Μαζεύοντας τα «πράσινα» συντρίμμια

Μαζεύοντας τα «πράσινα» συντρίμμια

Άχρωμος, άγευστος, ακέφαλος και σε κατάσταση… σοκ, ο Παναθηναϊκός καλείται να μαζέψει τα κομμάτια του ενόψει της νέας σεζόν που άρχισε με το χειρότερο δυνατό τρόπο μετά τον αποκλεισμό από την Οντένσε. Τι χάνουν οι «πράσινοι», γιατί έφτασαν ως εδώ και τι πρέπει να αλλάξουν άμεσα για να μην διασυρθούν ακόμα περισσότερο.

Οι διπλές αναμετρήσεις με την Οντένσε ήταν από αυτές που… μόνο να χάσει είχε ο Παναθηναϊκός, αφού το να προκριθεί σε βάρος των Δανών δεν ήταν και το σπουδαιότερο επίτευγμα στον πλανήτη, κάτι που κατάφερε να κάνει με… πανηγυρικό τρόπο.

Οι απώλειες σε όλα τα επίπεδα είναι τρομακτικές για την ομάδα του Ζεσουάλδο Φερέιρα που με την παρουσία της στον επαναληπτικό του ΟΑΚΑ έκανε δώρο στην Οντένσε μια πρόκριση σταθμό στην ιστορία της με το ντροπιαστικό 4-3 των Δανών εις βάρος του «τριφυλλιού».

Τι δεν πήγε όμως καλά για τον Παναθηναϊκό; Πολλά και το χειρότερο είναι ότι οι «πράσινοι» πρέπει να συνέλθουν άμεσα από το σοκ για να μη έρθουν ακόμα πιο «μαύρες» βραδιές από τη χθεσινή (02/08).

Πλήγμα σε ψυχολογία και ταμείο…

Πέρα από το πλήγμα στο πρεστίζ της ομάδας και τη «σφαλιάρα» μεγατόνων με τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Champions League η φθορά για τον Παναθηναϊκό είναι τεράστια σε ψυχολογικό επίπεδο. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα για μια ομάδα που έχει «χτιστεί» πάνω σε μια νέα νοοτροπία και με διαφορετικό στιλ από τα προηγούμενα χρόνια, να ξεκινά με μια τρανταχτή αποτυχία.

Εκτός αυτού, ο Παναθηναϊκός χάνει πολλά και στο οικονομικό κομμάτι. Τα 2 εκατ. ευρώ που θα έμπαιναν… «ζεστά» στο ταμείο της ΠΑΕ δε θα μπουν, θα μπορούσαν να μπουν ακόμα περισσότερα αν η ομάδα προκρίνονταν και είχε καλή παρουσία στα play off, ενώ η συνέχεια στα play off του Europa League μπορεί να φέρει μεν κάποια έσοδα, σε καμία όμως περίπτωση ικανά να μετριάσουν το έλλειμμα όπως αυτά του Champions League.{textlink}

Αδυναμίες που βγάζουν μάτι

Με την εικόνα που παρουσίασε κόντρα στην Οντένσε ο Παναθηναϊκός, έδωσε την εντύπωση ότι ο Φερέιρα πρέπει να λύσει ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, έτσι ώστε να παρουσιάσει ένα σύνολο που να είναι ανταγωνιστικό και να διεκδικήσει αν μη τι άλλο τους εγχώριους στόχους του. Οι αδυναμίες που εμφάνισαν οι «πράσινοι» έβγαλαν… μάτι και ο Πορτογάλος πρέπει να κάνει αρκετές αλλαγές και να βελτιώσει πράγματα για να μην βρεθεί προ δυσάρεστων και χειρότερων της χθεσινής εκπλήξεων.

Η αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού ήταν τραγική, όχι μόνο στο κομμάτι των τεσσάρων αμυντικών αλλά γενικά στα μαρκαρίσματα της ομάδας και στη συνολική συμπεριφορά των παικτών στα ανασταλτικά τους καθήκοντα. Παράλληλα, ενώ οι μεσοεπιθετικοί έδειξαν κάποια διάθεση και κατάφεραν να δημιουργήσουν καταστάσεις, υπήρξε τεράστιο πρόβλημα και στο τελείωμα των φάσεων. Ο Σισέ δεν υπάρχει πια ούτως ή άλλως και οι «πράσινοι» περιμένουν από Τοτσέ και Πετρόπουλο να σηκώσουν το βάρος, κάτι που χθες δεν έκαναν – αν και ο Ισπανός μέσα στη γενικότερη «μαυρίλα», έδειξε καλά στοιχεία.

Χωρίς προσωπικότητες και διοίκηση

Στην αγωνιστική κατρακύλα του Παναθηναϊκού, έχει παίξει μεγάλο ρόλο και το γεγονός ότι πλέον στο ρόστερο δεν υπάρχουν οι μεγάλες προσωπικότητες των τελευταίων ετών. Οι Ζιλμπέρτο Σίλβα και Τζιμπρίλ Σισέ αποτελούν παρελθόν, οι Λέτο, Κατσουράνης και Καραγκούνης έμειναν μόνοι να σηκώσουν όλο το βάρος, αυτό όμως από μόνο του δε φτάνει σε ένα «κουτσουρεμένο» και χαμηλού μπάτζετ ρόστερ που έχει δημιουργήσει ο Παναθηναϊκός.

Το πώς δημιουργήθηκε η κατάσταση αυτή, είναι γνωστό. Το οικονομικό «άνοιγμα», η απροθυμία των μετόχων να το καλύψουν και να βγουν μπροστά έτσι ώστε η ομάδα να μην είναι ακέφαλη και να μην κινείται σε «ρηχά νερά», σε συνδυασμό με την εσωστρέφεια που υπάρχει στις τάξεις των μετόχων, είναι οι κύριες αιτίες για τα παραπάνω αποτελέσματα.

«Βράζει» ο κόσμος, κλείνει (;) το ΟΑΚΑ

Όπως είναι φυσικό, ο αποκλεισμός-ντροπή από την Οντένσε εξόργισε τον κόσμο της ομάδας. Παρά το «μουδιασμένο» φετινό καλοκαίρι, χωρίς τις μεγάλες μεταγραφές και με την απαισιοδοξία να είναι διάχυτη, οι «πράσινοι» είδαν περίπου 25.000 οπαδούς να πηγαίνουν στο ΟΑΚΑ και να φεύγουν για μια ακόμα φορά το τελευταίο διάστημα, με σκυμμένο κεφάλι. Πολλοί δε από τους οπαδούς αντέδρασαν και υπερβολικά με αποτέλεσμα το «τριφύλλι» να κινδυνεύει με τα χειρότερα.

Αυτά θα είναι το χρηματικό πρόστιμο που σίγουρα θα επιβάλει η UEFA για τα όσα έγιναν με τη λήξη του παιχνιδιού στο ΟΑΚΑ, αλλά και με τιμωρία της έδρας για τα επόμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Το πιθανότερο είναι το ΟΑΚΑ να μείνει κλειστό για μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση του Παναθηναϊκού, ενώ υπάρχει και η απαισιόδοξη πρόβλεψη που μιλάει για αποκλεισμό δύο αγωνιστικών.

Η επόμενη μέρα…

Μετά από όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός καλείται να μαζέψει τα κομμάτια του και να προχωρήσει στην επόμενη μέρα. Οι «πράσινοι» δεν μπορούν να κάνουν τίποτα περισσότερο από το να δουλέψουν σκληρά για να καταφέρουν τον Αύγουστο να μπουν τουλάχιστον στους ομίλους του Europa League και να συνεχίσουν στη συνέχεια στις εγχώριες υποχρεώσεις.

Το κατά πόσο θα ενισχύσουν και το ρόστερ, είναι κάτι που θα κριθεί από τις αποχωρήσεις παικτών. Πλάνο βέβαια δεν υπάρχει ξεκάθαρο, από τη στιγμή που παρατηρούμε πως οι «πράσινοι» θέλουν να πουλήσουν Σιμάο και Μπουμσόνγκ με την άμυνα να «μπάζει» από παντού και να αγοράσουν εκ νέου μεσοεπιθετικούς, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι στόχοι όπως ο Αντρέ Κάστρο. Αμφίβολο βέβαια παραμένει το αν θα μπορεί να προσελκύσει παίκτες χωρίς το δέλεαρ του Champions League ο Παναθηναϊκός.

Σίγουρα όμως στο «τριφύλλι» χρειάζονται ενίσχυση στη μεσαία γραμμή, που μπορεί να αλλάξει μορφή με τις προσθήκες των Βιτόλο, Ζέκα και Κουίνσι, αλλά και στην επίθεση όπου με δύο μόνο παίκτες δεν μπορεί να βγει η σεζόν. Θα χρειαστεί όμως και δουλειά από τον Φερέιρα στις προπονήσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί το… «φαινόμενο Οντένσε» στα μέσα Αυγούστου.



Ρίχνει «βόμβα» με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Ρίχνει «βόμβα» με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Ολυμπιακός: Συγκινητική στιγμή στην Πόλη - Η αγκαλιά του μπαμπά Τζολάκη στον ήρωα της πρόκρισης
Ολυμπιακός: Συγκινητική στιγμή στην Πόλη - Η αγκαλιά του μπαμπά Τζολάκη στον ήρωα της πρόκρισης
Στην Τουρκία για την κηδεία του πατέρα του ο Εργκίν Αταμάν
Στην Τουρκία για την κηδεία του πατέρα του ο Εργκίν Αταμάν
UEFA Youth League: Ασταμάτητος Ολυμπιακός, στον τελικό της διοργάνωσης!
UEFA Youth League: Ασταμάτητος Ολυμπιακός, στον τελικό της διοργάνωσης!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved