Σύμμαχος του Ηρακλή η UEFA!

Συντάκτης: Onsports Team Δημοσίευση: Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 18.35

Επιστολή στην ΕΠΟ απέστειλε ο γενικός γραμματέας της UEFA Τζάνι Ιφαντίνο με την οποία υποστηρίζει πως πρέπει να αρθεί η εμπιστευτικότητα στο θέμα των φακέλων, όπως ζητούσε και ο Ηρακλής.

Η άποψη του «νο2» της UEFA έρχεται να στηρίξει όσα υποστήριζαν οι άνθρωποι του «γηραιού» για τους φακέλους των ομάδων και το θέμα των αδειοδοτήσεων, κάτι που πλέον οι «κυανόλευκοι» αναμένεται να χρησιμοποιούν στην προσπάθεια που κάνουν να δικαιωθούν και να εξασφαλίσουν την παραμονή της ομάδας στην Superleague.

Αναλυτικά η επιστολή

«Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), με κυρίαρχο θέμα το σύστημα αδειοδότησης της UEFA, είμαι ευτυχής που διαπίστωσα ότι η δουλειά που κάνετε ως Ομοσπονδία σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα είναι βάσει των υψηλότερων προτύπων και πλήρως εναρμονισμένη με τη νομοθεσία και τους κανονισμούς της UEFA και ευθυγραμμισμένη με τις ανώτερες πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα αυτόν.

Η Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της διαδικασίας αδειοδότησης για τους συλλόγους που θα συμμετάσχουν στις εγχώριες, αλλά και τις διοργανώσεις της UEFA, για την περίοδο 2011/2012. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που ελήφθησαν, το σύστημα αδειοδότησης στην Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο των ΜΜΕ και των πολιτικών αρχών, εξέλιξη που οδήγησε την ΕΠΟ στην απόφαση της αναστολής των λειτουργιών της προσωρινά.

Κατόπιν αιτήματός σας, στείλαμε τους ειδικούς μας να προσφέρουν βοήθεια στην ΕΠΟ. Η ανάλυσή τους προς εμάς κατέδειξε ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από την ΕΠΟ ήταν πλήρως εναρμονισμένες με τους εφαρμοζόμενους κανονισμούς και βασισμένες στην αρχή της ίσης μεταχείρισης. Η ανάλυση των ειδικών μας ταυτίζεται πλήρως με την έκθεση της ανεξάρτητης εταιρίας SGS (Societe Generale de Surveillance), η οποία ελέγχει ετησίως τη διαδικασία αδειοδότησης που εφαρμόζει η ΕΠΟ, και η οποία SGS πάντοτε, από την πρώτη εφαρμογή του συστήματος αδειοδότησης το 2004, εκδίδει πιστοποιητικό για τη Διεύθυνση Αδειοδότησης της ΕΠΟ επιβεβαιώνοντας τη συμμόρφωση της Ομοσπονδίας σας με τα διεθνή ποιοτικά πρότυπα.

Επιπλέον, χαιρετίσαμε την απόφαση της ΕΠΟ να ορίσει ανεξάρτητους ελεγκτές, μέσω του αιτήματός σας σε εμάς, προκειμένου αυτοί να επανεξετάσουν τους φακέλους αδειοδότησης και τις αποφάσεις που ελήφθησαν βάσει αυτών, ώστε να συμβάλουν στην εξομάλυνση του κλίματος που είχε δημιουργηθεί, να διαλύσουν κάθε ισχυρισμό για κακοδικίες και κακή εφαρμογή κανονισμών, και να συνεισφέρουν τα μέγιστα στη διαφάνεια της όλης διαδικασίας αδειοδότησης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση η UEFA λειτούργησε ως ανεξάρτητος παρατηρητής, προκειμένου να εγγυηθεί για το αδιάβλητο της διαδικασίας επανεξέτασης. Επιβεβαιώνουμε πως, σύμφωνα και με την έκθεση των ανεξάρτητων ελεγκτών, παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα σημαντικές παραβάσεις που αφορούν τη μη εκπλήρωση υποχρεωτικών κριτηρίων αδειοδότησης, που δικαιολογούν απόλυτα τις αποφάσεις των οργάνων αδειοδότησης της ΕΠΟ για μη αδειοδότηση συλλόγων, όπως και ότι οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν με βάση τους φακέλους που υποβλήθηκαν και επανεξετάστηκαν.

Τέλος, η πρόσφατη επίσκεψη μας έδωσε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με μια σειρά ζητημάτων που αντιμετώπισε η ΕΠΟ κατά τη διαδικασία αδειοδότησης. Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι οι αποφάσεις για την αδειοδότηση ανακοινώθηκαν δημοσίως, αλλά όχι αναλυτικά, θέτοντας την ΕΠΟ, η οποία δεσμεύεται από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας, σε αδυναμία να απαντά στις επικρίσεις εις βάρος της.

Σε τέτοιες εξαιρετικές περιπτώσεις εκτιμούμε πως η πολιτική της απόλυτης τήρησης της εμπιστευτικότητας, θα πρέπει να αίρεται εν μέρει, ώστε να επιτρέπει στην ΕΠΟ να δημοσιοποιεί το σκεπτικό των αποφάσεων (είτε μερικώς είτε στο σύνολό του), προκειμένου να αποσαφηνίζει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τυχόν λανθασμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες ή δηλώσεις που διοχετεύονται στην κοινή γνώμη.

Επίσης, η UEFA συστήνει ένθερμα όπως η ΕΠΟ στο άμεσο μέλλον αναδιαρθρώσει το σύστημα αδειοδότησης που εφαρμόζει, ώστε να δημιουργηθούν πολλαπλές βαθμίδες αδειοδότησης (επί παραδείγματι: άδεια για συμμετοχή σε διοργανώσεις UEFA, άδεια για συμμετοχή στην εγχώρια διοργάνωση της πρώτης κατηγορίας, άδεια για συμμετοχή στην εγχώρια διοργάνωση της δεύτερης κατηγορίας), αντί της ύπαρξης μίας και μόνο άδειας, με κοινά κριτήρια για όλους τους συλλόγους, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Επιπροσθέτως, στις παρούσες συνθήκες, η ΕΠΟ θα πρέπει για το άμεσο μέλλον να σκεφτεί την εφαρμογή ελαστικότερων κριτηρίων για τους συλλόγους που προβιβάζονται από τη δεύτερη στην πρώτη κατηγορία, δίνοντας στους συλλόγους αυτούς μια χρονική (μεταβατική) περίοδο, έως ότου κατορθώσουν να πληρούν τα υψηλότερα και αυστηρότερα κριτήρια που ισχύουν για τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας.

Κατά συνέπεια, προτείνουμε στην ΕΠΟ να εφαρμόσει στο άμεσο μέλλον τις συστάσεις μας, όπως αυτές αναφέρονται στην έκθεσή μας, μετά την πρόσφατη επίσκεψή μας στην Ελλάδα».

Κατηγορία: Super League
Tags:
Για να έχετε πλήρη πρόσβαση στις κυριότερες ειδήσεις της ημέρας και μέσα από τη σελίδα σας στο Facebook, κάντε στη σελίδα του Onsports.gr.

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

3 σχόλια
  • Cyanus Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011 15:11 Συντάχθηκε από Cyanus

    Πιλάβιε ετοιμάσου, έρχεται και είναι 103 χρονών...

  • ST.IRA Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011 06:23 Συντάχθηκε από ST.IRA

    Κατά τα άλλα ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης δυσφημεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, μάλλον επειδή το συγκεκριμένο κύκλωμα τον είχε στοχοποιήσει με σκοπό τον υποβιβασμό της ομάδας, εφόσον δεν υπήρχε- τουλάχιστον με τα έως τώρα στοιχεία- κανένας από την ομάδα, εμπλεκόμενος σε αυτό το εγκληματικό σκηνικό. Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο, καθώς οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου θριαμβολογούν και μας λένε ότι δεν θα ισχύσουν τα μέτρα αδειοδότησης για τις ομάδες από τη δεύτερη κατηγορία και κάτω-με σκοπό τελείως άγαρμπα να αποφύγουν το αδιέξοδο με τον Ο,Φ,Η,- στη Σούπερλίγδα και μετά από όλα αυτά δεν υπάρχει ούτε ανάγκη ούτε διάθεση για διαφάνεια. Αν δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα από την ΕΠΟ και ειδικά μετά από αυτά τα γεγονότα θα άνοιγαν ΟΛΟΥΣ τους φακέλους ΟΛΩΝ των ομάδων για να δούμε και ποιοί εκτελούσαν εντολές ποιών, σε βάρος ποιών και κατά πόσο ήταν δίκαιες αυτές οι αποφάσεις. Το πρώτο πράγμα που θα έκανε ένας άμεμπτος πρόεδρος της ΕΠΟ σε ένα τόσο σαθρό πλαίσιο του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι να επανεξετάσει ΟΛΕΣ τις αποφάσεις που έλαβαν οι επιτροπές του φορέα του οποίου προΐσταται με διαφάνεια και μάλιστα αποφάσεις που είτε είναι αρνητικές για κάποιους είτε είναι θετικές για κάποιους άλλους. Πάλι ΜΟΝΟ ο Ηρακλής να σηκώσει το τίμημα της κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου- όπως το 1981- και μάλιστα τι στιγμή που είναι από τις λίγες ομάδες που δεν συμμετείχαν σε αυτή τη σπείρα, ε... πάει πολύ κύριε Πιλάβιε.

  • Blue Power Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011 22:44 Συντάχθηκε από Blue Power

    ΠΙΛΑΒΙΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ!

Το σχόλιο σου

Copyright © 2010 - 2017 OnSports | Όροι Χρήσης | Επικοινωνία
Monetized by DPG DIGITAL MEDIA
Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση για τα πιο σημαντικά νέα, δώρα και διαγωνισμούς των websites που εκμεταλλεύεται εμπορικά η DPG DIGITAL MEDIA.