«Ο ΠΑΟΚ είναι η ύπαρξή μου»

«Ο ΠΑΟΚ είναι η ύπαρξή μου»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στα «Σπορ του Βορρά» έδωσε ο Κώστας Ιωσηφίδης, ο οποίος «υπηρετεί» από το 2005 τον ΠΑΟΚ από την θέση του γενικού αρχηγού του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ο Ιωσηφίδης μίλησε για τις καλές και τις κακές στιγμές που βίωσε φέτος, τον Ζαγοράκη, τους Βιεϊρίνια και Γκαρσία, εκφράζοντας στο τέλος τις απόψεις του για το πώς ο ΠΑΟΚ θα καταφέρει στο μέλλον μεγαλύτερες διακρίσεις.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

-Από τη σταθερότητα της τριετίας του Σάντος στην αστάθεια της αλλαγής τριών προπονητών στη διάρκεια της σεζόν. Υπήρξε αυτή η κύρια αιτία για τη μέτρια πορεία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα;

«Δεν θα έλεγα ότι αυτή είναι η κύρια αιτία. Δεν ήταν αυτό το πρόβλημα, κι απόδειξη για αυτό που λέω ήταν το γεγονός ότι δείξαμε καλό πρόσωπο στα ματς της Ευρώπης, ενώ, αντίθετα, στα περισσότερα από τα παιχνίδια της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Ακόμη κι έτσι, πάντως, πιστεύω ότι η τελική θέση μας στο πρωτάθλημα ήταν πλασματική. Στους αγώνες των πλέι οφ, όπου σημειωτέον οι διαιτησίες ήταν πολύ καλές, εξασφαλίσαμε τους περισσότερους βαθμούς από τις άλλες τρεις ομάδες, αλλά δυστυχώς δεν φθάσαμε μέχρι την κορυφή, εξαιτίας του βαθμολογικού μειονεκτήματος με το οποίο μπήκαμε στην διαδικασία των πλέι οφ».

-Τι θα έχετε να θυμάστε περισσότερο από την ευρωπαϊκή πορεία; Τις προκρίσεις επί της Φενερμπαχτσέ και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ή και τους αποκλεισμούς στα σημεία από τον Άγιαξ και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας;

«Σας διαβεβαιώνω ότι θα κρατήσω μέσα μου όλο το ταξίδι και όλη τη διαδρομή της σεζόν που έληξε, από το πρώτο ματς με τον Άγιαξ, μέχρι και το τελευταίο με τον Ολυμπιακό Βόλου. Φυσικά, όλοι στην ομάδα νιώσαμε περήφανοι με τις μεγάλες προκρίσεις στο Γιουρόπα Λιγκ».

-Ποια η μεγαλύτερη απογοήτευση της σεζόν;

«Χωρίς συζήτηση, ο αποκλεισμός μας από την ΑΕΚ στον ημιτελικό αγώνα κυπέλλου της Τούμπας».

-Ποιο ήταν το παιχνίδι της σεζόν, στο οποίο νιώσατε τη μεγαλύτερη αγωνία για την έκβασή του;

«Στον αγώνα ρεβάνς με τη Φενερμπαχτσέ για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ. Για περισσότερους από έναν λόγους, ιστορικούς, αγωνιστικούς και οικονομικούς, η πρόκριση στην Κωνσταντινούπολη, αποτέλεσε ένα ξεχωριστό γεγονός».

-Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές του προέδρου Ζαγοράκη με τους παράγοντες της δεκαετίας του 1970;

«Μιλάμε για άλλες εποχές και για διαφορετικές απαιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Θόδωρος Ζαγοράκης είναι ο άνθρωπος που έχει δώσει όραμα στη νεότερη ιστορία της ομάδας. Οδήγησε και πάλι τον ΠΑΟΚ στην ελίτ της Ευρώπης, ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα η ομάδα καταφέρνει την τελευταία τριετία να σπάζει συνεχώς την τριάδα της Αθήνας».

-Υπάρχει κάποιος παίκτης της ομάδας στον οποίο έχετε ιδιαίτερη αδυναμία;

«Προσέχω περισσότερο τους πιο νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Τους βοηθώ με τις συμβουλές μου για σωστή άθληση, σωστή ζωή και πολλή δουλειά. Μου θυμίζουν τον εαυτό μου, όταν είχα έρθει στη Θεσσαλονίκη με μοναδικό σκοπό να παίξω ποδόσφαιρο»

«Η σκέψη μου ήταν εδώ»

Ο γενικός αρχηγός του ΠΑΟΚ ρωτήθηκε για ποιους λόγους έμεινε για πολλά χρόνια εκτός της ομάδας του ΠΑΟΚ μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής του καριέρας και μέχρι το 2005, οπότε και επέστρεψε: «Δεν είχα την τύχη να μου κάνει κάποιος τη σχετική πρόταση», απάντησε, και πρόσθεσε σχετικά: «Από τότε που τερμάτισα την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής, ασχολήθηκα με την προπονητική, την οποία όμως εγκατέλειψα στο πρώτο κάλεσμα του ΠΑΟΚ. Εννοείται ότι ακόμη κι ως προπονητής σε άλλες ομάδες, παρακολουθούσα τη μεγάλη μου αγάπη, και προσπαθούσα να την βοηθήσω. Έτσι, πρότεινα να αποκτηθούν παίκτες, που άλλοι τελικά ήρθαν στον ΠΑΟΚ, όπως ήταν ο Μιχάλης Λεοντιάδης, κι άλλοι όχι, όπως ο Ντέμης Νικολαϊδης».

Βιεϊρίνια, ο ταλαντούχος

Κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του Αντρέ Βιεϊρίνια, ανέφερε: «Θα συμφωνήσω με όσους υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τον πιο ταλαντούχο παίκτη στη νεότερη ιστορία του ΠΑΟΚ. Κοσμεί με την παρουσία του το ελληνικό πρωτάθλημα και, επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ουσιαστικά αποτελεί δημιούργημα του ΠΑΟΚ. Ασφαλώς και μπορεί να φθάσει ψηλά, κάτι που εξαρτάται κυρίως από τον ίδιο και από την διάθεση που θα δείξει για να δουλέψει και να βελτιωθεί περαιτέρω».

- Πώς ήταν η συνεργασία σας με καθέναν από τους Μπερέτα, Δερμιτζάκη και Χάβο;

«Όχι μόνο με τους τρεις συγκεκριμένους προπονητές, αλλά με όλους όσοι εργάστηκαν στην ομάδα από το 2005, οπότε και ανέλαβα τα καθήκοντα του γενικού αρχηγού, βασική μου επιδίωξη ήταν, είναι και θα είναι η συνεργασία μου να είναι μαζί τους άψογη».

«Ευαίσθητος ο Γκαρσία»

Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, με την ιδιότητα του γενικού αρχηγού, δεν έχει λείψει σχεδόν από καμία προπόνηση. Γνωρίζοντας άριστα όλους τους παίκτες, δηλώνει για τον Πάμπλο Γκαρσία: «Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο χαρακτήρα, άσχετα από την εικόνα που βγάζει προς τα έξω. Τόσο αυτός, όσο και άλλοι παίκτες που έχουν να παρουσιάσουν μεγάλη καριέρα, είναι μεγάλες προσωπικότητες και τα οφέλη που προκύπτουν από την συνολική τους παρουσία είναι μεγάλα, τόσο για τον ΠΑΟΚ, όσο και για το ελληνικό ποδόσφαιρο».

«Ο ΠΑΟΚ είναι η ύπαρξή μου»

«Ο ΠΑΟΚ είναι η ζωή μου, η ύπαρξή μου» τονίζει χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό. Και συνεχίζει: «Ήρθα το 1967 από τη Βυρώνεια Σερρών με καταγωγή από γονείς Ποντίους πρόσφυγες, αγωνιζόμουν στην Ελπίδα Τούμπας, κάνοντας προπονήσεις στις αλάνες της περιοχής. Το όνειρό μου δεν ήταν άλλο από το αγωνιστώ στον ΠΑΟΚ και είχα τελικά την τύχη τέσσερα χρόνια αργότερα να πάρω την πολυπόθητη μεταγραφή. Από το πρώτο φιλικό παιχνίδι στην Τούμπα με αντίπαλο την Νασιονάλ Μοντεβιδέο, με προσωπικό αντίπαλο μάλιστα τον φημισμένο τότε Κουμπίγιας, καθιερώθηκα στην ενδεκάδα για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια. Σταμάτησα την καριέρα μου το 1985 ως πρωταθλητής, για δεύτερη φορά, αφού είχαμε κερδίσει και τον τίτλο το 1976, με την επιπλέον για μένα μέγιστη τιμή να είμαι κι ο αρχηγός της ομάδας».

«ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

«Θεωρώ ότι γνωρίζω τον ΠΑΟΚ πολύ καλά, έχοντας περάσει την μισή και παραπάνω ζωή μου σ' αυτόν. Ξέρω, λοιπόν, ότι αυτή η ομάδα κάνει θαύματα όταν σε όλους τους τομείς υπάρχει αγάπη και συσπείρωση. Αρκεί όμως να σπάσει ένας και μόνο κρίκος από την αλυσίδα για να κάνει πολλά βήματα προς τα πίσω», υπογράμμισε.

-Έχοντας γευτεί ως παίκτης τις κατακτήσεις δύο πρωταθλημάτων, έχετε την προσδοκία να επαναλάβετε την επιτυχία και από τη θέση του γενικού αρχηγού;

«Είναι κάτι που εύχομαι να συμβεί στο μέλλον. Και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώ καθημερινά».

-Με τα υπάρχοντα οικονομικά δεδομένα, ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι για τον ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Ευρώπη;

«Οι στόχοι τίθενται από τη διοίκηση και τον προπονητή. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι, σαν καλοί στρατιώτες, είναι να προσπαθούμε πάντα, έτσι ώστε η ομάδα να ανεβαίνει διαρκώς επίπεδο».



Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Σούπερ προσφορές* από το Pamestoixima.gr για τους αγώνες των ελληνικών ομάδων στη Euroleague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παρτιζάν-Ολυμπιακός και τις υπόλοιπες «μάχες» της EuroLeague
Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
Παναθηναϊκός AKTOR, Αταμάν: «Να υπερασπιστούμε τη δεύτερη θέση με ομαδικότητα και επιθετική άμυνα»
Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
Δεν θα υπολόγιζε τίποτα ο Φελίπε Μέλο!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved