«Το όραμα να γίνει έργο»

«Το όραμα να γίνει έργο»

Υπέρ της διπλής ανάπλασης, Βοτανικό ς – Λεωφόρος Αλεξάνδρας, τάχθηκε η Φωτεινή Πιπιλή, σε ομιλία της την Τετάρτη (8/6), στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είπε χαρακτηριστικά, ότι το όραμα κάποτε πρέπει να γίνεται έργο, τονίζοντας ότι η διπλή ανάπλαση είναι υπέρ του περιβάλλοντος.
Αναλυτικά η ομιλία της Φωτεινής Πιπιλή, στην Ολομέλεια της Βουλής:

« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κυρία Υπουργέ, κύριε Σηφουνάκη, θα μου επιτρέψετε να μην μιλήσω γενικότερα για το νομοσχέδιο -όχι ότι δεν έχω ασχοληθεί πάρα πολύ, διαχρονικά, με το θαλάσσιο περιβάλλον- αλλά να σταθώ στο άρθρο 23 και στην παράγραφο 4 για έναν πάρα πολύ απλό λόγο, που τον σηματοδοτεί και το γεγονός ότι είμαι Βουλευτής Α΄ Αθηνών, αλλά και -το κυριότερο- επειδή το χωριό μου, το δικό μου χωριό είναι η Αθήνα και μάλιστα το κέντρο της Αθήνας.

Θέλω να σταθώ στο εξής. Το όραμα κάποτε πρέπει να γίνεται έργο. Είναι λογικό να ακολουθούμε τους νόμους και να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά είναι και λογικό όλοι οι κάτοικοι των Αθηνών, όπως εκφράζονται και μέσω των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, να ανοίξουμε τους ορίζοντες και να συναποφασίσουμε ότι δεν είναι δυνατόν η Αθήνα να είναι η πιο άσχημη πόλη του κόσμου όχι από τη γένεσή της και την ιστορία και την αρχιτεκτονική της αλλά λόγω αυτής της μιζέριας, αυτής της κωλυσιεργίας που χαρακτηρίζει την ελληνική Πολιτεία και το ελληνικό κράτος.

Ήμουν δημοτική σύμβουλος και με μεγάλη χαρά αγωνίστηκα κι εγώ για το όραμα της διπλής ανάπλασης. Πρέπει να ήταν το 2003. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και ακόμα κουβεντιάζουμε για τη διπλή ανάπλαση και το πώς ακριβώς θα γίνει, όταν το ζητούμενο –επαναλαμβάνω- είναι το να γίνει επιτέλους. Η διπλή ανάπλαση είναι πολύ περισσότερο υπέρ του περιβάλλοντος παρά, όπως λένε ορισμένοι, εναντίον του περιβάλλοντος. Διότι όποιος δεν έχει πάει στο Βοτανικό -κι όχι μόνο τώρα, αλλά σ’ όλη του τη ζωή- σ’ αυτή την άθλια περιοχή, δεν μπορεί να κατανοήσει ότι κάποτε και το κράτος και η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργούν με ταχύτερους ρυθμούς, για να μπορέσει αυτή η πρωτεύουσα της Ελλάδας να ανακτήσει την αστική αρχιτεκτονική και  πολεοδομική αξιοπρέπειά της.

Ο Παναθηναϊκός, όσο και αν ενοχλούνται μερικοί, είναι κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας είτε είναι η ΠΑΕ, η οποία βεβαίως είναι ιδιωτική εταιρία, είτε είναι ο ιστορικός ερασιτέχνης, που μόνο κανείς να κάνει τον κόπο να διαβάσει ότι πάνω από 100 χιλιάδες αθλητές επώνυμοι σήμερα ξεκίνησαν από αυτές τις παλιές, μικρές εγκαταστάσεις. Κάποτε πρέπει να φύγουν από εκεί που είναι για να γίνει πάρκο, δηλαδή όχι υπέρ της ΠΑΕ, όπως κακώς μερικοί νομίζουν, ή υπέρ του ερασιτέχνη, αλλά υπέρ των Αθηναίων και ειδικά μιας βεβαρημένης περιοχής από κυκλοφοριακό όπως είναι η περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Άρα, για να μην μπαίνουμε σε λεπτομέρειες, κυρία Υπουργέ, εδώ το θέμα είναι ότι φέρατε μία τροπολογία η οποία για τους μη ειδικούς είναι εξαιρετικά δυσνόητη. Εμένα προσωπικά δεν μου έλεγε τίποτα, δεν καταλάβαινα τίποτα, έπρεπε να προστρέξω σε ειδικούς για να μου εξηγήσουν τι ακριβώς είναι αυτό. Αυτή η τροπολογία δημιουργεί μία γκρίζα ζώνη.

Χαίρομαι που άκουσα και τον κ. Μουσουρούλη. Το είπε και πάρα πολύ απλά. Επιμένω. Το στηρίζουμε στη λογική του «ή όλα ή τίποτα». Δηλαδή, δεν μπορείς να λες έτσι περίεργα ότι θα φύγει ο ερασιτέχνης, θα γκρεμιστεί το γήπεδο, αλλά δεν ξέρουμε πού θα πάνε μετά τα παιδιά.
Άρα, όταν έχεις μία ιστορία που είναι ο ερασιτέχνης, ένα δεδομένο που είναι η διπλή ανάπλαση, θα πρέπει να ισορροπήσουν, να υπάρχει, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Μουσουρούλης, η επαλληλία των δράσεων.

Πρέπει να μπούμε τώρα στη διαδικασία και πρέπει –το ξαναλέω- να βοηθήσει και η δικαιοσύνη, γιατί δεν μπορούμε μόνο με την αυστηρή λεκτική τήρηση κάποιων νόμων να αφήνουμε αυτό το χάλι που επικρατεί σήμερα στην Αθήνα.

Εγώ ως Δημοτική Σύμβουλος και Αθηναία είχα διαφωνήσει με το να διατηρηθούν όλα τα προσφυγικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Είχα προτείνει μία εναλλακτική λύση. Ακριβώς επειδή είναι ιστορικής μνήμης και επειδή είμαι και εγώ γόνος μικρασιατικών προσφύγων να μείνουν ένα, δύο, τέσσερα –να το έλεγαν οι πολεοδόμοι και αρχιτέκτονες- από αυτά τα ιστορικά κτήρια στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τα ενδιάμεσα να γκρεμιστούν, να γίνει αμέσως η διπλή ανάπλαση και να δείτε τι ωραία που θα γίνει ξαφνικά η όλη μας, πώς θα γίνει ο Βοτανικός κατοικήσιμος.

Μερικοί δήθεν –για εμένα- οικολόγοι γκρινιάζουν, ότι θα υποβαθμιστεί το περιβάλλον. Αυτό είναι η επικράτηση μίας λαϊκιστικής και επικίνδυνης νοοτροπίας ανθρώπων που δεν ξέρουν την ιστορία της Αθήνας, την ιστορία του Βοτανικού, την ιστορία του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και την ανάγκη της κοινωνίας του κέντρου της Αθήνας να έχει δικαίωμα στο κοινωνικό όραμα, που είναι «κάτω τα σούργελα κτήρια».

Κυρία Υπουργέ, δόθηκαν αυτές οι διευθετήσεις για τα προσφυγικά της Αλεξάνδρας και εγώ προσωπικά ντρέπομαι όταν περνάω και βλέπω αυτή την αισχρή κουρελαρία που τραυματίζει μία ιστορική λεωφόρο όπως είναι κατ’ εξοχήν αστική η Λεωφόρος Αλεξάνδρας.

Άρα, νομίζω ότι πρέπει να γίνετε πολύ σαφής με την τροπολογία, να είναι όπως είπε ο κ. Μουσουρούλης «ή όλα ή τίποτα». Επιτέλους να κάνουμε μία έκκληση και στη δικαιοσύνη να ανοίξει μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων τον ορίζοντα και να βοηθήσει με τους φορείς στην ανάπλαση της Αθήνας που πεθαίνει.
Σας ευχαριστώ πολύ».



Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ιβάνα Κνολ: Η πιο διάσημη οπαδός του Μουντιάλ «ζεσταίνεται» για το Euro 2024 (pics)
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Ντάνι Άλβες: «Πάρταρε» μέχρι τα ξημερώματα μετά την αποφυλάκισή του
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
Euroleague: Διπλά τετράδας για Ολυμπιακό, Μονακό, Μπαρτσελόνα - Τελικός για Παναθηναϊκό AKTOR
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved