«Καμία σχέση με λαϊκή βάση»

«Καμία σχέση με λαϊκή βάση»

Την αντίθεσή της με την κίνηση των Supporters εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Ανεξάρτητη Ένωση Φίλων ΑΕΚ.

Το εγχείρημα των Supporters από την ημέρα παρουσίασής του στο ευρύ κοινό έτυχε θετικών και αρνητικών σχολίων. Μια από τις αντίθετες στο εν λόγω σχέδιο φωνές είναι αυτή της Ανεξάρτητης Ένωσης Φίλων ΑΕΚ, που με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως το μοντέλο που προτείνεται δεν είναι εταιρεία λαϊκής βάσης και παραθέτει τις δικές της προτάσεις.

Αναλυτικά αναφέρεται: «Επί της εξαγγελίας των SUPPORTERS, περί δημιουργίας εταιρείας λαϊκής βάσης, για την υποστήριξη της Π.Α.Ε.-Α.Ε.Κ., από σεβασμό και μόνο προς τους φιλάθλους της Α.Ε.Κ. και την ιδέα και έννοια της Λαϊκής Βάσης αρχών, η Ένωσή μας σημειώνει τα παρακάτω:

Α.- Το εξαγγελθέν από τους SUPPORTERS μοντέλο, ουδεμία απολύτως σχέση έχει με εταιρεία λαϊκής βάσης και, βέβαια, ουδεμία απολύτως σχέση έχει με το μοντέλο, που από τον Ιανουάριο του 2010 έχουμε προτείνει, επανειλημμένα, στην Π.Α.Ε.-Α.ΕΚ. και στους μετόχους της, με το οποίο ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των φιλάθλων στο μετοχικό της κεφάλαιο, στον έλεγχο και τη λήψη αποφάσεων.

Το προτεινόμενο από τους SUPPORTERS μοντέλο έχει ομοιότητες με τα γνωστά μοντέλα, τα οποία συγκεντρώνουν χρήματα από τα μέλη του και με αυτά αγοράζουν μετοχές άλλων Ανωνύμων Εταιριών και εκλέγουν εκπρόσωπό τους, στο Δ.Σ. της μητρικής εταιρείας. Το μοντέλο της ΕΝΩΣΗΣ 1924, παρά το γεγονός, ότι και με αυτό υπάρχει έμμεση συμμετοχή στο κεφάλαιο και στη λήψη αποφάσεων της Π.Α.Ε., πλησίαζε, περισσότερο, τη λαϊκή βάση, από αυτό των SUPPORTERS, γιατί ο εκπρόσωπός της, στο Δ.Σ. της Π.Α.Ε. εκλεγόταν με άμεση ψήφο των μελών της, ενώ στο μοντέλο των SUPPORTERS εκλέγεται από την πλειοψηφία του κεφαλαίου. Δηλαδή. αν ο Παππάς και ο Νοτιάς, απευθείας ή δια παρένθετων προσώπων, έχουν την πλειοψηφία της εταιρείας SUPPORTERS Α.Ε., ΘΑ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΌΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΝ, για να την εκπροσωπήσει στην Α.Ε.Κ.-Π.Α.Ε.

Το μοντέλο της ΕΝΩΣΗΣ 1924, σωστά εφαρμόσθηκε το 2005, γιατί τότε δεν ίσχυαν οι τροποποιήσεις του νόμου για τις Α.Ε. του 2007, πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η δική μας πρόταση.

Στην επιστήμη του Μάνατζμεντ, το μοντέλο αυτό των SUPPORTERS χαρακτηρίζεται «HOLDING» ή ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ εταιρεία, όπως άλλωστε την αποκαλούν και οι ιδρυτές της και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες, μικρή συμπαγής ομάδα μετόχων, αποτελούμενη από φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες, εθνικές ή παράκτιες, ελέγχει την εταιρεία και μέσω αυτής και άλλες εταιρείες.

Μπορεί κάποιος από τους επινοητές αυτής της μεθόδευσης να μας πληροφορήσει, γιατί να μη μετέχουν οι φίλαθλοι της Α.Ε.Κ., ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Π.Α.Ε, όπως προτείνουμε εμείς, για να μπορεί να μετέχει ο ίδιος στις Γ.Σ., να ελέγχει την εταιρεία, όπως προβλέπει ο νόμος, να εκλέγει τα όργανά της και να είναι και ο ίδιος υποψήφιος ; ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ την άμεση συμμετοχή των φιλάθλων της Α.Ε.Κ. στη διοίκηση και διαχείριση της Π.Α.Ε.; Μήπως, επειδή διέγνωσαν, ότι, μετά την αποτυχία εύρεσης επενδυτών, ο λαός της Α.Ε.Κ. βλέπει με καλό μάτι τη λαϊκή συμμετοχή, ως μονόδρομο εξυγίανσης της Π.Α.Ε, προσπαθούν να απαξιώσουν την πρόταση μας περί ΛΑΪΚΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ εταιρείας, ΠΟΥ ΘΑ ΈΧΟΥΝ ΌΛΟΙ ΛΟΓΟ;

Επισημαίνουμε, ότι, όπως προκύπτει από την Έκθεση ελέγχου της BDO (σελ. 101), στην πενταετία μεταξύ 1/1/2004 – 1/7/2009, ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ Α.Ε.Κ.-Π.Α.Ε., «182.325.000» ευρώ , από τα οποία μόνο τα 26.417.802,44 ευρώ έχουν καταβληθεί από τους μετόχους, το δε υπόλοιπο προέρχεται, άμεσα ή έμμεσα, από τον κόσμο της Α.Ε.Κ.; Δεν πρέπει, λοιπόν και Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Ε;

Β.- Η Ένωσή μας, κινούμενη ανιδιοτελώς και από αγάπη και μόνο προς την Α.Ε.Κ. πρότεινε την Κοινωνικοποίηση της Α.Ε.Κ.-Π.Α.Ε., που αποτελεί μια εφαρμόσιμη μορφή λαϊκής βάσης, σύμφωνη με την ισχύουσα νομοθεσία και έχει λάβει σαν πρότυπο τη νομική μορφή των ποδοσφαιρικών ομάδων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Πόρτο, Μπενφίκα κ.λ.), που είναι αθλητικά σωματεία, όπως η Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. και στηρίζονται, απόλυτα, στην λαϊκή βάση και την έχει προσαρμόσει στην ισχύουσα στη χώρα μας νομοθεσία, περί ανωνύμων εταιρειών, γιατί οι επαγγελματικές ομάδες πρέπει, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο, να έχουν, υποχρεωτικά, μορφή Α.Ε. (Π.Α.Ε.)

Γι’ αυτό, το μοντέλο που προτείνουμε, περί «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ Π.Α.Ε.», ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΤΕΛΟ ΛΑΪΚΗΣ ΒΑΣΗΣ και είναι απόλυτα συμβατό με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως έχει διαμορφωθεί, μετά την τροποποίηση του νόμου για τις Α.Ε., το 2007 (Ν.3604/2007).

Ως γνωστόν, στην απόλυτη μορφή Λαϊκής Βάσης, κάθε μέλος έχει μία , μόνο ψήφο (όπως στα αθλητικά σωματεία) ή σε ελαστικότερες περιπτώσεις υπάρχει πλαφόν συμμετοχής (π.χ. μέχρι 1% του κεφαλαίου – ναυτιλιακές εταιρείες, κ.λ.π.). Στο μοντέλο που προτείνει η Ένωσή μας, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΦΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, αλλά το εύρος της συμμετοχής (βαθμός διασποράς) αποτελεί επιλογή της Γ.Σ. των μετόχων, για να συμμετέχουν και οι παλαιοί μέτοχοι, που θα εξακολουθήσουν να έχουν σημαντικά ποσοστά, στο συνολικό μετοχικό κεφάλαιο.

Συνοπτικά, η πρότασή μας, για «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Α.Ε.Κ.-Π.Α.Ε.», περιλαμβάνει τα εξής:

1) Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Α.Ε.Κ.-Π.Α.Ε., με δημόσια εγγραφή, κατόπιν άδειας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (όπως γίνεται με τις μετοχές που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο), με έκδοση μετοχών στο άρτιο (1,20 ανά μετοχή) και παραίτηση των ήδη μετόχων, από το δικαίωμα προτιμήσεως, των οποίων θα γίνει ευρύτατη διασπορά, τόσο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Όμως και οι παλαιοί μέτοχοι μπορούν να λάβουν μέρος στην αύξηση.

2) Άμεση συμμετοχή, έστω και με μία μετοχή, των φιλάθλων στη λήψη αποφάσεων και

3) Τροποποίηση του καταστατικού, έτσι, ώστε:

α) Να καθιερωθούν οι αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης και κυρίως αυτές της εσωτερικής οργάνωσης και του εσωτερικός διαχειριστικού ελέγχου, για να υπάρχει διαφάνεια στις συναλλαγές. Οι αρχές αυτές εφαρμόζονται υποχρεωτικά, για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μετοχικές εταιρείες, μπορούν όμως να εφαρμοσθούν, προαιρετικά, σε κάθε Α.Ε.

β) Να ψηφίζουν οι μέτοχοι εξ αποστάσεως, όπου και αν βρίσκονται (εσωτερικό και εξωτερικό) και,

γ) Να εφαρμοσθεί η απλή αναλογική, στην εκλογή των οργάνων διοίκησης, όπως ακριβώς γίνεται στα σωματεία.

Βασικά πλεονεκτήματα της πρότασής μας, είναι:

1.- Η ΑΜΕΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ στον έλεγχο, στη διαχείριση και στη λήψη αποφάσεων, με δικαίωμα «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι».

2.- Με την άμεση συμμετοχή δεν υπάρχει πλέον λόγος δημιουργίας Λέσχης Φιλάθλων, με τι γνωστές συνέπειες, από τις ενέργειες των οργανωμένων «δήθεν» φιλάθλων, με αποτέλεσμα την εξάλειψη ή περιορισμό της βίας, στους αθλητικούς χώρους.

3.- Με τον περιορισμό της βίας στα γήπεδα, θα αυξηθούν τα έσοδα της Α.Ε.Κ.-Π.Α.Ε., από την πώληση εισιτηρίων, γιατί θα πηγαίνουν οικογενειακώς φίλαθλοι στα γήπεδα.

4.- Με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, το Δ.Σ. της Π.Α.Ε. δεν θα είναι «μονοκομματικό» του μετόχου ή της ομάδας μετόχων πλειοψηφίας, που θα έχουν το 51% των μετοχών και, κατ’ αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει αλληλο-έλεγχος.

5.- ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ. Αν κάποιος καταθέσει 12 ευρώ και αποκτήσει 10 μετοχές, θα έχει ΠΑΝΤΑ 10 ψήφους. Αν γίνει νέα αύξηση του Μ.Κ. δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στην αύξηση, για να λάβει μέρος σε Γ.Σ. και να ψηφίσει. Αντίθετα, στα σωματεία, αν δεν έχει καταβάλει κάποιος τις συνδρομές του, στερείται συμμετοχής και ψήφου.

Γ.- Με την παρέμβασή μας αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε τους φιλάθλους της Α.Ε.Κ., για το σχέδιο μας, περί «Κοινωνικοποιημένης Α.Ε.Κ.-Π.Α.Ε», το οποίο ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΣΗ, με το προτεινόμενο από τους SUPPORTERS σχέδιο, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετο προς το δικό μας, της άμεσης συμμετοχής στην Π.Α.Ε. και, σε κάθε περίπτωση, για να μην ευτελισθεί ο θεσμός της Π.Α.Ε Λαϊκής βάσης, με το σχέδιο των SUPPORTERS, το οποίο, πλην άλλων, παρουσιάζει και νομικά προβλήματα, στην υλοποίησή του.

Δ.- Γνωρίζουμε στους φίλους της ΑΕΚ, ότι η Ένωσή μας, ΔΕΝ ΕΧΕΙ Πρόεδρο και λοιπούς τιτλούχους, γιατί δεν μας ενδιαφέρει η προσωπική προβολή, αλλά μόνο το κοινό συμφέρον. Οι αποφάσεις και οι θέσεις μας λαμβάνονται με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο, κατόπιν εισηγήσεων, για κάθε θέμα, μέλους μας, που έχει ειδικές γνώσεις και εμπειρία επί του θέματος. Κατά συνέπεια αυτού, δηλώσεις και πράξεις μελών της Ένωσής μας, απηχούν τις προσωπικές τους απόψεις και μόνο.

Φίλαθλοι της ΑΕΚ, Μελετείστε τις σκέψεις μας, Υιοθετείστε τις προτάσεις μας, Στηρίξτε την ΑΕΚ».



Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης: «Μας αρέσει ο ανήφορος - Συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
Europa Conference League: Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! – Τα highlights κι οι ημερομηνίες στους «4»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved