Φίλε... έφυγε ο Στράτος Διονυσίου (photos+videos)

Φίλε... έφυγε ο Στράτος Διονυσίου (photos+videos)

Ακριβώς 28 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Στράτος Διονυσίου έφυγε απρόσμενα από την ζωή.

Ο Έλληνας τραγουδιστής ήταν από τους βασικούς… εκπροσώπους του λαϊκού ρεπερτορίου και πολλά τραγούδια του έχουν σημειώσει απίστευτη επιτυχία, όχι μόνο την εποχή που ερμηνεύτηκαν από τον ίδιο, αλλά και πολλά χρόνια αργότερα, ακόμα και σήμερα, 28 χρόνια από την 11η Μαΐου του 1990 που άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Στράτος Διονυσίου γεννήθηκε στην Νιγρίτα Σερρών στις 8 Νοεμβρίου του 1935 από οικογένεια προσφύγων από την Μικρά Ασία, του Άγγελου και της Στάσας Διονυσίου. Σε ηλικία 12 ετών έφυγε από το χωριό του και αναζήτησε ένα καλύτερο μέλλον στους Αμπελοκήπους της Θεσσαλονίκης, θέλοντας να ξεφύγει από την φτώχεια. Όμως, ένα χρόνο αργότερα, το 1948 έχασε τον πατέρα του. Στην συμπρωτεύουσα ο Έλληνας τραγουδιστής έκανε πολλές δουλειές προκειμένου να βγάλει το ψωμί του και το 1955 παντρεύτηκε τον παιδικό του έρωτα, Γεωργία Λαβένη, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά. Τον Άγγελο, την Τασούλα, τον Στέλιο και τον Διαμαντή. Την Μεγάλη Παρασκευή του 2012 η μοναχοκόρη του ερμηνευτή άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 53 ετών έπειτα από «μάχη» με τον καρκίνο.

Τα πρώτα… βήματα

StratosDionisiouMesaProta

Ο Στράτος Διονυσίου έκανε διάφορες δουλειές στην Θεσσαλονίκη, είτε ως μικροπωλητής, είτε ως ράφτης, πριν ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Όμως, αυτό ήταν το μεγάλο του… πάθος και για τον λόγο αυτό, πολλά βράδια βρισκόταν σε μαγαζιά της πόλης, όπου τραγουδούσε. Η απίστευτη χροιά στην φωνή του, αποτέλεσε το… διαβατήριο για το πάλκο, καθώς το… ντεμπούτο του έγινε στο κέντρο «Φαρίντα» της πρωτεύουσας της Μακεδονίας. Από τις πρώτες του εμφανίσεις κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών καλλιτεχνών, οι οποίοι τον προέτρεψαν να κατέβει στην Αθήνα.

Η… κάθοδος στην πρωτεύουσα

Λίγα χρόνια μετά τις εμφανίσεις που πραγματοποίησε στο «Φαρίντα», ο Στράτος Διονυσίου πήρε την απόφαση να «μετακομίσει» στην Αθήνα. Η γνωριμία που του άλλαξε το μέλλον ήταν το 1959 με την Καίτη Γκρέυ, η οποία ούσα μεγάλο όνομα, του πρότεινε να συνεργαστούν και εμφανίζονταν μαζί στον «Αστέρα» της Κοκκινιάς. Την ίδια χρονιά, ο λαϊκός τραγουδιστής γραμμοφώνησε και τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών με το κομμάτι «Δεν είμαι ένοχος» σε στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη και μουσική του Σταύρου Χατζηδάκη.

Οι εμφανίσεις του στην νυχτερινή Αθήνα δεν πέρασαν απαρατήρητες και λίγα χρόνια αργότερα, υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο με την εταιρεία «Columbia». Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το τραγούδι «Δεν με πόνεσε κανείς», διασκευή του «Duniya mein hum aaye hain» που ερμήνευσε η Nargish στην Ινδία. Η συνέχεια ήταν ανοδική για τον Βορειοελλαδίτη τραγουδιστή, καθώς μεγάλοι ερμηνευτές του εμπιστεύτηκαν τα τραγούδια τους και ο Στράτος Διονυσίου τα έκανε και πάλι επιτυχίες στην δεύτερη εκτέλεσή τους.

Ενδεικτικά, ο μεγάλος καλλιτέχνης ερμήνευσε τα τραγούδια «Αχάριστη» του Βασίλη Τσιτσάνη, «Το παλιογέφυρο» και το «Πριν το χάραμα» του Γιάννη Παπαϊωάννου, το «Η μπαμπέσα» του Γιώργου Μητσάκη, αλλά και το «Φτωχομπούζουκο» του Μανώλη Χιώτη. Κάθε εμφάνισή του στο πάλκο ήταν… sold out και ο Στράτος Διονυσίου είχε… μπει για τα καλά στα δρώμενα της αθηναϊκής νύχτας.

Η γνωριμία με τον Άκη Πάνου

Το 1967 ο εκ Σερρών τραγουδιστής γνωρίστηκε με τον Άκη Πάνου. Η συνεργασία των δύο ανδρών έφερε μεγάλες επιτυχίες, μια και ο συνθέτης έγραψε μερικά κομμάτια που έμειναν στον χρόνο από την εξαιρετική φωνή του καλλιτέχνη. «Και τι δεν κάνω», «Γιατί καλέ γειτόνισσα», «Του κόσμου το περίγελο», «Άστη να φύγει», «Εγώ καλά σου τα ‘λεγα», «Στο σταθμό του Μονάχου», «Ήταν ψεύτικα», «Μια γυναίκα» είναι μερικά εξ αυτών.

StratosDionisiouMesaIxografisi

Το μεγαλύτερο ζεϊμπέκικο στον κινηματογράφο

Ο Στράτος Διονυσίου έχει στο… ενεργητικό του και το μεγαλύτερο ζεϊμπέκικο που έχει «ακουστεί» σε ταινία του ελληνικού σινεμά. Συγκεκριμένα πρόκειται για το «Βρέχει φωτιά στην στράτα μου» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και μουσική του Μίμη Πλέσσα, το οποίο έκανε την… εμφάνισή του στο έργο «Ορατότης μηδέν» με τον Νίκο Κούρκουλο. Μάλιστα, το τραγούδι είχε σημειώσει επιτυχία πριν «ακουστεί» στην ταινία.

Ο λαϊκός τραγουδιστής βρισκόταν στην κορυφή του ελληνικού πενταγράμμου και πολλά από τα κομμάτι που ερμήνευσε διέλυσαν τα ρεκόρ πωλήσεων και πέρασαν στην ιστορία, όπως για παράδειγμα «Ο Παλιατζής», «Μπαγλαμάδες και μπουζούκια», «Ένας αητός γκρεμίστηκε», «Αγάπη μου επικίνδυνη», «Αφιλότιμη», ενώ πολλά τραγούδια έγιναν πρώτα επιτυχίες στα μαγαζιά που εμφανιζόταν και στην συνέχεια «γράφονταν» σε δίσκους.

Η φυλακή και η επιστροφή

Στο απόγειο της καριέρας του, ο Στράτος Διονυσίου πέρασε μία μεγάλη δοκιμασία, καθώς το 1973 έπειτα από έλεγχο της Αστυνομίας, ο Έλληνας τραγουδιστής μπήκε στην φυλακή. Έπειτα από τρία χρόνια, αποφυλακίστηκε και άμεσα θέλησε να επιστρέψει στο τραγούδι. Ωστόσο, η υστεροφημία του είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα και καμία εταιρεία δεν ήθελε να τον έχει στο «δυναμικό» της. Έπειτα από πολλές πιέσεις του ίδιου, ο Μάκης Μάτσας του έδωσε την ευκαιρία και υπέγραψε συμβόλαιο με την «Μίνος» με δυσμενούς όρους για τον καλλιτέχνη.

Μάλιστα, στην συμφωνία υπήρχε ρήτρα, η οποία ανέφερε πως αν ο πρώτος δίσκος δεν ξεπερνούσε τις 30 χιλιάδες πωλήσεις, τότε το συμβόλαιο θα «έσπαγε», ενώ σε διαφορετική περίπτωση, θα είχε ισχύ για δύο ακόμα δίσκους με τους ίδιους όρους. Όμως, η επιστροφή του Στράτου Διονυσίου έσπασε τα ταμεία. Ο δίσκος «Υποκρίνεσαι» ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες πωλήσεις σε λίγους μήνες και ο Έλληνας τραγουδιστής ξεκίνησε και πάλι την πορεία του για την κορυφή.

StratosDionisiouMesaVoskopoulos

Τα κομμάτια «Τα μάζεψα τα πράγματα», «Τα πήρες όλα κι έφυγες», «Ένα λεπτό περιπτερά» είναι μερικά από αυτά που συμπεριλήφθηκαν στους δίσκους και έγιναν απίστευτες επιτυχίες, οι οποίες ερμηνεύονται ακόμα και τώρα. Η… μάχη για να κερδηθεί και πάλι η αγάπη του κόσμου είχε βγάλει νικητή τον Στράτο Διονυσίου. Σημαντικό… κομμάτι στην επιστροφή του έπαιξε και ο αδερφικός του φίλος, Τόλης Βοσκόπουλος, ο οποίος το 1977 του έγραψε το τραγούδι «Αποκοιμήθηκα» που έκανε τεράστια επιτυχία. Παράλληλα, η γνωριμία του με τους Θανάση Πολυκανδριώτη και Γιάννη Πάριο θα χαρίσουν στον ελληνικό λαό μερικά σπουδαία τραγούδια.

Το… φινάλε

Ο Στράτος Διονυσίου είχε υποσχεθεί πως θα τραγουδούσε μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του και κάπως… έτσι γράφτηκε ο «επίλογος». Το βράδυ της 10ης Μαΐου του 1990 εμφανίστηκε στο μαγαζί του «Στράτος», λίγες ώρες μετά την ηχογράφηση 9 νέων κομματιών που συμπεριλήφθηκαν στον δίσκο «Ποιος άλλος». Όμως, λίγες ώρες αργότερα, το πρωινό της 11ης Μαΐου έφυγε από την ζωή από ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε ηλικία μόλις 55 ετών. Η κηδεία του έγινε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου χιλιάδες Έλληνες απέτισαν φόρο τιμής στον μεγάλο ερμηνευτή. Ένα μήνα μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησε ο τελευταίος του δίσκος που έκανε ρεκόρ πωλήσεων.

StratosDionisiouMesaKidia

Πληροφορίες από: «Μηχανή του χρόνου», «Βικιπαίδεια»
Φωτογραφίες: Google
Videos: Youtube

Φίλε... έφυγε ο Στράτος Διονυσίου (photos+videos)



Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved