Τα πρώτα «πράσινα» δείγματα

Τα πρώτα «πράσινα» δείγματα

Το Onsports αναλύει τα πρώτα δείγματα γραφής του Παναθηναϊκού που «χτίζει» ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στην Αυστρία, μετά την ικανοποιητική παρουσία των «πράσινων» κόντρα στη Λεχ Πόζναν.

Φέτος είναι ξεκάθαρο ότι η ομάδα του «τριφυλλιού» θα φέρει τη σφραγίδα του Πορτογάλου και θα είναι αυτό που ονομάζουμε… «ομάδα του προπονητή». Ο Φερέιρα έχει επιβάλει τη δική του φιλοσοφία στους «πράσινους» και όσα έχουμε δει ως τώρα στις προπονήσεις που γίνονται στο Κίτσμπουελ, άρχισαν να γίνονται πράξη από το πρώτο κιόλας φιλικό.

Πίεση και κατοχή όσο άντεξε

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το γεγονός ότι ο Φερέιρα κάνει πολλή προπόνηση με την μπάλα στους ποδοσφαιριστές του, που ναι μεν τρέχουν αλλά όχι στα… βουνά όπως άλλες χρονιές. Σε όλες τις προπονήσεις, οι περισσότερες ασκήσεις που γίνονται με μπάλα περιλαμβάνουν πολύ τρέξιμο και σε μεγάλη ένταση. Κάτι που σημαίνει ότι ναι μεν οι ποδοσφαιριστές ασκούνται σε θέματα τακτικής, κατοχής μπάλας και πίεσης, αλλά γυμνάζονται παράλληλα έτσι ώστε να έχουν την κατάλληλη φυσική κατάσταση για να παίξουν αυτό που θέλει ο Πορτογάλος.{textlink}

Έτσι έγινε απέναντι στους Πολωνούς το απόγευμα της Δευτέρας, αφού για όλο το πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός ήταν ομάδα που έπαιξε ποδόσφαιρο κυριαρχίας στον αγωνιστικό χώρο. Οι «πράσινοι» κατάφερναν με πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας να συντηρούν μεγάλο ποσοστό κατοχής, ενώ όποτε έχαναν την μπάλα πίεζαν με συνδυασμένο τρόπο έτσι ώστε να την ανακτήσουν και να μην επιτρέψουν στον αντίπαλο να επιτεθεί όπως αυτός θέλει. Ενδεικτικό αυτού του στοιχείου που θέλει να περάσει στην ομάδα ο Φερέιρα, είναι ότι η Λεχ Πόζναν έκανε μόλις δύο «καθαρές» ευκαιρίες σε όλο το παιχνίδι.

Στο δεύτερο ημίχρονο το «τριφύλλι» παρουσίασε κάποιες αγωνιστικές αρρυθμίες, κυρίως λόγω των έντεκα αλλαγών που έσπασαν κάπως τη συνοχή αλλά και για το λόγω ότι κάποιοι παίκτες δεν αγωνίστηκαν στη φυσική τους θέση, όμως και πάλι όταν η ομάδα βρήκε πατήματα και ρυθμό, έδειξε να έχει ένα πλάνο και να έχει δουλέψει πάνω στα συγκεκριμένα κομμάτια που αναφέραμε, κάτι που σημαίνει ότι γίνεται δουλειά στο πρώτο διάστημα της προετοιμασίας του «τριφυλλιού».

Ομαδικότητα και επιθετικοί μέσοι

Δύο ακόμα στοιχεία που ήταν εμφανή στο παιχνίδι με την Λεχ Πόζναν και έχουν δουλευτεί τις δύο πρώτες εβδομάδες, είναι η ομαδικότητα που δείχνει ο Παναθηναϊκός αλλά και το γεγονός ότι οι μέσοι που χρησιμοποιεί ο Φερέιρα παίζουν αρκετά επιθετικά και συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή του παιχνιδιού της ομάδας, χωρίς να τα περιμένουν όλα από τον Σισέ που δεν υπάρχει πλέον.

Κόντρα στη Λεχ είδαμε έτσι έναν πιο οργανωτικό Κατσουράνη, τους Λέτο, Νίνη και Χριτοδουλόπουλο να εναλλάσσονται πίσω από τον Πετρόπουλο και να παίζουν αρκετές φορές το «1-2» με συνδυασμούς που άφησαν αρκετά μέτρα πίσω τους προσωπικούς τους αντιπάλους. Αυτό άλλωστε είναι ένα στοιχείο που θέλει από πέρσι να περάσει στην ομάδα ο Φερέιρα, αφού έχει πει και ο ίδιος ότι δεν μπορεί να περιμένει σκοράρισμα μόνο από ένα παίκτη όταν θέλει η ομάδα του να γίνει παραγωγική και να παίξει ποδόσφαιρο κυριαρχίας.

Ικανοποίηση και «χαμηλά η μπάλα»

Αυτό που μένει ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα μετά το πρώτο φιλικό του Παναθηναϊκού είναι ότι οι «πράσινοι» δεν πετούν στα σύννεφα, παρά την ικανοποιητική εμφάνιση που έκαναν. Άπαντες στο στρατόπεδο των «πρασίνων» ξέρουν πως η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση σε νευραλγικές θέσεις, όπως αυτή του αμυντικού μέσου και του επιθετικού, ενώ αποφεύγονται και τα… μεγάλα λόγια από τα πρώτα καλά δείγματα γραφής.

Δεν είναι μακριά άλλωστε το περσινό καλοκαίρι, όταν τέτοια εποχή περίπου ο Παναθηναϊκός «πετούσε» απέναντι σε Ίντερ και Μίλαν και στη συνέχεια έκανε μια μέτρια σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός έδειξε καλό πρόσωπο, νέα στοιχεία στο παιχνίδι του που μέχρι πρότινος απουσίαζαν, όπως η διαρκής πίεση και η καλή κυκλοφορία της μπάλας έτσι ώστε να φτάσει η ομάδα στα αντίπαλα καρέ με σχέδιο, και πως αν η δουλειά του Φερέιρα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό τότε θα αποδώσει καρπούς όταν πρέπει.

Τα πρώτα «πράσινα» δείγματα



Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved