«Ο Ηρακλής αδικήθηκε»

«Ο Ηρακλής αδικήθηκε»

Η απόφαση της επιτροπής αδειοδότησης αδίκησε τον Ηρακλή, σύμφωνα με τον Λάκη Σημαιοφορίδη.

Όντας στο νομικό επιτελείο του Ηρακλή ο Λάκης Σημαιοφορίδης έχει καθημερινή επαφή με τα θέματα που αφορούν την υπόθεση της αδειοδότησης της ομάδας, τονίζοντας πως η απόφαση ήταν άδικη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Libero 107,4» ο κύριος Σημαιοφορίδης αναφέρθηκε στην αδειοδότηση, στην ΕΠΟ και στους φακέλους αλλά και στις πιθανότητες που έχουν οι «κυανόλευκοι» να μείνουν στη Super League.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του

Αρχικά για την υπόθεση με την αδειοδότηση επεσήμανε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η αισιοδοξία μου για την υπόθεση του Ηρακλή πήγαζε από την γνώση ενός ανθρώπου που πιστεύει ότι υπάρχει δικαιοσύνη σε κάθε τομέα. Περίμενα να υπάρξει απονομή δικαιοσύνης και ίση μεταχείριση αλλά όταν δεν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και υπάρχει άνιση μεταχείριση και εσφαλμένη κρίση, οι αποφάσεις μπορεί να είναι διαφορετικές. Για όσους γνωρίζουν τον χώρο, ειδικά οι δικηγόροι γνωρίζουν πολλά πράγματα, επιβλήθηκε μια αυστηρότατη ποινή και το ερώτημα μου είναι αν στην θέση του Ηρακλή ήταν ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός, υπήρχε περίπτωση να τους υποβιβάσουν; Για την περίπτωση με τα δελτία και για να μάθει και ο κόσμος σας αναφέρω τα εξής, είχε δοθεί προθεσμία υπομνήματος μέχρι την Τρίτη και την Τετάρτη εκδόθηκε απόφαση. Από την μεγάλη μου εμπειρία γνωρίζω ότι τέτοιες αποφάσεις ουδέποτε λήφθηκαν σε μία ώρα ή σε μία μέρα, όποιος το ακούει καταλαβαίνει τι λέω. Αφού και οι 2 ομάδες κατέθεσαν τα υπομνήματα την Τρίτη, τότε θεωρητικά ο εισηγητής της υπόθεσης θα έπρεπε να πάει να πάρει τον φάκελο, να τον μελετήσει και μετά να αποφασίσει, δεν ξέρω αν έγινε έτσι. Αυτές οι αποφάσεις δεν βγαίνουν σε τόσο μικρό χρόνο, το ίδιο μπορούμε επίσης να πούμε και για την πρωτοβάθμια απόφαση για το ίδιο θέμα από την Superleague, όποιος με ακούει τώρα αντιλαμβάνεται τι θέλω να πω. Έτσι επιμένω ότι ο Ηρακλής αδικήθηκε από την απόφαση και δεν το λέω έτσι, το λέω και το πιστεύω, η πιο σωστή ποινή για μένα θα ήταν 6 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών. Η ακραία αυτή περίπτωση επιβολής ποινής μου αφήνει πολλά ερωτηματικά».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Εγώ δεν ήμουν δικηγόρος του Ηρακλή αλλά ήθελα να βοηθήσω, μετράει όμως φαίνεται ποιος έχει γνωριμίες στα κέντρα αποφάσεων. Με στενοχωρεί όλο αυτό και βλέπω καθημερινά αγνούς φίλους του Ηρακλή, που το μόνο που τους χαρακτηρίζει είναι η αγάπη τους για την ομάδα, να με ρωτούν για την υπόθεση και να κλαίνε. Δυστυχώς όμως βλέπω ακόμη να γίνονται πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο που γινόταν πριν από 30 χρόνια όταν ήμουν ακόμη ποδοσφαιριστής. Τελευταία όπως ξέρετε ακούγεται πολύ ένα όνομα ενός υπαλλήλου της ΕΠΟ και πριν από 2 χρόνια, ως πρόεδρος του ΠΣΑΠ είχα υποβάλλει επίσημα στον κ. Πιλάβιο ένα έγγραφο και τον είχα ενημερώσει για ένα θέμα που αφορούσε σε αυτόν τον υπάλληλο αλλά δεν έγινε τίποτε. Επίσης, επί προεδρίας του κ. Γκαγκάτση στην ΕΠΟ, ο συγκεκριμένος υπάλληλος είχε υποπέσει σε ένα άλλο παράπτωμα, είχε κάνει και τότε παρανομία και ήταν να τον διώξουν από τότε από την ΕΠΟ αλλά δυστυχώς κάποιοι κύριοι των ενώσεων που σήμερα κάνουν τους ανήξερους δεν άφησαν να συμβεί αυτό. Έτσι παρέμεινε στην θέση του και μάλιστα όταν ήρθε ο κ. Πιλάβιος τον έκαναν και προϊστάμενο στις μεταγραφές».

Για το ποιος έχει στα χέρια του τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Είναι ένα μπάχαλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, είτε το πιστεύετε είτε όχι. Δυστυχώς, οι ομάδες της επαρχίας έρχονται σε 2η μοίρα γιατί υπάρχουν κάποιοι άλλοι στα κέντρα αποφάσεων και δυστυχώς οι ομάδες της επαρχίας δεν φρόντισαν να αντισταθούν σε αυτή την κατάσταση, αυτό το ζούμε όλοι εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα έπρεπε πάντως, κατ` αρχήν, οι μεγάλοι να βάλουν μια τάξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να υπάρχει ισότητα, ίση μεταχείριση και να γίνονται πρωταθλήματα πραγματικά, γιατί αυτά που γίνονται δεν είναι δυνατόν να λέγονται πρωταθλήματα. Αναρωτιέμαι πάντως αν έχει σημασία για κάποιον να είναι πρωταθλητής Ελλάδας σε ένα πρωτάθλημα τόσο υποβαθμισμένο;».

Για το αν ο Ηρακλής υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει στη Superleague: «Νομικά δεν έχει, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Και για να εξηγήσω στον κόσμο σας λέω ότι ένα όργανο, που θα μπορούσε να αποφασίσει γρήγορα για το θέμα του Ηρακλή ήταν το τακτικό διαιτητικό δικαστήριο και είχαμε στα χέρια μας απόφαση του CAS που ουσιαστικά παρέπεμπε την υπόθεση του Ηρακλή στο δικαστήριο αυτό, που είναι ένα τριμελές όργανο με πρόεδρο εν ενεργεία δικαστικό. Όπως είδατε όμως, μόλις η ομάδα των Τρικάλων έθεσε το θέμα στο δικαστήριο αυτό, αμέσως βγήκε απόφαση που έλεγε ότι είμαστε αναρμόδιοι διότι η αδειοδότηση κρίνεται σε 1ο και 2ο βαθμό από την ΕΠΟ. Προσωπικά θεωρώ ότι το διαιτητικό δικαστήριο δεν θέλησε να πιάσει μια ζεστή πατάτα στα χέρια του, αυτή είναι η άποψη μου, απέφυγε να ασχοληθεί. Έτσι έκλεισε ο δρόμος για δικαίωση κάθε ομάδας στο θέμα της αδειοδότησης. Το θέμα όμως είναι ότι η ΕΠΟ θα έπρεπε να έχει προβλέψει να υπάρχει κι άλλο όργανο εκτός από πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο, θα έπρεπε στο καταστατικό της ομοσπονδίας να υπάρχει διάταξη που να λέει που θα κρίνεται τελεσίδικα το θέμα της αδειοδότησης. Εξηγώντας γιατί θα έπρεπε να υπάρχει, σας λέω το εξής, διαπιστώνεται ότι το όργανο που έκρινε τελεσίδικα το θέμα της αδειοδότησης, έχει παράνομη σύνθεση και έρχομαι εγώ ως ενδιαφερόμενος και ερωτώ την ομοσπονδία, αφού υπάρχει αποδεδειγμένα μια παρανομία, σε ποιο άλλο όργανο μπορώ να απευθυνθώ; στο CAS αν πάω, θα αργήσω. Η ΕΠΟ λοιπόν δεν έχει απάντηση, συμβουλεύεται έτσι την Uefa και σε τέτοιες περιπτώσεις η απάντηση κάθε παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι «σας παραπέμπουμε στην διάταξη τάδε του κανονισμού τάδε» και το θέμα τελειώνει διότι στο εξωτερικό θεωρούν αυτονόητο ότι υπάρχει ένας κανονισμός που πρέπει να εφαρμοστεί. Θεωρώ λοιπόν ότι σε καθαρά νομικό επίπεδο, με εφαρμογή εγχώριων ή διεθνών κανονισμών, δεν μπορεί να δικαιωθεί ο Ηρακλής όμως αν υπάρχει ίση μεταχείριση καλώ τους αρμοδίους που έχουν αδειοδοτήσει τις υπόλοιπες ομάδες να βγουν και να ανοίξουν τους φακέλους και αν ο Ηρακλής πρέπει να πέσει για αυτό το λόγο, ας πέσει και να πέσουν μαζί του και όλες οι ομάδες που επίσης δεν έχουνε τηρήσει τους κανόνες αδειοδότησης. Θυμάστε και την δήλωση του νομικού συμβούλου της ΕΠΟ, του κ. Κουρίδη, που είπε αν ανοίξουν οι φάκελοι να μην την πληρώσει και άλλη ομάδα».

Για το αν είναι εφικτό να ανοίξουν οι φάκελοι: «Υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ, Fifa και Uefa έχουν απαιτήσει σύμβαση εμπιστευτικότητας και ακόμη και οι υπάλληλοι που είχαν πρόσβαση τους φακέλους δεν μπορούν να μιλήσουν για αυτούς, το ξέρω αυτό πολύ καλά. Όταν όμως δημιουργείται μια αναταραχή στον χώρο του ποδοσφαίρου, που έχει εξελιχθεί και σε κοινωνική αναταραχή, είναι υποχρεωμένη μια ομοσπονδία που πιστεύει ότι έχει ενεργήσει νόμιμα, να ανοίξει τους φακέλους και πιστεύω ότι ακόμη και οι φίλοι του Ηρακλή αν αποδειχθεί ότι καλώς η ομάδα δεν πήρε άδεια, θα δεχθούν τον υποβιβασμό. Υπάρχει επίσης και το πολύ σοβαρό θέμα με τις ενημερότητες, από ότι γνωρίζω υπάρχει μια απόφαση πριν από αρκετά χρόνια, που λέει ότι οι ενημερότητες πρέπει να προσκομίζονται σε πρωτότυπη μορφή. Αυτό έπρεπε να το κάνει η ΕΠΟ, που σήμερα τα βάζει με τις ομάδες ενώ η ίδια αρχικά δέχθηκε τις φωτοτυπίες από τις ομάδες και εξέδωσε δελτία. Είναι ευθύνη και του υπαλλήλου αλλά και του προέδρου και του ΔΣ της ΕΠΟ που έπρεπε να ελέγχει καλύτερα».

Για το αν ο Ηρακλής μπορεί να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα και μηνύσεις: «Μπορεί να κάνει ο ΓΣ καθώς είναι μέτοχος, μην το ξεχνάτε αυτό, έχει το 10% και έννομο συμφέρον. Αυτά όμως είναι μέτρα που δεν πιστεύω ότι μπορούν να προσφέρουν κάτι όσον αφορά στην παραμονή του Ηρακλή στην κατηγορία».

Για το αν ο Ηρακλής μπορεί να μείνει στη Super League εφόσον οι ομάδες γίνουν 20: «Αν συμβεί αυτό θα είναι ένα ποδοσφαιρικό πραξικόπημα, με την καλή έννοια το λέω, Αν διαισθανθεί η ομοσπονδία ότι τα έχει κάνει μπάχαλο και έχουν γίνει λάθη παντού, ίσως το κάνει αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, είναι εκτός κανονισμών τελείως αλλά είναι επίσης μια μπακαλίστικη τακτική που στην Ελλάδα ίσως βρει έδαφος εφαρμογής».



Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
Κύπελλο βόλεϊ ανδρών: Απαγόρευση μετακίνησης φιλάθλων για το Final 4
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved