμιο επίπεδο, σε μία εξαιρετική και ακριβή διοργάνωση. Το θέμα είναι πως αν ο Χαρούλης μπορούσε να κάνει και 4η συναυλία, θα ήταν sold out και αυτή… Και αυτό είναι μία ακόμη επιτυχία του.

Το Γιαννιό έχει κατακτήσει το κοινό του με το ήθος, το λαούτο και τη φωνή του. «Σοφάρα, Χαρούλη θα ξαναπάμε γιατί είναι τίμιος, σαν τον Σωκράτη» είπε ο Κυριάκος. Η πρώτη εξίσωση με τον Σωκράτη μετά από τόσα χρόνια που τον ακούμε. Αυτό μάλλον μεταφράζεται ως μια μικρή νίκη (μου)…

Έως την επόμενη φορά: «Μάσκα δεν έχω να γυρνώ στο καρναβάλι ετούτο».



Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
Euroleague: "Διπλό" τετράδας στο Βελιγράδι ο Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved