Το… χτίσιμο της νέας ΑΕΚ

Το… χτίσιμο της νέας ΑΕΚ

Η «σφιχτή» οικονομική πολιτική και η απόφαση να στηριχτεί σε νέους και εξελίξιμους παίκτες αναμένεται να αλλάξει την εικόνα της ΑΕΚ τη σεζόν 2011-12.

Η αγωνιστική περίοδος έχει ήδη φτάσει στη μέση και ο Δικέφαλος βρίσκεται εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος, εκτός Ευρώπης κυνηγώντας μόνο τον στόχο της κατάκτησης του Κυπέλλου και τη συμμετοχή με ευνοϊκές προϋποθέσεις στα play off.

Οπότε το διαθέσιμο μπάτζετ της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου αναμένεται να είναι μικρό. Έτσι, με δεδομένη την παρουσία στον πάγκο του Μανόλο Χιμένεθ του οποίου η δουλειά στη Σεβίλλη με νεαρούς, ταλαντούχους ποδοσφαιριστές ακόμη μνημονεύεται, μια ανάλογη πολιτική αναμένεται να εφαρμοστεί και στην ΑΕΚ.

Συνεπώς, οι αλλαγές στο ρόστερ φαντάζουν απαραίτητες καθώς δεν λείπουν οι παίκτες που είναι προς αποχώρηση, κάνοντας απαραίτητες τις προσθήκες σχεδόν σε όλες τις γραμμές. Παρατηρώντας λοιπόν το έμψυχο δυναμικό και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ισχύουν για κάθε παίκτη μπορεί κάποιος να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το πως θα εμφανιστεί ο Δικέφαλος τη νέα σεζόν.

Τερματοφύλακες

Ο Σεμπάστιαν Σάχα που είναι η πρώτη επιλογή του Ισπανού προπονητή για την θέση κάτω από τα γκολπόστ δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2012 με οψιόν ανανέωσης για ένα χρόνο. Ωστόσο το κασέ του Αργεντινού ανέρχεται στις 650.000 ευρώ, ποσό που πολύ δύσκολα θα καταβάλει η ΑΕΚ. Ο Γιάννης Αραμπατζής έχει συμβόλαιο μέχρι το 2013 και δεν τίθεται θέμα αποχώρησής του. Επίσης, στο ρόστερ υπάρχει και ο νεαρός Θοδωρής Μοσχονάς που αναμένεται να πάρει κάποιες ευκαιρίες. Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα του Μίλαν Λούκατς, είναι άγνωστες οι προθέσεις των ιθυνόντων της ομάδας που θα πρέπει να σημειωθεί πως έχουν στο μεταγραφικό τους στόχαστρο τον Γιάννη Σιδεράκη του Θρασύβουλου.

Αμυντικοί

Οι «κιτρινόμαυροι» χρειάζονται μεταγραφική ενίσχυση σε όλες τις θέσεις της αμυντικής γραμμής είτε λόγω αποχωρήσεων παικτών είτε λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων των ήδη υπαρχόντων.

Παρατηρώντας την δεξιά πτέρυγα διαπιστώνουμε πως για τον Σανέλ Γιάχιτς που έχει κληθεί να παίξει αρκετές φορές ως δεξί μπακ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια είναι η θέση του καθώς έχει χρησιμοποιηθεί και ως ανασταλτικό χαφ αλλά και σέντερ μπακ. Ο Νίκος Γεωργέας αποτελεί αξιόπιστη λύση αλλά τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει συχνά δεν του επιτρέπουν τη συχνή παρουσία στην αποστολή. Επίσης, ο νεαρός Ανέστης Αργυρίου που αποκτήθηκε από τον Πανθρακικό δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι αξίζει μια θέση στο αρχικό σχήμα. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση του Κάρλος Αραούχο που μπορεί να αποτελεί παρελθόν από την ομάδα ουσιαστικά αλλά δεν αποκλείεται να έχει κάποιο οικονομικό όφελος ο Δικέφαλος από την υπόθεση που εκκρεμεί στη FIFA.

Η κατάσταση στο αριστερό άκρο είναι παρόμοια. Ο Παναγιώτης Λαγός αν και αποκτήθηκε ως αριστερό χαφ έχει αγωνιστεί ουκ ολίγες φορές ως ακραίος αμυντικός και μπορεί να ειπωθεί πως ακόμη αναζητά τη θέση του με τον Χιμένεθ ωστόσο να δείχνει ότι τον προορίζει για τη μεσαία γραμμή. Ο Νίκος Καράμπελας τη μαχητικότητα του οποίου έφερε ως παράδειγμα στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου ο προπονητής της ΑΕΚ μιλώντας στους παίκτες του παρουσιάζει βελτίωση την σεζόν 2010-11. Ωστόσο πρόκειται για έναν παίκτη αξιόπιστο μεν αλλά που δύσκολα θα κάνει την υπέρβαση αναφορικά με την απόδοσή του. Όσο για τον Κλαούντιο Νταντόμο είναι κοινώς αποδεκτό πως δεν πρόσφερε ούτε στο ελάχιστο αυτά που περίμεναν οι ιθύνοντες του Δικεφάλου και το όνομά του έχει μπει ήδη στη λίστα των προς αποχώρηση παικτών.

«Πονοκέφαλο» αναμένεται να προκαλέσει στον Χιμένεθ και η στελέχωση των θέσεων των σέντερ μπακ το καλοκαίρι. Ο Τραϊανός Δέλλας σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μετά το τέλος της σεζόν. Βέβαια οι ιθύνοντες της ομάδας κάνουν προσπάθειες να τον μεταπείσουν αλλά οι πιθανότητες να το πετύχουν είναι λίγες. Ο Κώστας Μανωλάς δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το 2012 και ήδη έχει απαντήσει αρνητικά στην πρώτη πρόταση που του έγινε για ανανέωση. Αν τελικά δεν καταφέρει η διοίκηση να ανανεώσει τη συνεργασία της με τον νεαρό στόπερ τότε είναι πολύ πιθανό να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησής του. Σχετικά με την περίπτωση του Κριστιάν Νασούτι πρέπει να επισημανθεί πως αγωνίζεται δανεικός στην ΑΕΚ. Ο Αργεντινός αμυντικός αποτελεί αξιόπιστη επιλογή για τον Χιμένεθ αλλά οι υψηλές οικονομικές απαιτήσεις του δεν αφήνουν περιθώρια στην ΑΕΚ, με τον ποδοσφαιριστή να αποχωρεί μετά το τέλος του δανεισμού του. Επίσης, με τη μορφή δανεισμού συζητείται και η απόκτηση του Κάσιο. Ο Βραζιλιάνος αμυντικός φαίνεται πως είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους «κιτρινόμαυρους» αλλά η παραμονή του στο ρόστερ θα είναι δύσκολη το καλοκαίρι αν τελικά αποκτηθεί ως δανεικός.

Μέσοι

Οι μεταγραφές θεωρούνται επιβεβλημένες και για τη μεσαία γραμμή. Ο Πάπα Μπούπα Ντιόπ που αποκτήθηκε το καλοκαίρι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αλλά οι «κιτρινόμαυροι» ευελπιστούν πως συμμετέχοντας κανονικά στην προετοιμασία θα καταφέρει να έχει σταθερά υψηλή απόδοση και θα μειωθούν αισθητά τα προβλήματα τραυματισμών του. Ο Γρηγόρης Μάκος έχει παρουσιαστεί αρκετά βελτιωμένος συγκριτικά με την παρουσία του την πρώτη χρονιά στην ΑΕΚ και πλέον θεωρείται βασικό στέλεχος της ενδεκάδας. Ο Παντελής Καφές είναι ένας από τους παίκτες στους οποίους στηρίζεται ο Χιμένεθ και μάλιστα το συμβόλαιό του λήγει τον Ιούνιο του 2012. Ωστόσο το γεγονός πως διανύει το 33ο έτος της ηλικίας του παίζει μεγάλο ρόλο στις σκέψεις του Χιμένεθ περί μεταγραφικής ενίσχυσης. Σχετικά με τον Σάββα Γκέντσογλου πρέπει να σημειωθεί πως έχει συμβόλαιο μέχρι το 2014 αλλά όπως αναφέρεται τεχνικό τιμ και διοίκηση είναι θετικοί στο ενδεχόμενο παραχώρησής του αν φυσικά δεχτούν ικανοποιητική οικονομικά πρόταση.

Επίσης, στη λίστα των παικτών που δεν φαίνεται να συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες παραμονής είναι και οι Λεονάρντο, Γκερέιρο και Έντερ. Ο πρώτος αν και έχει πάρει χρόνο συμμετοχής και ευκαιρίες δεν έχει πείσει όπως και ο Γκερέιρο ο οποίος βέβαια με δηλώσεις του φροντίζει να εκφράζει την επιθυμία να μείνει στην ομάδα. Όσο για τον πρώην άσο του Αστέρα Τρίπολης αξίζει να σημειωθεί πως είναι δανεικός με οψιόν αγοράς αλλά οι περιορισμένες εμφανίσεις του στην ενδεκάδα, στις οποίες δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο, έχουν ήδη προδιαγράψει το μέλλον του. Αντιθέτως θετική είναι η εντύπωση που έχει αποκομίσει ο Ισπανός κόουτς για τον Νέιθαν Μπερνς που ήταν από τους διακριθέντες πριν αποχωρήσει τον Ιανουάριο για να ακολουθήσει την εθνική του ομάδα στο Κύπελλο Ασίας. Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με την περίπτωση του Νάτσο Σκόκο δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες για το τι σκέφτονται οι ιθύνοντες της ομάδας μετά την οικονομική υπέρβαση που έγινε για την πρόσφατή ανανέωση του συμβολαίου του.

Επιθετικοί

Η αποχώρηση του Ράφικ Τζιμπούρ καθιστά κάτι παραπάνω από αναγκαία την ενίσχυση της γραμμής «κρούσης». Ουσιαστικά η ΑΕΚ έχει μόνο τους Λυμπερόπουλο και Μπλάνκο αν εξαιρέσουμε τους παίκτες των Νέων που προώθησε ο Χιμένεθ στην πρώτη ομάδα. Όμως όπως και στην περίπτωση του Δέλλα, ο Νίκος Λυμπερόπουλος είναι πολύ πιθανό να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το καλοκαίρι. Προσπάθειες από πλευράς της ομάδας γίνονται για να αλλάξει γνώμη, όπως και με τον «Κολοσσό» αλλά οι πιθανότητες δεν φαίνεται να ευνοούν την αλλαγή των δεδομένων. Σχετικά με τον Ίσμαελ Μπλάνκο, πρέπει να επισημανθεί πως το συμβόλαιό του λήγει τον Ιούνιο του 2011. Οι συζητήσεις της διοίκησης με τους εκπροσώπους του παίκτες για επέκταση της συνεργασίας τους έχουν «παγώσει» μετά την αδυναμία να βρεθεί σημείο επαφής και όσο περνάει ο καιρός ο παίκτης φαίνεται να πλησιάζει στην πόρτα της εξόδου.

Οπότε οι αλλαγές στο ρόστερ είναι κάτι παραπάνω από σίγουρες τόσο με μεταγραφές όσο και με ποδοσφαιριστές από τις ακαδημίες. Η αρχή έχει ήδη γίνει με τους Κλωναρίδη, Φροξυλιά και Αμπντουραχμάνι ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλοι. Ο Ταμοπυρλίδης επέστρεψε από τον δανεισμό του ενώ και ο Νικόλτσης έχει αφήσει καλές εντυπώσεις στον Χιμένεθ που όπως έχει δηλώσει αρκετές φορές θα δώσει αρκετές ευκαιρίες στους μικρούς που θεωρεί ότι μπορούν να βοηθήσουν μελλοντικά την ομάδα.



Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved