Οικοδεσπότες επί πληρωμή, φιλοξενούμενοι με υποχρεώσεις!

Οικοδεσπότες επί πληρωμή, φιλοξενούμενοι με υποχρεώσεις!

Ενα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν οι Έλληνες, είναι η φιλοξενία τους. Γιατί, λοιπόν, να μην αμοιβόμεθα και γι’ αυτό;

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά την Ελλάδα, έχουν κάνει βασική πηγή εισοδήματος την ενοικίαση της φιλοξενίας ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο, στα σπίτια τους! Διότι, η οικονομική κρίση δε γέννησε μόνον ανάγκες, αλλά και ιδέες!

Διαθέτουν το δωμάτιο του σπιτιού τους, τον χώρο τους, ολόκληρο το σπίτι μαζί με τα υπάρχοντά τους, σε όποιον ενδιαφέρεται. Οι τιμές ξεκινούν από 18 ευρώ τη μέρα για ένα δωμάτιο στο Αιγάλεω και ανεβαίνουν.

Χιλιάδες είναι οι αγγελίες για ενοικίαση δωματίων ή σπιτιών από λίγες ώρες μέχρι λίγες ημέρες μέσω του μοντέλου του sharing economy (συνεργατική οικονομία). Οι ιδιοκτήτες διαθέτουν τον χώρο τους για περιορισμένο χρόνο απευθείας στους ενδιαφερόμενους μέσω γνωστών ιστοσελίδων που τα τελευταία τρία χρόνια κάνουν χρυσές δουλειές και στη χώρα μας. Βασικά, δεν ξεσπιτώνονται, απλά πουλάνε την φιλοξενία τους.

Για παράδειγμα, μία κοπέλα στο Αιγάλεω διαθέτει ένα δωμάτιο του σπιτιού της για 18 ευρώ την ημέρα. Βασικά το δωμάτιο προορίζεται, όπως διαβάζουμε στη σχετική αγγελία για ένα άτομο. Το δεύτερο δεν απαγορεύεται, αλλά υπάρχει μία επιπλέον χρέωση στα 5 ευρώ. Το μπάνιο είναι κοινό με την ιδιοκτήτρια και η κουζίνα. Ο Νίκος από το Παγκράτι διαθέτει την γκαρσονιέρα του για 210 ευρώ την εβδομάδα. Ο Αντώνης από τον Πειραιά μοιράζεται το διαμέρισμα του στον Πειραιά για 100 ευρώ τις τέσσερις διανυκτερεύσεις. Η Rebecca από την Χαβάη ήταν μία από τις «φιλοξενούμενές» του. Στην κριτική που έκανε μετά την φιλοξενία ήταν αρκετά γενναιόδωρη: «Ο Αντώνης ήταν ένας υπέροχος οικοδεσπότης. Πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος. Εχει καλές γνώσεις της τοπικής ιστορίας και μας βοήθησε στη μετάφραση όταν θέλαμε να παραγγείλουμε σε ένα εστιατόριο της περιοχής. Το εστιατόριο που μας πήγε ήταν αρκετά καλό. Επίσης ήταν αρκετά ευέλικτος και προσαρμοστικός στην αλλαγή των σχεδίων μας».

Και ο Antoine, από την Γαλλία είχε να πει καλά λόγια για τον Έλληνα οικοδεσπότη: «Ο Αντώνης ήταν διαθέσιμος να μας βοηθήσει ακόμη κι όταν φτάσαμε αρκετά αργά με τον ηλεκτρικό.

Το μέρος είναι ok και χρειάζεσαι μόνον 30 λεπτά περπάτημα για να φτάσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Αντώνης ξυπνούσε στις έξι το πρωί για να μας εξηγήσει που πρέπει να πάμε».

Για 25 ευρώ την ημέρα, μία γυναίκα από τον Νέο Κόσμο διαθέτει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού της. Ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους φιλοξενούμενους της πως: «Μερικές φορές ίσως χρειαστεί να μοιραστούμε το διαμέρισμα μαζί με τον σύζυγό μου». Και θέτει κανόνες «φιλοξενίας»:

«Πριν φύγετε να κλείνετε όλα τα παράθυρα, να σβήνετε τα κεριά και να κλειδώνετε την κεντρική είσοδο. Για εξοικονόμηση ενέργειας, να κλείνετε όλο τα φώτα και το air conditioning πριν φύγετε από το δωμάτιο. Να σεβαστείτε το χώρο και τους γείτονες. Δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο υπνοδωμάτιο. Μπορείτε να καπνίζετε στη βεράντα του δωματίου».

Ο Steve από την Γιούτα ήταν ένας από τους ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στην «φιλοξενία» της. Στην κριτική του γράφει: «Η Κατερίνα μου είχε δώσει πολύ καλές οδηγίες για το πως θα φτάσω στο σπίτι της από το αεροδρόμιο. Το δωμάτιο είναι ακριβώς όπως το δείχνουν οι φωτογραφίες. Μου παρείχε κάποια αναψυκτικά για το βράδυ και ήθελε να μου ετοιμάσει και ένα μικρό πρωϊνό, αλλά έμεινα στην Ελλάδα για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και πέρασα την περισσότερη ώρα έξω από την πόλη».

Σε εξαιρετικό οικοδεσπότη αναδείχθηκε, με βάση τις κριτικές φιλοξενούμενων από άλλες χώρες, και ο Δημήτρης από τα Ανω Πατήσια. Διαθέτει ένα από τα δωμάτια του σπιτιού του αντί 25 ευρώ την ημέρα.

Ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους: «Μοιραζόμαστε την κουζίνα και το μπάνιο. Μερικές φορές είμαι μόνος μου στο διαμέρισμα. Μπορείτε να χρησιμοποιείται το μπαλκόνι του δωματίου και μερικές ημέρες το σαλόνι»

Το ισχυρότερο δίκτυο προώθησης του συγκεκριμένου project είναι το AirBnb.

Πρόκειται για μία πλατφόρμα φιλοξενίας η οποία σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Σεπτέμβριο του 2014 σε συνεργασία της Airbnb και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Γκενάκου, τόνωσε την τοπική οικονομία με 69 εκατομμύρια ευρώ(!), με περισσότερες από 1.000 θέσεις εργασίας καθώς και την προσέλκυση νέων επισκεπτών στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γκενάκου η ιδέα αυτή έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα τουριστική βιομηχανία με τα οφέλη της να εξαπλώνονται από την Αθήνα σε νέες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει αυξήσει την προσέλκυση πολιτών απ’ όλο τον κόσμο κατά 71% έναντι του 2009. Μέχρι ώρας η πλατφόρμα έχει 11.500 απ’ όλη την Ελλάδα εκ των οποίων οι 2.500 είναι μόνον από την Αθήνα (25 συνοικίες). Για την ιστορία αναφέρουμε πως η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2008 στο Σαν Φρανσίσκο και πλέον δραστηριοποιείται σε 190 χώρες του πλανήτη.

Ενα ακόμη ενδιαφέρον που προκύπτει από τα στοιχεία της Airbnb και την μελέτη Γκενάκου είναι πως κατά μέσον όρον οι Έλληνες ιδιοκτήτες μοιράζονται τα σπίτια τους με «φιλοξενούμενους» για 68 βραδιές το χρόνο και πως το 68% των ιδιοκτητών που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ισχυρίζονται πως κατάφεραν να επιβιώσουν σε δύσκολες οικονομικές περιόδους, μόνον από αυτό το εισόδημα!



Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved