Έλεος, αφήστε τα παιδιά να ζήσουν! (photos)

Έλεος, αφήστε τα παιδιά να ζήσουν! (photos)

Για μία ακόμη φορά η κακοποίηση ενός παιδιού, συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική ειδησεογραφία. Αυτή τη φορά ένα 7χρονο κοριτσάκι στη Ρόδο βιάζονταν από μέλη της οικογένειάς της. Την υπόθεση κατήγγειλε στη δικαιοσύνη ο πατέρας του κοριτσιού και πλέον έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Της Γεωργίας Λινάρδου

Η υπόθεση της Ρόδου, θυμίζει μία περίπτωση στο Μπέλφαστ τον περασμένο Μάρτιο. Τέσσερα παιδιά κακοποιούνταν σεξουαλικά από τους γονείς, τους θείους και δύο ακόμη άτομα. Δυστυχώς, η ιστορία της μικρούλας από τη Ρόδο παραπέμπει και σε άλλες πολλές ιστορίες.

Η σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, πλέον θεωρείται ένα από τα σημαντικά ζητήματα της ευρωπαϊκής κοινότητας. Υπολογίζεται ότι το 10 με 20% των παιδιών της Ευρώπης κακοποιούνται! (πηγή: Child Sexoual Abuse in Europe/ Council of Europe Publishing)!!!

Χαρακτηριστική είναι η ιστορία της Raven Kaliana που στα τέσσερα της αντί οι γονείς της να την πηγαίνουν στο πάρκο, την «νοίκιαζαν» σε διάφορα στούντιο που γύριζαν ταινίες πορνό με παιδιά! Αυτό το κορίτσι μεγάλωσε παρέχοντας τις «υπηρεσίες» της στη «βιομηχανία του σεξ». Αυτό το κορίτσι κατάφερε να συνειδητοποιήσει τι της συνέβη, στην ηλικία των 15 ετών. Και τώρα πρωτοστατεί σε καμπάνιες ενάντια στην παιδική κακοποίηση (πηγή: The Guardian).

Πόσα παιδιά στην Ελλάδα κακοποιούνται καθημερινά δίχως η ιστορία τους να φτάνει στη δικαιοσύνη, δίχως τη ζωή τους να έχει ακουμπήσει η... δυστυχώς ανύπαρκτη πρόληψη;

Αγνωστος αριθμός. Γνωστοποιείται μόνον ότι καταγγέλλεται. Οχι, όμως, και ο βουβός πόνος.

Ερευνες έχουν γίνει πολλές και γίνονται. Για τα παιδιά που πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και παραμέλησης.

Δυστυχώς, όμως, αυτό το θέμα δεν έχει λάβει ακόμη τα στοιχεία μιας «εθνικής υπόθεσης». Η ΕΕ., έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα, όχι όμως και πολλά από τα μέλη της.

Δε θα αναφερθώ σε στοιχεία που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «αίολα», καθώς το θέμα «πουλάει».

Στέκομαι σε μία έρευνα πολύ σοβαρή που αφορά και την Ελλάδα.

Την επιδημιολογική έρευνα (BECAN) που πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες των Βαλκανίων (ανάμεσά τους και η χώρα μας) με θέμα: «Χαρακτηριστικά έκθεση ανηλίκων σε βίαιες εμπειρίες».

Πρόκειται για μία διακρατική έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες της Βαλκανικής με τη συμμετοχή και την καταγραφή εμπειριών από παιδιά ηλικίας 11, 13 και 16 ετών. Πραγματοποιήθηκε από τους Κ. Πετρουλάκη, Α. Τσιριγώτη, Φ. Ζαρόκωστα, Γ. Νικολαΐδη και τους φορείς: Κέντρο για τη Μελέτη και την Πρόληψη της Κακοποίησης-Παραμέλησης των Παιδικών, Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Συμμετείχαν 15.320 παιδιά από 747 τάξεις 307 σχολείων της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κρήτης.

«Σχεδόν τα μισά παιδιά του δείγματος ανέφεραν έκθεση σε μία τουλάχιστον εμπειρία σωματικής βίας εντός του τελευταίου δωδεκαμήνου. Πάνω από τρία στα τέσσερα παιδιά αναφέρουν παρομοίως θετικό αναμνηστικό κατά τη διαδρομή της παιδικής τους ηλικίας. Αντιστοίχως, ένα περίπου στα έξι παιδιά αναφέρουν έκθεση σε κάποιας μορφής ανεπιθύμητη σεξουαλική εμπειρία παραβίασης κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας εκ των οποίων σε ένα στα δεκατρία παιδιά η εμπειρία εμπεριείχε και σωματική επαφή. Η επίπτωση της έκθεσης σε εμπειρίες σεξουαλικής βίας αφορούσε παρομοίως σε ένα στα δέκα παιδιά για κάθε είδους παραβίαση και σε ένα στα είκοσι για την παραβίαση με σωματική επαφή. Η δε έκθεση σε εμπειρίες κάποιας μορφής ψυχολογικής βίας φαίνεται να είναι μάλλον ο κανόνας παρά η εξαίρεση για τα παιδιά της χώρας αφού περίπου επτά στα δέκα και δεκαεπτά στα είκοσι παιδιά αναφέρουν ένα τουλάχιστον τέτοιο ιστορικό κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους και της παιδικής τους ηλικίας αντίστοιχα. Η εμβίωση υποκειμενικού αισθήματος παραμέλησης αναφέρεται ακόμα από 27,4% και 37,2% των συμμετεχόντων αναφορικά με το τελευταίο δωδεκάμηνο και ολόκληρη την παιδική τους ηλικία.

Παρά, όμως, τη δυσμενή αυτή εικόνα, σχεδόν το σύνολο των συμμετεχόντων παιδιών αναφέρουν εμπειρίες θετικών γονεϊκών πρακτικών»...

Η κακοποίηση, παραμέληση, εγκατάλειψη παιδιών είναι και Εθνικό θέμα και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν όχι, θα πρέπει να συνηθίσουμε να διαβάζουμε ειδήσεις σαν κι αυτή της Αννυ, της μικρούλας από τη Ρόδο, αλλά και άλλες πολλές που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο με πηχυαίους τίτλους: «Κακοποιήθηκε το παιδί μου, ζω έναν εφιάλτη»!



Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved