«Παράνομη η επικύρωση»

«Παράνομη η επικύρωση»

Υστέρα από την ανακοίνωση της ΠΑΕ και ο νομικός εκπρόσωπος της, Γρηγόρης Ιωαννίδης, τοποθετήθηκε για το ζήτημα της επικύρωσης.

Ο έγκριτος δικηγόρος εντός αυτής υπογραμμίζει ότι βάσει της νομοθεσίας δεν μπορεί η Super League να προχωρήσει στην επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα, καθώς υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα. Παράλληλα, εξηγεί ότι αν συμβεί αυτό, τότε απευθείας ο Ηρακλής θα καταθέσει προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κ. Ιωαννίδη:
«Αναφορικά με την ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου προς επικύρωση του βαθμολογικού πίνακά της, θα ήθελα να δηλώσω κατηγορηματικά ότι μια τέτοια πράξη δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Η διοργανώτρια αρχή γνωρίζει πολύ καλά ότι το δίκαιο κανόνων, το οποίο η ιδία έχει αποδεχτεί, απαγορεύει την επικύρωση οποιασδήποτε βαθμολογίας, από την στιγμή που υπάρχουν εφέσεις σε εξέλιξη.

Ο συγκεκριμένος κανόνας που απαγορεύει την επικύρωση της βαθμολογίας, βρίσκεται στο δίκαιο κανόνων της ΕΠΟ και αποτελεί έναν δεσμευτικό όρο στα μέρη που τον έχουν αποδεχτεί, που δεν είναι άλλα από της ομάδες που μετέχουν στα πρωταθλήματα, την διοργανώτρια αρχή και την ΕΠΟ. Αυτός δεν είναι κανόνας που δημιουργήθηκε από τις ομάδες. Είναι κανόνας ο οποίος δημιουργήθηκε από την ΕΠΟ και επεβλήθη προς αποδοχή σε όλες τις ομάδες αλλά και στην διοργανώτρια ως όρος συμμετοχής στα πρωταθλήματα.

Επομένως συνεπάγεται ότι οποιαδήποτε παραβίαση ή μη εφαρμογή αυτού του κανόνα θα δίνει την δυνατότητα σε κάθε θιγόμενο, με κατοχυρωμένο το έννομο συμφέρον, την δυνατότητα προσφυγής σε πολιτικά δικαστήρια, καθώς θα υπάρχει παραβίαση συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με παρεξηγημένα επιχειρήματα περί αυτοδιοίκητου.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η έννοια του αυτοδιοίκητου εφαρμόζεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση στον αθλητισμό. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τα επί μέρους πορίσματα και εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και την Λευκή Χάρτα του Αθλητισμού. Συνεπάγεται ότι το αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να αποτρέψει την παρέμβαση της Βουλής, η οποία έχει νομοθετική εξουσία, αλλά ούτε και να αποτρέψει την παρέμβαση του Εισαγγελέα, ο οποίος έχει ερευνητική και δικαστική εξουσία.

Επομένως το αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να εμποδίσει την χρήση πολιτικών δικαστηρίων, αλλά ούτε και να επιτρέψει σε ποδοσφαιρικές αρχές να αποβάλλουν από πρωταθλήματα τις ομάδες που έχουν προσφύγει σε πολιτικά δικαστήρια, καθώς μια τέτοια πράξη θα αφαιρούσε συνταγματικά δικαιώματα. Οι κανόνες της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ είναι σαφείς: Χρήση πολιτικών δικαστηρίων επιτρέπεται, όταν θίγονται συνταγματικά δικαιώματα ή οι αθλητικοί κανόνες επηρεάζουν την εθνική νομοθεσία».



AEK: Ξανά αποχή από τους παίκτες – Όλα ανοικτά για το ματς με τον ΠΑΟΚ
AEK: Ξανά αποχή από τους παίκτες – Όλα ανοικτά για το ματς με τον ΠΑΟΚ
ΑΕΚ: Ο Θωμάς Μαύρος έκοψε την κορδέλα στα εγκαίνια του Μουσείου Ιστορίας στην «OPAP Arena»
ΑΕΚ: Ο Θωμάς Μαύρος έκοψε την κορδέλα στα εγκαίνια του Μουσείου Ιστορίας στην «OPAP Arena»
Δημήτρης Μελισσανίδης: «Η ΑΕΚ είναι η μοίρα μας, η ζωή και η ιστορία μας»
Δημήτρης Μελισσανίδης: «Η ΑΕΚ είναι η μοίρα μας, η ζωή και η ιστορία μας»
Basket League: Συνελήφθη ξένος παίκτης για ενδοοικογενειακή βία
Basket League: Συνελήφθη ξένος παίκτης για ενδοοικογενειακή βία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved