«Να αυξηθούν οι έλεγχοι»

«Να αυξηθούν οι έλεγχοι»

Να αυξηθούν οι αιφνίδιοι έλεγχοι για το ντόπινγκ κοντρόλ, ζήτησε με δηλώσεις του ο Γιώργος Ζιώγας.

Ο εργοφυσιολόγος της Skoda Ξάνθης, μίλησε στο επίσημο σάιτ του συλλόγου και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει και τακτικός και ξαφνικός έλεγχος, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των αθλητών.

Αναλυτικά:

Πολλά ακούγονται γενικότερα για το doping control το τελευταίο διάστημα. Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα;

«Η γνώμη μου είναι πως όσο περισσότεροι έλεγχοι κι όσο πιο τακτικά και ξαφνικά γίνονται τόσο το καλύτερο. Όχι γιατί απλά προστατεύονται οι ομάδες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό αλλά κυρίως για την υγεία των αθλητών».

Η ερυθροποιητίνη είναι ντόπα; Κι αν ναι, ανιχνεύεται στα ούρα;

«Ναι είναι ντόπα. Βασικά η ερυθροποιητίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά από τα νεφρά. Από το 1989 και μετά όμως, έχει παραχθεί συνθετική ερυθροποιητίνη για να βοηθήσει τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη και πάσχουν από αναιμία. Η δράση της ουσίας αυτής είναι η οξυγόνωση του αίματος. Χρησιμοποιείται όμως και στον αθλητισμό. Είναι απαγορευμένη κι αρκετά διαδεδομένη. Αναφορικά με την ανίχνευσή της μπορούμε να πούμε πως στα ούρα ο χρόνος αποδόμισής της είναι μικρότερος απ’ ότι στο αίμα. Εξαφανίζεται πιο γρήγορα με την διαδικασία της ούρησης και το χρονικό διάστημα ανίχνευσής της είναι μικρό».

Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί δείγμα αίματος των αθλητών προκειμένου να ανακαλυφθεί η χρήση της ερυθροποιητίνης;

«Ναι. Αυτό έχει συμβεί αρκετές φορές σε διεθνείς αγώνες. Πιο συνηθισμένη μέθοδος όμως είναι η ουροληψία».

Υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από το αίμα, με τον οποίο μπορεί να ανακαλυφθεί η συγκεκριμένη ουσία στον οργανισμό του αθλητή;

«Όχι, όλες οι ουσίες που υπάρχουν στον οργανισμό αποβάλλονται μέσω της διαδικασίας της ούρησης. Μόνο στα υγρά του σώματος μπορούν να βρεθούν οι ουσίες αυτές».

Τι προσφέρει αθλητικά η λήψη της ερυθροποιητίνης σε έναν αθλητή και κατά πόσο βελτιώνει την επίδοσή του;

«Αυξάνει τη μάζα των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης του. Αυτό σημαίνει ότι το αίμα μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στους μυς και στον υπόλοιπο οργανισμό. Παράλληλα μειώνει τον μυικό κάματο αυξάνοντας την αντοχή. Ορισμένοι αναφέρουν ότι αυξάνει και την ταχύτητα του αθλητή. Η ερυθροποιητίνη δυστυχώς χρησιμοποιείται για ντόπα».

Ποιες είναι οι συνέπειες σε έναν αθλητή που λαμβάνει την συγκεκριμένη ουσία και πότε αυτές μπορούν να εμφανιστούν στον οργανισμό του;

«Βασικά αυξάνει την πυκνότητα του αίματος, το κάνει πιο πηκτό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η πίεση στα αγγεία να είναι αυξημένη, μπορούν κάποια μικρά αγγεία ακόμη και να σπάσουν. Επίσης αυξάνει έντονα το έργο της καρδιάς. Είναι ικανό να δημιουργηθούν ακόμη και θρόμβοι στα μικρά αγγεία. Όταν οι συνέπειες από την χρήση ερυθροποιητίνης συνδυάζονται και με την κόπωση του αθλητή υπάρχουν άμεσοι κίνδυνοι. Εγκεφαλικά και εμφράγματα συγκαταλέγονται σ’ αυτούς που μπορεί να εμφανιστούν άμεσα. Ακόμη όμως κι άμεσοι να μην είναι οι κίνδυνοι, υπάρχει το ενδεχόμενο μετά από χρόνια χρήση της ουσίας αυτής ο οργανισμός να δημιουργήσει αντισώματα και ο αθλητής να εμφανίσει αναιμία».

Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι πάνω στο θέμα του ελέγχου για το doping control;

«Θα ήθελα να τονίσω αυτό που ανέφερα στο ξεκίνημα της συνομιλίας μας. Πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι και γίνονται όσοι και τα προηγούμενα χρόνια. Είναι αναγκαίο να υπάρξει και τακτικός και ξαφνικός έλεγχος».



Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Μπαρτσελόνα: Θέλει να μείνει και τη νέα σεζόν ο Λεβαντόφσκι
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
Κριστιάνο Ρονάλντο: Μια εντυπωσιακή Ferrari είναι το νέο super car στη μεγάλη συλλογή του (photo)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved