Δώνης: «Εχω θετικό προαίσθημα» (video)

Δώνης: «Εχω θετικό προαίσθημα» (video)

Τον απολογισμό της δουλειάς στη Βουλγαρία, τις σκέψεις του για τον νέο Ατρόμητο, τις εντυπώσεις του για τους παίκτες που αποκτήθηκαν αλλά και πολλά άλλα ανέλυσε ο Γιώργος Δώνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στο Πράβετς.

Ο ηλικίας 41 ετών τεχνικός μίλησε και στο Onsports για τη νέα σεζόν που ξεκινά, τους στόχους της ομάδας, αλλά και του ίδιου, τη μεταγραφική ενίσχυση και τον Κώστα Μήτρογλου, τον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ, τον Ατρόμητο του χθες, του σήμερα και του αύριο.

Αναλυτικά η πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιώργος Δώνης μία ημέρα πριν την αναχώρηση της αποστολής από το Πράβετς της Βουλγαρίας.

Οι εντυπώσεις σας μετά από περίπου ενάμιση μήνα προετοιμασίας; Που χρειάζεται βελτίωση ο Ατρόμητος;

«Σε κάθε προετοιμασία νιώθω ότι δεν με φτάνει ο χρόνος. Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα κύλησαν αρκετά ομαλά και γρήγορα σε σχέση με αυτό που περιμέναμε βάσει των πολλών αλλαγών στο ρόστερ, αλλά και της παρουσίας νεαρών παικτών από την Ακαδημία μας. Είμαι ευχαριστημένος από αυτό που παρουσιάζουμε. Δεν είμαι από τους προπονητές που με μια καλή εμφάνιση σε περίοδο προετοιμασίας ενθουσιάζονται ή με μια κακή απογοητεύονται. Περιμένω να δω πως θα είμαστε στα επίσημα ματς, ώστε να πω ότι αισθάνομαι σίγουρος. Το προαίσθημά μου, πάντως, είναι θετικό. Είναι, βέβαια, άλλο πράγμα τα φιλικά και άλλο τα επίσημα παιχνίδια»


Το πλάνο σας για τις μεταγραφές σε σχέση με αυτό που ακολούθησε η ομάδα, συμβάδισαν;

«Στον τομέα του μεταγραφικού σχεδιασμού, τα πάντα εξαρτώνται από το μπάτζετ που έχει να διαχειριστεί μια ομάδα. Χωρίς να γνωρίζω αν θα είμαι σίγουρα στον Ατρόμητο, είχα κάνει μετά το τέλος της περσινής σεζόν μια κουβέντα με τον Γιάννη Αγγελόπουλο και τον πρόεδρο. Είχαμε πει ότι πρέπει να αλλάξει το πλάνο που είχαμε τα προηγούμενα δύο χρόνια. Τότε στο ρόστερ βρίσκονταν παιδιά που έπαιζαν για καιρό στον Ατρόμητο και που τον είχαν ακολουθήσει από τη Β’ Εθνική. Θέλαμε να στηριχθούμε πλέον σε παίκτες στων οποίων το ταλέντο και την εξέλιξη να πιστεύουμε. Να τους δώσουμε ευκαιρίες για να μπουν σιγά σιγά στην ομάδα. Θέλαμε επίσης να μειώσουμε τον μέσο όρο ηλικίας. Επιδιώξαμε να βρούμε λύσεις από τον ελληνικό χώρο που να ταιριάζουν στη φιλοσοφία μας και να έχουν φιλοδοξίες. Νομίζω ότι κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στην υλοποίηση αυτού του πλάνου».

Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει ο Ατρόμητος σε άλλη μεταγραφή;

«Όχι, δεν έχουμε τέτοιες σκέψεις. Μεταγραφή θα γίνει στην περίπτωση που κάποιος ποδοσφαιριστής μας φύγει»

Συμμερίζεστε την άποψη ότι θα μπορούσε η ομάδα να αποκτήσει έναν ακόμα αριστερό μπακ;

«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη θέση. Αυτό που μπορώ να πω και είναι σημαντικό, είναι ότι πλέον διαθέτουμε έναν κανονικό αριστερό μπακ. Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε ότι αν προκύψει πρόβλημα, σε κάποια λίγα παιχνίδια μπορούν να δώσουν λύσεις οι Νάστος και Σκόνδρας, έστω και αν αυτή δεν είναι η καλύτερή τους θέση»

«Πιο… τσαμπουκάδες στο γήπεδο»

Στο ξεκίνημα του καλοκαιριού αποχώρησαν πολλοί έμπειροι παίκτες από την ομάδα, ωστόσο η αρχικά αγωνία του κόσμου έχει μετατραπεί σε υπέρμετρη αισιοδοξία. Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο Ατρόμητος έχει το καλύτερο υλικό… ever και ότι αν δέσει, μπορεί να πετύχει μεγάλα πράγματα;

«Είμαστε του άσπρου και του μαύρου και δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Θεωρώ ότι ο Ατρόμητος διέθετε και πέρσι πολύ καλούς ποδοσφαιριστές που άφησαν το στίγμα τους στην ομάδα, όπως οι Μιχαηλίδης, Νεμπεγλέρας, Περόνε, Σαρμιέντο, Καμαρά, Μπαζίνσκι, Σαγκανόφσκι. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που συνεργαστήκαμε μαζί τους.

Αν θυμάστε, σε αρκετές συνεντεύξεις Τύπου είχα πει ότι ανεξάρτητα του τι θα πετύχουμε, νιώθω ευχαριστημένος που συνεργάστηκα με τέτοιου επιπέδου παίκτες. Ηταν πολύ εργατικοί και πάντα προσπαθούσαν να κάνουν ό,τι ζητούσα. Αποφεύγω τις συγκρίσεις. Είναι μια άλλη εποχή, με διαφορετική νοοτροπία για τον Ατρόμητο. Πολλές φορές, κάποιες λεπτομέρειες μπορούν να κάνουν μια ομάδα καλύτερη ή χειρότερη, ή ίσως πιο αποτελεσματική. Θεωρώ ότι το ρόστερ μας είναι παρόμοιο ποιοτικά με το περσινό. Τώρα το αν εμφανιστούμε καλύτεροι στις λεπτομέρειες, θα φανεί στην πορεία»

Εχει τρεις κατηγορίες ποδοσφαιριστών ο φετινός Ατρόμητος. Αυτούς που προυπήρχαν στο ρόστερ, αυτούς που αποκτήθηκαν και τα νέα παιδιά που προωθήθηκαν. Βρίσκονται σε καλό δρόμο από πλευράς δεσίματος και ομοιογένειας;

«Για να αφομοιωθούν κάποια πράγματα, χρειάζεται πέρα από την ποιότητα που είναι πάντα σημαντική και η ευστροφία. Για να αντιλαμβάνονται οι παίκτες την τακτική και να λύνουν μετά από κάθε προπόνηση  τις απορίες τους ζητώντας απαντήσεις από το τεχνικό τιμ. Σε αυτό το κομμάτι, είμαστε τυχεροί. Όλα τα παιδιά που έχουν έρθει, είτε μικροί είτε μεγάλοι σε ηλικία, είναι αρκετά εύστροφα. Αν κάποιος που δεν γνωρίζει ότι είμαστε καινούρια ομάδα, μας δει σε φιλικό, ίσως και να νομίζει ότι παίζουμε έναν χρόνο μαζί»

Τι είδους ποδόσφαιρο θέλει να παίξει φέτος ο Ατρόμητος;

«Εχουμε συγκεκριμένη φιλοσοφία. Θέλουμε να έχουμε τη μπάλα στα πόδια μας και να φτιάξουμε μια ομάδα που θα επιδιώκει να δημιουργεί, αλλά συγχρόνως θα είναι λίγο πιο ‘κακιά’ και σκληρή μέσα στο γήπεδο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Που θα διαχειρίζεται καλύτερα το αποτέλεσμα. Αυτό που φαίνεται από τις προπονήσεις και τα μέχρι τώρα φιλικά είναι ότι είμαστε λίγο πιο γρήγοροι από πέρσι και αρκετά πιο δυνατοί, με περισσότερο ‘τσαμπουκά’ στις προσωπικές μονομαχίες»

Είδαμε ότι στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ που η ομάδα βρισκόταν πίσω στο σκορ, έβγαλε πολύ πείσμα στο γήπεδο, έριξε μερικές κλωτσιές παραπάνω. Αυτό είναι το στοιχείο που θέλετε να περάσετε; Θέλετε να δείτε έναν πιο ρεαλιστικό Ατρόμητο σε ό,τι αφορά στην αμυντική λειτουργία;

«Πρέπει να βρούμε μια ισορροπία στο παιχνίδι μας. Δεχόμαστε ελάχιστες φάσεις από τους αντιπάλους μας, είτε σε αντεπίθεση, είτε με την άμυνα οργανωμένη. Συνήθως, αυτό που πληρώνουμε, με εξαίρεση την πρώτη μου χρονιά στον Ατρόμητο, είναι τα προσωπικά λάθη. Ακόμα και σε αυτή την προετοιμασία, αν δει κανείς τα γκολ που δεχθήκαμε, θα το καταλάβει. Δεν μπήκαν γιατί ο αντίπαλος μας έφτιαξε φάσεις, αλλά επειδή εμείς του κάναμε δώρα. Θα πρέπει οι παίκτες να καταλάβουν ότι ναι μεν θέλουμε να παίξουμε, αλλά όταν βρισκόμαστε σε κίνδυνο, χρειάζεται να διώχνουμε μακριά τη μπάλα και να τρέξουμε να κερδίσουμε τη δεύτερη μπάλα. Είμαστε πάντως πιο καλοί στη μονομαχία, αν κρίνω από την εικόνα μας στα φιλικά. Ελπίζω να φανεί αυτό και στους επίσημους αγώνες»

«Δέλεαρ η ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών»

Κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης διετίας, ποιο είναι το πρόσημο;

«Πέρσι δεν ξεκινήσαμε καλά, αλλά αν σκεφτεί κάποιος πως εξελίχθηκαν τα πράγματα, θα καταλάβει ότι στους περισσότερους τομείς ήμασταν καλύτεροι από πρόπερσι, αλλά αναποτελεσματικοί στην έδρα μας. Πήγαμε καλύτερα εκτός έδρας και είχαμε μεγαλύτερη συγκομιδή στα παιχνίδια με τις μεγάλες ομάδες. Μας τα χάλασε όμως η πορεία μας στο Περιστέρι, ενώ μας πήρε αρκετή ενέργεια και το Κύπελλο. Θα θυμάστε ότι πριν το ματς με την Τρίπολη ήμασταν 6οι, δεν πήραμε τη νίκη και με τα αρνητικά αποτελέσματα στη συνέχεια, βρεθήκαμε σε δύσκολη θέση.

Θεωρώ ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές, ο Ατρόμητος πέτυχε ικανοποιητικά πράγματα, άσχετα με την κατάκτηση της 7ης θέσης πρόπερσι και τη συμμετοχή στον τελικό πέρσι. Εχει εφαρμόσει ένα πλάνο που είναι κατανοητό από όλους, έχει οργανωθεί ακόμα καλύτερα, αξιοποιεί την καλή του Ακαδημία ανεβάζοντας τους μικρούς στην πρώτη ομάδα. Ως προπονητής, νιώθω μεγαλύτερη ικανοποίηση να δω να βγαίνουν κάποια παιδιά όπως ο Μπάλλας, ο Αθανασίου, ο Σκόνδρας, ο Καραγκούνης, ο Τάτος, από το να βγει ο Ατρόμητος 5ος ή 6ος. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να βλέπω μια ομάδα που θα έχει σταδιακά πέντε και έξι Ελληνες στην ενδεκάδα. Κανείς δεν θα θυμάται μετά από κάποια χρόνια αν ο Ατρόμητος βγήκε 6ος, θα θυμούνται όμως όλοι ότι εξελίχθηκαν παίκτες»

Έναν τίτλο, όμως, θα τον θυμούνται πολλοί. Πέρσι φτάσατε κοντά στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Σας έχει ανοίξει η όρεξη για φέτος;

«Πρόκειται για κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Πάρτε για παράδειγμα ομάδες όπως είναι ο ΠΑΟΚ και ο Αρης που έχουν μεγαλύτερη δυναμική, αλλά θέτουν ως στόχο το Κύπελλο. Δεν είναι απλό να πας σε έναν τελικό. Πολλές φορές είναι αποτέλεσμα συγκυριών, κλήρωσης, καλής διαχείρισης σε δύο διοργανώσεις. Βέβαια, το Κύπελλο είναι θεσμός που αποτελεί πρόκληση για ομάδες σαν τον Ατρόμητο. Μακάρι να ξαναφτάσουμε σε έναν τελικό και αυτή τη φορά να μπορέσουμε να το χαρούμε, κάτι που δεν μας επέτρεψαν πέρσι»

«Ο χειρότερος τελικός… ever»

Εχει περάσει καιρός από εκείνο το ματς με την ΑΕΚ. Με πιο καθαρό μυαλό, πώς το θυμάστε πλέον;

«Ούτε καν θυμόμαστε κάτι. Το μόνο που έμεινε από αυτό το ματς ήταν η αθλιότητα που ζήσαμε σε μια διοργάνωση που αντιμετωπίζεται σαν γιορτή και διασκέδαση σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Ηταν ίσως ο χειρότερος τελικός στην ιστορία, όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές του Ατρομήτου, αλλά και για αυτούς της ΑΕΚ. Το άσχημο είναι ότι ενώ όλοι ήξεραν τι επρόκειτο να συμβεί, κανείς δεν έκανε τίποτα»

Νιώθετε δικαιωμένος για τους χαρακτηρισμούς σας για το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη στιγμή που ακολούθησαν όλες αυτές οι εξελίξεις;

«Εκείνο τον χαρακτηρισμό δεν τον έκανα γιατί γνώριζα κάτι για τα στημένα. Το έλεγα καθαρά από πλευράς οργάνωσης. Όταν διεξάγεται ένας τελικός, θα πρέπει να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες και για τις δύο ομάδες, άσχετα αν η μία έχει μεγαλύτερη ιστορία ή δυναμική από την άλλη. Πολλά πράγματα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια αδικούν τον χαρακτηρισμό γιατί εκεί όπως έχουμε ξαναπεί, υπάρχει οργάνωση».

«Νεκρός αυτός που δεν έχει φιλοδοξίες»

Όταν κάποια στιγμή αποχωρήσει από τον Ατρόμητο, τι θα έχει κερδίσει ο Γιώργος Δώνης;

«Το σημαντικότερο για μένα είναι ότι ξέρω πως με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργώ, με τους συνεργάτες που έχω δίπλα μου, είναι δύσκολο να βρεις καλές συνεργασίες στην Ελλάδα. Αρα το πρώτο που κρατώ από τον Ατρόμητο, είναι ότι έχω βρει ανθρώπους που με έχουν αποδεχθεί και εμπιστευθεί και προσπαθούν να μου παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες δουλειάς για να παρουσιάσω αυτό που θέλω στο γήπεδο. Από την άλλη, ελπίζω και εγώ να έχω βοηθήσει τον Ατρόμητο να πετύχει κάποια πράγματα. Να έρθουν κάποια στιγμή χρήματα στα ταμεία του από παίκτες που θα έχουν εξελιχθεί. Οι σχέσεις είναι πάντα αμφίδρομες. Πριν τον Ατρόμητο, βρισκόμουν σε μια πολύ κακή περίοδο που συνδυάστηκε από μεγάλη αμφισβήτηση.

Δεν υπάρχει προπονητής στον κόσμο που να μην αποτύχει, που να μην απολυθεί. Τότε δυο-τρεις ομάδες ασχολήθηκαν ενεργά μαζί μου. Ο Ατρόμητος μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσω τη δουλειά μου. Το σημαντικό είναι ότι με εμπιστεύθηκε. Αν και δεν ξεκινήσαμε καλά την πρώτη σεζόν, ο πρόεδρος έλεγε ότι ‘με τον Δώνη θα πάμε στη Β’ Εθνική’. Οι παράγοντες στηρίζουν έναν προπονητή όταν βλέπουν ότι δουλεύει και εκτιμούν τη δουλειά που κάνει. Δεν θα στηρίξουν κάποιον που δεν τον πιστεύουν. Ο κ. Σπανός μου έδωσε ασφάλεια, δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι αμφισβητούμαι και έκανα πάντα τη δουλειά μου ελεύθερα».

Το καλοκαίρι φτάσατε κοντά στον Παναθηναϊκό. Πόσο ασφαλής μπορεί να νιώθει ένας φίλος του Ατρομήτου ότι δεν θα φύγετε αν έρθει πρόταση μεσούσης της περιόδου; Εκτιμούν πλέον τη δουλειά σας στο Περιστέρι και τους αρέσει αυτό που βλέπουν…

«Όταν πρωτοήρθα στον Ατρόμητο, ο κόσμος ήταν κουμπωμένος μαζί μου λόγω ενός περιστατικού που είχε συμβεί σε ένα ματς με τη Λάρισα. Μετά από ένα διάστημα, οι οπαδοί με εκτιμούν. Το κοινό στο Περιστέρι δεν είναι εύκολο και αυτό το έχουμε κερδίσει με τη δουλειά που κάνουμε στην ομάδα. Ο άνθρωπος που δεν έχει φιλοδοξίες είναι νεκρός. Εγώ δεν είμαι νεκρός, βρίσκομαι στην προπονητική γιατί την αγαπώ και πάντα οι επιλογές μου θα πρέπει να είναι οι καλύτερες, ώστε να διεκδικήσω το κάτι μεγαλύτερο. Με αυτό δεν εννοώ ότι ο Ατρόμητος δεν είναι κάτι το μεγάλο για μένα. Εχω πει και στο παρελθόν ότι η ομάδα στην οποία εργάζομαι είναι η μεγαλύτερη.

Θα ήθελα κάποτε να δοκιμάσω μια πρόκληση εκτός Ελλάδος. Πολλοί το έχουν συνδυάσει αυτό με την Αγγλία. Θα μπορούσα να είχα πάει. Υπήρξαν μια δυο προτάσεις από ομάδες της Λιγκ 1, αλλά δεν ήταν ικανοποιητικές σε κάποιες παραμέτρους. Εχω στο μυαλό μου να φύγω και πιο μακριά. Τώρα, αν προκύψει κάποια προσφορά από τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας, όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες. Τις αξιολογείς και αποφασίζεις. Δεν είναι εύκολο για μένα πάντως να φύγω από έναν σύλλογο στα μέσα του πρωταθλήματος»

Αριστεροπόδαροι και Μήτρογλου

Στην ομάδα υπάρχουν έξι αριστεροπόδαροι ποδοσφαιριστές. Αυτό προέκυψε τυχαία ή είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού;

«Είναι όντως περίεργο. Δύσκολα βρίσκεις ομάδα που διαθέτει τόσους αριστεροπόδαρους τη στιγμή που εμείς έχουμε Γιαννούλη, Μπρίτο, Πίτου, Τάτο, Επστάιν, Αργυρό, ενώ έρχεται και ο Μήτρογλου.  Δεν ήταν για μας κριτήριο το ποιο πόδι χρησιμοποιεί ο κάθε ποδοσφαιριστής, πέρα από τον αριστερό μπακ. Κριτήριο για μας ήταν τα χαρακτηριστικά των παικτών. Πήγαμε δηλαδή στην επιλογή του Επστάιν, γιατί χρειαζόμασταν κάποιον που να είναι πολύ καλός στο ανοιχτό γήπεδο, στην κόντρα επίθεση»

Συμφωνείτε με την άποψη ότι ο Μήτρογλου αλλάζει επίπεδο την ομάδα;

«Δεν είναι κακό να επικεντρωνόμαστε μερικές φορές σε έναν ποδοσφαιριστή. Η κάθε ομάδα έχει έναν σταρ που μπορεί να κάνει κάτι το διαφορετικό. Αν όμως οι υπόλοιποι δεν έχουν την προσωπικότητα και τις ικανότητες να τον αναδείξουν, μπορεί να μην κάνει απολύτως τίποτα. Ο Μήτρογλου είναι ένας παίκτης που έχει το εύκολο γκολ. Δεν τον έχω γνωρίσει προσωπικά, αλλά έχουμε συλλέξει πληροφορίες. Πολλές φορές παίζει ρόλο το πώς θα διαχειριστεί έναν παίκτη το περιβάλλον.

Διότι όλοι οι παίκτες του κόσμου είναι παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Θα έχουν και τα καλά τους, θα έχουν και τις ιδιοτροπίες τους. Παίζει λοιπόν ρόλο πώς θα ενσωματωθεί στην ομάδα ο Μήτρογλου. Το σημαντικό είναι να προσαρμοστεί στο στυλ παιχνιδιού που θέλουμε, γιατί και ο ίδιος πρέπει να αλλάξει το δικό του στυλ για να βελτιωθεί. Θεωρώ ότι το επίπεδό του είναι για μεγαλύτερα πράγματα».



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε τις μάχες επιβίωσης στη Super League και Μάντσεστερ Σίτι - Τσέλσι
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
«Κόκκινη τρέλα» για τον Ολυμπιακό: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Παναθηναϊκός AKTOR: Μόνιμη γιορτή στο ΟΑΚΑ, επέστρεψαν τα παιδικά χαμόγελα!
Formula 1: «Αφεντικό» στο πρώτο Sprint ο Φερστάπεν! - Η ώρα και το κανάλι του αγώνα στην Κίνα
Formula 1: «Αφεντικό» στο πρώτο Sprint ο Φερστάπεν! - Η ώρα και το κανάλι του αγώνα στην Κίνα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved