Τα πέντε «συν» της προετοιμασίας

Τα πέντε «συν» της προετοιμασίας

Το Onsports παρακολούθησε όλη την προετοιμασία του Παναθηναϊκού στο Κίτσμπουελ και αναφέρει τα πέντε θετικά στοιχεία που προέκυψαν από τη δουλειά του Ζεσουάλδο Φερέιρα και των παικτών.

Οι «πράσινοι» έχουν επιστρέψει πλέον στη βάση τους και προετοιμάζονται για το φιλικό με τον Ατρόμητο την Πέμπτη (21/07), το οποίο θα είναι και η πρόβα τζενεράλε για τα παιχνίδια των προκριματικών του Champions League, με αντίπαλο την Οντένσε. Η δουλειά που έγινε από τις 8 του μήνα στο Κίτσμπουελ, απέφερε στην ομάδα κάποια θετικά στοιχεία που θα την βοηθήσουν στην συνέχεια.

Α. Ομαδικότητα

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού από την «πρώτη» της ομάδας ήταν αναγκασμένοι να μπουν σε διαδικασία αλλαγής του στιλ παιχνιδιού. Ο Σισέ που θα «ξελάσπωνε» στα δύσκολα, δεν υπάρχει πλέον στο ρόστερ και δεδομένα στο «τριφύλλι» έπρεπε να βρεθεί άλλη λύση για την επιθετική ανάπτυξη της ομάδας.

Αυτή έχει να κάνει με την ομαδικότητα που φαίνεται να διακατέχει πλέον τους «πράσινους», όπως τουλάχιστον τους είδαμε στα τέσσερα φιλικά σε Αυστρία και Γερμανία. Είδαμε τους ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού να προτιμάνε συνδυασμένες ενέργειες, με αρκετές εναλλαγές της μπάλας και όχι ατομικές ενέργειες, δείχνοντας σε πρώτη φάση πνεύμα ομαδικότητας.

Β. Αμυντική λειτουργία

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα από το ξεκίνημα της προετοιμασίας ζητάει από την ομάδα του να πιέζει τον αντίπαλο ενεργώντας ως σύνολο. Αυτό που επισήμανε και ο Κώστας Κατσουράνης μετά το παιχνίδι με την Κολωνία, φάνηκε να γίνεται πραγματικότητα, αφού οι «πράσινοι» είναι η αλήθεια πως δεν δέχθηκαν καμία τεράστια πίεση, ούτε από τη Λεχ Πόζναν, ούτε από τη Σίβασπορ, αλλά ούτε και από την Κολωνία, από την οποία δέχθηκαν δύο γκολ που δύσκολα αποσοβούνται.

Φαίνεται ότι ο Παναθηναϊκός με τους Σαριέγκι, Καντέ και Μπουμσόνγκ στο κέντρο της άμυνας, με δυο από αυτούς να παίζουν κάθε φορά, αλλά και τους Βύντρα, Σπυρόπουλο, σταθερούς στα άκρα, έχει βρει μια καλή «χημεία» για την λειτουργία στα μετόπισθεν, που συμπληρώνεται θετικά από τη συμβολή των Σιμάο, Κατσουράνη και Νίνη στα αμυντικά καθήκοντα της ομάδας.

Γ. Κλίμα θετικό

Σημαντική παράμετρος σε κάθε ομάδα είναι και το κλίμα που υπάρχει μέσα στα αποδυτήριά της. Ο Παναθηναϊκός φέτος δείχνει αρκετά ισχυρός σε αυτόν τον τομέα, με τον Φερέιρα να παίζει τον δικό του ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των παικτών.

Στο Κίτσμπουελ δεν υπήρξαν παρατράγουδα, όλοι οι παίκτες ήταν αρκετά ευδιάθετοι και μεταξύ τους έδειξαν να έχουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, όντας ενωμένοι. Αυτός είναι και ο δρόμος που θέλει, άλλωστε, ο Πορτογάλος τεχνικός να ακολουθήσει η ομάδα του έτσι ώστε να έρθουν οι επιτυχίες. Να είναι η ομάδα μία γροθιά για να τα καταφέρει.

Δ. Αγωνιστικός ρυθμός

Μπορεί αρκετοί που ενημερώνονταν για τα όσα έγιναν στο Κίτσμπουελ, να θεωρούν ότι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα δεν επέλεξε το σωστό δρόμο για την προετοιμασία, από τη στιγμή που η ομάδα δεν προπονήθηκε σε πολύ εντατικούς ρυθμούς κυρίως στη φυσική κατάσταση. Αυτό όμως που έχει τονίσει ο Πορτογάλος, είναι ότι η συγκεκριμένη τακτική έχει προγραμματιστεί για να είναι η ομάδα έτοιμη στα προκριματικά του Champions League.

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να πάει να παίξει παιχνίδι με την Οντένσε, έχοντας τους παίκτες «πιασμένους» από το τρέξιμο και προτίμησε η εκγύμνασή τους, αλλά και τα μαθήματα τακτικής, να γίνουν μέσα από τα φιλικά παιχνίδια και τις προπονήσεις με μπάλα. Στο τελευταίο φιλικό, παρά την μέτρια εμφάνιση και την ήττα από την Κολωνία, ο Παναθηναϊκός έδειξε να έχει αντοχές για περισσότερα λεπτά από ό,τι στα προηγούμενα παιχνίδια, θετικό αναμφίβολα στοιχείο.

Ε. Διακριτοί ρόλοι

Ελλείψει Σισέ και Ζιλμπέρτο, πλέον όλο το ηγετικό βάρος της ομάδας περνάει στα πόδια άλλων ποδοσφαιριστών με προσωπικότητα που έχει την ευθύνη να οδηγήσουν τον Παναθηναϊκό. Κι αν για τους έμπειρους, Κατσουράνη, Καραγκούνη, Τζόρβα και Βύντρα   κατάσταση είναι κατανοητή και οι ρόλοι τους ξεκάθαροι, ο Φερέιρα στη διάρκεια της προετοιμασίας, έφτιαχνε το. «έδαφος» και για τους υπόλοιπους.

Ο Πορτογάλος είχε πολλά τετ-α-τετ με ποδοσφαιριστές στους οποίους πιστεύει και από τους οποίους περιμένει πολλά πράγματα τη φετινή σεζόν, όπως είναι ο Σιμάο, ο Λέτο, ο Νίνης, αλλά και ο άτυχος της προετοιμασίας, ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος. Ο Φερέιρα έχει δώσει διακριτούς ρόλους σε κάθε ποδοσφαιριστή του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάνει διακρίσεις, έτσι ώστε να υπάρχουν ισορροπίες αλλά και ηγετικές προσωπικότητες στην ομάδα.

Τα πέντε «συν» της προετοιμασίας



Παναθηναϊκός AKTOR: Θα θυμίζει Euroleague το ΟΑΚΑ για το ματς με το Περιστέρι!
Παναθηναϊκός AKTOR: Θα θυμίζει Euroleague το ΟΑΚΑ για το ματς με το Περιστέρι!
Δικαίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Δικαίωση 10 εκατομμυρίων ευρώ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο
Αυστραλία: Εκτός κινδύνου ο 21χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στην προπόνηση
Αυστραλία: Εκτός κινδύνου ο 21χρονος ποδοσφαιριστής που κατέρρευσε στην προπόνηση
Super League: Ο Πορτογάλος Νογκέιρα ορίστηκε διαιτητής στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
Super League: Ο Πορτογάλος Νογκέιρα ορίστηκε διαιτητής στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved