«Παίρνω την ευθύνη»

«Παίρνω την ευθύνη»

Στην παραδοχή πως τόσο ο ίδιος, όσο και η ΕΠΟ έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου, προχώρησε ο Σοφοκλής Πιλάβιος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, μιλώντας σε συζήτηση για το ποδόσφαιρο που έλαβε χώρα στο περιθώριο εκδήλωσης των αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη ανέλαβε την ευθύνη για το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού ποδοσφαίρου, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να «κλείσουν» τα… παράθυρα για τις ομάδες. Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα γίνουν αρκετές αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα.

«Είναι δική μου ευθύνη στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί το ποδόσφαιρο και τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν άρδην. Και υπεύθυνος για αυτό είμαι εγώ. Υπάρχουν τόσα πολλά «παράθυρα» τα οποία μπορούν να ξεφεύγουν από το νόμο με οποιονδήποτε τρόπο οι ομάδες. Παίρνω την ευθύνη και αυτή είναι μεγάλη. Θα υπάρχουν αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΠΟ.

Στο πάνελ των ομιλητών, πέραν του Σοφοκλή Πιλάβιου ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Πέτρος Κόκκαλης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Super League, Πατρίκ Κομνηνός, το μέλος του ΔΣ του Παναθηναϊκού, Μαίρη Ζούλα-Λομβάρδου, οι πρώην μέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ, Τάκης Κανελλόπουλος και Πόλυς Χατζηιωάννου και ο μάνατζερ Δημήτρης Χατζηιωάννου, ενώ συμμετείχαν στη συζήτηση και απόφοιτοι της Σχολής Μωραΐτη.

Το «παρών» στη εκδήλωση έδωσαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Σταύρος Αδαμίδης και ο Δ’ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Μώραλης.

Άπαντες οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως τα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν βαίνουν σε σωστό… δρόμο, εκφράζοντας απόψεις για την εύρεση λύσεων.

Απολογητικός ο Πέτρος Κόκκαλης

Από την μεριά του, ο Πέτρος Κόκκαλης μίλησε για τον κακό ανταγωνισμό μεταξύ των ομάδων, στο βωμό της νίκης με οποιοδήποτε τίμημα: «Όλα θυσιάζονται στο βωμό ότι η νίκη θα πρέπει να έρθει με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτό υπάρχει στις περισσότερες ομάδες και είναι κακός ανταγωνισμός. Δεν θα πρέπει να πιστεύουμε στο ότι εμείς θα πρέπει να νικήσουμε και οι άλλοι να μην… νικήσουν».

«Να παραιτηθεί ο κ. Μπέος»

Επίθεση εναντίον του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, έκανε ο Τάσος Παπανικόλας. Ο πρώην πρόεδρος του Ατρόμητου, κάλεσε τον «ισχυρό άνδρα» των «ερυθρόλευκων» της Μαγνησίας να αποχωρήσει για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Μπέος για να σωθεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο».

Στην αυστηροποίηση των ποινών στάθηκε από την πλευρά του ο Σταύρος Αδαμίδης, που ανέφερε τις προτάσεις που είχε καταθέσει η ΑΕΚ με τον αποκλεισμό των Ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη και την διακοπή του πρωταθλήματος: «Πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα. Το πρόβλημα είναι δύσκολο, αλλά η λύση είναι εύκολη».

«Κορυφαία ομάδα στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός»

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στην αντιμετώπιση της βίας, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μώραλης. Ο Δ’ αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, υποστήριξε πως καμία ομάδα δεν μπορεί να ελέγξει τον κόσμο που μπαίνει στο γήπεδο: «Καμία ΠΑΕ, κανένας σεκιούριτι δεν μπορεί να ελέγξει τον κόσμο που μπαίνει στο γήπεδο. Δεν είμαι υπέρ της αφαίρεσης βαθμών, αλλά μόνο αν υπάρχει δόλος», ενώ αναφέρθηκε και στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού, την οποία χαρακτήρισε ως κορυφαία στην Ευρώπη τα τελευταία 15 χρόνια. Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι έχει κάνει κι αυτός λάθη σε πολλές περιπτώσεις.

Αναλυτικά όλοι οι διάλογοι της συζήτησης:

Κόκκαλης: «Το σχολείο εδώ έχει βγάλει πολλούς παράγοντες, ωστόσο δεν έχει βγάλει καλούς αθλητές. Εμείς μεγαλώσαμε με μία νοοτροπία σωστή για το ποδόσφαιρο και το θυμόμαστε από τότε σαν γιορτή».

Ζούλα-Λομβάρδου: «Η... αρχαιότερη είμαι εγώ στις Σχολές Μωραΐτη. Πιστεύω πως το σχολείο υπήρχε αθλητικό σχολείο. Μπορεί να μην έβγαλε αθλητές, αλλά εμένα με βοήθησε πολύ στην ζωή μου. Πάντως, οι συζητήσεις ήταν έντονες από τότε, για το ποδόσφαιρο».

Κανελλόπουλος: «Το κοινό στοιχείο που είχαμε όλοι είναι ότι αγαπούσαμε τον αθλητισμό. Ασχοληθήκαμε με το ποδόσφαιρο γιατί ήταν το παιδικό μας όνειρο. Δυστυχώς στο ποδόσφαιρο δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι διαφορετικά από την κοινωνία μας που μαστίζεται από την κρίση. Αυτή που ονειρευόμουν ήταν να συμμετέχω σε ένα πρωτάθλημα που ήταν καθαρό. Ωστόσο στην Ελλάδα δεν γίνεται αυτό και έχει πλεονέκτημα αυτός που έχει τραμπούκους και απατεώνες. Όσο δεν υπάρχει Πολιτεία να τους βγάλει στην άκρη δεν θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτός είναι ο λόγος που είμαι εκτός. Θα ήθελα το πρωτάθλημα να είναι όπως στις ξένες χώρες. Θα πρέπει να γίνει κάτι καινούριο και να το ευχαριστούμε».

Πόλυς Χατζηιωάννου: «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που είμαι σε αυτό τον χώρο. Θέλουμε να φέρουμε τα απιδιά στο γήπεδο και να βλέπουν ποδόσφαιρο, αλλά αυτό είναι δύσκολο. Η Πολιτεία θα πρέπει να κάτσει να δει τι θα γίνει, έτσι ώστε να αλλάξουν τα πράγματα».

Παπανικόλας: «Ήταν ένα σχολείο που «κυνηγούσε» το ποδόσφαιρο. Είναι θετικό που οι περισσότεροι ασχοληθήκαμε με τον αθλητισμό».

Μώραλης: «Θα ήθελα να ρωτήσω τους παρευρισκόμενους για τα λάθη που έχουν γίνει και αν εμείς έχουμε βοηθήσει για να λυθούν τα προβλήματα. Δεν πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο είναι ένας χώρος που αποτελείται από τραμπούκους. Οποιοσδήποτε που δεν μπορεί να προσφέρει, να φύγει ή να καταλάβει ότι είναι μέρος του προβλήματος. Υπάρχουν και καλά για το ποδόσφαιρο και θα ήθελα να το προστατεύσουμε. Έχω κάνει κι εγώ λάθη. Πολλές φορές στα δικαστήρια σε υποθέσεις επεισοδίων έχω υπερασπιστεί το παράλογο».

Πιλάβιος: «Πραγματικά είμαστε άνθρωποι που από τότε είχαμε μεγάλο πάθος για το ποδόσφαιρο στην σχολή. Θυμάμαι ωραίες στιγμές και θυμάμαι μια χρονιά που ψάχναμε ένα πούλμαν για να δούμε το ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Ιταλία και οι αριστεροί της σχολής διαμαρτυρόντουσαν γιατί δεν έβαλε ο Μωραΐτης πούλμαν για το Πολυτεχνείο».

Κομνηνός: «Θέλω να αναφερθώ σε έναν άνθρωπο που δεν είναι ανάμεσά μας τώρα και έχει φοιτήσει στις Σχολές. Ο λόγος για τον Θοδωρή Θεοδωρίδη που εργάζεται στην UEFA. Ήταν ο πρώτος χρονικά από εμάς που ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο».

Πιλάβιος: «Είναι δική μου ευθύνη στο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργεί το ποδόσφαιρο και τα πράγματα θα πρέπει να αλλάξουν άρδην. Και υπεύθυνος για αυτό είμαι εγώ. Υπάρχουν τόσα πολλά «παράθυρα» τα οποία μπορούν να ξεφεύγουν από το νόμο με οποιονδήποτε τρόπο οι ομάδες. Παίρνω την ευθύνη και αυτή είναι μεγάλη. Θα υπάρχουν αλλαγές στον πειθαρχικό κώδικα».

Κομνηνός: «Είμαι μέρος του συστήματος, άρα μέρος του προβλήματος. Η Ελλάδα ζει τη «μάχη» της νέας με την παλιά γενιά. Αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο, με τους παλιούς παράγοντες και τους νέους. Τα πράγματα πρέπει να λειτουργήσουν με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να αλλάξουμε τη λειτουργία, έτσι ώστε αλλάξουμε το ποδόσφαιρο που είναι μέρος της κοινωνίας μας. Η ατιμωρησία υπάρχει παντού, έτσι και στο ποδόσφαιρο».

Κόκκαλης: «Έχουν γίνει πολλά λάθη στο ποδόσφαιρο. Όλα στο βωμό ότι η νίκη θα πρέπει να έρθει με οποιοδήποτε τίμημα. Αυτό υπάρχει στις περισσότερες ομάδες και είναι κακός ανταγωνισμός. Δεν θα πρέπει να πιστεύουμε στο ότι εμείς θα πρέπει να νικήσουμε και οι άλλοι να μην… νικήσουν».

Παπανικόλας: «Όταν πήραμε το Ευρωπαϊκό το 2004, ο Αχιλλέας Μπέος είχε έρθει στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΑΕ που ήμουν αντιπρόεδρος και ζήτησε το λόγο να μιλήσει. Δεν μπορούσα να καταλάβω, πως ο κ. Μπέος ήθελε να μιλήσει, επειδή ήταν εκτός ομάδας. Κανένας ωστόσο από τους μεγάλους του ποδοσφαίρου, ούτε οι δημοσιογράφοι το ανέφεραν. Θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Μπέος για να σωθεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο».

Δημήτρης Χατζηιωάννου: «Το Ελληνικό ποδόσφαιρο πηγαίνει πίσω και μάλλον δεν μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Θα μπορούσαν κάποια πράγματα να ήταν όπως στην Αγγλία. Εγώ είμαι σαν όλους τους μάνατζερ, απλά όταν υπάρχουν προβλήματα, δεν γίνονται οι καταγγελίες ονομαστικά».

Κόκκαλης: «Νομίζω ότι σίγουρα έχουμε αλλοτριωθεί οι περισσότεροι που ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο και το πρόβλημα ότι δεν εφαρμόζονται οι κανονισμοί, οι οποίοι θα έπρεπε να ισχύουν στο ποδόσφαιρο. Το άθλημα είναι πιο πολύπλοκο από ότι νομίζουν οι περισσότεροι. Πιστεύω ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αν εφαρμοστούν οι κανονισμοί».

Πιλάβιος: «Η αφαίρεση βαθμών είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, γιατί όπως λέμε το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται στους αγωνιστικούς χώρους. Θα πρέπει να δούμε τι θέλουν όλοι οι φορείς και τότε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Μώραλης: «Για να μην αναφερθώ στην ομάδα που είμαι, θα αναφερθώ στον τελικό του Κυπέλλου, ΑΕΚ – Ατρόμητος. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση. Δεν είναι απλά τα πράγματα, έτσι όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Καμία ΠΑΕ, κανένας σεκιούριτι δεν μπορεί να ελέγξει τον κόσμο που μπαίνει στο γήπεδο. Δεν είμαι υπέρ της αφαίρεσης βαθμών, αλλά μόνο αν υπάρχει δόλος. Στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός είναι η καλύτερη ομάδα την τελευταία 15ετία και δε γίνονται επεισόδια στο γήπεδο. Όσες φορές έχει συμβεί αυτό τα δημιουργούν 200 ανεγκέφαλοι».

Πιλάβιος: «Αρέσει στην Πολιτεία αυτό που γίνεται».

Αδαμίδης: «Είναι η πρώτη φορά που συμφωνώ με κάποιον παράγοντα του Ολυμπιακού, τον κ. Μώραλη. Τους ταραξίες τους γνωρίζουμε όλοι. Εμείς ως ΑΕΚ προτείναμε ορισμένες λύσεις, όπως να μην βγουν οι ομάδες στην Ευρώπη και να διακοπεί το πρωτάθλημα, ωστόσο δεν έγινε κάτι από αυτά. Πρέπει να υπάρξει αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα. Το πρόβλημα είναι δύσκολο, αλλά η λύση είναι εύκολη».

Πιλάβιος: «Έχω προτείνει παλαιότερα, να μοιραστούν τα χρήματα του Champions League σε όλες τις ομάδες».

Κομνηνός: «Δεν μπορεί το ποδόσφαιρο από μόνο του να λύσει τα προβλήματα που το ταλανίζουν».

Πόλυς Χατζηιωάννου: «Θεωρώ τον χώρο του ποδοσφαίρου «βρώμικο». Ξέρω ότι η Πολιτεία φταίει σε πολλά. Ας δούμε εμείς από την πλευρά μας τι μπορούμε να κάνουμε ο καθένας, ενώ φταίνε και οι εφημερίδες που φανατίζουν τον κόσμο. Όταν έχουμε ομάδες που δίνουν δανεικούς σε μία ομάδα, δεν μπορούμε να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο».



Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved