Γερακάρης: «Δημιουργείται κακό προηγούμενο»

Γερακάρης: «Δημιουργείται κακό προηγούμενο»

Απαράδεκτη έκρινε την απόφαση του αθλητικού δικαστή να τιμωρήσει μόνο με πρόστιμο  τον Γιώργο Βαρδινογιάννη ο Παύλος Γερακάρης.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ υποστήριξε ότι με την ποινή αυτή (πρόστιμο 5.000 ευρώ)  δημιουργείται ένα κακό προηγούμενο και στο εξής θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να μπαίνει στα δημοσιογραφικά μπουθ και να επιτίθεται στους αθλητικούς συντάκτες.

Είπε ακόμα πως ο κανονισμός είναι σαφής σχετικά με το ποιοι δικαιούνται να έχουν πρόσβαση στις καμπίνες των μεταδόσεων και αυτοί είναι μόνο οι αθλητικοί συντάκτες που είναι μέλη του ΠΣΑΤ και ουδείς άλλος. Επιπλέον, πρόσθεσε, πως ειδικά για το ποδόσφαιρο υπάρχει  διάταξη στο άρθρο 29 του ΚΑΠ.

Τόνισε ακόμα πως και η θέση του δικηγόρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Κάρμη που υποστήριξε πως ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού μπήκε μέσα ως φίλαθλος, επομένως η ΠΑΕ δεν έχει καμία ευθύνη, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το ισχύον καθεστώς 

Τέλος ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ είπε πως το θέμα είναι γενικότερο, δεοντολογίας, ελευθερίας έκφρασης και ελευθεροτυπίας.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Γερακάρης είπε:

Για τον κανονισμό που απαγορεύει την είσοδο στα δημοσιογραφικά μπουθ σε όλους πλην των διαπιστευμένων αθλητικών συντακτών: «Υπάρχει απόλυτη σαφήνεια για τους κανονισμούς και για αυτούς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στους αθλητικούς  χώρους και ιδιαίτερα στους  χώρους του Τύπου. Και η καμπίνα μετάδοσης είναι χώρος των ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Τα μέλη του ΠΣΑΤ έχουν δικαίωμα πρόσβασης σ’ αυτούς τους χώρους βάσει του νόμου 2725 του ‘99 άρθρο 54 και άρθρο 134 που αναγνωρίζει το δικαίωμα αυτό στους επαγγελματίες αθλητικούς συντάκτες όλης της χώρας να μπαίνουν σε όλους τους αθλητικούς χώρους.  Αναφέρεται ρητά πως οι μόνοι που έχουν δικαίωμα πρόσβασης είναι οι αθλητικοί συντάκτες. Πιο εξειδικευμένα για το ποδόσφαιρο υπάρχει και η διάταξη στον ΚΑΠ στο άρθρο 29 που είναι απόλυτα σαφής. Επομένως δεν μπορεί κάποιος να έρθει εκεί που μιλάς και να σου πάρει το μικρόφωνο να πάρει 5.000 ευρώ πρόστιμο. Αυτή είναι τελείως παράλογη και άδικη απόφαση και η θέση του κ. Κάρμη έμπειρου και γνώστη της νομοθεσίας είναι τελείως παράδοξη και έρχεται σε πλήρη αντίφαση με το ισχύον καθεστώς.

Και εξηγούμαι: Aρθρο 29 του ΚΑΠ.  Στην πρώτη παράγραφο.  Μέλη του ΠΣΑΤ δικαιούνται να εισέρχονται ελεύθερα σε όλα τα γήπεδα και στάδια της χώρας  κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων όλων των κατηγοριών, κυπέλλου και εθνικών ομάδων κατόπιν απλής επίδειξης του επίσημου δελτίου ταυτότητας που εκδίδεται μόνο από τον ΠΣΑΤ.

Δεύτερη παράγραφος:  Oι αθλητικοί συντάκτες απολαμβάνουν ελεύθερης πρόσβασης στα δημοσιογραφικά θεωρεία, στις αίθουσες Τύπου, στη Μικτή Ζώνη, καθώς επίσης και μετά από συμφωνία τους με τη γηπεδούχο ομάδα στις θέσεις στάθμευσης των γηπεδικών εγκαταστάσεων

Τρίτη παράγραφος:  Οι  αίθουσες Τύπου πρέπει να παραμένουν ανοιχτές και στη διάθεση των αθλητικών συντακτών μέχρι και  2 ώρες μετά το τέλος των αγώνων, έτσι ώστε οι αθλητικοί συντάκτες και οι φωτοειδησεογράφοι να μπορούν να εκπληρώσουν απρόσκοπτα τα καθήκοντά τους.

Tέταρτη παράγραφος:  Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση των αιθουσών Τύπου και των δημοσιογραφικών θεωρείων από την Αστυνομία, τις ιδιωτικές ασφάλειες, τους εκφωνητές διαφημίσεων, αλλά και από κάθε άλλο φιλοξενούμενο από την γηπεδούχο ομάδα πρόσωπο.

Και βέβαια η 5η παράγραφος που αφορά τον κ. Βαρδινογιάννη αλλά και τον κ. Κάρμη και τον Παναθηναϊκό που λέει:  Απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος φιλάθλων ή άλλων προσώπων μη σχετικών με τη διαδικασία κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης προπονητών και ποδοσφαιριστών.

Εκτη παράγραφος: Οι διοργανώτριες και οι ΠΑΕ δεν έχουν δικαίωμα να εκδίδουν αυτοτελείς διαπιστεύσεις για τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ αλλά είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν την παρούσα σε κάθε αγώνα χωρίς εξαίρεση.

Εβδομη παράγραφος: Σε ειδικές περιπτώσεις εκδίδονται διαπιστεύσεις με τη σύμφωνη τη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου του ΠΣΑΤ.

Εδώ έχουμε μείζον θέμα γιατί ο αγώνας ήταν κεκλεισμένων των θυρών

Και υπάρχει και μια όγδοη παράγραφος: Σε περίπτωση που οι διοργανώτριες ή οι ΠΑΕ απαγορεύσουν την είσοδο σε αγώνα σε μέλη του ΠΣΑΤ, τότε ο ΠΣΑΤ ή τα μέλη του δύνανται να καταγγείλουν την συγκεκριμένη πράξη ή παράλειψη ενώπιον του δικαιοδοτικού οργάνου της διοργανώτριας.

Εδώ βέβαια έγινε αυτεπάγγελτη δίωξη, δεν χρειάστηκε να καταγγείλουμε εμείς το γεγονός. Η... κορυφαία απόφαση βέβαια που ελήφθη ήταν να τιμωρηθεί αυτή η πράξη με 5.000 ευρώ πρόστιμο».

Για το γεγονός ότι δεν παρέστη στη διαδικασία ο ΠΣΑΤ: «Δεν κληθήκαμε. Είχαμε δικαίωμα να παραστούμε, αλλά δεν κληθήκαμε από τον αθλητικό δικαστή. Όμως,πρόκειται για ένα γεγονός αυταπόδεικτο, έπαιξε σε όλα τα τηλεοπτικά κανάλια η συγκεκριμένη ενέργεια, το συγκεκριμένο πλάνο όπου φαίνεται ο «καπετάνιος» να διακόπτει τον συνάδελφο, χωρίς να τον αγγίξει βέβαια, οφείλουμε να το πούμε αυτό, να είμαστε ειλικρινείς. Διέκοψε όμως την ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα, αυτό είναι πρωτοφανές. Του ζήτησε να σταματήσει και μετά ακούσαμε ότι θα πρέπει να καθορίζονται οι όροι και οι τρόποι σχολιασμού των ποδοσφαιρικών αγώνων από τους παράγοντες των ομάδων. ΄Η τους φιλάθλους, εν πάση περιπτώσει, γιατί ο κ. Βαρδινογιάννης μπήκε ως φίλαθλος μέσα. Παρά το ότι έχει μια ιστορική διαδρομή ως πρόεδρος στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και έχει και εμπειρία έχει και ένα όνομα πολύ βαρύ. Είναι μια λυπηρή ιστορία».

Για την απόφαση του αθλητικού δικαστή να τιμωρήσει τον κ. Βαρδινογιάννη με χρηματικό  πρόστιμο:  Η απόφαση του αθλητικού δικαστή είναι απαράδεκτη, δεν το συζητάμε. Όπως και η θέση που ανέπτυξε και ο κ. Κάρμης. Θα πρέπει τουλάχιστον να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Εγινε μια αστοχία, έγινε ένα λάθος, θα μπορούσε με ένα απλό συγνώμη να είχαν λυθεί όλα. Αυτή είναι η άποψή μου».

Για το αν θα έπρεπε να είναι βαρύτερη η ποινή: Δεν λέω αυτό. Εννοώ ότι θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί και ο «φίλαθλος» και το πώς μπήκε μέσα. Γιατί σ’ αυτές τις περιπτώσεις πρέπει η απόφαση να είναι αυστηρή για να στέλνει και ένα μήνυμα στους διάφορες επίδοξους μιμητές της συγκεκριμένης πράξης. Γιατί διαφορετικά θα έρχονται και στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και θα μας λένε τι θα λέμε. Είναι θέμα γενικότερο δεοντολογίας, ελευθερίας έκφρασης και ελευθεροτυπίας. Το θέσαμε στην ΕΣΗΕΑ, υπήρξε και μια ανακοίνωση από την Ενωση Συντακτών αρκετά σκληρή και επικριτική για τη συμπεριφορά αυτή. Εν πάση περιπτώσει να μην δημιουργούμε κι άλλα τέτοια δεδομένα. Αρκετά προβλήματα έχει η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό ποδόσφαιρο, μην δημιουργούμε περισσότερα. Ελπίζουμε να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, το λέγαμε και στην ανακοίνωσή μας, δεν δώσαμε συνέχεια, ελπίζουμε να μην δημιουργήσει κακό προηγούμενο αυτή η απόφαση των 5.000 ευρώ για μια τέτοια πράξη», τόνισε.



Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved