«Αυτός είναι ο Ζέκα!»

«Αυτός είναι ο Ζέκα!»

Ο επί μια 15ετία ρεπόρτερ της Σετούμπαλ στην εφημερίδα A’ Bola, Ζόρζε Σίλβα μιλά στο Onsports και σκιαγραφεί το προφίλ του ενθουσιασμένου που θα ντυθεί στα «πράσινα», Ζέκα.

Πριν ξοδέψει αρκετό από τον χρόνο του για να μας μιλήσει για το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, ο Ζόρζε Σίλβα μάς ενημέρωσε για το τι συνέβη στην πρωινή προπόνηση της Σετούμπαλ την Τρίτη, ενώ έλυσε και το μυστήριο για το πώς προφέρεται σωστά το όνομά του. Ευτυχώς γιατί η υπόθεση θύμιζε κάτι από Νταρακλίτσα-Νταρακλίτση...

«Η συνάντηση του με τους μέχρι και σήμερα συμπαίκτες του είχε πολύ συναίσθημα. Ο Ζέκα πήγε στο προπονητικό κέντρο για να μαζέψει τα πράγματά του και να χαιρετίσει τους ποδοσφαιριστές, το τεχνικό τιμ και τον πρόεδρο της ομάδας και ειλικρινά υπήρχαν ένας-δυο συμπαίκτες του που δάκρυσαν. Πριν ξεκινήσει η προπόνηση, ο Ζέκα μίλησε σε όλους και τους είπε ότι ζει ένα όνειρο. Ότι ποτέ δεν φανταζόταν πως από τη Γ’ Εθνική της Πορτογαλίας, στην οποία αγωνιζόταν μέχρι πέρσι (σ.σ. Κάσα Πία η προηγούμενη ομάδα του), θα ερχόταν η στιγμή που θα μετακόμιζε σε έναν σύλλογο όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Μια ομάδα που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ και που διεκδικεί τίτλους στην Ελλάδα. Ολοι του ευχήθηκαν καλή επιτυχία και το εννοούσαν γιατί ο Ζέκα είχε μόνο συμπάθειες στη Σετούμπαλ. Εφυγε με τις προτροπές του προπονητή και του προέδρου να δουλέψει για να πετύχει στη νέα πρόκληση της καριέρας του και ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος».

Ο Ζόρζε Σίλβα… ξεκοκκάλισε στη συνέχεια τον 23χρονο Πορτογάλο σεβόμενος την απαίτησή μας να είναι αυστηρός στην κρίση του.

Αναλυτικά οι απόψεις του:

Ταχύτητα: «Πρόκειται για πολύ γρήγορο ποδοσφαιριστή με και χωρίς τη μπάλα στα πόδια του. Δεν είναι ακριβώς ο εξτρέμ που θα παίξει πάνω στη γραμμή, υπό την έννοια ότι του αρέσει να συγκλίνει προς τον άξονα».

Τεχνική κατάρτιση: «Βρίσκεται πιο ψηλά από τον μέσο όρο από πλευράς τεχνικής κατάρτισης, πόσω μάλλον από τους περισσότερους Πορτογάλους της ηλικίας του. Διαθέτει καλό κοντρόλ και είναι αξιόλογος χειριστής της μπάλας, ωστόσο δεν χρησιμοποιεί πολύ το αριστερό πόδι. Το 95% των ενεργειών του τις κάνει με το δεξί και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθώσει»

Σουτ: «Αν και οι δύο προπονητές του στη Σετούμπαλ (σ.σ. Μανουέλ Φερνάντες και Μπρούνο Ριμπέιρο) τον ενθάρρυναν να δοκιμάζει να σουτάρει εκτός περιοχής, δεν το κάνει συχνά. Ισως λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Εχει πάντως δυνατό σουτ και μπορεί να αξιοποιήσει πολύ περισσότερο αυτό του το πλεονέκτημα»

Σκοράρισμα: «Ακριβώς επειδή δεν παίρνει πολλές πρωτοβουλίες και επειδή δεν σουτάρει συχνά, δεν είναι ο παίκτης που θα δώσει πολλές λύσεις στο σκοράρισμα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να διορθώσει ο κ. Φερέιρα, καθώς ο Ζέκα έδειχνε στις προπονήσεις ότι διαθέτει καλή επαφή με τα δίχτυα».

Πάσα-ασίστ: «Η πάσα είναι ένας τομέας στον οποίο τα πηγαίνει καλά. Του αρέσει να αξιοποιεί τους συμπαίκτες του και παίζει με ψηλά το κεφάλι. Ψάχνει την σωστή τελική πάσα και μπορώ να πω ότι είναι από τους πλέον γενναιόδωρους παίκτες. Προτιμά δηλαδή να σιγουρέψει ένα γκολ βγάζοντας μια καλή πάσα από το να τελειώσει μόνος του τη φάση, ακόμα και αν έχει τη δυνατότητα. Κάνει συχνά λάθη, περισσότερο λόγω απειρίας και ενθουσιασμού, αλλά αυτό είναι κάτι που διορθώνεται»

Εξυπνάδα: «Είναι πολύ εύστροφο παιδί και αυτό φαίνεται στο γήπεδο. Εχει γρήγορη σκέψη στο παιχνίδι»

Αμυντική τακτική: «Ο Ζέκα δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που παραμελούν τα αμυντικά τους καθήκοντα. Αντιθέτως, δίνει βοήθειες στον μπακ, αλλά και στους παίκτες που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή. Τρέχει συνεχώς και πολύ σπάνια θα τον δεις να παραμένει στάσιμος. Επειδή όμως προέρχεται από ομάδα χαμηλής κατηγορίας και έχει μόλις έναν χρόνο εμπειρία από υψηλό επίπεδο, δεν είναι πάντα πολύ συγκεντρωμένος»

Ομαδικότητα-Πειθαρχία-Δουλειά: «Πρόκειται για τον παίκτη που θέλει κάθε προπονητής. Παίζει για την ομάδα και όχι για τον εαυτό του και δεν έχει στοιχεία σταρ ή βεντέτας. Είναι πολύ διψασμένος για να μάθει και γι αυτό άλλωστε εξελίχθηκε πολύ γρήγορα στη Σετούμπαλ. Δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που νομίζουν ότι  γνωρίζουν τα πάντα για το παιχνίδι. Σέβεται πολύ τους προπονητές του και τους ακούει, πράγμα πολύ σημαντικό για ένα παιδί της ηλικίας του. Δουλεύει πολύ στην προπόνηση και νοιάζεται να βελτιώσει τις ατέλειές του. Πολύ εργατικό παιδί».

Φυσική κατάσταση: «Δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα, Είναι γυμνασμένος και έχει τόση δίψα, που όση ένταση και αν έχει ‘βγάλει’ στο γήπεδο, θα τρέχει μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η Σετούμπαλ ξεκίνησε αργότερα την προετοιμασία της συγκριτικά με τον Παναθηναϊκό, οπότε χρειάζεται ένα μικρό χρονικό διάστημα για να έρθει στα ίδια επίπεδα με τους νέους συμπαίκτες του».

Επαφή με τον κόσμο: «Οι φίλοι της Σετούμπαλ τον αγάπησαν πολύ γρήγορα. Αύξησε πολύ τη δημοτικότητά του έπειτα από ένα γκολ που σημείωσε κόντρα στη Σπόρτινγκ. Αυτό το τέρμα του έλυσε κάπως τα πόδια και του έδωσε αυτοπεποίθηση. Στάθηκε αφορμή ώστε να πέσουν τα βλέμματα πάνω του και να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για ένα ακατέργαστο διαμάντι. Οι φίλοι της Σετούμπαλ απογοητεύτηκαν μαθαίνοντας ότι ο Ζέκα θα αποχωρήσει, αλλά συγχρόνως χάρηκαν για την προοπτική που του ανοίγεται. Είναι πολύ συμπαθής στην ομάδα, γιατί η καριέρα του εξελίσσεται σαν να πρόκειται για ένα ευχάριστο παραμύθι. Να ξέρετε ότι ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές στην Πορτογαλία. Οι οπαδοί της Σετούμπαλ θα παρακολουθούν σίγουρα την πορεία του Ζέκα γιατί τον έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Δεν είναι πάντως από τους παίκτες που εκδηλώνονται πολύ. Ακόμα και όταν σκοράρει, παραμένει συνήθως προσγειωμένος»

Χαρακτήρας: «Όπως είπα, πρόκειται για ένα συμπαθέστατο παιδί που σε κερδίζει με το χαμόγελο και τον χαρακτήρα του πριν καν τον δεις να αγωνίζεται. Από τις ξεχωριστές προσωπικότητες της Σετούμπαλ. Πολύ ταπεινός και αγαπητός, ντροπαλός και σεμνός, σέβεται τους πάντες. Διατηρεί καλές σχέσεις με τους δημοσιογράφους και έχει πολύ καλή ποιότητα και επίπεδο στον λόγο του».

Σχέση με προπονητή: «Με όλους του τους προπονητές είχε στενή σχέση. Ξέρει να αναγνωρίζει τη συμβολή του κάθε ένα στην εξέλιξή του. Είχε τον ίδιο κόουτς επί έντεκα χρόνια στην Κάσα Πία (σ.σ. Ζοσέ Βιριάτου) και τον αποκαλεί ΄πατέρα΄του γιατί έπαιξε μεγάλο ρόλο και στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Εκτιμά ιδιαίτερα τον Μανουέλ Φερνάντες γιατί ήταν αυτός που επέμεινε για να αποκτηθεί από τη Σετούμπαλ, ενώ όπως μας είπε σήμερα, νιώθει ευτυχής που θα συνεργαστεί με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Τον θεωρεί εξαιρετικό προπονητή και πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει πολύ τόσο στην προσαρμογή, όσο και στη μετέπειτα εξέλιξή του»

Το «17», τα τυχερά παπούτσια και η έξυπνη επένδυση του Παναθηναϊκού

Κλείνοντας, ο Ζόρζε Σίλβα μάς είπε ότι ο Ζέκα έχει μια ιδιαίτερη συμπάθεια στο «17» (το νούμερο που είχε στη φανέλα του στη Σετούμπαλ) και ότι φεύγοντας από την Πορτογαλία, πήρε μαζί του και τα παπούτσια του, τα οποία τα θεωρεί τυχερά (αλίμονο…). Κάνοντας μια συνολική αξιολόγηση του 23χρονου ακραίου, τόνισε:

«Ο Ζέκα είναι ένα παιδί που ζει το όνειρό του. Αυτή τη στιγμή είναι απλά ένας ‘καλός παίκτης’, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει ο ‘πολύ καλός ποδοσφαιριστής’. Εχει όμως όλες τις προδιαγραφές να εξελιχθεί μελλοντικά σε σημαντικό εργαλείο για τον Παναθηναϊκό. Επειδή ωστόσο πρόκειται για ένα νεαρό και άπειρο παιδί που φεύγει για πρώτη φορά από την πατρίδα του, χρειάζεται προστασία. Διψάει για ποδόσφαιρο, παίζει για την ομάδα και θεωρώ ότι για τα χρήματα που ξόδεψε, ο Παναθηναϊκός έκανε μια έξυπνη επένδυση-αγορά. Πήρε με λίγα λόγια ένα καλό ρίσκο αποκτώντας ένα παιδί που έχει καλά στοιχεία για να τα καλλιεργήσει ο προπονητής και που ενδεχομένως να του φέρει χρήματα στο μέλλον».



Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Χάντμπολ: Η αποστολή της Εθνικής για την Ολλανδία
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Γυναικεία βογγητά «πάγωσαν» τον Λούκα Ντόνσιτς (vid)
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved