Από τον Ατρόμητο στην Τότεναμ…

Από τον Ατρόμητο στην Τότεναμ…

Για να φτάσεις στα 17 σου να κάνεις τη διαδρομή Περιστέρι-Λονδίνο και πριν καν τελειώσεις το σχολείο, να δοκιμάζεσαι από την Τότεναμ, απαιτείται πολλή δουλειά. Μόνο που ο Τάσος Καντούτσης δεν στερείται ούτε ορέξεως, ούτε οράματος…

Σε αντίθεση με τον Βασίλη Καραγκούνη, που έχει συμπληρώσει ήδη ένα χρόνο ως μέλος του ρόστερ της Ουντινέζε, ο 17χρονος σήμερα Καντούτσης δεν αποκτήθηκε από άλλη ομάδα. Δεν χρειάστηκαν το «μάτι» του Τόλη Αποστόλου, η συντονισμένη προσπάθεια του Τάκη Μιχαλέτου και η συγκατάθεση του Γιώργου Σπανού για να ενταχθεί στους Κυανόλευκους. Χρειάστηκε απλώς η επιθυμία του ίδιου να μάθε ποδόσφαιρο και η στήριξη της οικογένειάς του, που σε ηλικία 10 ετών τον «έγραψε» στον Ερασιτέχνη Ατρόμητο. Την ομάδα της περιοχής του, καθότι Περιστεριώτης.

Αφού πέρασε από όλες τις βαθμίδες του συλλόγου, εντάχθηκε πέρσι στην ομάδα Κ-20 και πολύ γρήγορα έδειξε ότι δεν τον χωρούσε ούτε αυτή. Για την ακρίβεια, το είδε και ο ίδιος ο Γιώργος Δώνης ο οποίος αποφάσισε τον περασμένο Γενάρη να τον ανεβάσει στην πρώτη ομάδα και πριν από λίγες μέρες, να τον συμπεριλάβει στην αποστολή για το Καρπενήσι.

Βασικός στην Εθνική Παίδων εδώ και δύο χρόνια, από τα 15 του δηλαδή, ο Καντούτσης έγινε γνωστός και εκτός συνόρων. Ο εκπρόσωπός του, Χρήστος Γάτσης, επικοινώνησε το περασμένο καλοκαίρι με τεχνικούς διευθυντές ξένων συλλόγων και ακολούθως ταξίδεψε και τους συνάντησε από κοντά για να τους μιλήσει για τον αθλητή του. Τούς έστειλε DVD’s με αγώνες του Καντούτση, σίγουρος ότι το ταλέντο του μικρού δεν θα τους άφηνε ασυγκίνητους.

Το πρώτο ταξίδι του Τόνι Μπόουεν, σκάουτ της Μάντσεστερ Σίτι στην Ελλάδα για λογαριασμό του νεαρού αμυντικού, αποτέλεσε επιβεβαίωση. Το δεύτερο γέννησε προσδοκίες. Ο ερχομός κατασκόπου και της Τότεναμ στην Αθήνα άνοιξε πλέον για τα καλά την όρεξη του πιτσιρικά, τον οποίο συγχρόνως παρακολουθούσαν και ιταλικοί σύλλογοι.

Η Σίτι πείστηκε για τις ικανότητές του χωρίς καν να μπει σε διαδικασία να τον δοκιμάσει. Επρόκειτο μάλιστα να τον καλέσει στο εγγύς μέλλον στο Μάντσεστερ για να τον υποβάλλει σε τεστ προσωπικότητας. Την πρόλαβε η Τότεναμ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Ο Καντούτσης βρίσκεται με τα «Σπιρούνια» στην Πορτογαλία, συμμετέχει στην προετοιμασία της ομάδας Κ-20 και αν πείσει τους προπονητές, θα μετακομίσει μόνιμα στο Λονδίνο. Τυχαίο; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από τα όσα δήλωσε στο Onsports ο εκπρόσωπος του μικρού.

«Αποτέλεσμα συνολικής φιλοσοφίας και δουλειάς»

Ο Χρήστος Γάτσης πίστεψε στο ταλέντο του Καντούτση από την πρώτη στιγμή που τον είδε. Αν βέβαια ο μικρός δεν δούλευε, όπως επίσης και αν δεν υπήρχαν και κάποιες άλλες παράμετροι, αποτέλεσμα δεν θα υπήρχε.

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο Τάσος έχει εξελιχθεί τόσο πολύ την τελευταία διετία. Δούλεψε πάρα πολύ στις προπονήσεις, όπως επίσης και σε ζητήματα εργοφυσιολογίας και εργομετρίας. Προσπάθησε και κατάφερε να καλύψει αδυναμίες που είχε στο παιχνίδι του. Από τεχνικά χαρακτηριστικά, μέχρι εκρηκτικότητα και μυϊκή συναρμογή. Το σημαντικότερο βήμα ωστόσο έγινε όταν ανέβηκε στην πρώτη ομάδα και στη συνέχεια ακολούθησε και την προετοιμασία της. Είναι πολύ πιο σημαντική αυτή η εξέλιξη, ακόμα και από το γεγονός ότι το παιδί βρίσκεται τώρα στην Τότεναμ. Ολη η δουλειά που έκανε με το προπονητικό τιμ και όλη η προσοχή και η ενέργεια που του προσφέρθηκαν, τον βελτίωσαν ως ποδοσφαιριστή. Και βέβαια του έδωσαν αυτοπεποίθηση», τονίζει αρχικά ο Γάτσης και συνεχίζει:

«Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι και ως ομάδα, ο Ατρόμητος έχει τη σωστή, κατά τη γνώμη μου πάντα, φιλοσοφία. Βλέπει πρώτα τους νεαρούς παίκτες ή τους βρίσκει σε άλλες περιπτώσεις, τους προωθεί, τους εξελίσσει και στη συνέχεια είναι ανοικτός να ακούσει προτάσεις. Η διαβάθμιση στο οργανόγραμμα του Ατρομήτου είναι ιδανική. Ξεκινώντας από τον Τόλη Αποστόλου, περνώντας σε όλο το τεχνικό τιμ και κυρίως τους κ.κ. Δώνη και Αγγελίνα και φτάνοντας στον Αγγελόπουλο και τον κ. Σπανό».

Ο Καντούτσης προετοιμαζόταν τις τελευταίες μέρες στο Καρπενήσι, χωρίς να ξέρει ή να φαντάζεται τι τον περίμενε… Υπήρχε λόγος.

«Δεν ήθελα να του αποσπάσω την προσοχή, καθώς για μένα το ότι βρισκόταν με την πρώτη ομάδα του Ατρόμητου στο Καρπενήσι δουλεύοντας με τον κ. Δώνη, ήταν το σημαντικότερο. Επρεπε να μείνει προσηλωμένος στη δουλειά του και να μην αποπροσανατολιστεί. Δεν θα τον βοηθούσε σε τίποτα αν μάθαινε ότι υπήρχε αυτή η προοπτική. Ενημερώθηκε αφού πρώτα μίλησα εγώ με τον Ατρόμητο και αφού ο Ατρόμητος αποφάσισε να δώσει την έγκρισή του για να περάσει ο Τάσος από δοκιμαστικό στην Τότεναμ».

Κι όταν έμαθε τα νέα;

«Ηταν πολύ ψύχραιμος. Ο Τάσος έχει δουλέψει πολύ και πιστεύει στον εαυτό του. Βλέπει αυτή την εξέλιξη ως τεράστια πρόκληση και είναι έτοιμος να την αντιμετωπίσει. Αν και 17 ετών, έχει ωριμότητα να διαχειριστεί την κατάσταση και την απαραίτητη αποφασιστικότητα να πετύχει. Θα πάει να κάνει τη δουλειά του και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει. Ακόμα και αν δεν υπογράψει αύριο συμβόλαιο με την Τότεναμ, θα ξέρει ότι όταν γυρίσει πίσω θα πρέπει να δουλέψει δέκα φορές πιο σκληρά. Θα χρειαστεί πρώτα να κερδίσει την καθιέρωση στον Ατρόμητο, να πάρει λεπτά συμμετοχής. Γιατί όχι να παίξει λίγο και φέτος, πείθοντας με τη δουλειά του τον προπονητή ότι μπορεί να αντεπεξέλθει. Σιγά-σιγά χτίζεται η καριέρα και οι δύο εβδομάδες συνύπαρξης με τους προπονητές της Τότεναμ θα του χαρίσουν υπερπολύτιμες εμπειρίες. Αυτό που έχει σημασία, αυτό που εγώ προσπαθώ να κάνω με παιδιά αυτής της ηλικίας, είναι να τους δώσω σωστή κατεύθυνση και νοοτροπία, ώστε να κάνουν σωστό πρωταθλητισμό. Ο πρωταθλητισμός χρειάζεται επιστημονικότητα, γερό στομάχι και εξελίσσεται βήμα-βήμα. Βασική προϋπόθεση για να πετύχεις είναι να σε πιστέψουν οι προπονητές σου και όσοι κινούνται γύρω από την ομάδα σου. Και τον Τάσο τον πίστεψαν και με το παραπάνω στον Ατρόμητο»



Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να κυνηγάτε τα όνειρά σας»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved