«Πρόκληση η ΑΕΚ»

«Πρόκληση η ΑΕΚ»

Τι να πει κανείς για έναν ποδοσφαιριστή που έχει πίσω του την καριέρα και τις επιτυχίες του Έιντουρ Γκούντγιονσεν;

Ο Ισλανδός σούπερ σταρ της ΑΕΚ αποτελεί πλέον το «the next big thing» της Σούπερ Λίγκας. Ο ίδιος παρά την σπουδαία προσωπικότητα και το ειδικό βάρος που διαθέτει, παραμένει πολύ ταπεινός και σεμνός και δεν του αρέσει να προκαλεί με τις δηλώσεις του.

Ο Iceman μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου στο Μοράβσκε Τόπλιτσε για τις πρώτες του μέρες με την κιτρινόμαυρη φανέλα. Υποστήριξε ότι γνωρίζει την επιθυμία των οπαδών της ΑΕΚ για ένα πρωτάθλημα, αλλά απέφυγε να δώσει υποσχέσεις τίτλου. Τόνισε, όμως, ότι μαζί με τους συμπαίκτες του θα δώσουν όλο τους τον εαυτό για να φέρουν την ΑΕΚ ψηλά. Παράλληλα, μίλησε για το πάθος των Ελλήνων για το ποδόσφαιρο, τους λόγους που επέλεξε την Ένωση, την συμβολή του Άαρναρ Γκρέταρσον σε αυτή την μεταγραφή και τον Μανόλο Χιμένεθ…

-         Τι ήξερες για την ΑΕΚ πριν λάβεις την πρότασή της;

«Για να είμαι ειλικρινής δεν γνώριζα πολλά. Ήξερα ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα clubs στην Ελλάδα. Πριν έρθω στην Ελλάδα και στη Σλοβενία, έκανα μια μικρή έρευνα σχετικά με τους συμπαίκτες που θα έχω. Ο βασικός μου σύνδεσμος ήταν ο Άαρναρ (σ.σ.: Γκρέταρσον). Από αυτόν έμαθα τις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΑΕΚ».

-         Πόσο σε επηρέασε το γεγονός πως ο Άρναρ είναι Ισλανδός. Τι ρόλο έπαιξε ο τεχνικός διευθυντής στην μεταγραφή σου;

«Σίγουρα έπαιξε μεγάλο ρόλο στην μεταγραφή μου. Μου ‘πούλησε’ την ιδέα να έρθω και να παίξω στην Ελλάδα και σε έναν σύλλογο όπως η ΑΕΚ. Με προετοίμασε αρκετά σχετικά με το τι να περιμένω, τι να προσδοκώ. Μου έδωσε να καταλάβω πως για μένα είναι μια διαφορετική πρόκληση το να έρθω να παίξω στην Ελλάδα. Αυτά ήταν αρκετά για μένα για να πάρω την απόφασή μου».

-         Σε προειδοποίησε για το τι θα συναντήσεις στην Ελλάδα και την ΑΕΚ;

«Το ποδόσφαιρο είναι ποδόσφαιρο παντού. Θεωρώ ότι έχω μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα. Το σημαντικό για μένα είναι ότι έχω προσδοκίες από τον εαυτό μου και την ομάδα. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να κάνουμε τους οπαδούς της ομάδας όσο πιο ευτυχισμένους γίνεται».

-         Η ΑΕΚ έχει πολλά χρόνια να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Θεωρείς ότι είσαι έτοιμος να οδηγήσεις την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος;

«Δεν ξέρω ποιες είναι ακριβώς οι προσδοκίες των οπαδών. Ξέρω ότι έχουν υψηλές προσδοκίες, όμως εγώ δεν είμαι αυτός που από την πρώτη στιγμή θα υποσχεθεί ότι θα είμαι αυτός που οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ακόμα όμως κι αν η ομάδα κατακτήσει το πρωτάθλημα θα θεωρήσω τον εαυτό μου ως ένα μέλος αυτής της ομάδας, ως ένας παίκτης που θα έχει προσφέρει γι' αυτόν τον σκοπό. Το σημαντικό είναι τώρα να χτιστεί μια ομάδα με ισορροπία, με σωστές βάσεις, με καλό κλίμα και οι επιτυχίες να έρθουν στη συνέχεια».

-         Τι κίνητρο έχει ένας ποδοσφαιριστής που έχει παίξει σε τόσο υψηλό επίπεδο, να έρθει και να παίξει σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα;

«Να κερδίσω πολλά παιχνίδια μέσα στο γήπεδο. Είναι απλό».

-         Θεωρείς ότι η ΑΕΚ και το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μια ευκαιρία ν' αναγεννηθείς ποδοσφαιρικά;

«Το ελπίζω. Ξέρω ότι θα πρέπει να δουλέψω πολύ σκληρά για να πάρω τις ευκαιρίες μου. Να πάρω τις συμμετοχές που μου αξίζουν. Τους τελευταίους 18 μήνες δεν βρήκα σταθερότητα. Από την Μπαρτσελόνα πήγα στη Μονακό και δεν ήμουν ευτυχισμένος εκεί. Είχα προβλήματα προσαρμογής. Στη συνέχεια πήγα στην Τότεναμ, μια μεγάλη ομάδα. Εκεί πραγματικά απήλαυσα το ποδόσφαιρο, αλλά για διαφορετικούς λόγους δεν υπέγραψα μόνιμο συμβόλαιο. Με επηρέασε το γεγονός πως δεν προετοιμάστηκα καλά τις δύο τελευταίες σεζόν. Το γεγονός πως βρίσκομαι σχετικά νωρίς και ότι κάνω προετοιμασία με τους συμπαίκτες μου πρόκειται να με βοηθήσει πάρα πολύ».

-         Ποιες συνθήκες θα ήθελες να βρεις στην ΑΕΚ, προκειμένου να δουλέψεις και να γίνεις αυτός που ήσουν πριν από κάποιο χρονικό διάστημα;

«Νομίζω ότι πρώτα απ' όλα θα πρέπει να είμαι προσωπικά χαρούμενος, κάτι που θα γίνει εάν είναι ευτυχισμένη η οικογένειά μου, την οποία θεωρώ το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου. Επίσης θέλω ν' απολαμβάνω τις καθημερινές προπονήσεις με την ομάδα αλλά και το κάθε παιχνίδι στο οποίο θ' αγωνιζόμαστε. Μέχρι στιγμής με έχουν υποδεχτεί πάρα πολύ καλά, πάρα πολύ θερμά. Προσαρμόζομαι πολύ εύκολα και γρήγορα. Δεν έχω καθόλου αρνητικές σκέψεις για την Ελλάδα και την παραμονή μου σε αυτή. Ίσα - ίσα που ανυπομονώ γι' αυτό».

-         Οι πρώτες αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας πλησιάζουν, κυρίως στο Europa League. Έχεις κάνει κάποια κουβέντα με τον προπονητή σχετικά με τη θέση σου στον αγωνιστικό χώρο;

«Η αλήθεια είναι ότι έχω μιλήσει πολύ λίγο με τον προπονητή. Το πιο σημαντικό για την ώρα είναι να βρούμε το κατάλληλο μείγμα την κατάλληλη χημεία μεταξύ των επιθετικογενών και των αμυντικογενών παικτών. Αρκετοί έχουν παρόμοιες αξίες και ικανότητες. Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη συνταγή για να μπορούμε όλοι μας να αποδώσουμε αυτό που μας αναλογεί μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν έχει σημασία αν θα παίξω στ' αριστερά ή στο κέντρο ή δεξιά. Δεν είναι πρόβλημα. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι μπορούμε να παίξουμε στις θέσεις μας όλοι το ίδιο καλά, ώστε να έχουμε την ελευθερία να παράγουμε επιθέσεις ελεύθερα και παράλληλα να οργανώνουμε σωστά την άμυνά μας».

-         Απ' όσο γνωρίζουμε ήσουν πολύ κοντά στο να υπογράψεις στην Γουέστ Χαμ. Ποια ήταν τα λόγια που σου είπαν οι άνθρωποι της ΑΕΚ προκειμένου να σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη;

«Όλα όσα μου είπαν με έκαναν ν' αλλάξω γνώμη: Η προοπτική το ν' αγωνιστώ στην Ελλάδα, τα στοιχεία που μου έδωσαν για τον σύλλογο, το πάθος για το ποδόσφαιρο, η πρόκληση που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για εμένα. Νομίζω ότι ίσως ο χρόνος μου στην Αγγλία πέρασε. Πέρασα πολλά χρόνια στην Αγγλία, μιας και πήγα, έφυγα και ξαναγύρισα εκεί. Βρήκα ένα εντελώς διαφορετικό κίνητρο με το να έρθω στην Ελλάδα. Όμως, δεν ήταν μόνο η Γουέστ Χαμ που ενδιαφερόταν για μένα. Είχα προτάσεις και από ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ. Σκέφτηκα ότι ίσως αυτό το κεφάλαιο έκλεισε για μένα και ότι θα έπρεπε να διευρύνω τους ορίζοντές μου».{textlink}

-         Το πρόσωπό σου μοιάζει να είναι φτιαγμένο από... πάγο! Σκληρό σαν πάγο! Δεν γελάς ποτέ;

«Πάντα χαμογελάω! Μην ανησυχείτε… Αν ρωτήσετε τους πρώην συμπαίκτες μου και τους φίλους μου θα σας πουν ότι συνέχεια χαμογελώ!».

-         Ποια ομάδα υποστηρίζεις; Γενικά, είτε στη χώρα σου, είτε παγκοσμίως;

«Από την πατρίδα μου δεν υποστηρίζω κάποια ομάδα. Μεγάλωσα στο Βέλγιο από όταν γεννήθηκα μέχρι τα 12 μου χρόνια. Ήμουν μόλις τρία χρόνια στην Ισλανδία, μέχρι που μετακόμισα στην Ολλανδία, έτσι δεν υποστηρίζω κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Στον κόσμο υποστηρίζω την Μπαρτσελόνα. Είναι η Μέκκα του ποδοσφαίρου. Δεν έχω δει κάτι που να είναι έστω κοντά στο επίπεδό της. Εξαιτίας του στυλ παιχνιδιού της, εξαιτίας το σκεπτικού, της φιλοσοφίας που έχει στο παιχνίδι της. Πιστεύουν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να παίξουν ποδόσφαιρο και τον ακολουθούν πιστά είτε κερδίσουν είτε χάσουν».

-         Απ' ότι καταλαβαίνουμε σου αρέσει το ισπανικό ποδόσφαιρο. Σου αρέσει επίσης η δουλειά του Μανόλο Χιμένεθ; Οι προπονήσεις του; Η φιλοσοφία του;

«Μέχρι στιγμής είχα την ευκαιρία να προπονηθώ τέσσερις φορές μέσα σε δύο ημέρες. Οι πρώτες εντυπώσεις που έχω είναι πολύ καλές. Και αυτό επειδή ότι πιστεύει είναι πολύ συναφές με αυτό που εγώ πιστεύω. Όπως για παράδειγμα η προπόνηση σε πολύ υψηλή ταχύτητα, μεγάλη ένταση, όχι πολύωρες προπονήσεις, δύο ή τρεις προπονήσεις κάθε ημέρα, που γι' αυτή την χρονική περίοδο είναι απόλυτα φυσιολογικό. Γενικότερα οι εντυπώσεις μου είναι πολύ θετικές».

-         Έχεις ξεχωρίσει κάποιον από τους συμπαίκτες σου;

«Όλοι νομίζω ότι ευχαριστιούνται την προπόνηση πάρα πολύ. Σίγουρα διαπιστώνω τις διαφορές μεταξύ των έμπειρων παικτών και των νεότερων, όμως πιστεύω πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα τους γνωρίζω ακόμα περισσότερο. Αυτή τη στιγμή είμαι απόλυτα συγκεντρωμένος, προσηλωμένος, στο πως θα προπονηθώ, με ποιον τρόπο θα αποδώσω καλύτερα στο γήπεδο».

-         Θα παίξεις στο αυριανό φιλικό με την Καραμπούκσπορ;

«Δεν ξέρω. Είναι κάτι που πρέπει να συζητήσω με τον προπονητή μου, γιατί είναι πολύ νωρίς για εμένα να παίξω σε έναν αγώνα. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες για να αγωνιστώ στο μέλλον».

-         Πότε πιστεύεις ότι θα είσαι έτοιμος για ν' αγωνιστείς; Πότε θα δούμε τον πραγματικό Γκούντγιονσεν;

«Νομίζω όταν θα ξεκινήσει η σεζόν. Αν όλα πάνε καλά, αν δεν υπάρξει κάποιος τραυματισμός, θα είμαι έτοιμος τότε ν' αποδώσω σε υψηλό επίπεδο».

-         Γνωρίζεις τι τραγουδούσαν οι οπαδοί της ΑΕΚ όταν έφτασες στην Ελλάδα;

«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα…».

-         Έχεις μάθει ελληνικές λέξεις μέχρι τώρα;

«Ναι έχω μάθει το ‘καλημέρα’ και μια άλλη λέξη που ξεκινάω από το γράμμα ‘Μ’. Την ακούς παντού! Είναι η πρώτη λέξη που ακούς!»

-         Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Υπήρχε ένα πλαφόν στα συμβόλαια και αυτή τη στιγμή έχεις το υψηλότερο. Σε αγχώνει αυτό;

«Δεν ήρθα εδώ λόγω της οικονομικής κατάστασης ή του υψηλού συμβολαίου. Είχα και άλλες προτάσεις από άλλες ομάδες της Ευρώπης που μου πρόσφεραν περισσότερα. Η όλη ιδέα για να έρθω στην Ελλάδα με προσέλκυσε, προφανώς και το γεγονός πως υπάρχει ο Άαρναρ, να έχω δηλαδή έναν Ισλανδό να με βοηθάει με την εμπειρία του. Θέλω να κερδίσω τα χρήματα που μου αναλογούν μέσα στο γήπεδο και για να το πετύχω θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου».

«Πρόκληση η ΑΕΚ»



Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Κύπελλο Ελλάδας: Άναψε «πράσινο» για τελικό με κόσμο ο Αχιλλέας Μπέος - Διαφωνία για τον αριθμό
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Ρεάλ Μαδρίτης: Καταγγελία του Ρούντιγκερ μετά τη σύνδεσή του με την ISIS
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved