Οι «πράσινοι» Πορτογάλοι

Οι «πράσινοι» Πορτογάλοι

Ο Παναθηναϊκός έχει ρίξει «δίχτυα» στην πορτογαλική αγορά και το Onsports σας θυμίζει τι έκαναν οι προηγούμενοι συμπατριώτες του Ζεσουάλδο Φερέιρα στο «τριφύλλι».

Μόλις τέσσερις είναι οι ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τη χώρα της ιβηρικής και που έχουν φορέσει στο παρελθόν τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Λιγότεροι δηλαδή, από αυτούς που φέρονται να είναι στο στόχαστρο των «πρασίνων» και του Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Σόουζα, ο πρώτος διδάξας

Η… ιστορία των Πορτογάλων στον Παναθηναϊκό, ξεκίνησε 11 χρόνια πριν όταν το καλοκαίρι του 2000 οι «πράσινοι» έκαναν το μεγάλο μεταγραφικό «μπαμ», με την απόκτηση του Πάουλο Σόουζα που έμενε ελεύθερος από την Πάρμα και με το «βαρύ» του βιογραφικό – δύο Champions League με Γιουβέντους και Ντόρτμουντ, παρουσία στην Ίντερ και την Εθνική Πορτογαλίας στο πρόσφατο, τότε, Euro του Βελγίου και της Ολλανδίας – ερχόταν να δώσει αίγλη στο ρόστερ του «τριφυλλιού».

Η ποιότητά του, αδιαμφισβήτητη όμως τα «γυάλινα» πόδια του θα τον προδώσουν. Μερικά καλά ευρωπαϊκά βράδια, όπως αυτό με τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ που άνοιξε το δρόμο για την επική πρόκριση επί των Ιταλών, είναι η ανάμνηση που έχουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού από έναν σταρ των ευρωπαϊκών γηπέδων και ένα bon viveur του ποδοσφαίρου που πέρασε από τα μέρη μας.

Ο Σόουζα έφυγε από τον Παναθηναϊκό μετά από μια ήττα με 3-0 στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» από την Ρεάλ Μαδρίτης, λόγω της διαμάχης του με τον Στράτο Αποστολάκη, γενικό αρχηγό του Παναθηναϊκού. Αιτία, ήταν ένα μπουκάλι κρασί το οποίο ήθελε να πιεί ο Πορτογάλος στο δείπνο της ομάδας παρά την κακή απόδοση και την «βαριά» για τον Ευρωπαίο Παναθηναϊκό ήττα. Ο απολογισμός του στον περίπου ενάμιση χρόνο στην Ελλάδα, ήταν 32 εμφανίσεις και 1 γκολ – αυτό με τη Γιουβέντους – σε όλες τις διοργανώσεις.

Πέρασε και δεν ακούμπησε ο Σαϊνιο…

Επόμενος συμπατριώτης του Ζεσουάλδο Φερέιρα που φόρεσε τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, ήταν ο Κάρλος Σαΐνιο. Η έλευση του Φερνάντο Σάντος στο ξεκίνημα της σεζόν 2002-2003 στον Παναθηναϊκό, έφερε και τον αμυντικό μέσο που είχε φτιάξει ένα αρκετά καλό όνομα με τη φανέλα της Πόρτο στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Ένα όνομα όμως, που δεν δικαίωσε ποτέ ο Σαΐνιο τόσο γιατί και ο ίδιος δεν απέδειξε ότι θα μπορούσε να δώσει λύσεις στον Παναθηναϊκό όσο και γιατί ο Σάντος έφυγε κακήν κακώς από το «τριφύλλι» μετά τις τρεις ήττες σε ισάριθμες αγωνιστικές στο ξεκίνημα εκείνου του πρωταθλήματος. Χρειάστηκε να τραυματιστεί ο Μπασινάς, να αποκλειστεί ο Παναθηναϊκός στα ημιτελικά του UEFA από την Πόρτο παίζοντας χωρίς αμυντικό χαφ και να μην έχει άλλες λύσεις ο Σέρχιο Μαρκαριάν, που είχε πάρει τα ηνία, για να πάρει κάποιες συμμετοχές ο Σαΐνιο.

Η… «μπάλα» της Ριζούπολης και των όσων έγιναν στο φινάλε εκείνης της σεζόν, πήρε και τον Πορτογάλο αμυντικό μέσο που αποχαιρέτησε τον Παναθηναϊκό με 12 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις χωρίς να σκοράρει και χωρίς να κάνει αισθητή την παρουσία του, με αποτέλεσμα να συνεχίσει την καριέρα του στην Κύπρο και την Αλκή.

Ο αδικημένος Πόστιγκα

Πέρασαν περίπου πέντε χρόνια για να εμπιστευτεί ξανά την ποδοσφαιρική αγορά της Πορτογαλίας ο Παναθηναϊκός. Στα μέσα της σεζόν 2007-2008, με τον Παναθηναϊκό υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Πεσέιρο να οδεύει προς την κορυφή του πρωταθλήματος, θα έρθει στην Παιανία ο Έλντερ Πόστιγκα.

Παίκτης με προσόντα, έφεση στο σκοράρισμα και «δυνατό» βιογραφικό, που όμως «κάηκε» από την πρώτη του συμμετοχή με τα «πράσινα». Ο σέντερ φορ που με την Πόρτο τράβηξε πάνω του τα βλέμματα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης και ανάγκασε την Τότεναμ να πληρώσει 9 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει, δεν μπόρεσε να παίξει στον Παναθηναϊκό!

Το ντεμπούτο του, εφιαλτικό. Ο Πεσέιρο δεν τον προστάτεψε και τον έριξε στην μάχη ενώ ήδη είχε διαμορφωθεί το 4-0 του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» για τα προημιτελικά του Κυπέλλου. Παρόλα αυτά, ο Πόστιγκα το πάλεψε, σκόραρε μόλις δύο φορές αλλά την μία σε ντέρμπι κορυφής με την ΑΕΚ γλιτώνοντας τον Παναθηναϊκό από την ήττα που θα σήμαινε με «καταστροφή» και αποχαιρέτησε με 17 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με την «πράσινη» φανέλα.

Η αξία του εκτιμήθηκε εκ νέου στην πατρίδα του, όπου επέστρεψε μετά τον Παναθηναϊκό για χατίρι της Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Από το 2008 ως σήμερα έχει 68 συμμετοχές και 11 γκολ, ενώ έχει γίνει μόνιμο μέλος της Εθνικής Πορτογαλίας από πέρσι και ενώ πήρε μέρος στο Euro 2008.

Τελευταίος ο Φερνάντεζ

Ο τελευταίος των Πορτογάλων, είναι ο Ντάνιελ Φερνάντεζ. Περισσότερο βέβαια ως… ελληνικό ποδοσφαιρικό προϊόν όμως μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τον Ίβηρα τερματοφύλακα παρά με κάτι άλλο. Το μεγαλύτερο βήμα της καριέρας του ήταν ο ΠΑΟΚ όπου έμεινε για πέντε χρόνια μέχρι να τον πάρει η Μπόχουμ και να επιστρέψει στην Ελλάδα για χατίρι του Ηρακλή.

Στον Παναθηναϊκό βρέθηκε στην αρχή της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, χωρίς να κάνει ούτε μια συμμετοχή με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο να δοθεί δανεικός στον Πανσερραϊκό. Εκεί έπαιξε σε 7 αγώνες πρωταθλήματος αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει την θέση του βασικού από τον Ράντμαν.

Πολλοί θεωρούν ότι ο Φερνάντεζ δεν πήρε τις ευκαιρίες που θα άξιζε στον Παναθηναϊκό, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Πορτογάλος τερματοφύλακας δεν θα μπορούσε να έχει καμία τύχη να παραμείνει στο «τριφύλλι» με βάση τις επιδόσεις που είχε στο μικρό του πέρασμα από την Παιανία.



Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved