Ζιλμπέρτο: «Είμαι οπαδός του ΠΑΟ»

Ζιλμπέρτο: «Είμαι οπαδός του ΠΑΟ»

Για την απόφασή του να έρθει στον Παναθηναϊκό, αλλά και για τα χρόνια που πέρασε φορώντας την φανέλα με το «τριφύλλι» μίλησε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Ο Βραζιλιάνος αμυντικός μέσος αναφέρθηκε στην τριετή παρουσία του στην Ελλάδα, μίλησε για το πόσο «δέθηκε» με τον κόσμο του Παναθηναϊκού, αλλά και για τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου της χώρας μας τα οποία βίωσε σε μεγάλο βαθμό την φετινή περίοδο.

Αναλυτικά όσα είπε στην εκπομπή «ΣΚΑΪ GOAL»:

Ποια είναι η πιο σημαντική σου στιγμή στην Ελλάδα αυτά τα δυο χρόνια. Το νταμπλ, η νίκη επί της Ρόμα ή αυτή κόντρα στον Ολυμπιακό εφέτος;

«Όλα αυτά αποτελούν για εμένα όμορφες αναμνήσεις... Ιδιαίτερα όμως όταν κοιτάω το παρελθόν μου έρχονται στο μυαλό δύο διαφορετικές εικόνες. Η πρώτη ημέρα που ήρθα στην Ελλάδα και το τελευταίο εντός έδρας ματς. Και φυσικά δεν μπορώ να μην θυμάμαι και τα δύο τρόπαια που πήραμε. Έτσι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο συνδυάζεις αυτές τις στιγμές , τις ωραίες στιγμές με ανθρώπους που ήταν κοντά σου, που τις βίωσες μαζί τους και βρίσκονται στο μυαλό όλων. Το τελευταίο ματς ήταν πραγματικά πολύ ιδιαίτερο και δεν θα το ξεχάσω. Την συμπεριφορά του κόσμου στο πρόσωπο μου. Ήταν κάτι πολύ έντονο από την στιγμή που πάτησα στο χλοοτάπητα μέχρι το σημείο όπου έφυγα από το γήπεδο. Έξω από το Ολυμπιακό στάδιο υπήρχε κόσμος που γιόρταζε μαζί μου, και ήταν σαν να μου έλεγε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα έζησα και προσέφερα εδώ. Ήταν μια πολύ έντονη και συναισθηματική ημέρα για εμένα».

Η σεζόν που έφυγε δεν ήταν καλή για τον Παναθηναϊκό. Κατά την άποψη σου τι έπαιξε ρόλο σε αυτό... Η προετοιμασία, τα διοικητικά, οι αλλαγές προπονητή, οι παίκτες που δεν βρήκαν ποτέ το ρυθμό τους; Tί έφταιξε τελικά...

«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν κάναμε μια καλή σεζόν. Ο καθένας πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν, να κοιτάξει πίσω να κοιτάξει πάνω από όλα μέσα του και να αναρωτηθεί βασικά για τις δικές του ευθύνες. Αυτές που του αναλογούν, κάνοντας αυτοκριτική. Αυτό είναι το πρώτο σημείο που θέλω να σταθώ. Σαν σύνολο από εκεί και πέρα δεν τα πήγαμε καλά επίσης. Δεν νομίζω πως είναι θέμα φυσικής κατάστασης, απλά δεν τα πήγαμε καλά σε ατομικό επίπεδο πρωταρχικά. Ο καθένας πρέπει να κάνει πάνω από όλα τη δουλεία του. Μην ξεχνάμε πως ήμαστε επαγγελματίες και η ομάδα μας προσφέρει τα πάντα σε επαγγελματικό επίπεδο. Μετά να πούμε εμείς πως δεν ανεβήκαμε επίπεδο...

Το θεωρώ λάθος αυτό. Εάν δεν προετοιμαστείς καλά είναι δικό σου λάθος. Αυτό πιστεύω εγώ. Αν το δούμε από την αρχή έως το τέλος, είχαμε πολλά σκαμπανεβάσματα στην απόδοση μας. Χάσαμε πάρα πολλούς βαθμούς κόντρα σε ομάδες μικρότερης εμβέλειας ενώ ήμασταν πολύ καλύτεροι από αυτές. Αυτά είναι μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία τα οποία μας στοίχισαν και χάσαμε το πρωτάθλημα. Τα μεγάλα παιχνίδια είναι πάντα ανοιχτά. Μπορεί να νικήσεις, μπορεί να χάσεις ή να φέρεις ισοπαλία. Τα πάντα μπορούν να συμβούν. Αν όμως πετάξεις βαθμούς με πιο αδύναμους αντιπάλους, εκεί όπου οι άλλοι περνάνε νικηφόρα, υπάρχει πρόβλημα γιατί έτσι δημιουργείται η διαφορά».

Μπορώ να συμπεράνω πως έγιναν πολλά λάθη. Άρα αυτό συνεπάγεται πως και ο Ολυμπιακός πήρε δίκαια το πρωτάθλημα;

«Αφού χάσαμε τόσους βαθμούς δεν πρέπει να κοιτάξουμε για δικαιολογίες. Εμείς έπρεπε να κάνουμε τη δουλειά μας. Μπορεί οι διαιτητές να υπέπεσαν σε σφάλματα είχαμε σε κάποιες στιγμές προβλήματα με τη διαιτησία . Δεν νιώθαμε καλά με αυτό αλλά μπορεί να συμβεί. Πάντα μπορεί να βρεις δικαιολογίες αν κάτι πάει στραβά. Είχαμε όλοι την εντύπωση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Κάποια στιγμή μεγαλώνουν τα προβλήματα, παρόλα αυτά κάποια στιγμή στο μέσο της σεζόν πιστέψαμε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μετά ξαφνικά αρχίσαμε να χάνουμε εμείς βαθμούς και να κερδίζει ο Ολυμπιακός βαθμούς. Μετά νομίζω πως δεν μπορούμε να παραπονεθούμε για τα προβλήματα που υπήρξαν κι ας τα αντιμετωπίσαμε».

Χενκ Τεν Κάτε, Νίκος Νιόπλιας, Ζεσουάλδο Φερέιρα. Συνεργάστηκες και με τους τρεις, ποιόν όμως, ξεχωρίζεις ;

«Αυτή είναι πάντα μια δύσκολη ερώτηση. Αφού με ρωτάς όμως... Ο καθένας και αυτή είναι η αλήθεια έχει τον δικό του χαρακτήρα, ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και δουλεύει επίσης με διαφορετικό τρόπο όταν προπονεί. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες για τον καθένα και οφείλει κανείς πάνω από όλα να τις σεβαστεί. Να σεβαστεί και την πίεση που τους ασκείται. Πρέπει , λοιπόν, να υπάρχει κατανόηση και να βρεθούν οι ισορροπίες που χρειάζονται για να κατανοήσεις τον τρόπο που θέλουν να σου περάσουν κάποια πράγματα.

Να προσαρμοστείς ουσιαστικά όσο πιο πολύ μπορείς στον τρόπο που θέλουν να δουλέψουν. Πάνω από όλους τους παίκτες, πάνω από όλους τους προπονητές υπάρχει η ομάδα. Μην το ξεχνάμε αυτό και άπαντες πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ποιοι είναι οι στόχοι της ομάδας. Από όλους πάντως, εγώ έμαθα διάφορα πράγματα και επίσης όλοι τους έκαναν λάθη γιατί είναι άνθρωποι. Και εγώ κάνω ανθρώπινα λάθη. Με τους ανθρώπους που συνεργάζεται κανείς πρέπει πάντα να κοιτάει να πάρει τα θετικά στοιχεία που του δίνουν και να συνεργάζεται μαζί τους».

Ποια είναι η γνώμη σου για το φαινόμενο Τζιμπρίλ Σισέ που έχει τόσο καλή επαφή με τα δίχτυα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως όλη η ομάδα δουλεύει για αυτόν και κάποιες φορές αυτό στοιχίζει γιατί ο Παναθηναϊκός γίνεται προβλέψιμος;

«Είναι δύσκολο να μιλήσεις για ένα συγκεκριμένο παίκτη, πάντως, βοηθάει πολύ όταν σκοράρει. Βασικά εξαρτάται από τους υπόλοιπους παίκτες να παίζουν ως ομάδα. Υπάρχουν κάποιες ημέρες που μπορεί για παράδειγμα να μην είναι σε καλή διάθεση, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και σε αυτόν αλλά και σε εμένα. Φυσικά αποτελεί πολύ σημαντικό κομμάτι της ομάδας στην επίθεση, έχει το ένστικτο του γκολ, όμως και όλη η ομάδα δουλεύει σκληρά για τον βοηθήσει να σκοράρει. Τον υποστηρίζει, του δίνει τη μπάλα και τρέχει για αυτό στο γήπεδο, να του περάσει την μπάλα. Κάποιες φορές δεν βρίσκεται στο σωστό σημείο, είναι και αυτό μέρος του παιχνιδιού. Για όποιον παλεύει στο γήπεδο μπορεί πάντως, να συμβεί αυτό».

Ποιόν ξεχωρίζεις από τους συμπαίκτες σου;

«Πάντα βρίσκεσαι με κάποιους ποιο κοντά ελέω ιδιοσυγκρασίας. Με το Λέτο για παράδειγμα, τον Κλέιτον που είναι Βραζιλιάνος καταλαβαίνεται, τον Σιμάο, τον Νίνη. Με τον Βύντρα σε αρκετές περιπτώσεις κάνουμε πλάκα και γελάμε. Πειράζει ο ένας τον άλλον. Αν μπορούσα να ξεχωρίσω κάποιον, είναι δύσκολο, θα έλεγα τον Νίνη. Αν και είναι πολύ νέος θα ήθελα να τον βοηθήσω περισσότερο, θα ευχόμουν να το βοηθήσω περισσότερο. Αν και κατά κάποιο τρόπο νομίζω πως έχει την ικανότητα να μαθαίνει. Ειλικρινά, πάντως, κάνω ότι μπορώ να το βοηθήσω γιατί οι υπόλοιποι είναι ούτως ή άλλως πιο έμπειροι. Μέσα από την συζήτηση από τις συμβουλές, προσπαθώ να βρω τρόπο να του περάσω κάποια πράγματα.

Βέβαια καταλαβαίνεις πως άκουει αλλά είναι και πιο ατίθασος ως νεότερος, καταλαβαίνετε. Είμαι σίγουρος πως θα τον δω αυτό το παιδί στο μέλλον να παίζει σε υψηλότατο επίπεδο στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και δεν εννοώ, πως ο Παναθηναϊκός δεν είναι πολύ μεγάλος σύλλογος. Καταλαβαίνει κανείς όμως πως το όνειρο του καθενός είναι να κάνει καριέρα σε μερικά τοπ κλαμπ όπως η Μπαρτσελόνα η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ. Μιλάμε για τέτοιο επίπεδο. Αυτό που καταλαβαίνω εγώ βλέποντας τον Νίνη τα δύο χρονιά που βρίσκομαι εδώ εδώ είναι πως από πολύ μικρός μπήκε στη διαδικασία πρωταθλητισμού. Και στις ημέρες μας έτσι όπως είναι το ποδόσφαιρο μετά τον επαγγελματικό κομμάτι, ακολουθεί και η συμμετοχή στην Εθνική άμεσα. Όλα αυτά σου μεταφέρουν πολύ μεγάλη πίεση και όταν πρέπει να διαχειριστείς όλο αυτό, αυτή την πίεση δεν είναι καθόλου εύκολο. Είμαι σίγουρος πως είναι στο χέρι του να μην χάσει ποτέ την αυτοσυγκέντρωση του».

Εκτός από τις καλές στιγμές είχες και κακές με τον Παναθηναϊκό. Βία άσχημες συμπεριφορές από παράγοντες, κακές διαιτησίες. Θα πρότεινες σε κάποιο άλλο Βραζιλιάνο ή άλλο παίκτη της δικής σου εμβέλειας να έρθει στη χώρα μας;

«Κοιτάτε, το πρώτο που πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του, είναι να λειτουργεί επαγγελματικά. Αν με ρωτήσει κάποιος αν πρέπει να έρθει στον Παναθηναϊκό φυσικά θα του πω να έρθει στον Παναθηναϊκό. Πολλές φορές με αυτά τα που συμβαίνουν είναι δύσκολο να πάρεις μια τέτοια απόφαση. Φυσικά όλα αυτά που συμβαίνουν είναι επιζήμια για τις ομάδες και την ίδια τη χώρα. Για να το σταματήσει κάποιος πρέπει να αναπτύξει δράση γιατί ως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Σε ότι αφορά τα στημένα ματς, όλο ακούω για έρευνες αλλά δεν βλέπω να προχωράει κάτι και να κατηγορείται κάποιος ονομαστικά και επίσημα. Και γενικά για τη βία, κάθε σύλλογος και κάθε φορέας πρέπει να κάνουν ότι μπορούν από την πλευρά τους και όχι να ρίχνουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο».

Σαν ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού πως βίωσες την εποχή της πολυμετοχικότητας και και την κατάρρευση αυτής. Ο Παναθηναϊκός ήταν πανίσχυρος οικονομικά και τώρα είναι αναγκασμένος να ακολουθήσει πιο σφιχτή οικονομική πολιτική. Πως βλέπεις την επόμενη ημέρα;

«Σαν παίκτης νομίζω πως δεν πρέπει να ασχολείσαι πολύ με αυτές της καταστάσεις. Ήμαστε κοντά στην ομάδα αλλά από την άλλη υπάρχει ένα όριο, μια γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεράσεις αλλά να την σεβαστείς. Πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου βασικά. Το καλύτερο, πάντως, κατά τη γνώμη μου είναι να συμφωνήσουν όλοι σε μια χρυσή τομή. Μην ξεχνάμε πως ο σύλλογος βρίσκεται πάνω από όλους. Αν λειτουργήσουν όλοι έτσι θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Κάποια πράγματα θα αλλάξουν στην πορεία είναι δεδομένο. Ίσως για παράδειγμα φύγουν από την ομάδα. Δεν πρέπει κανείς να το δει από την αρνητική πλευρά αυτό και να δώσει άλλη διάσταση. Θα είναι μια νέα σεζόν για το σύλλογο και όλα αυτά τα θέματα που προκύπτουν έχουν να κάνουν με την εξέλιξη στο χώρο και άπαντες θα μάθουν μέσα από αυτά ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες και κατά συνέπεια ένα καλύτερο μέλλον για την ομάδα».

Μπορείς να στείλεις ένα μήνυμα στους ισχυρούς παράγοντες του Παναθηναϊκού τώρα που φεύγεις για να δούμε έναν πιο ισχυρό Παναθηναϊκό. Στους κύριους Βαρδινογιάννη, Βγενόπουλο, τον Κύριο Γιαννακόπουλο και τον κύριο Πατέρα. Όλους όσοι μπορούν να βοηθήσουν;

«Σαν παίκτης του Παναθηναϊκού γιατί έτσι νιώθω ακόμη, και σαν οπαδός του Παναθηναϊκού, γιατί θα συνεχίσω να υποστηρίζω την ομάδα, θέλω να πω τα εξής... Ξέρω πως στη ζωή υπάρχουν κάποιες στιγμές παρεξήγησης στη ζωή. Κάποιες περίεργες καταστάσεις αλλά πάντα υπάρχει και λύση. Ξέρω πολύ καλά πως όλοι αυτοί οι ισχυροί παράγοντες αγαπάνε τον Παναθηναϊκό πάρα πολύ. Πρέπει να συνεργαστούν και να βρουν μια λύση για το καλό της ομάδας και για τον κόσμο του Παναθηναϊκού που το αξίζει. Για ένα καλύτερο μέλλον για τον Παναθηναϊκό».

Κάποιοι παίκτες έκανα λόγο για έλλειψη ενότητας. Εσύ διαισθάνεσαι κάτι τέτοιο να συνέβη;

«Είναι δεδομένο και ξεκάθαρο πως μας έλειψε η σταθερότητα, για αυτό το λόγο χάσαμε το πρωτάθλημα. Δεν μπορείς να κερδίσεις ένα πρωτάθλημα όταν δεν έχεις διάρκεια. Φυσικά πρέπει να είσαι ενωμένος. Μπορούσαμε να ήμαστε και πιο ενωμένοι. Με μια νίκη ή μια ήττα αυτό κάποιες φορές αλλάζει και ίσως φαίνεται πως δεν υπάρχει ενότητα, ενώ τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Από την άλλη όμως, στο ποδόσφαιρο είναι πολύ εύκολο να πει κάποιος πως υπάρχει ενότητα, όταν αυτή συνοδεύεται από νίκες. Ο καθένας δικαιούται να έχει τη γνώμη του. Μπορεί να δει τα πράγματα με άλλο τρόπο. Εγώ νομίζω πως ήμασταν κοντά αλλά μπορούσαμε και καλύτερα».

Πως νιώθεις που επιστρέφεις στην πατρίδα σου και την Γκρέμιο;

«Νιώθω πολύ καλά , πολύ όμορφα. Νέο κίνητρο, νέα πρόκληση στην καριέρα μου. Το αποφάσισα και είναι ειλλημένη απόφαση. Ήθελα να γυρίσω κοντά στην οικογένεια μου. Δεν ήταν η μοναδική πρόταση, υπήρχε και το ενδιαφέρον της Φλαμένγκο αλλά ο Παναθηναϊκός είπε όχι και τον Ιανουάριο εμφανίστηκε η Γκρέμιο. Εγώ παρουσίασα την κατάσταση στη διοίκηση πως είχε. Κάποιοι είπαν πως εγώ δούλεψα παρασκηνιακά. Πίσω από την πλάτη του Παναθηναϊκού για το δικό μου συμφέρον αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Σας διαβεβαιώνω προσωπικά πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και δεν λειτουργώ έτσι σαν άνθρωπος. Όλα προέκυψαν κατόπιν συνεννόησης».

Ξέρω πως μίλησες με τον Κύριο Γόντικα. Προτίθεσαι να επιστρέψεις στην Ελλάδα, έστω κι από άλλο πόστο. Ίσως από την θέση του σκάουτερ στον Παναθηναϊκό ή ως το μάτι του τριφυλλιού στη Βραζιλία;

«Επιστρέφω στην Βραζιλία μετά από εννιά χρόνια… Φυσικά μπορεί να επιστρέψω. Θα ολοκληρώσω την καριέρα σου ως παίκτης και αν μπορέσω από ένα άλλο πόστο να βοηθήσω το σύλλογο γιατί να μην το κάνω στο μέλλον. Θεωρώ σίγουρο πως η Ελλάδα είναι ένα μέρος στο οποίο θα επιστρέψω, κάποια στιγμή στο μέλλον. Είναι ενδιαφέρουσες όλες αυτές οι προοπτικές. Ακόμη έχω προκλήσεις ως παίκτης. Όταν ολοκληρώσεις την καριέρα σου και έχεις όλες αυτές τις όμορφες αναμνήσεις σκέφτεσαι και το επόμενο βήμα. Εγώ χαίρομαι που με εκτιμούν εδώ. Και επειδή δεν με ξέρουν σε προσωπικό επίπεδο, νιώθω ικανοποίηση που θα έχουν για μένα καλές αναμνήσεις. Αρκετές για να με ξαναφέρουν πίσω στην Ελλάδα».

Σε θυμάμαι από την πρώτη ημέρα της παρουσίασης σου. Σε έναν απολογισμό μπορείς να πεις πως θα φύγεις ...γεμάτος από την Ελλάδα;

«Ως επαγγελματίας θεώρησα εξαιρετική επιλογή την Ελλάδα. Συνέχισα να αγωνίζομαι με τον Παναθηναϊκό σε υψηλό επίπεδο και μπόρεσα να πάρω παιχνίδια για να αγωνιστώ με την Εθνική ομάδα της Βραζιλιας. Όταν έγινε η πρόταση είπα αμέσως ναι. Δεν το πολυσκέφτηκα να πω ναι. Πολλοί εξεπλάγησαν με αυτή την επιλογή μου. Ειδικά στην Βραζιλία. Εγώ το θεώρησα ως μια νέα πρόκληση και δεν φοβήθηκα για τα όσα άκουσα ως επαγγελματίας. Και νιώθω χαρούμενος για όσα έζησα στον Παναθηναϊκό. Μετά την Αγγλία ήρθα με μια χώρα με καλό καιρό όπως και η Βραζιλία και με ανοιχτούς ανθρώπους. Γενικά, είμαι πολύ ευχαριστημένος για εμένα και την οικογένεια μου και θα έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις. Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος».

Τι έχεις να πεις στον κόσμο του Παναθηναϊκού;

«Θέλω πολύ να ευχαριστήσω τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Αυτή η αγάπη είναι τα πάντα για εμένα. Δέθηκα από το ξεκίνημα με τον σύλλογο. Από το ξεκίνημα την πρώτη μου ημέρα εδώ, μέχρι και την τελευταία ημέρα που φεύγω. Είμαι σίγουρος πως αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός είναι... δέσιμο ζωής για εμένα. Από όπου και να είμαι, εγώ θα εισπράττω τον σεβασμό του κόσμου και από την άλλη θα έχουν πάντα και το δικό μου σεβασμό για όσα ζήσαμε εδώ».



Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved