«Τα σκαμπίλια της ΟΥΕΦΑ»

«Τα σκαμπίλια της ΟΥΕΦΑ»

Με μια καυστική τοποθέτηση ο SUPER 3  κάνει λόγο για την κωλυσιεργία που παρατηρείται από πλευράς ΕΠΟ στο θέμα της τιμωρίας του Ολυμπιακού Βόλου αναφορικά με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

Την ώρα που τα σενάρια Ευρώπης για τον Άρη «αναζωπυρώνονται», ο μεγαλύτερος σύνδεσμος οργανωμένων οπαδών των «κιτρίνων», βάζει στο «στόχαστρό» του την ΕΠΟ και ειδικότερα τον Σοφοκλή Πιλάβιο, κατηγορώντας τον για ελλιπή άσκηση καθηκόντων. Όπως αναφέρουν στην τοποθέτησή τους, ο κ. Πιλάβιος θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα επέβαλλε παραδειγματικές τιμωρίες στις ομάδες που εμπλέκονται στο «Κοριόπολις», ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για την στάση του να αποκρύψει την επιστολή που απέστειλε η UEFA προς την Ελληνική Ομοσπονδία.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του SUPER 3:

«Δεν πέρασαν 3 μήνες, από τη χρονική περίοδο, που με αφορμή την υπόθεση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας του Πανιώνιου, είχαμε πάρει θέση απαιτώντας, να φέρουν πίσω τα κλεμμένα. Η ΕΠΟ, μετά από μικρή καθυστέρηση κι αφού βοούσε το σύμπαν ότι θα «βρεθούν», τελικά, γνήσιες ενημερότητες, όπως κι έγινε, πιστοποίησε ότι ο Πανιώνιος ήταν νόμιμος και το θέμα έκλεισε. 

Δεν βάζουμε το χέρι μας στη φωτιά, για το κατά πόσο όλα έγιναν νομότυπα, αλλά εφόσον δεν έχουμε αποδείξεις για το αντίθετο, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε την «αλήθεια» που μας παρουσίασαν. Ξεπεράστηκε, λοιπόν, ο σκόπελος αυτός και το δίκιο του ΑΡΗ «φαγώθηκε», ο Ολυμπιακός Βόλου κράτησε την 5η θέση, πήρε το δικαίωμα να συμμετάσχει στα playoffs και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. 

Ο σοφός λαός όμως λέει ότι «αγαπά ο Θεός τον κλέφτη, αγαπά και τον νοικοκύρη» και ήρθε η στιγμή να μπει ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Γιατί το άδικο δεν ευλογείται κι αυτός που καρπώθηκε προνόμια και οφέλη που δεν δικαιούται, ν’ αναγκαστεί να υποστεί τις κυρώσεις για τις ανομίες του.

Αναφερόμαστε στην υπόθεση «Κοριόπολις» που συγκλονίζει τη χώρα μας (η χάρη μας έχει ξεπεράσει τα σύνορα και είναι παγκόσμια είδηση, πλέον) και μοιάζει με παρατεταμένο σεισμό όπου καθημερινά αναμένουμε μετασεισμικές δονήσεις κι ευελπιστούμε σε πλήρη κατάρρευση αυτού του σαθρού και σάπιου οικοδομήματος και την ανοικοδόμηση ενός καινούργιου, στη θέση του. 

Ο πανικός που επικρατεί στο ποδόσφαιρο της χώρας και σ’ όσους έχουν το φόβο ότι τ’ όνομά τους άμεσα ή έμμεσα εμπλέκεται ή δύναται να εμπλακεί στην υπόθεση είναι χαρακτηριστικό των διαστάσεων που ‘χει πάρει το σκάνδαλο αυτό. Δεν είναι μια υπόθεση που αφορά τα μέλη μιας εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε αυτόνομα και στο σκοτάδι, αλλά ένα εκτεταμένο δίκτυο ανθρώπων που άλλοι ήταν συνήθεις ύποπτοι κι άλλοι υπεράνω υποψίας.

Παρακολουθούμε, είναι η αλήθεια, με εύλογη απορία και διαρκή περιέργεια, το ρόλο του προέδρου της ΕΠΟ, Σοφοκλή Πιλάβιου. Η λογική έλεγε ότι θα έπρεπε να ‘ναι ο πρωταγωνιστής της κάθαρσης, ο άνθρωπος που θα ηγηθεί της προσπάθειας για απονομή δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο, το πρόσωπο που θα αποζητά, με επιμονή, τη διαφάνεια στις διαδικασίες.

Περιμέναμε ότι θα ήταν εκείνος που θα πιέζει για ταχύτητα στις αποφάσεις και πως ο «πρώτος πολίτης» του ελληνικού ποδοσφαίρου θα επεδείκνυε τη μέγιστη διάθεση για παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, προβάλλοντας μια σκληρή γραμμή, ως θέση της Ομοσπονδίας, απέναντι στο μεγαλύτερο σκάνδαλο που ξέσπασε, από καταβολής ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

Αντίθετα, αυτό που, με εκνευρισμό, διαπιστώνουμε είναι μια προεξαγγελτική, στα όρια της παρεμβατικής, διάθεση όσον αφορά τις επικείμενες αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων, μια βεβαιότητα για τις συμμετοχές των ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις, μια απροκάλυπτη παρέμβαση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για παύση στις διαρροές συνομιλιών από τη δικογραφία, γενικότερα ένα άγχος και μια εικόνα πιεσμένου ανθρώπου που δε συνάδει με το ρόλο του.

Εμείς ξέρουμε πως όταν δεν έχεις κάτι να φοβηθείς, δεν έχει κανένα λόγο ν’ ανησυχείς και να κινητοποιείσαι, αντιθέτως να πιέζεις για διαλεύκανση του τοπίου με κάθε τρόπο. Εκτός κι αν αυτό που προέκυψε από τις συνομιλίες «είμαστε ένα» δεν ήταν μια φράση, χωρίς περιεχόμενο, που ειπώθηκε στα πλαίσια της οικειότητας (!) μεταξύ φίλων!

Κι εκεί που φάνηκε να ηρεμεί η κατάσταση (λες και αυτό ήταν το ζητούμενο) ήρθαν τα «μαντάτα» από την UEFA. Σε επιστολή που στάλθηκε προς την ΕΠΟ (πουθενά δε γίνεται λόγος για την ημερομηνία αποστολής της, όμως) και η οποία δημοσιεύτηκε την επομένη της αργίας (!) της Ομοσπονδίας (απίστευτο, αλλά ελληνικό να θεωρείται η 4η Ιουλίου αργία για την ΕΠΟ) η UEFA έρχεται να φέρει νέα πίεση στον «χαλαρό» Πιλάβιο και, στα δικά μας μάτια, να του τραβήξει το αυτί. 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ανέλαβε να του υπενθυμίσει τα καθήκοντα που ‘χει ως Ελληνική Ομοσπονδία, ώστε να τα επιτελέσει στο ακέραιο. Και το χειρότερο όλων; Με αφορμή το, παρόμοιας υφής, σκάνδαλο που ανέκυψε και στην γειτονική Τουρκία, ο επαναπαυμένος Πιλάβιος να ‘χει πια μεγαλύτερη πίεση, καθώς οι συγκρίσεις στη διαχείριση των υποθέσεων είναι αναπόφευκτες.

Εμείς θα σταθούμε σε τέσσερα σημεία της επιστολής και θα σχολιάσουμε τις αναφορές της UEFA. Μπορεί το ύφος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας να διακρίνεται από ευγένεια, αλλά πίσω από τις λέξεις, μάλλον κρύβεται ο… Σοφοκλής. Ψηλός είναι, διάθεση να κρυφτεί έχει, αλλά η UEFA μάλλον δεν έχει διάθεση για «κρυφτό» κι άλλα τέτοια παιχνίδια. 

Συγκεκριμένα, στη δεύτερη παράγραφο, γίνεται ονομαστική αναφορά στον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βόλου, όπου χωρίς περιστροφές αναφέρεται ότι έχει συλληφθεί, στοιχείο που για την UEFA αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό, γι’ αυτό και επισημαίνεται στην επιστολή ενώ στην τρίτη παράγραφο, η επιστολή κάνει λόγο για άμεση ή έμμεση εμπλοκή συλλόγου σε δραστηριότητες που αφορούν προσυνεννόηση ή επηρεασμό αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Το κομβικό σημείο είναι η λέξη «έμμεση» με την οποία η UEFA δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο ή «παραθυράκι» για να τη γλιτώσει σύλλογος εμπλεκόμενος σε τέτοια ζητήματα. 

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ζητά ενημέρωση για την πορεία των ερευνών και δεν κάνει πουθενά αναφορά σε τελεσίδικες αποφάσεις πειθαρχικών οργάνων όπως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να υπάρχουν για την αποβολή ομάδας από τις διοργανώσεις της UEFA. Πρόκειται, προφανώς, για εφεύρημα της ΕΠΟ κι όχι εύρημα όπως ζητά, παρακάτω η UEFA προκειμένου να λάβει αποφάσεις. 

Κλείνοντας, η επιστολή, με εύσχημο τρόπο, ζητά από την ΕΠΟ να κινηθεί ταχύτατα, στον πειθαρχικό τομέα, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα ανά περίπτωση. Να σας πούμε την αλήθεια, δανειζόμενοι έναν όρο της «πιάτσας», αυτή η επιστολή της UEFA ήταν ένα «σκαμπίλι» προς την ΕΠΟ. Βρίθει υποδείξεων, συγκαλυμμένης ανησυχίας για την ταχύτητα στην εξέλιξη της υπόθεσης και παροτρύνσεων που φανερώνουν ότι η UEFA δεν νιώθει και ιδιαίτερη ασφάλεια για τον ρυθμό με τον οποίο κυλούν τα πράγματα στο σκάνδαλο «Κοριόπολις»

Ο Πιλάβιος απ’ αλλού το περίμενε κι απ’ αλλού του ήρθε. Έκλεισε τη διαρροή από τη δικογραφία, αλλά τα «υδραυλικά» έχουν χαλάσει και έχει πλημμυρίσει ο τόπος, από απόνερα. Εμείς, σαν SUPER 3 απαιτούμε την αποκατάσταση της αδικίας που υπέστη ο ΑΡΗΣ και βρίσκεται εκτός Ευρώπης, ενώ πέρσι τον καμάρωσε όλη η Ελλάδα. 

Ζητάμε από τον πρόεδρο της ΕΠΟ να δράσει άμεσα και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία να προβεί στη κίνηση που θα δείξει ότι συμμερίζεται το δίκαιο. Να αντικαταστήσει τον Ολυμπιακό Βόλου από τη λίστα των ομάδων και να μην υπεκφύγει. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, αν αυτή η κωλυσιεργία έχει να κάνει με τον άλλο Ολυμπιακό και τη συμμετοχή του στο Champions League και ουδόλως μας ενδιαφέρει αν υπάρξουν παράπλευρες απώλειες. 

Η UEFA έκανε ονομαστική αναφορά, στην επιστολή της, σε σύλλογο, κάτι που σπανίως συμβαίνει, έλυσε τα χέρια της ΕΠΟ κάνοντας λόγο ακόμα και για έμμεση εμπλοκή σε παράνομες δραστηριότητες, οπότε το πεδίο για τον Πιλάβιο είναι ανοικτό. Μένει να δούμε ποια θα ‘ναι η στάση του στο ζήτημα. 

Ο χρόνος πιέζει, η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και μόνο με πράξεις θα πειστούμε, εφεξής. Αυτές αναμένουμε και δε μας καλύπτει τίποτα άλλο. Ευχόμαστε, να μη χρειαστεί να επανέλθουμε στο ζήτημα, γιατί το ύφος μας θα ‘ναι πιο «γηπεδικό» και δεν θ’ αρέσει στους εμπλεκόμενους…»



Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved