«Ομάδα με μέταλλο πρωταθλητή»

«Ομάδα με μέταλλο πρωταθλητή»

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε μίλησε για την επιστροφή του στον Ολυμπιακό, που συνδυάστηκε με την επιστροφή της ομάδας στα πρωταθλήματα, αλλά και για τους μελλοντικούς στόχους των «ερυθρόλευκων».

Ο Ισπανός τεχνικός μίλησε στο Novasports 2, σε ένα δίωρο αφιέρωμα στον πρωταθλητή Ολυμπιακό, με συνεντεύξεις και τις σημαντικότερες στιγμές της περιόδου 2010-2011.

«Είχα αποφασίσει από πριν ότι θα ήθελα να βοηθήσω»

«Η αλήθεια είναι πως όταν πήγα στη Βαρκελώνη για να διαπραγματευτώ και να συζητήσω με τον πρόεδρο, είχα στο μυαλό μου πως η υπόθεση θα είχε θετική κατάληξη. Είχα αποφασίσει πως ασχέτως του αν η πρόταση ήταν καλή, προσωπικά ήθελα να βοηθήσω τον Ολυμπιακό.

Μου εξήγησε το πλάνο του για την ομάδα, μου εξήγησε πως ήθελε να επιστρέψει η ομάδα στα πρωταθλήματα μακροπρόθεσμα και όχι άμεσα και σύντομα, ζήτησε τη βοήθειά μου, μια και ο Ολυμπιακός ήταν σε δύσκολη κατάσταση. Είχα δώσει μια συνέντευξη τον περασμένο Ιούνιο και όταν με ρώτησαν αν θα επέστρεφα στον Ολυμπιακό, απάντησα αρνητικά, αλλά όταν συναντήθηκα με τον πρόεδρο ένιωσα την υποχρέωση να βοηθήσω.

Δεν είχα γνωρίσει ποτέ τον πρόεδρο και ήθελα να τον συναντήσω, ήξερα πως το ρόστερ διέθετε πολλούς καινούργιους ποδοσφαιριστές και πως ο πρόεδρος επιθυμούσε να δημιουργήσουμε μια ομάδα με στιλ παιχνιδιού εφάμιλλο με εκείνο της προηγούμενης θητείας μου στον Ολυμπιακό, ένα στιλ που θα μας οδηγούσε σε πρωταθλήματα όχι όμως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Τελικά οι χρόνοι μειώθηκαν και η επιτυχία ήρθε από την πρώτη χρονιά».

-Για το σερί νικών μετά την ήττα από τον Ηρακλή και την ομαλή αλλαγή τερματοφυλάκων:

«Ακολούθησε ένα εξαιρετικό σερί νικών και εμείς προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε τη δύναμη της έδρας μας, όπως είχαμε κάνει και την προηγούμενη χρονιά μου στην ομάδα. Εκτός απ' τον παράγοντα έδρα, θέλαμε να ενισχύσουμε την άμυνα μας και ήταν κάτι εφικτό, γιατί διαθέτουμε ποιοτικούς αμυντικούς.

Όταν λοιπόν η ομάδα δέχεται πολύ δύσκολα γκολ, κερδίζεις σε αυτοπεποίθηση. Πιστεύουμε πως το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης μας έδωσε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε αυτό το σερί, γιατί παίξαμε πολύ καλά και ικανοποιήσαμε τον κόσμο μας.

Με τον Νικοπολίδη είχαμε συζητήσει και μου είχε πει πως αυτή θα είναι η τελευταία του χρονιά κι έτσι θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στον Πάρντο να βοηθήσει την ομάδα αλλά με ομαλό τρόπο, χωρίς να περιμένουμε τη στιγμή που ο Νικοπολίδης θα είχε κάποιο πρόβλημα, θα έκανε λάθη ή θα έφτανε σε σημείο δύσκολο για εκείνον. Αποφασίσαμε να το κάνουμε νωρίς και όχι να περιμένουμε την τελευταία στιγμή».

-Για την άμυνα του Ολυμπιακού:

«Είμαστε μια ομάδα που οφείλει να είναι επιθετική, κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να αμυνόμαστε κάνοντας ταυτόχρονα επίθεση. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, όταν ο αντίπαλος μας είναι σε θέση να μας βλάψει. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να στηριζόμαστε σε γρήγορους παίκτες στην άμυνα μας, γιατί βρισκόμαστε κυρίως στην επίθεση και αφήνουμε πολλά κενά στην άμυνα. Ο καλύτερος τρόπος για να κερδίσεις είναι να βάζεις ένα γκολ περισσότερο απ' τον αντίπαλο. Αν λοιπόν αμύνεσαι καλά και δεν κάνεις λάθη, χρειάζεσαι ένα γκολ για να πάρεις τη νίκη»

-Για τις νίκες μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό:

«Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που έχει την υποχρέωση να κερδίζει, έτσι οι παίκτες έχουν τη νοοτροπία του νικητή και προσπαθούν γρήγορα να συνέλθουν από άσχημα αποτελέσματα για να επιστρέψουν στις νίκες. Το παιχνίδι με τον Εργοτέλη ήταν δύσκολο και λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγω της διακοπής γιατί είχαμε μόλις 45 λεπτά στη διάθεση μας για τη νίκη. Είμαστε ωστόσο ευχαριστημένοι που καταφέραμε να πάρουμε τη νίκη.

Τα παιχνίδια με τον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ ήταν το ίδιο σημαντικά. Με τον Πανιώνιο το σκορ ήταν μεγάλο, όμως το ματς ήταν αμέσως μετά το ντέρμπι και έκρυβε δυσκολίες, ενώ το ματς με τον ΠΑΟΚ ήταν δύσκολο, ειδικότερα στο δεύτερο μέρος. Κερδίσαμε 3-0 αλλά ο ΠΑΟΚ έκανε καλό παιχνίδι. Ήταν πολύ σημαντικές νίκες. Ήταν πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε να κερδίζουμε».

-Για την κριτική μετά από το ντέρμπι και την ήττα από την ΑΕΚ:

«Η αλήθεια είναι πως μας έβλαψε εκείνο το αποτέλεσμα, δεν μας άρεσε καθόλου. Ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο δεν παίξαμε καλά, αλλά ούτε η ΑΕΚ άξιζε τη νίκη. Μας πόνεσε γιατί ήταν ένα παιχνίδι που χάθηκε στο τελευταίο λεπτό από ένα γκολ του Μπλάνκο, αλλά και μετά από ένα χαμένο πέναλτι από πλευράς μας. Με εκείνη την ήττα ολοκληρώθηκε ένα νικηφόρο σερί.

Η αλήθεια είναι πως στη συνέχεια τα αποτελέσματα ήταν θετικά, αλλά δημιουργήθηκε ένα κλίμα αμφισβήτησης γιατί εδώ στην Ελλάδα όλοι μεγαλοποιούν την «υπόθεση ντέρμπι». Το πιο δίκαιο αποτέλεσμα θα ήταν το 0-0. Παρόλο που στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό μείναμε ικανοποιημένοι με την απόδοση μας, σ' αυτό με την ΑΕΚ ήμασταν απογοητευμένοι.»

-Για το ποιος από τους δύο Ολυμπιακούς (2009 & 2011) φέρει τη σφραγίδα του Βαλβέρδε:

«Και οι δύο! Δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία απ' τις δύο. Είναι ομάδες μου. Ο Ολυμπιακός πριν από δύο χρόνια τα πήγαινε πολύ καλά στα ντέρμπι. Ήταν μια σκληροτράχηλη ομάδα, δύσκολη να την κερδίσεις. Η φετινή ομάδα ήταν πιο φερέγγυα στην έδρα της, γιατί είχε ρυθμό στο παιχνίδι της.

Νομίζω πως φέτος στην έδρα μας ήμασταν πιο άνετοι, πιο δυνατοί στα μεγάλα παιχνίδια με αρκετούς Έλληνες ποδοσφαιριστές. Αυτό μας βοηθούσε στα μεγάλα παιχνίδια με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Είμαι πολύ χαρούμενος που είχα την τύχη να προπονήσω μεγάλους παίκτες και στην τωρινή και στην προηγούμενη ομάδα. Και για της δύο είμαι υπερήφανος».

-Ποια «φωτογραφία» του φετινού πρωταθλήματος κρατάει:

«Όλοι ονειρευόμαστε τη φωτογραφία στην οποία σηκώνουμε την κούπα, όλοι αυτή θέλουν όταν αρχίσει η σεζόν, αλλά για να φτάσεις εκεί προηγούνται άλλες. Φωτογραφίες νίκης αλλά και φωτογραφίες ήττας. Δεν μ' ενοχλεί τόσο πολύ όταν χάνουμε, γιατί και απ' τις ήττες μαθαίνουμε».

-Για την ήττα από τον Ηρακλή στην πρεμιέρα:

«Είναι αλήθεια πως ηττηθήκαμε σ' εκείνο το ματς, αλλά εγώ ένιωθα μια σιγουριά για την ομάδα μου γιατί δεν ήταν μια άγνωστη ομάδα σε μένα, γνωρίζοντας πολλούς απ' τους παίκτες. Γνώριζα τον Ιμπαγάσα, τον Φουστέρ, τον Αβράαμ Παπαδόπουλο. Μου ενέπνεαν σιγουριά, αν και εκείνη ήταν μια χαμένη ευκαιρία για να κερδίσουμε βαθμούς, ωστόσο ήταν στα πλαίσια των πιθανών απωλειών. Όπως έχεις νικηφόρα σερί, έτσι κάποια στιγμή κάτι πρέπει να πάει στραβά».

-Για την ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό την 8η αγωνιστική:

«Δε θ' άλλαζα τίποτα. Δε θα μου άρεσε να το κάνω γιατί τα λάθη υπάρχουν για να μαθαίνουμε. Η αλήθεια είναι πως από εκείνη την ήττα μάθαμε πολλά πράγματα. Τα ντέρμπι στην Ελλάδα είναι θέμα γοήτρου και σημαντικά για τον κόσμο. Το καταλαβαίνω αυτό, σε τέτοιου είδους ματς παίζεις την υπερηφάνεια σου. Στην ουσία είναι απλά ένα παιχνίδι που όταν τελειώσει, κοιτάζεις το επόμενο.

Σ' εκείνο το ματς παίξαμε καλά, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο. Σε δέκα λεπτά όμως χάσαμε το παιχνίδι. Σ' αυτά τα δέκα λεπτά ο Παναθηναϊκός είχε δύο-τρεις γρήγορες αντεπιθέσεις. Εμείς δεν ήμασταν προσεκτικοί κι όμως αν και με δέκα παίκτες θα μπορούσαμε να έχουμε ισοφαρίσει. Σε γενικές γραμμές δεν είμαι δυσαρεστημένος απ' την εμφάνιση μας. Παίξαμε για τη νίκη, αλλά ήμασταν απρόσεκτοι για δέκα λεπτά και χάσαμε από μια ομάδα που διαθέτει καλούς ποδοσφαιριστές όπως ο Παναθηναϊκός».

-Για την ήττα από την ΑΕΚ την 12η αγωνιστική:

«Τα ντέρμπι είναι αυτά που μετράνε για τον κόσμο, αλλά το πρωτάθλημα κρίνεται κόντρα σε όχι τόσο δυνατούς αντιπάλους. Στα ματς με Κέρκυρα, Αστέρα και Ολυμπιακό Βόλου είχαμε επιτυχίες κι εκεί κατάλαβα πως δεν μας ξεφεύγει με τίποτα ο τίτλος, αφού εκεί όπου οι άλλοι άφηναν βαθμούς, εμείς περνούσαμε νικηφόρα».

-Για το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε 8 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στην επαρχία, χωρίς να δεχθεί γκολ:

«Το διάστημα μετά τα Χριστούγεννα, συγκεκριμένα τον Γενάρη και τον Φλεβάρη, είναι αρκετά σημαντικό για την οικονομία του πρωταθλήματος, γιατί ό, τι συμβαίνει σε αυτούς του μήνες σε σημαδεύει στη συνέχεια της σεζόν. Σ' εκείνο το διάστημα υπήρχαν παιχνίδια στα οποία ήμασταν υποχρεωμένοι να κερδίσουμε, κυρίως εκτός έδρας, το γνωρίζαμε αυτό, εγώ και οι συνεργάτες μου όλοι καταλαβαίναμε πως σ' εκείνο το διάστημα παίζαμε το πρωτάθλημα».

-Για τη νίκη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» την 22η αγωνιστική:

«Η αλήθεια είναι πως εκείνη την περίοδο η ομάδα μας ήταν ολοκληρωμένη και αυτό μας γέμιζε αυτοπεποίθηση. Οι παίκτες είχαν την πεποίθηση πως ήταν δύσκολο να χάσουν από οποιαδήποτε ομάδα. Για μας το παιχνίδι με τον Άρη, ήταν το παιχνίδι κλειδί για το πρωτάθλημα. Με τον Άρη ουσιαστικά παίζαμε το προβάδισμα που θα θέλαμε να είχαμε πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την απόδοση μας σε εκείνο το ματς. Είχαμε μεγάλη διάθεση στο παιχνίδι, παίξαμε το παιχνίδι μας και με την εμφάνιση μας πείσαμε τον αντίπαλο πως δεν θα μας κερδίσει. Αγωνιστήκαμε με τον Άρη σε μια πολύ δύσκολη έδρα για να κερδίσεις, γι' αυτό και αυτή η νίκη ήταν κλειδί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

-Για τη νίκη επί του Παναθηναϊκού την 23η αγωνιστική:

«Όχι δεν τελείωσε, απλώς εκεί ο κόσμος πίστεψε πως είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε την κούπα. Η νίκη με τον Παναθηναϊκό ήταν σημαντική, μας έδωσε προβάδισμα τριών επιπλέον πόντων. Κι έτσι πήρε μεγαλύτερη αξία η νίκη μας επί του Άρη».

-Για το Best Goal:

«Θα επέλεγα κάποιο με μεγάλη σημασία. Δε θα επέλεγα γκολ όπως του Τζιμπούρ κόντρα στην ΑΕΚ, του Φουστέρ με τη Λάρισα ή του Μιραλάς με τον Παναθηναϊκό, αλλά κάποιο που έχει σημασία, όπως εκείνο του Φουστέρ που μας έδωσε τη νίκη στο ματς με τον Άρη».

-Για τον MVP:

«Δύσκολη ερώτηση! Οι προπονητές θέλουν ν' αποφεύγουν τέτοιες ερωτήσεις, γιατί δεν τους αρέσει να κάνουν διάκριση μεταξύ των ποδοσφαιριστών τους. Είναι δύσκολο ν' απαντήσω. Υπάρχουν βεβαίως παίκτες όπως ο Ιμπαγάσα, ο οποίος πήρε στα βραβεία της NOVA εκείνο του πολυτιμότερου παίκτη της σεζόν. Παίκτες όπως ο Μιραλάς, ο Φουστέρ ή ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Δεν ξέρω, εμένα μ' ενοχλεί το να ξεχωρίσω κάποιον ποδοσφαιριστή. Εν πάση περιπτώσει ισχύει αυτό που έχω ξαναπεί, στη δουλειά του προπονητή αντικατοπτρίζεται μια ομάδα, όχι μόνο ένας παίκτης.

Έχοντας κατά νου πως όλοι βοήθησαν, ακόμη και αυτός που μπήκε για πέντε λεπτά βοήθησε για να κατακτήσουμε τον τίτλο. Δεν μπορώ να διαλέξω λοιπόν. Αν είναι σημαντικό για εσάς να διαλέξω κάποιον ποδοσφαιριστή, η επιλογή μου θα ήταν ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Πάντα του λέω ότι περιμένω το πρώτο σου γκολ με τον Ολυμπιακό, βέβαια εννοώ το πρώτο γκολ επί των ημερών μου γιατί έχει πετύχει άλλα. Είναι πολύ σημαντικός παίκτης για εμάς, είναι Έλληνας και μας προσφέρει πολλά. Κάποιες φορές δοκιμάζει να σουτάρει απ' τα 40 μέτρα και του λέω πως «είσαι πολύ αισιόδοξος!»

Αβρ. Παπαδόπουλος: «Ήμασταν μια γροθιά»

Ιμπαγάσα: «Υποχρεωμένοι να πρωταγωνιστούμε»



Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Μεγάλο ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ  - Στις 21:15 η κλήρωση
Το Eurojackpot μοιράζει απόψε 120 εκατ. ευρώ  - Στις 21:15 η κλήρωση
Ολυμπιακός: Χωρίς Παπανικολάου κόντρα στην Μπαρτσελόνα - Ταξίδεψε στην Ισπανία ο Ουόκαπ
Ολυμπιακός: Χωρίς Παπανικολάου κόντρα στην Μπαρτσελόνα - Ταξίδεψε στην Ισπανία ο Ουόκαπ
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι περιλαμβάνει η δικογραφία - Η πορεία του «μαύρου» χρήματος
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι περιλαμβάνει η δικογραφία - Η πορεία του «μαύρου» χρήματος
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved