Μόνο Μαλεζάνι και Νιόπλιας

Μόνο Μαλεζάνι και Νιόπλιας

Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα έχει την πιθανότητα να γίνει ο τρίτος προπονητής που τα τελευταία 10 χρόνια αναλαμβάνει τον Παναθηναϊκό στη μέση της σεζόν και συνεχίζει και την επόμενη. Νιόπλας και Μαλεζάνι οι άλλοι δύο.

Οι αλλαγές προπονητών στους πάγκους των ελληνικών ομάδων είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Στον Παναθηναϊκό πολλές φορές ο πάγκος χαρακτηρίστηκε «ηλεκτρικός», όχι άδικα, με τις αλλαγές προπονητών να είναι πιο συχνές και από… αλλαγές φρουράς στο σύνταγμα.

Αλλαγή είχαμε και τη φετινή σεζόν, με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα να αντικαθιστά τον Νίκο Νιόπλια τον Νοέμβριο, να έχει πολλά υπέρ του στο φινάλε της χρονιάς και να υπάρχει πλέον αγωνία για το αν θα ανανεώσει τη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό ή όχι.

Το αξιοπρόσεκτο της υπόθεσης είναι ότι όσοι έρχονταν μεσούσης της περιόδου στην Παιανία, όπως ο 65χρονος, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων τους, δύσκολα συνέχιζαν και την επόμενη στην τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού». Οι μόνοι που τα κατάφεραν την τελευταία 10ετία, ήταν ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι και ο Νίκος Νιόπλιας.

Πρώτο… θύμα, Αποστολάκης

Η αρχή έγινε την περίοδο 2000-2001, όταν ο Στράτος Αποστολάκης στις 21 Φεβρουαρίου 2001 αντικατέστησε τον Άγγελο Αναστασιάδη. Ο παλαίμαχος μπακ των «πρασίνων» ολοκλήρωσε τη σεζόν στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ωστόσο δεν ανέλαβε τις τύχες της ομάδας και την επόμενη σεζόν, αφού έδωσε τη θέση του στον Γιάννη Κυράστα.

Ο αείμνηστος προπονητής έμεινε στον πάγκο της ομάδας ως τις 20 Δεκεμβρίου 2001, με τον Σέρχιο Μαρκαριάν να αναλαμβάνει ως το τέλος της χρονιάς. Παρά όμως το καλό τελείωμα από τον Παναθηναϊκό και τις εξαιρετικές εμφανίσεις στην Ευρώπη όπου έφτασε κοντά στον αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα στα προημιτελικά, ο Ουρουγουανός δεν συνέχισε στον «πράσινο» πάγκο και την επόμενη χρονιά.

Δύο φορές την «πάτησε» ο Μαρκαριάν

Τη θέση του πήρε ο Φερνάντο Σάντος που γρήγορα αποτέλεσε παρελθόν. Στις 17 Οκτωβρίου 2002 όμως, ήρθε ξανά η ώρα του Μαρκαριάν που θα μπορούσε να έχει επαναλάβει το επίτευγμα των Μαλεζάνι και Νιόπλια, αν δε μεσολαβούσε η σύντομη θητεία στον πάγκο του Πορτογάλου στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού.

Η πορεία του Παναθηναϊκού με τον Ουρουγουανό ήταν και πάλι καλή, με εξαιρετικές εμφανίσεις στην Ευρώπη που σταμάτησαν στους «8» του Κυπέλλου UEFA από την Πόρτο του Μουρίνιο η οποία πήρε και το τρόπαιο, ενώ στο πρωτάθλημα οι «πράσινοι» ήταν για πρώτη φορά μετά από χρόνια πολύ ανταγωνιστικοί και έχασαν το πρωτάθλημα στο αλήστου μνήμης παιχνίδι της «Ριζούπολης».

Ούτε αυτά όμως ήταν αρκετά για να κρατήσουν τον Μαρκαριάν και την επόμενη περίοδο στην Παιανία. Τη θέση του πήρε ο Ισραηλινός Ιτζάκ Σουμ, που οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του νταμπλ τη σεζόν 2003-2004. Ο 63χρονος σήμερα προπονητής, έμεινε και την επόμενη περίοδο όμως έφυγε τον Οκτώβριο του 2004 για να έρθει στη θέση του ο Ζντένεκ Σκάζνι, που έκατσε ως το Φεβρουάριο του 2005 για να φύγει και να μείνει ως υπηρεσιακός για λίγα παιχνίδια ο Τότης Φυλακούρης.

Μαλεζάνι, ο πρώτος

Τη θέση του προπονητή του Παναθηναϊκού ανέλαβε τελικά ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι, στις 17 Φεβρουαρίου 2005, ο οποίος κατάφερε να παραμείνει και την επόμενη περίοδο στον «πράσινο» πάγκο και μάλιστα να την ολοκληρώσει όντας προπονητής του «τριφυλλιού» ως το τέλος της σεζόν 2005-2006! Η επόμενη περίοδος για το «Τριφύλλι» βέβαια, επέβαλε αλλαγή προπονητή μετά την κακή πορεία επί των ημερών του Ιταλού.

Ο Χανς Μπάκε δεν άντεξε για πολύ και τη θέση του πήρε ο Γιάσμινκο Βέλιτς για ένα περίπου μήνα. Εν τέλει, προπονητής ανέλαβε ο Βίκτορ Μουνιόθ, στις 8 Οκτωβρίου 2006, με τον Ισπανό να οδηγεί τους «πράσινους» στην πρώτη νίκη επί του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από το 1996, χωρίς ωστόσο να έχει ανάλογο φινάλε κάτι που του κόστισε και την παραμονή του στον Παναθηναϊκό.

«Σταθερότητα» για δύο σεζόν

Ο Μουνιόθ αποτέλεσε παρελθόν και όλη η σεζόν 2007-2008 είχε στην άκρη του πάγκου τον Ζοσέ Πεσέιρο. Ο Πορτογάλος αποτέλεσε παρελθόν στο φινάλε της χρονιάς και την περίοδο 2008-2009 ανέλαβε ο Χενκ Τεν Κάτε. Ο Ολλανδός έμεινε όλη τη σεζόν οδηγώντας την ομάδα στους «16» του Champions League αλλά όχι στο πρωτάθλημα, παραμένοντας παρά ταύτα στο τιμόνι των «πρασίνων».

Νιόπλιας, ο τελευταίος

Ο Τεν Κάτε αντικαταστάθηκε τελικά την επόμενη περίοδο, από το Νίκο Νιόπλια. Ο Κοζανίτης προπονητής ανέλαβε στις 8 Δεκεμβρίου 2009 το «τριφύλλι», κατάφερε να το οδηγήσει στο νταμπλ την περασμένη σεζόν κι έτσι πήρε το «χρίσμα» και για την φετινή περίοδο. Αυτό όμως δε σήμαινε και εσαεί στήριξη, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός από τις 21 Νοεμβρίου 2010 να έχει στον πάγκο του τον Ζεσουάλδο Φερέιρα.

Μένει να φανεί το αν ο Πορτογάλος θα βαδίσει στο δρόμο του προκατόχου του και του Αλμπέρτο Μαλεζάνι, ή αν θα έχει την τύχη των Αποστολάκη, Μουνιόθ και Μαρκαριάν, φεύγοντας από την Παιανία στο τέλος της σέζον της χρονιάς έχοντας έρθει στη μέση της.



Γιώργος Λυγγερίδης: Τι περιλαμβάνει η δικογραφία - Η πορεία του «μαύρου» χρήματος
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι περιλαμβάνει η δικογραφία - Η πορεία του «μαύρου» χρήματος
Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved